Šta je novo?

Toplotna pumpa

Izvini opet ja
Panelni radijator TIP 21 (DT 10)
Polaz 40'C emituje oko 900W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1050W po m2
Polaz 50,C emituje oko 1200W po m2

Panelnu radijator TIP 22
Polaz 40'C emituje oko 1100W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1300W po m2
Polaz 50'C emituje oko 1500W po m2

AL radijator H600 (DT 10)
Polaz 40'C emituje 55W po rebru
Polaz 45'C emituje 72W po rebru
Polaz 50'C emituje 87W po rebru
Polaz 55'C emituje 105W po rebru

AL radijator H700
Polaz 40'C emituje 63W po rebru
Polaz 45'C emituje 78W po rebru
Polaz 50'C emituje 98W po rebru
Polaz 55'C emituje 118W po rebru

Ja bi ovako

1. Izracunaj toplotne gubitake kuće na -5, 24c u kući
https://microma.rs/kalkulator/

2. Izracunaj koliko ti ukupno daju tvoji radijatori na 45c (to je neka ok temp vode za radijatore na -5 ko je na TP)

3. Ako je mala razlika povećaj/menjaj radijatore samo u dnevnoj sobi i kupatilu. Kuhinja i spavaće nemoj da

Panelnu radijator TIP 22

AL radijator H700

Ja bi ovako

2. Izracunaj koliko ti ukupno daju tvoji radijatori na 45c (to je neka ok temp vode za radijatore na -5 ko je na TP)

3. Ako je mala razlika povećaj/menjaj radijatore samo u dnevnoj sobi i kupatilu. Kuhinja i spavaće nemoj da diraš.
Izvini , nije mi jasna matematika, posto ja imam panelne radijatore. Polaz od 45 ili 50c se racuna po m2 radijatora ?

Pozdrav svima, molim za pomoc, racuni za struju za TP su ogromni.

Na 60 kvadrata placao sam po 25.000, a na 45 kvadrata 24.000 kada iskljucim i stavim na 35 kvadrata da se greje bude oko 20k u nekim mesecima.
Svaki mesec ide preko 1500kw ulazim u crvenu zonu.

Bilo kakva pomoc, sta god je potrebno da uradim da sredim trenutnu situaciju je dobrodosla. Firma koja je ugradila je izlazila 5 puta
do sada i nismo nista uspeli da uradimo.

Opis:
Kuca na 3 sprata svaki sprat oko 65kv, pvc stolarija dupla emisiona, presovani stiropor 8cm spoljna izolacija, odvojeno brojilo za
toplotnu pumpu, radijatorsko grejanje, nemam izolaciju na tavanici.

Ugradjena pumpa Ferroli Omnia 12kw, buffer 200l.
Temperatura preko dana 22 stepena, nocu 21 stepen

Temperatura postavljena na 57 stepeni, posle stavljeno automatski da se menja i radi, medjutim nista nije pomoglo, stavljena kriva ona takodje bez pomoci.

prizemlje - postavljeno podno grejanje (ne greje se jos u izradi), plafon staklena vuna 5cm, nece se ni ukljucivati ko zna kada
1-sprat radijatorsko grejanje (greje se jedino ovaj sprat)
potkrovlje - ne greje se

- Problem: struja ogromna za 65 kvadrata bukvalno racuni po 25.000

Firma je izasla na teren 4-5x do sada, uradili su sledece dodali jos rebara na radijatorima,
sada imam 1.8-1.9 po kvadratu, bilo je 1.5-1.6
Skinuli su buffer
limitirali snagu
iskljucili su i ostavili samo jednu sobu da grejemo da vidimo sta ce biti, oko 30 kvadrata i racuni su i dalje divljali

Tako da se cele sezone uglavnom grejao dnevni boravak i kuhinja, da je ostalo ukljuceno sve, struja ne bi mogla da se placa koliko bi to bilo.

ako stavim 45-48 stepeni ne moze da zagreje do 22 stepena, potrosnja na dnevnom nivou ide oko 60 - 70kw, prosli januar potroseno 1700kw, oko 1100 vise tarife i 600 nize tarife 23.500, grejali smo bez 2 sobe, znaci oko 45 kvadrata.

