Šta je novo?

Toplotna pumpa

Već smo gledali ove budževine. Odlična stvar ako znaš sam da napraviš i voliš da se igraš.

Bas čudno da ih nema više na našem prostoru balkan, mislim te budzevine. Kada vidim koliko ima polovnih SJ na KP.

Kako je napravio sistem.. Kada crkne spoljna samo uzme drugu polovnu i nastavlja.

Pozdrav narode! Da se prikljucim zajednici i diskusiji koju pratim vec neko vreme. Videh sve i svasta, istrazujuci o toplotnim pumpama, za svoj prvi post zelim da zahvalim ovoj slobodno smem da kazem zdravoj i konstruktivnoj zajednici i okruzenju na forumu.
U mom pitanju u pitanju je kuca, u originalu gradjena 1953 godine, sa zidovima debljine 45cm pune opeke na koje je dodata demit fasada 10cm, plafoni 330cm, odignuta od zemlje sa masivnim kamenom u temelju i jedan deo sa vremenko nosacima iznad podrumske prostorije. Istocna strana se lepi sa komsijom, na zapadnoj dozidana letnja kuhinja i kotlarnica. Radijatori (pre)dimenzioni prema stanju bez fasade i sa starom drvenom stolarijom. Kasnije, preko karatavana izlivena ploca na fertovima, kuca opasana stubovima i stopom, podignut sprat visine 230cm, giter blok i 10cm demit fasada. Na zapadnoj strani do pola zatvorena kosim krovom, istocna nema otvore. Zavrsna ploca izolovana sa 10cm stiropora, krov podascan, izvedeno grejanje panelnim radijatorima kao i u prizemlju, isti majstor, po mojoj racunici opet predimenzionisano. Za razliku od prizemlja gde je grejanje izvedeno bakarnim cevima 2001 god, ovde je grejanje izvedeno preko razvodnog ormarica aluplast cevima koje su polozene ispod ravnajuceg sloja 2020. god. Stolarija je na celoj kuci PVC, KBE profil i roto okov, dupla stakla od kojih jedno niskoemisiono. Preporuke snage toplotne pumpe su varirale izmedju nekih 9 i 16kW, tako da sam se na kraju pozabavio sam izracunavanjem toplotnih gubitaka kuce, jer sam jelte svuda morao da cekam da se neko od inzenjera smiluje da dodje i kaze to je to, nije bilo problem ni placanje vec sama inertnost ljudi.
U pretrazi sam naisao na program ThermoCalc koji je napisao nas gospodin, koji vam omogucava da detaljno tj prostoriju po prostoriju izracunate toplotne gubitne vaseg objekta, sto je kod mene zbog varijacije u gradnji i prostorijama bilo izazovno. Ne kazem da je idealno resenje, ali daleko detaljnije od svega sto sam do sada sretao. Nadam se da nije problem sto cu link za preuzimanje okaciti ovde. Nadam se da ce jos nekome posluziti.

Opisani objekat se sada greje sa kotlom na cvrsto gorivo a u nekom medjuperiodu sa jednom klasicnom i jednom inverter klimom uz dodatak konvektorskog radijatora, sto mi je moram da priznam dosta prijatnije i lakse za manipulaciju. Uz upotrebu termo glava i racionalno koriscenje ogreva, moja potrosnja je bila oko 6m ogrevnog drveta prosle godine, uz napomenu da sam tek krajem decembra aktivirao kotao i da se ne greju sve prostoije aktivno u toku dana. U 2021/2022 oko 10m ogreva i pola tone jakog uglja.

Takodje, molim da podelite sa mnom iskustva ako ko ima sa LG Therma V monobloc pumpama, kao i sa Midea split Thermal Arctic, obe sa R32 gasom? Da li mozda vredi cekati sledecu godinu i pumpe na R290 obzirom da vec imam radijatorsko grejanje? Ogreva za predstojecu sezonu svakako imam.
Nalazim se u Nisu, do sada nisam bas odusevljen znanjem ljudi na koje su me upucivali u vezi sa toplotnim pumpama, niti entuzijazmom istih, nazalost kod vecine je sistem "da ja tebi ubacim stop skuplju pumpu i nemas brige posle bayo moy", mada ja racionalno ne mogu da opravdam toliku razliku u ceni, tj ne vidim kada ce se isplatiti.

