Koalorometrom izmeriti protoke energije za toplotnu pumpu i za svaki radijator. Po ∆T sračunaj snagu koju predaje pumpa i snagu koju emituju grejna tela. Ili pumpa guta struju, ili imaš velike gubitke toplote. Pumpa je PREVELIKA.
Slazem se da je pumpa prevelika, samo ja nisam strucno lice niti sam znao u tom trenutku, dosli su iz firme i napisali sve sta treba i tako mi dali oko 1.100.000 sam platio ugradnju i oko 65 kvadrata postavljanja podnih cevi sa onim pecurkama.
Možda grešim ali iz ovoga se vidi da se kuća previše brzo hladi. Ako ne možeš da se ugreješ sa temperaturom vode od 48°C, to može da znači samo dve stvari: nema dovoljno radijatora da bi preneli tu toplotu na kuću koja ima previše toplotnih gubitaka (brzo se hladi, ne stiže da se ugreje). TP tu neće pomoći. Čak je i lošije rešenje od recimo plinskog kotla kome 50°C vode nije problem... TP je sve manje efikasna što pravi topliju vodu. Mali su računi ako je temperatura vode oko 35-40°C. Normalno je da imate velike račune.
Geogermalne pumpe su druga liga u odnosu na vazduh-voda sistem. A u kući imate ispod i iznad negrejani prostor, sa strane prosečnu izolaciju. Stan je verovatno ušuškan sa svih strana sa komšijama koje takođe greju. A ne vidim da je navedena temperatura vode sa kojom se taj stan greje (da li je isto blizu 50°C sa radijatorima?).
Dakle, ono kako ja vidim je da treba smanjiti toplotone gubitke prema negrejanim prostorijama (ili da računate da u stvari grejete celu kuću za tih 25.000). Mada, ne znam kako to da uradite a da ne narušite funkcionalnost kuće. Ne znam da li je napisano kako je urađeno potkrovlje? Da li ima standardnih 20-25 cm izolacije?
Nemam neke proračune za radijatore, ali je možda jedino rešenje da se drastično poveća njihova površina? Morate nekako da spustite tu temperaturu vode za 10°C da bi TP mogla da dođe do izražaja.
Ne mogu da ugrejem sa 48 stepeni, nema sanse. Pa meni je pelet po starim cenama oko 320e po toni izlazio isto kao sada sto platim, jeste da nema maltretiranja, ali dali smo dosta para da bi ovako bilo.
Tako je negrejani prostor je i ispod i iznad, ali dole imam izolaciju spolja 8cm, unutra 5cm ka spoljnim zidovima i na plafonu. Potkrovlje nema nista klot je, samo blokovi i ploca. Nema vise prostora za dodavanje radijatora, dodali smo svuda gde je moglo da se doda.
Aman ljudi kakve ugradnje TP bez izolacije, pa još KROVA kojji najviše vuče?
Ja stvarno ne vjerujem da je bilo koja ozbiljna firma ili inžinjer to odradio a da nije striktno dao napomenu IZOLUJTE KROV ČIM PRIJE.
Pa naravno da ti je krov problem, ne sav, ali u ovom sad scenariju, sigurno on vuče 50% pa i više odgovornosti.
Drugo, TP se ne uparuje sa radijatorskim, osim ako baš nema druge solucije, ali onda ne očekuj ekonomičnost, naprosto ne može malo da troši sa tim vidom prenosa toplote i zagrijavanje do tih temperatura. To ti je još, banalizujem, barem 30% potrošnje.
Ostalih, lupam, 20% mogu biti drugi faktori.
Najbezbolnije i najjeftinije, a sigurno to moraš da uradiš, da rješavaj termoizolaicju krova.
Bafer ti takođe nije solucija ako juriš ekonomičnost. Naprosto, stalno grijati još 200 litara u sistemu, povećava trošak, ali i komfor u kontekstu da je dostupno "odmah i sad" i da se smanjuje "odziv" ako želiš brzu promjenu temperature u objektu.
Slazem se da sam znao nikad ne bih ovo uradio, izolacija ima, ali zaleteo sam se, pa sada da pokusam da izvucem sta je moguce. Oni nisu pogledali krov, niti plocu, nista nije gledano, dosli su samo i dogovorili se da se ugrade toplotne pumpe, da mi je receno bilo sta ne bih se tako zaleteo. Buffer su mi stavili jer su rekli da treba zbog radijatora, sada je skinut i ne koristi se bio u upotrebi mozda tih prvih mesec dana.
Kucaj na Google termovizija merenje, ima par firmi, moze da kosta 50-100e
Hvala najlepse pozvacu pa cemo da vidimo sta moze jos da se uradi.
Nije do brojila, ako stvarno pumpa radi 14h sa 4 kw električne snage.