Potreban mi je savet, pomoc, kome da se obratim, koga da pozovem, bilo sta da resim situaciju, korak po korak, prosle godine sam ugradio prvi put i sokiran sam. Ako moze neko nesto da pomogne bio bih zahvalan. Hvala svima
Pozdrav svima,

Nadovezujem se na prethodnu poruku pa bih hteo da podelim utiske sa vama, kao sto smo pisali ranije bez izolacije tavanice apsolutno nista nema, ovo je moje iskustvo i poslusao sam savete, prethodne godine racun je bio 24.000 za decembar, ovako je za sada koliko toliko sredjeno:

1. Iskljucili smo buffer koji su postavili
2. Izolovana je tavanica sa 10cm staklene vune
3. Nadstresnica iznad spoljne jedinice

Za decembar grejano je 65 kvadrata sa pumpom Ferroli Omnia 12kw, i racun je bio 11.000, radijatori, stavljeno grejanje na 22 stepena, temperaturu su njihovi serviseri zakljucali na 55 stepeni, to cu zvati da vidimo da se smanji ili da se postavi kriva, ali za sada sam prezadovoljan u odnosu na prethodnu godinu, jer vidim da mogu da resavam nekako.

U planu je da se sledece godine postavi jos 10cm staklene vune na tavanicu, paropropusna folija, parna brana posto idem sa gredama na 60cm i unakrsno grede jos na 60cm, pa OSB ploce i preko njih podno grejanje i na krovu da se postavi jos 20cm staklene vune.

Nakon svih mojih gresaka, nikada nikome ne bih preporucio da postavi toplotnu pumpu ako nema izolaciju kako treba, i ako kuca nije uradjena kako treba kao sto je slucaj kod mene.
Susaci za kupatilo nisu dovoljni da mi zagreju, tako da mi je plan i u buducnosti kada budem imao para da sve to porusim i postavim zidno i podno grejanje svuda. Sa radijatorima jednostavno nije toliko efikasno pogotovo sto sam ja dodavao po 40-50% radijatora i sad je i izgled enterijera narusen.

Meni je toplotna pumpa postavljena na trofaznoj struji koliko znam, pa mi nije jasno te stvari koje mere dnevnu potrosnju kako ste postavili na osigurace, i koje modele, nasao sam dosta tuya osiguraca, ali ne znam koji konkretno koristite ako moze neko da mi posalje, i da li se to stavlja i za spoljnu i za unutrasnju jedinicu po jedan?

Hvala svima

re5pect123,​

U vezi pametnih osigurača pogledaj malo temu "Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje".
Ja koristim Tongou koje ima na Aliexpressu, a od skora i na Temu i OK su mi. Nisu Tuya WiFi, nego Zigbee koje koristim sa Home Assistant (dakle, bez Interneta i Clouda). I koristim posle "pravih" osigurača. Za trofaznu bi morao da uzmeš 3 takva i svaki bi merio svoju fazu. Sa trofaznim nemam iskustva. Posavetuj se svakako sa nekim električarom.
Ako ti je samo do merenja potrošnje imaš i neinvazivne merače.

Izvini opet ja

Izvini , nije mi jasna matematika, posto ja imam panelne radijatore. Polaz od 45 ili 50c se racuna po m2 radijatora ?
Da, nema rebra da se računa po rebru
Pozdrav svima,

Nadovezujem se na prethodnu poruku pa bih hteo da podelim utiske sa vama, kao sto smo pisali ranije bez izolacije tavanice apsolutno nista nema, ovo je moje iskustvo i poslusao sam savete, prethodne godine racun je bio 24.000 za decembar, ovako je za sada koliko toliko sredjeno:

Za decembar grejano je 65 kvadrata sa pumpom Ferroli Omnia 12kw, i racun je bio 11.000, radijatori, stavljeno grejanje na 22 stepena, temperaturu su njihovi serviseri zakljucali na 55 stepeni, to cu zvati da vidimo da se smanji ili da se postavi kriva, ali za sada sam prezadovoljan u odnosu na prethodnu godinu, jer vidim da mogu da resavam nekako.