Sry na duzem tekstu! :)

Pozdrav narode! Da se prikljucim zajednici i diskusiji koju pratim vec neko vreme. Videh sve i svasta, istrazujuci o toplotnim pumpama, za svoj prvi post zelim da zahvalim ovoj slobodno smem da kazem zdravoj i konstruktivnoj zajednici i okruzenju na forumu.
U mom pitanju u pitanju je kuca, u originalu gradjena 1953 godine, sa zidovima debljine 45cm pune opeke na koje je dodata demit fasada 10cm, plafoni 330cm, odignuta od zemlje sa masivnim kamenom u temelju i jedan deo sa vremenko nosacima iznad podrumske prostorije. Istocna strana se lepi sa komsijom, na zapadnoj dozidana letnja kuhinja i kotlarnica. Radijatori (pre)dimenzioni prema stanju bez fasade i sa starom drvenom stolarijom. Kasnije, preko karatavana izlivena ploca na fertovima, kuca opasana stubovima i stopom, podignut sprat visine 230cm, giter blok i 10cm demit fasada. Na zapadnoj strani do pola zatvorena kosim krovom, istocna nema otvore. Zavrsna ploca izolovana sa 10cm stiropora, krov podascan, izvedeno grejanje panelnim radijatorima kao i u prizemlju, isti majstor, po mojoj racunici opet predimenzionisano. Za razliku od prizemlja gde je grejanje izvedeno bakarnim cevima 2001 god, ovde je grejanje izvedeno preko razvodnog ormarica aluplast cevima koje su polozene ispod ravnajuceg sloja 2020. god. Stolarija je na celoj kuci PVC, KBE profil i roto okov, dupla stakla od kojih jedno niskoemisiono. Preporuke snage toplotne pumpe su varirale izmedju nekih 9 i 16kW, tako da sam se na kraju pozabavio sam izracunavanjem toplotnih gubitaka kuce, jer sam jelte svuda morao da cekam da se neko od inzenjera smiluje da dodje i kaze to je to, nije bilo problem ni placanje vec sama inertnost ljudi.
U pretrazi sam naisao na program ThermoCalc koji je napisao nas gospodin, koji vam omogucava da detaljno tj prostoriju po prostoriju izracunate toplotne gubitne vaseg objekta, sto je kod mene zbog varijacije u gradnji i prostorijama bilo izazovno. Ne kazem da je idealno resenje, ali daleko detaljnije od svega sto sam do sada sretao. Nadam se da nije problem sto cu link za preuzimanje okaciti ovde. Nadam se da ce jos nekome posluziti.

Opisani objekat se sada greje sa kotlom na cvrsto gorivo a u nekom medjuperiodu sa jednom klasicnom i jednom inverter klimom uz dodatak konvektorskog radijatora, sto mi je moram da priznam dosta prijatnije i lakse za manipulaciju. Uz upotrebu termo glava i racionalno koriscenje ogreva, moja potrosnja je bila oko 6m ogrevnog drveta prosle godine, uz napomenu da sam tek krajem decembra aktivirao kotao i da se ne greju sve prostoije aktivno u toku dana. U 2021/2022 oko 10m ogreva i pola tone jakog uglja.

Takodje, molim da podelite sa mnom iskustva ako ko ima sa LG Therma V monobloc pumpama, kao i sa Midea split Thermal Arctic, obe sa R32 gasom? Da li mozda vredi cekati sledecu godinu i pumpe na R290 obzirom da vec imam radijatorsko grejanje? Ogreva za predstojecu sezonu svakako imam.
Nalazim se u Nisu, do sada nisam bas odusevljen znanjem ljudi na koje su me upucivali u vezi sa toplotnim pumpama, niti entuzijazmom istih, nazalost kod vecine je sistem "da ja tebi ubacim stop skuplju pumpu i nemas brige posle bayo moy", mada ja racionalno ne mogu da opravdam toliku razliku u ceni, tj ne vidim kada ce se isplatiti.

