Koja je ukupna kvadratura kuce i koja je ukupna povrsina radijatora (ako su panelci)Pozdrav narode! Da se prikljucim zajednici i diskusiji koju pratim vec neko vreme. Videh sve i svasta, istrazujuci o toplotnim pumpama, za svoj prvi post zelim da zahvalim ovoj slobodno smem da kazem zdravoj i konstruktivnoj zajednici i okruzenju na forumu.
U mom pitanju u pitanju je kuca, u originalu gradjena 1953 godine, sa zidovima debljine 45cm pune opeke na koje je dodata demit fasada 10cm, plafoni 330cm, odignuta od zemlje sa masivnim kamenom u temelju i jedan deo sa vremenko nosacima iznad podrumske prostorije. Istocna strana se lepi sa komsijom, na zapadnoj dozidana letnja kuhinja i kotlarnica. Radijatori (pre)dimenzioni prema stanju bez fasade i sa starom drvenom stolarijom. Kasnije, preko karatavana izlivena ploca na fertovima, kuca opasana stubovima i stopom, podignut sprat visine 230cm, giter blok i 10cm demit fasada. Na zapadnoj strani do pola zatvorena kosim krovom, istocna nema otvore. Zavrsna ploca izolovana sa 10cm stiropora, krov podascan, izvedeno grejanje panelnim radijatorima kao i u prizemlju, isti majstor, po mojoj racunici opet predimenzionisano. Za razliku od prizemlja gde je grejanje izvedeno bakarnim cevima 2001 god, ovde je grejanje izvedeno preko razvodnog ormarica aluplast cevima koje su polozene ispod ravnajuceg sloja 2020. god. Stolarija je na celoj kuci PVC, KBE profil i roto okov, dupla stakla od kojih jedno niskoemisiono. Preporuke snage toplotne pumpe su varirale izmedju nekih 9 i 16kW, tako da sam se na kraju pozabavio sam izracunavanjem toplotnih gubitaka kuce, jer sam jelte svuda morao da cekam da se neko od inzenjera smiluje da dodje i kaze to je to, nije bilo problem ni placanje vec sama inertnost ljudi.
U pretrazi sam naisao na program ThermoCalc koji je napisao nas gospodin, koji vam omogucava da detaljno tj prostoriju po prostoriju izracunate toplotne gubitne vaseg objekta, sto je kod mene zbog varijacije u gradnji i prostorijama bilo izazovno. Ne kazem da je idealno resenje, ali daleko detaljnije od svega sto sam do sada sretao. Nadam se da nije problem sto cu link za preuzimanje okaciti ovde. Nadam se da ce jos nekome posluziti.
![]()
ThermoCalc
Download ThermoCalc for free. Calculating heat loss of a room. ThermoCalc is a program for calculating thermal dissipation (heat loss) of a room, based of wall materials used for building the wallssourceforge.net
Opisani objekat se sada greje sa kotlom na cvrsto gorivo a u nekom medjuperiodu sa jednom klasicnom i jednom inverter klimom uz dodatak konvektorskog radijatora, sto mi je moram da priznam dosta prijatnije i lakse za manipulaciju. Uz upotrebu termo glava i racionalno koriscenje ogreva, moja potrosnja je bila oko 6m ogrevnog drveta prosle godine, uz napomenu da sam tek krajem decembra aktivirao kotao i da se ne greju sve prostoije aktivno u toku dana. U 2021/2022 oko 10m ogreva i pola tone jakog uglja.
Takodje, molim da podelite sa mnom iskustva ako ko ima sa LG Therma V monobloc pumpama, kao i sa Midea split Thermal Arctic, obe sa R32 gasom? Da li mozda vredi cekati sledecu godinu i pumpe na R290 obzirom da vec imam radijatorsko grejanje? Ogreva za predstojecu sezonu svakako imam.
Nalazim se u Nisu, do sada nisam bas odusevljen znanjem ljudi na koje su me upucivali u vezi sa toplotnim pumpama, niti entuzijazmom istih, nazalost kod vecine je sistem "da ja tebi ubacim stop skuplju pumpu i nemas brige posle bayo moy", mada ja racionalno ne mogu da opravdam toliku razliku u ceni, tj ne vidim kada ce se isplatiti.
Sry na duzem tekstu!![]()
Prizemlje: 87m2, Jugoterm tip 22 ukupno 4.32m2 i 2 cevasta 60x110 i 60x120, sa njima;Koja je ukupna kvadratura kuce i koja je ukupna povrsina radijatora (ako su panelci)
Matemarika kaže sledeće:Prizemlje: 87m2, Jugoterm tip 22 ukupno 4.32m2 i 2 cevasta 60x110 i 60x120, sa njima;
Sprat: 90m2, Romstal tip 22, ukupno 4.2m2 i 2 cevasta 60x110 i 60x140;
Potencijalno bi se grejao i medjusprat oko 25 m2 ali mi tu temperatura ne treba veca od 10-15 stepeni jer planiram da oformim garderober i veseraj u tim prostorijama.