U planu je da se sledece godine postavi jos 10cm staklene vune na tavanicu, paropropusna folija, parna brana posto idem sa gredama na 60cm i unakrsno grede jos na 60cm, pa OSB ploce i preko njih podno grejanje i na krovu da se postavi jos 20cm staklene vune.

Nakon svih mojih gresaka, nikada nikome ne bih preporucio da postavi toplotnu pumpu ako nema izolaciju kako treba, i ako kuca nije uradjena kako treba kao sto je slucaj kod mene.
Susaci za kupatilo nisu dovoljni da mi zagreju, tako da mi je plan i u buducnosti kada budem imao para da sve to porusim i postavim zidno i podno grejanje svuda. Sa radijatorima jednostavno nije toliko efikasno pogotovo sto sam ja dodavao po 40-50% radijatora i sad je i izgled enterijera narusen.

Meni je toplotna pumpa postavljena na trofaznoj struji koliko znam, pa mi nije jasno te stvari koje mere dnevnu potrosnju kako ste postavili na osigurace, i koje modele, nasao sam dosta tuya osiguraca, ali ne znam koji konkretno koristite ako moze neko da mi posalje, i da li se to stavlja i za spoljnu i za unutrasnju jedinicu po jedan?

Hvala svima
Ako radis kuću onda je normalno da ides na varijantu podno ali ako imaš vec razvučene radijatore, nema logike da "razvalis" kuću u kojoj živiš zarad bolje efikasnosti jer to nije jeftino uopšte.

Meni je ovaj decembar 15k din grejanje
8cm stirpor
16kw vivax (midea kopija)
180m2
Radijatori
Beograd

Sa podnim da mi je duplo manja potrošnja, znaci ne 500e po sezoni, vec 250e.
Posle koliko zima bi mi se isplatili radovi?

Poslednja izmena:
@Mihajlo munja
23m panelnih radijatora , 60cm visine ?
Ja zivim u novoj kuci blok 25cm + 10 cm stiropor zidovi , krov 20cm vuna. Kuca prizemlje + potkrovlje. 60+60m2 + unutrasnje stepeniste sa kotlarnicom bruto 156m2, imam etazno grejanje na pelet ( trosim 1-1.5 paletu peleta) imam 8 panelnih radijatora H60 ukupno 10 metara. Predlazu mi Lg Therma V 9kw. Kad vidim koliko si ti nagurao radijatora, bojim se da ce biti veliki racuni za struju.
Na koliko ti je voda trenutno na peletu?

Kolika je temp u kuci pri toj temp vode ?

Izvini opet ja

Panelnu radijator TIP 22

AL radijator H700

Ja bi ovako

3. Ako je mala razlika povećaj/menjaj radijatore samo u dnevnoj sobi i kupatilu. Kuhinja i spavaće nemoj da

Panelnu radijator TIP 22

AL radijator H700

Ja bi ovako

3. Ako je mala razlika povećaj/menjaj radijatore samo u dnevnoj sobi i kupatilu. Kuhinja i spavaće nemoj da diraš.
Izvini , nije mi jasna matematika, posto ja imam panelne radijatore. Polaz od 45 ili 50c se racuna po m2 radijatora ? Zar nije po metru duznom
Pozdrav svima,

Meni je toplotna pumpa postavljena na trofaznoj struji koliko znam, pa mi nije jasno te stvari koje mere dnevnu potrosnju kako ste postavili na osigurace, i koje modele, nasao sam dosta tuya osiguraca, ali ne znam koji konkretno koristite ako moze neko da mi posalje, i da li se to stavlja i za spoljnu i za unutrasnju

Na koliko ti je voda trenutno na peletu?

Kolika je temp u kuci pri toj temp vode ?
Ja vodu drzim na 58c, ona ide do 66c stavio sam 8c razlike fabricki je 4c da se ne bi cesto palila i gasila. U kuci je sada 25, 26c. Imam malu decu i pec radi u modulaciji dok se ne ugasi, uglavnom je na snazi 1 sto bi bilo nekih 5,6 kw pec je 15kw. Mogu ja da podesim temperaturu na 50c. Ali ovo nije tema za peci na pelet, da ne trolujem temu. Razmisljam o TP, hteli smo tu Lg Therma V 9kw R32 ali za nju nam nisu davali subvencije. Komsije oko mene imaju uglavnom LG neki imaju bas velike racune za struju i nisu zadovoljni, neki jesu ali svaka kuca je razlicita.