Koja je ukupna kvadratura kuce i koja je ukupna povrsina radijatora (ako su panelci)

Koja je ukupna kvadratura kuce i koja je ukupna povrsina radijatora (ako su panelci)
Prizemlje: 87m2, Jugoterm tip 22 ukupno 4.32m2 i 2 cevasta 60x110 i 60x120, sa njima;
Sprat: 90m2, Romstal tip 22, ukupno 4.2m2 i 2 cevasta 60x110 i 60x140;
Potencijalno bi se grejao i medjusprat oko 25 m2 ali mi tu temperatura ne treba veca od 10-15 stepeni jer planiram da oformim garderober i veseraj u tim prostorijama.

Prizemlje: 87m2, Jugoterm tip 22 ukupno 4.32m2 i 2 cevasta 60x110 i 60x120, sa njima;
Sprat: 90m2, Romstal tip 22, ukupno 4.2m2 i 2 cevasta 60x110 i 60x140;
Potencijalno bi se grejao i medjusprat oko 25 m2 ali mi tu temperatura ne treba veca od 10-15 stepeni jer planiram da oformim garderober i veseraj u tim prostorijama.
Matemarika kaže sledeće:
Toplotni gubici u objektu su oko 8kW.
Postojeći radijatori na režimu 45'C mogu da emituju 10.8kW + sušači.
Idealno za niskotemperaturno grejanje.
Da li ćete ugraditi kondenzacioni gasni kotao ili toplotnu pumpu zavisi od Vas.
Ako se odlučite za kotao, tražite najmanju snagu koja postoji na tržištu, ako se ne varam ima nemačkih modela od 14kW koji moduliše snagu od 2 do 14.
Ako se opredelite za toplotnu pumpu imate više opcija na raspolaganju.
Ako su u pitanju brendovi sa istoka (Koreja, Kina), onda idete sa malo većom snagom jer njima drastično padaju kapaciteti na radijatorskom grejanju u odnosu na spoljašnju temp,
znači nazivna snaga 10-12kW.
Ako se odlučite na zapadne brendove (Evropa, ne Turska), što ja toplo preporučujem, uzmite neki split sistem sa elektro blokom u unutrašnjoj jedinici, nazivne snage 8 do 10kW. U elektro bloku obično bude 4 do 6kW back up elektro grejača.
Uvek je bolja opcija uzeti toplotnu pumpu dovoljne snage sa dodatnih par grejača, nego jaču pumpu bez grejača.
Razloga ima više, prvi je što veća pumpa ima veću minimalnu snagu i može se desiti da kada je spoljašnja temperatura u plusu, a to je veći deo sezone Vama zahtevi na grejanju budu manji od minimalne snage pumpe i uređaj počinje da radi kao On/Off.
Drugi razlog je što ako se iz nekog razloga desi da pumpa stane, elektro grejači se automatski uključe i kuća je i dalje topla dok serviser ne otkloni kvar, itd...

Ima li ko korisničkog iskustva sa Viessmann vitocal 100-s pumpom? Ili u opšte kakvo je iskustvo sa Viessmann toplotnim pumpama?