Hvala na detaljnom odgovoru. I moja matematika se slaže, prema kalkulatoru iz mog posta iznad, kada se sve sabere 7.4kW, računao sam prema spoljnoj temperaturi -15, unutrašnjoj +23, kupatila +25 i ulazni delovi spolja +16. Samo ću reći da su mi neki nazovi majstori predlagali pumpu od 16kw bez greške, a možda i veću, neki nisu znali ni da objasne razliku između monobloka i split sistema itd.Matemarika kaže sledeće:
Toplotni gubici u objektu su oko 8kW.
Postojeći radijatori na režimu 45'C mogu da emituju 10.8kW + sušači.
Idealno za niskotemperaturno grejanje.
Da li ćete ugraditi kondenzacioni gasni kotao ili toplotnu pumpu zavisi od Vas.
Ako se odlučite za kotao, tražite najmanju snagu koja postoji na tržištu, ako se ne varam ima nemačkih modela od 14kW koji moduliše snagu od 2 do 14.
Ako se opredelite za toplotnu pumpu imate više opcija na raspolaganju.
Ako su u pitanju brendovi sa istoka (Koreja, Kina), onda idete sa malo većom snagom jer njima drastično padaju kapaciteti na radijatorskom grejanju u odnosu na spoljašnju temp,
znači nazivna snaga 10-12kW.
Ako se odlučite na zapadne brendove (Evropa, ne Turska), što ja toplo preporučujem, uzmite neki split sistem sa elektro blokom u unutrašnjoj jedinici, nazivne snage 8 do 10kW. U elektro bloku obično bude 4 do 6kW back up elektro grejača.
Uvek je bolja opcija uzeti toplotnu pumpu dovoljne snage sa dodatnih par grejača, nego jaču pumpu bez grejača.
Razloga ima više, prvi je što veća pumpa ima veću minimalnu snagu i može se desiti da kada je spoljašnja temperatura u plusu, a to je veći deo sezone Vama zahtevi na grejanju budu manji od minimalne snage pumpe i uređaj počinje da radi kao On/Off.
Drugi razlog je što ako se iz nekog razloga desi da pumpa stane, elektro grejači se automatski uključe i kuća je i dalje topla dok serviser ne otkloni kvar, itd...
Zasto gledas za LG monoblok a za Mideu split?Pozdrav narode! Da se prikljucim zajednici i diskusiji koju pratim vec neko vreme. Videh sve i svasta, istrazujuci o toplotnim pumpama, za svoj prvi post zelim da zahvalim ovoj slobodno smem da kazem zdravoj i konstruktivnoj zajednici i okruzenju na forumu.
U mom pitanju u pitanju je kuca, u originalu gradjena 1953 godine, sa zidovima debljine 45cm pune opeke na koje je dodata demit fasada 10cm, plafoni 330cm, odignuta od zemlje sa masivnim kamenom u temelju i jedan deo sa vremenko nosacima iznad podrumske prostorije. Istocna strana se lepi sa komsijom, na zapadnoj dozidana letnja kuhinja i kotlarnica. Radijatori (pre)dimenzioni prema stanju bez fasade i sa starom drvenom stolarijom. Kasnije, preko karatavana izlivena ploca na fertovima, kuca opasana stubovima i stopom, podignut sprat visine 230cm, giter blok i 10cm demit fasada. Na zapadnoj strani do pola zatvorena kosim krovom, istocna nema otvore. Zavrsna ploca izolovana sa 10cm stiropora, krov podascan, izvedeno grejanje panelnim radijatorima kao i u prizemlju, isti majstor, po mojoj racunici opet predimenzionisano. Za razliku od prizemlja gde je grejanje izvedeno bakarnim cevima 2001 god, ovde je grejanje izvedeno preko razvodnog ormarica aluplast cevima koje su polozene ispod ravnajuceg sloja 2020. god. Stolarija je na celoj kuci PVC, KBE profil i roto okov, dupla stakla od kojih jedno niskoemisiono. Preporuke snage toplotne pumpe su varirale izmedju nekih 9 i 16kW, tako da sam se na kraju pozabavio sam izracunavanjem toplotnih gubitaka kuce, jer sam jelte svuda morao da cekam da se neko od inzenjera smiluje da dodje i kaze to je to, nije bilo problem ni placanje vec sama inertnost ljudi.
U pretrazi sam naisao na program ThermoCalc koji je napisao nas gospodin, koji vam omogucava da detaljno tj prostoriju po prostoriju izracunate toplotne gubitne vaseg objekta, sto je kod mene zbog varijacije u gradnji i prostorijama bilo izazovno. Ne kazem da je idealno resenje, ali daleko detaljnije od svega sto sam do sada sretao. Nadam se da nije problem sto cu link za preuzimanje okaciti ovde. Nadam se da ce jos nekome posluziti.