On verovatno pokušava da ti Kaze da staviš temperaturu vode od 40 stepeni (ili sa podešavanjem kotla na pelet ili ako imas neki mesni ventil gde to Mozes da nastelujes) da odvijes sve termo glave na max i onda ces videti dal je u kuci odgovarajuća temperatura. Ovo npr ostavis bar dva dana, jer sa manjim intervalom mozes da imas neprecizan podatak zbog toga sto je kuca vec zagrejana. Tako ces empirijski biti siguran da ti je kolicina radijatora dovoljna. Poenta toplotne pumpe je da radi non stop i da ima stalnu temperaturu polazak. Zato tu toleranciju sa kotlom na pelet smanji maksimalno koliko mozes. Imaces mozda vise ciklusa pali-gasi kotla, ali si onda siguran gde si sa ti tvojim sistemom i treba li gde sta dodati ili ne. Nadam se da si shvatio zasto svi pitaju za trenutnu temperaturu vode u sistemu.

Tako je, najbolje probaj ako možeš.

Ako ti je na ovim temperaturama izmedju -5 i -2, temperatura vode do 45c i toplo ti je u kuci.. Možeš TP, ako mora da ide na +50c, nije za tebe TP bez nekih promena.

Da, nema rebra da se računa po rebru

Ako radis kuću onda je normalno da ides na varijantu podno ali ako imaš vec razvučene radijatore, nema logike da "razvalis" kuću u kojoj živiš zarad bolje efikasnosti jer to nije jeftino uopšte.

Meni je ovaj decembar 15k din grejanje
8cm stirpor
16kw vivax (midea kopija)
180m2
Radijatori
Beograd

Sa podnim da mi je duplo manja potrošnja, znaci ne 500e po sezoni, vec 250e.
Posle koliko zima bi mi se isplatili radovi?
Slazem se apsolutno, ali znas sta je kod mene sada oni su mi postavili u prizemlju cevi za podno grejanje, a prvi sprat su radijatori, drugi sprat nemam nista razvuceno. Meni je relativno stara kuca iz neke 2002 godine. U principu nisam zadovoljan uopste sta su mi preporucili i sta su mi uradili, tako da ni sam ne znam sta je najbolje da se uradi, ali sada taj jedini sprat gde su radijatori, imam mali wc 4 kvadrata, hodnik 5 kvadrata i kupatilo 9 kvadrata gde ne mogu da dodam ni radijatore, a susaci ne mogu da ugreju, tako da mi je tamo hladnjikavo ne moze da se zagreje. A druga stvar potkrovlje bih stavio podno kad vec radim i sad ne znam ostace mi srednji sprat sa radijatorima.

Meni je to firma uradila i postavila kako su oni hteli nista mi nisu rekli, bilo je ukupno ispod 1.000.000 dinara, nisam zadovoljan uopste za sada.

Podno grejanje znači da će podići visinu poda za 10 cm. Ako je izvodljivo i ako finansije dopuštaju onda mi deluje kao dobra varijanta. Podno je u svemu bolje od radijatora.
Jedino mi se ne sviđa taj stav "uradili su kako su hteli". I sledeći će tako da urade i ono posle njih i tako u nedogled. Iza ugla uvek ima nešto drugačije i bolje...
Prerada svih podova na spratu podrazumeva detaljno planiranje (recimo stepeniste). Neće ispasti dobro ako se samo plati, zažmuri i nada najboljem.

Pozdrav svima,

Hvala svima
Pre će da ti se isplati ako nahvatas subvencije da postaneš prozjumer nego da nalupas kuću. Samo izracunaj godišnju potrošnju struje stavi panele optimalnih razmera nemoj da preteruješ i izaći ćeš oko 3-4k rsd mesečno sa potrošnjom. Ne moraš čak ni subvencije da čekaš. Samo prvo saberi godišnju potrošnju struje.