Matemarika kaže sledeće:
Toplotni gubici u objektu su oko 8kW.
Postojeći radijatori na režimu 45'C mogu da emituju 10.8kW + sušači.
Idealno za niskotemperaturno grejanje.
Da li ćete ugraditi kondenzacioni gasni kotao ili toplotnu pumpu zavisi od Vas.
Ako se odlučite za kotao, tražite najmanju snagu koja postoji na tržištu, ako se ne varam ima nemačkih modela od 14kW koji moduliše snagu od 2 do 14.
Ako se opredelite za toplotnu pumpu imate više opcija na raspolaganju.
Ako su u pitanju brendovi sa istoka (Koreja, Kina), onda idete sa malo većom snagom jer njima drastično padaju kapaciteti na radijatorskom grejanju u odnosu na spoljašnju temp,
znači nazivna snaga 10-12kW.
Ako se odlučite na zapadne brendove (Evropa, ne Turska), što ja toplo preporučujem, uzmite neki split sistem sa elektro blokom u unutrašnjoj jedinici, nazivne snage 8 do 10kW. U elektro bloku obično bude 4 do 6kW back up elektro grejača.
Uvek je bolja opcija uzeti toplotnu pumpu dovoljne snage sa dodatnih par grejača, nego jaču pumpu bez grejača.
Razloga ima više, prvi je što veća pumpa ima veću minimalnu snagu i može se desiti da kada je spoljašnja temperatura u plusu, a to je veći deo sezone Vama zahtevi na grejanju budu manji od minimalne snage pumpe i uređaj počinje da radi kao On/Off.
Drugi razlog je što ako se iz nekog razloga desi da pumpa stane, elektro grejači se automatski uključe i kuća je i dalje topla dok serviser ne otkloni kvar, itd...
Hvala na detaljnom odgovoru. I moja matematika se slaže, prema kalkulatoru iz mog posta iznad, kada se sve sabere 7.4kW, računao sam prema spoljnoj temperaturi -15, unutrašnjoj +23, kupatila +25 i ulazni delovi spolja +16. Samo ću reći da su mi neki nazovi majstori predlagali pumpu od 16kw bez greške, a možda i veću, neki nisu znali ni da objasne razliku između monobloka i split sistema itd.
Grejanje na gas nažalost nije opcija, iako se gasovod proteže na par stotina metara od naselja već 10ak godina, nije mi za očekivati da će ga ubrzo spustiti. Malo naselje, nevelika gustina naseljenosti te samim tim i mali broj potencijalnih korisnika, obećanja naravno već godinama postoje, ali trudim se da budem realan i objektivno, ne mislim da će skoro.
Što se tiče snage same pumpe a i smem slobodno da kažem nestručnosti, nažalost komšija pored mene se fino "opekao" sa predimenzionisanom pumpom, zapadne proizvodnje i najverovatnije lošim proračunom i podešavanjima. Prošle sezone ugrađena pumpa trošila je u proseku oko 40-50kW dnevno na fenomenalnom novom objektu od oko 130 metara kvadratnih u jednom nivou (Ytong + 15cm demit, izolovana tavanica i panelni krov, podno grejanje+fan coil, troslojna stakla i vrhunska stolarija), letos je imao i problema sa hlađenjem pa mislim da su dolazili jedno četiri-pet puta dok nisu shvatili u čemu je problem. Srećom pa mu sa takvim objektom nije bila neophodna klimatizacija, ali opet, ako platite- očekujete i da radi. Iako proizvođač pumpe koju je uzeo važi za vrlo solidnog, sa njegovim izvođačem radova i serviserom mislim da se ne bih usudio da radim ni grejalicu za kupatilo nakon ovakvog iskustva. Čovek je nažalost razočaran do te mere, da razmišlja da ponovo vrati i kotao na pelet i tonu-dve peleta za svaki slučaj, jer nije siguran u ovaj sistem, koji pride nije ni malo jeftino izašao.
Za ovakve sisteme su definitivno bitni faktori i izvođač radova i dostupnost/ stručnost servisera, pored naravno, samih karakteristika proizvoda.

Zasto gledas za LG monoblok a za Mideu split?

Zasto gledas za LG monoblok a za Mideu split?
Zato što su obe relativno povoljne, a po priči sa ljudima funkcionišu sasvim ok. Lg split sistem već izađe relativno blizu npr. nekoj viessmann varijanti, kojoj bih u tom cenovnom rangu verovatno dao prednost.