![]()
ThermoCalc
Download ThermoCalc for free. Calculating heat loss of a room. ThermoCalc is a program for calculating thermal dissipation (heat loss) of a room, based of wall materials used for building the wallssourceforge.net
Opisani objekat se sada greje sa kotlom na cvrsto gorivo a u nekom medjuperiodu sa jednom klasicnom i jednom inverter klimom uz dodatak konvektorskog radijatora, sto mi je moram da priznam dosta prijatnije i lakse za manipulaciju. Uz upotrebu termo glava i racionalno koriscenje ogreva, moja potrosnja je bila oko 6m ogrevnog drveta prosle godine, uz napomenu da sam tek krajem decembra aktivirao kotao i da se ne greju sve prostoije aktivno u toku dana. U 2021/2022 oko 10m ogreva i pola tone jakog uglja.
Takodje, molim da podelite sa mnom iskustva ako ko ima sa LG Therma V monobloc pumpama, kao i sa Midea split Thermal Arctic, obe sa R32 gasom? Da li mozda vredi cekati sledecu godinu i pumpe na R290 obzirom da vec imam radijatorsko grejanje? Ogreva za predstojecu sezonu svakako imam.
Nalazim se u Nisu, do sada nisam bas odusevljen znanjem ljudi na koje su me upucivali u vezi sa toplotnim pumpama, niti entuzijazmom istih, nazalost kod vecine je sistem "da ja tebi ubacim stop skuplju pumpu i nemas brige posle bayo moy", mada ja racionalno ne mogu da opravdam toliku razliku u ceni, tj ne vidim kada ce se isplatiti.
Sry na duzem tekstu!![]()
Zato što su obe relativno povoljne, a po priči sa ljudima funkcionišu sasvim ok. Lg split sistem već izađe relativno blizu npr. nekoj viessmann varijanti, kojoj bih u tom cenovnom rangu verovatno dao prednost.Zasto gledas za LG monoblok a za Mideu split?
Ako moze preporuka za TP do najvise 5000-6000 eur. U pitanju je kuca, oko 140m2 grejne povrsine, izolacija 10 cm i iznutra izolirani plafoni stiroporom 5 cm.
Toplotna pumpa mora da biti na nekom postolju/nosaču koji ima svoju cenuE ovako, na celoj toj grejnoj povrsini je postavljeno podno grejanje i plocice preko, razvedene su kutije sa ventilima. Ne znam sta podrazumevate pod 2000 za ugradnju? Od svih nekako mi najpovoljnije deluje LG thetma V 16 kw, ali opet mi dodje sumnjivo da brend kao LG bude medju povoljnijima. Imao sam neku preporuku za Bergen ali to mi je skroz nepoznato.
Na tu površinu od 140 kvadrata kako pišeš, još podno grijanje, pristojna izolacija, i ti hajde što gledaš LG već još gledaš TP od 16 kw, bože sačuvaj.E ovako, na celoj toj grejnoj povrsini je postavljeno podno grejanje i plocice preko, razvedene su kutije sa ventilima. Ne znam sta podrazumevate pod 2000 za ugradnju? Od svih nekako mi najpovoljnije deluje LG thetma V 16 kw, ali opet mi dodje sumnjivo da brend kao LG bude medju povoljnijima. Imao sam neku preporuku za Bergen ali to mi je skroz nepoznato.
10kw odprilikeAko moze preporuka za TP do najvise 5000-6000 eur. U pitanju je kuca, oko 140m2 grejne povrsine, izolacija 10 cm i iznutra izolirani plafoni stiroporom 5 cm.
@janixxx 👆👆👆👆👆@NenadSabac
Za početak iskoristi ova dva kalkulatora
Probaj da budes sto precizniji sto se objekta tiče.
Pa ces imati neki uvid u kom pravcu treba da ideš.
Spoljna temp gde to ima upisi -15
Unutrašnja 24
Dobićete odprilike kolika snaga TP je vama potrebna
Sad sam se setio da si napisao bez odžaka. Nemas backup sistem za grejanje tipa kotao.Kuca je solidno izolovana ali ima mnogo stakla, neke sobe su cele u staklu(doduse ono troslojno mislim da je 36 mm) ipak ne znam kako ce da se ponasa zimi jer je ovo prva zima da je cekam u kuci. Nisam siguran da ce 10 kw biti dovoljno. E sad da li je monoblok ili multisplit meni nista ne znaci jer ne znam razliku pri radu(meni je vazno da sve bude sto prostije i da bude prijatno toplo). Sto kaze moja majka e moj sine napravio si kucu bez odzaka, nije to dobro...