Pozdrav svima,

Hvala svima
Koliko su te koštali ovi radovi? Računam da izolacija za 65m2 nije bila preskupa, ni ta tavanica sigurno nije mnogo koštala, a ušteda je baš značajna.

Ako vam majstori rade izolaciju ili bilo kakve druge poslove. Zahtevajte da sami kupujete materijal, a da njihove budu samo ruke. Usteda je znacajna, plus sto cete sami sebi uzeti sigurno kvalitetniji materijal. Cene materijala mogu da se razlikuju drasticno. Recimo ponude za materijal za fasadu sa izolacijom su mi se kretale od 750.000 do 1.200.000 za iste stvari.
Ako su velike cifre, za placanje u keshu stovarista umeju lepo da skinu cene.

On verovatno pokušava da ti Kaze da staviš temperaturu vode od 40 stepeni (ili sa podešavanjem kotla na pelet ili ako imas neki mesni ventil gde to Mozes da nastelujes) da odvijes sve termo glave na max i onda ces videti dal je u kuci odgovarajuća temperatura. Ovo npr ostavis bar dva dana, jer sa manjim intervalom mozes da imas neprecizan podatak zbog toga sto je kuca vec zagrejana. Tako ces empirijski biti siguran da ti je kolicina radijatora dovoljna. Poenta toplotne pumpe je da radi non stop i da ima stalnu temperaturu polazak. Zato tu toleranciju sa kotlom na pelet smanji maksimalno koliko mozes. Imaces mozda vise ciklusa pali-gasi kotla, ali si onda siguran gde si sa ti tvojim sistemom i treba li gde sta dodati ili ne. Nadam se da si shvatio zasto svi pitaju za trenutnu temperaturu vode u sistemu.
Da jasno mi je sta mi predlazete, jeste kuca se zadnjih dana intezivno greje. Nemam mesne ventile nikakvu automatiku, bas iz razloga sto bi to sve TP smetalo. Mogu da je podesim da radi dva dana na 45c pa cu videti. Hvala puno na savetima.

Evo da Vam javim kakvo je stanje. Da se u manjim sobama (12m2) u prizemlju, gde su radijatori 100x60 cm, temperatura popela na 28c kad sam termoglave odvrnuo na max. Sada su svugde na 5 inace bi se skuvali. Pec je u kotlarnici gde prozor stoji na kip.Temperatura se i dalje penje Videcemo naredna dva dana

Prilozi

• 20250117_145515.jpg
    20250117_145515.jpg
    220.9 KB · Pregleda: 30
  • 20250117_145556.jpg
    20250117_145556.jpg
    52 KB · Pregleda: 11
  • 17371226873462344074644993009511.jpg
    17371226873462344074644993009511.jpg
    49.1 KB · Pregleda: 39
Evo da Vam javim kakvo je stanje. Da se u manjim sobama (12m2) u prizemlju, gde su radijatori 100x60 cm, temperatura popela na 28c kad sam termoglave odvrnuo na max. Sada su svugde na 5 inace bi se skuvali. Pec je u kotlarnici gde prozor stoji na kip.Temperatura se i dalje penje Videcemo naredna dva dana
Ne znam koliko nisko pelet moze ali probaj na 40c

Ne znam koliko nisko pelet moze ali probaj na
Mislim da je donja granica tacke rose za kvalitetan pelet 45c. Ne bih isao nize, za sada je sve ok, nema nigde smole i kondenzacije, upravo sam cistio pec, loziste sam ometlao molerskom cetkicom pepeo je siv.
Mada i 40c bi bilo ok , opusteno. Ali ne bih vise da obaram temperaturu. Verovatno u prelaznom periodu bi mi bila dovoljna i 35c. Ovo je iznenadjenje za mene , jer evo vec treca sezona kako lozim na 60c termoglave sprecavaju pregrevanje. Bezpotrebno visoka temperatura. Svako dobro, hvala,na podrsci.