Monoblock
1kw/h
oko 200m2
24,25,26. 11. 2022. od 3c nocu do 10c max dnevna
Mereno na brojilu. Svaka 24h sam pisao stanje VT i NT
Na tom EB je garaza koja se ne koristi zimi i samim time preciznost merenja je najtacnija.

Ako moze preporuka za TP do najvise 5000-6000 eur. U pitanju je kuca, oko 140m2 grejne povrsine, izolacija 10 cm i iznutra izolirani plafoni stiroporom 5 cm.

Ako moze preporuka za TP do najvise 5000-6000 eur. U pitanju je kuca, oko 140m2 grejne povrsine, izolacija 10 cm i iznutra izolirani plafoni stiroporom 5 cm.

Možete da kupite sigurno pumpu za te pare, ali ostaje još min 2000 za materija i ugradnju preko te cifre. Ako želite "ključ u ruke" za 5000, to je jako teško, možda neki kinez, ali to ne savetujem.
Grejanje nije nešto što se uradi samo da se pegura sezona pa posle ćemo da nadogradimo, ili uradite kako treba, ili sačekajte još malo kod ne skupite dovoljno novca pa onda radite.

E ovako, na celoj toj grejnoj povrsini je postavljeno podno grejanje i plocice preko, razvedene su kutije sa ventilima. Ne znam sta podrazumevate pod 2000 za ugradnju? Od svih nekako mi najpovoljnije deluje LG thetma V 16 kw, ali opet mi dodje sumnjivo da brend kao LG bude medju povoljnijima. Imao sam neku preporuku za Bergen ali to mi je skroz nepoznato.

E ovako, na celoj toj grejnoj povrsini je postavljeno podno grejanje i plocice preko, razvedene su kutije sa ventilima. Ne znam sta podrazumevate pod 2000 za ugradnju? Od svih nekako mi najpovoljnije deluje LG thetma V 16 kw, ali opet mi dodje sumnjivo da brend kao LG bude medju povoljnijima. Imao sam neku preporuku za Bergen ali to mi je skroz nepoznato.
Toplotna pumpa mora da biti na nekom postolju/nosaču koji ima svoju cenu
Od pumpe do kotlarnice idu bakarne cevi, te cevi se povezuju na neku hidrauličnu skretnicu/bafer, iza bafera sabirnici i razdelnici, cirkulacione pumpe..
Zatim kutija sa osiguračima i kablovi, sobna automatika. Treba doći električar da sve to poveže. Zatim instalater da poveže hidrauliku, montira pumpu.
onda izolater da izoluje sve cevi jer nećete valjda ostaviti gole bakarne cevi, to je mnogo gubitaka.
Na kraju ovlašćeni servis obavi puštanje u rad.
Znači struja, bakar, ventili, bafer, regulacija, nosači, izolacija, isporuka, montaža, puštanje u rad. Minimum 2000 sve ako se uradi kako treba.
U poslednje 3 godine sam učestvovao u projektovanju i izviđenju preko 100 instalacija sa toplotnim pumpama, govorim iz iskustva.
Ako vam neko ovo sve "nabudži" za manje pare, taj je nešto preskočio ili nema pojma svoj posao. A to ćete osetiti na potrošnji, na komforu, na čestim pozivima ka instalateru kako nešto ne radi kako treba i to naravno u grejnoj sezoni kad vam grejanje najviše treba.

Na tu površinu od 140 kvadrata kako pišeš, još podno grijanje, pristojna izolacija, i ti hajde što gledaš LG već još gledaš TP od 16 kw, bože sačuvaj.

10kw odprilike
Monoblok zbog jeftinije ugradnje jer monoblok ima direkno povezivanje na cevi za grejanje.

Koliko jeftinije pa to zavisi od ljudi koji rade lakoca pristupa, povezivanje.. Utrošenog materijala.

Samo su vam nosači za TP oko 120e

Možete ovde ići sa pumpom snage 8 do 10kW, nema potrebe za više, split može da se uklopi u budžet.