@jozza pumpa jeste prevelika za izolovanih 65m2, ali ovde se i prevelika pumpa tera do limita da zagreje relativno malu kvadraturu.
Taj plafon je rupa bez dna, kao da si otvoren gore, sa razlikom što ne kisneš. Imaš(ili ćeš imati) i problem sa kondenzom i buđi tu, zar ne? Jel' i stepenište unutrašnje? Tek ono vuče, kao dimnjak. Vuna je jeftina, najjeftinija u celoj priči. A kako je upotrebiti zavisi od toga kada planiraš da sređuješ potkrovlje i od finansija, da li je odmah stavljati u rogove, ređati na ploču...
Nemam nikakvih problema tu sa kondezom i budji, tu je ploca, tu je planiran jos jedan sprat, i iznad je krov. Zatvoreno je prozorima. Stepeniste je unutrasnje, ali je gornji sprat zatvoren. Pa po nekim proracunima meni se isplati da postavim vunu, jer ako spusti i racune za koji god procenta dobro ce biti. Nemam finansija da uradim ceo sprat izolovan, mislio sam ove godine da postavim po podu 10cm kamene vune, ako to nije dovoljno da postavim 10cm pa jos 10cm po podu, da vidim kako ce biti, a sledece 10cm krov.
Samo malo... ne vidim nigde da je napisano da potkrovlje nije završeno. Samo da se ne greje. Ja pretpostavljam da je regularno izolovano i da je postavljen rigips i sve što ide po redu... Takođe, ne vidim da je naveden tip grejanja potkrovlja... isto pretpostavljam da je urađeno podno grejanje kao i u prizemlju. Samo je isključeno da se ne greje.
Malo preciznosti bi nam puno pomoglo. Ako se radi o običnom tavanu, gde nema nikakve izolacije, onda prvi korak bar 10 cm izolacije po podu tog tavana. Isplatilo bi se već u prvoj ili drugoj sezoni grejanja.
Hajde da sačekamo da vidimo šta nam kaže
re5pect123. Bilo bi dobro kada i znali li kakve su unutrašnje temperature u tom "potkrovlju" i u prizemlju kada se sprat greje a oni ne. Možda može da se tako zaključi koliko dobijaju toplote od sprata (koliko sprat gubi toplote grejući prostorije koje se ne koriste).
Nista nije zavrseno 0 bukvalno, samo spoljna izolacija i prozori. Potkrovlje nema nista razvedeno za grejanje. Plan je tih 10cm da stavim. Nisam merio temperaturu u potkrovlju niti u prizemlju, to cu sada postaviti sve da se meri.
10 u rogove 10 po ploči
"Veza izmedju sprata i potkrovlja ima samo plocu, potkrovlje ima samo prozore i krov, nikakvu izolaciju tu nemam"
Meni je i dalje nejasno da tako mnogo ljudi nije svjesno koliko krov zimi izvuče, a ljeti ugura toplotne energije u objekat.
Najgore je što je po trošku daleko najjeftiniji za izolovati,a uvijek ostane go ili nedovoljno izolovan.
Sta da ti kazem, dok nisam nasao sve ovo na forumu nisam znao. Tek sada vidim i nadam se da ce moci da se sredi nesto.
Tose nisam nado. Propustio sam taj deo. Ali bar znamo šta će da pomogne
Ako planira da koristi potkrovlje kao potkrovlje neka uradi kamenu vunu + staklenu vunu, kako propisi nalažu i biće to mnogo bolje od ovog kako je sad.
Da li sam propustio kako planira da se greje potkrovlje kada bude bilo gotovo? Neće valjda isto radijatori?
Opekao sam se sada opasno, tako da radijatore necu sigurno. Nadam se da sam svima odgovorio na sve pa cu u sledecoj poruci napisati jos.
Ljudi ne znam sta da vam kazem osim veliko hvala svima na trudu i savetima, napravio sam gresku pa sada da ispravimo sta mozemo.
U principu koraci po kojima cu ici za pocetak, pa molim za jos neki savet ako moze
Potkrovlje ce da se koristi pa mi treba savet kako da uradim:
sada sam mislio grede da se postave po podu, i staklena ili kamena vuna 10cm, pa onda opet grede pa 10cm jos.
E sada ako to uradim kako da stavim podno grejanje gore, ili ako to uradim moram da stavim fan coilere gore?
Krov da se postavi 10cm staklene vune?
Parna brana i vodopropusnu cu staviti, konsultovacu se pre ovih stvari sta treba, ili ako znate vi.
Krecem odmah u organizaciju izolacije poda. I javljam sve
1. Kupicu digitalni termometar da izmerim svaki radijator ulaz - izlaz
2. Pozvacu nekoga sa termalnom kamerom da snimi objekat, kada malo zahladni
3. Postavicu termometar i gore i dole da ispratim temperature koje su