Ako je na minus 5 i dalje pretoplo u kuci sa temperaturom od 40stepeni ili približno tome, onda ce vrv funkcionisati i sa toplotnom pumpom. Velika je usteda sa pumpom par stepeni razlike u temperaturi ali kad vec ne radis proracune i ne placas sve to, nije strasno i ako bude potrebe da se 2-3 radijatora povećaju ili negde da se doda neki manji ako imas prostora za to.

Pozdrav svima...
Da li neko ima iskustva sa Ariston TP 18kw..
Greje se 180m2,kuca na sprat,dole radijatori,gore podno. Termostat dole na 23/23.5 , gore 22/22.5 stepena. Tremperatura je namestena na 50 stepeni da greje pumpa... Izolacija 10cm,pvc prozori, vrata ulazna alu,uglavnom ususkana kuca,tavan kamena vuna 10cm u rogove ,po ploci 20cm vuna.... E sad potrosnja...
Novembar. 850 +/-
Decembar. 1050+/-
Januar. Sad je na 600+/-
Grejace pali svaki dan da se odledi po par puta, imam bafer od 200l...
Serviser kaze da je to normalno,velika je vlaznost vazduha...

Deluje da ti je poprilicno predimenzionisana pumpa. Kucu slicne kvadrature grejem sa pumpom od 8kw.

Kad čitam ovakve stvari drago mi je što moja pumpa koristi reversibilni defrost. Pošto imamo i bafer ne osetim kad to radi. Tek otkako imam merač potrošnje struje shvatio sam kad i koliko često radi defrost. Ogleda se u tome da u tom trenutku padne potrošnja struje na 15-tak minuta dok ne odradi ciklus odmrzavanja. Da ima grejač, verovatno bi tada potrošnja struje skočila, a ne opala.

Prejaka sigurno, Jos greje na 50 stepeni vodu i bafer od 200l. Kad sve to saberes ne cudi takva potrošnja, velika je razlika izmedju 35 i 50 stepeni.

Meni je cudno da mi je ulazna temperature vode 29c +-1 i to je dovoljno da je u kuci 22.5c na prizemlju, 23c na spratu, recimo ovih dana kada je hladno. Na granici smo da deca nesto moraju da nazuvaju na nogo preko carapa. A kad neko spomene podno asocijacija je topao pod, sto kod mene nije slucaj, jedva je mlak. Shodno ovome dolazi naravno i potrosnja, koja je niska. Recimo oko 20-25kwh ovih dana pumpa trosi kada je poprilicno hladno. Na +8c mi je potrosnja bila 9kwh za 24h.

Pozdrav ekipo, ne znam jel ovo normalno ili ne, TP mi je podesena da radi po krivoj, al desava se cesto u toku dana da se radijatori ohlade maltene skroz, cak i 27 28 samo stepeni bude u njima a na kontroloru pise da po krivoj na primer treba da bude 40 stepeni. Evo slike sto sam sad uslikao pa procenite jel to normalno

Prilozi

• IMG_20250119_104306.jpg
    IMG_20250119_104306.jpg
    78.1 KB · Pregleda: 45
Pozdrav ekipo, ne znam jel ovo normalno ili ne, TP mi je podesena da radi po krivoj, al desava se cesto u toku dana da se radijatori ohlade maltene skroz, cak i 27 28 samo stepeni bude u njima a na kontroloru pise da po krivoj na primer treba da bude 40 stepeni. Evo slike sto sam sad uslikao pa procenite jel to normalno
Defrost najverovatnije, izvlači toplotu iz radijatora da bi odledila, ovih dana ima dosta vlage u vazduhu.

Dosta ljudi se zali da im se pale često grejači

Da li tebi smart home app pokazuje real time data?

Meni nekako Smart Home za TP premalo informacija daje, kad pogledam da mi obicna inverter klima vivax u drugom objektu daje mnogo vise podataka i opcija (widget i tako to). Al da, verovatno je defrost, nisam znao da izvlaci toplotu iz sistema za defrost. Evo ss iz aplikacije ako si na ovo mislio

Prilozi

• Screenshot_20250119_113505_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    Screenshot_20250119_113505_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    58.3 KB · Pregleda: 41
Nazad
Vrh Dno