Slažem se sa tim proračunom snage 8 do 10 kW, kada bi računao ing. rekao bi 8 kW. Monobloc ja bih uzeo samo kad bi baš morao, uvijek bi isto išao na split sistem.

Slicnu cenu ima LG i Midea.
Izabrao bi gde je duza garancija i povoljnija ugradnja.
Off topic

Bas me zanima zasto je obrisan poslednji post... 😅

Ok predhodni koji je obrisan je imao link ka stranici ali nakon toga..ako moze objasnjenje

Poslednja izmena:
1695323785617.png
1695323824594.png

Midea MHC-V8W/D2N8-B

3300e
Fizicki su 8 i 10 izgleda iste ako se vidi da je kilaza ista gde je 8kw efikasnija na nizim temp.

Kada budes radio detaljni proracun ako je moguce isao bi na 8kw

@janixxx

Kuca je solidno izolovana ali ima mnogo stakla, neke sobe su cele u staklu(doduse ono troslojno mislim da je 36 mm) ipak ne znam kako ce da se ponasa zimi jer je ovo prva zima da je cekam u kuci. Nisam siguran da ce 10 kw biti dovoljno. E sad da li je monoblok ili multisplit meni nista ne znaci jer ne znam razliku pri radu(meni je vazno da sve bude sto prostije i da bude prijatno toplo). Sto kaze moja majka e moj sine napravio si kucu bez odzaka, nije to dobro...

Kod mene je 200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja). Obican PVC sa ogledalo folijom.

16kw monoblok

Veca i losija kuca ali planiram i podkrovlje da aktiviram na toj istoj TP to je jos jedno 70m2

Ako ne prikljucis da ti greje bojler (ja nisam jer mi je veliki i visok pa mi tokom noci sasvim dovoljno da zagreje i da drzi) imaces jeftinuju ugradnju.

Split ili ne..po meni nisam video nijedan razlog da dam 600e vise u odnosu na monoblok.

Poslednja izmena:
Kuca je solidno izolovana ali ima mnogo stakla, neke sobe su cele u staklu(doduse ono troslojno mislim da je 36 mm) ipak ne znam kako ce da se ponasa zimi jer je ovo prva zima da je cekam u kuci. Nisam siguran da ce 10 kw biti dovoljno. E sad da li je monoblok ili multisplit meni nista ne znaci jer ne znam razliku pri radu(meni je vazno da sve bude sto prostije i da bude prijatno toplo). Sto kaze moja majka e moj sine napravio si kucu bez odzaka, nije to dobro...
Sad sam se setio da si napisao bez odžaka. Nemas backup sistem za grejanje tipa kotao.

Obavezno sa El grejačem u oznaci ide BE30 ili BE90

MHC-V8W/D2N8-BE30 - Midea https://www.midea.es/wp-content/uploads/2021/05/ErP_MHC-V8W-D2N8-BE30.pdf
Unit type explanation:
1.MHC-V**W/D2N8-B, without back-up heater,
2.MHC-V**W/D2RN8-BE30, with 3kW back-up heater and 1-Phase Source
3.MHC-V**W/D2RN8-BER90, with 9kW back-up heater and 3-Phase Source

1695365015192.png
Ovo su neke od nizih online cena za Midea TP pa mogu da ostanu kao neka cenovna referentna vrednost.

Ako TP nema backup sistem, bježi od nje. Zakonom je jasno definisano da se TP ne smije prodavati bez toga, e sad kod nas sve može.

Koliki se sećam mogu da se prodaju zakonski ali ne mozes da overis garanciju ako nemas backup sistem tipa kotao na čvrsto gorivo ili elektro grejače kao na ovoj midea.

Nigde to nije navedeno u zakonu. Mozete ugraditi toplotnu pumpu u svoju kucu kako zelite, u smislu moze sa back up kotlom, ili elektro modulom ili bez svega toga. Nemojte da sirite dezinformacije.

Nazad
Vrh Dno