Šta je novo?

Toliko buke niokocega

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Bar sam ja stekoa takvu impresiju ovom najavom GF4MX serije kartica.
NAime poznato je da ce se GF4MX razlikovati u odnosu na "FULL" GF4, a i GF3 po tome sto nece imati ni Pixel ni Vertex Shadere, vec "zastarelu" neprogramabilnu L&L jedinicu sa GF2. Nema cak ni Clipping!
Sve sto je novo jeste memorijski kontroler sa GF3 i TwinViev sa GF2MX. Naravno, zbog 2 pipelinea i 0.15micr tehnologije izrade mocice da se nasvira na 300MHz.
Insistiranje na ovakvoj arhitekturi baca sumnju na buducnost PS i VS, bar u ovakvom obliku kakvi su definisani kroz DX8(.1)
Mislim da ce glavna dilema ovog proleca i leta biti: GF4MX ili GF3Ti200.
Ukoliko ATi zadrzi izazovno nisku cenu R8500, moguce je da ce odneti pobedu dok se dve "sestre svadjaju".
Auh, opet sam poceo pisati clanke na forumu... ctp;
BTW mnogo mi se dopada FRP-ovski dizajn ProLinkovih kutija za GF4MX kartice:
http://www.reactorcritical.com/

Osim ako kojim slucajem Matrox ne izbaci nesto jezivo dobro... :D :D :D

Iskreno receno ni necudi me, poenta je samo uzeti pare (od end usera)... stara oprobana varijanta... ;)

Pa to je standardna sema nVidie vec godinama. Izbacianje novih i "poboljsanih" verzija cipova koje se od starih razlikuju samo po imenu.
Od GF4MX-a nije se moglo mnogo ni ocekivati. Da bi GF4MX bio zaista dobar GF4 bi trebalo da znacajno prestigne GF3 Ti500 a ja trenutno ne vidim kako bi nVidia to mogla da ucini.
Matrox je davno napustio igracko trziste ali bi Kyro III mogao da bude zanimljivo resenje (ako ga ne budemo cekali jos 12 meseci:( ).

Eh, Nedjo, da... sada sam ucitao neke stranice sa foruma /Beyond i ovaj tekst... Ali mislim da si pomalo prenaglio sa dovodjenjem u pitanje buducnosti PS i VS... Cini mi se da je Radeon 8500 jedan perfinjen core i za njega je potreban samo odlican marketing... Radeon 8500 moze i mora da dobije bolji marketing , podrsku i od majke ATI-ja i od proizvodjaca softvera... Po svemu je bolji od GF3, i nVidia to zna, te sada hoce da napadne ATI na segmentu multimedije.. kako objasniti da ce se prvo pojaviti low end serija GF4 (koja nema veze sa GF4, al "ajde", ima IDCT, kontrolu kod proizvodjaca za filter cipove - proverio sam kod ANANDA, 3x3 kondenzatora za filtriranje u 3 nivoa se nece naci na novim kartama vec specijalizovani cip...) pa tek onda prebudzeni GF3 tj. GF4?

Nemoj da brines za Shader tehnologiju, ona je definitivno buducnost - mozda ce samo da je preimenuju/kamufliraju ( i u SW i u HW) ali ce i dalje postojati...

Pozdrav za Nedju, majstora i ucitelja svih nas na forumu za video karte, pa "cak" i mog... :)

nVidia definitivno igra neobicne marketinske igre.
Nakon malo "namatranja" povodom izbacivanja nove GF4 serije, dosao sam do zakljucka da mozemo ocekivati postepen "phaseout" i GF2(MX/Pro/Ti) i GF3Ti kartica, odnosno cipova.
Jednostavno, nVidia nema trzisnog prostora da bi GF4(i MX i Ti) smestila pored postojece game GPU-ova.
Slazem se sa Max-om (veliki pozdrav prijatelju :wave; ) da ce shaderi "izgurati", ali tek sa verzijom 2.0 koja ce biti implementirana u DX9.
Mene je malo iznenadila odluka o pustanju NV17, u obliku kakav jeste, na mainstream trziste. Ocekivao sam da ce nVidia malo zustrije raditi na promociji DX8 tehnologije. NV17 to znacajno menja posto ce to biti "targeted" platforma za buduce igrice.
nema potrebe napominjati da se igrice uvek pisu za mas-podrzanu platformu, a tek ako ima vremena i sredstava vrse se odredjene optimizacije za HighEnd.
U svakom slucaju, ATi sada ima istorijsku sansu da napravi zasluzeni comeback. Imaju dobar hardver (drajveri ih jos uvek pomalo pate) i samo treba, kao sto Max rece, da bolje odrade neke druge stvari po pitanju marketinga.
Verovatno ce im tu dosta pomoci Gigabyte i Hercules, svako u svom domenu. Ali to je neka druga tema...

Ma nvidia pravi gluposti. Ako se Ati ne uzdigne sada nece nikada ali mora mnogo agresivnije da krene u marketinsku kampanju i to je to. Jedino ako nvidia ne ubaci u svoj naredni proizvod nesto od 3dfx-ove tehnologije iz onog cuvenog...kako bese...napalma ili nesto sl. ?
U krajnjoj liniji jedan bitan preduslov, tj. sklapanje ugovora i sa drugim proizvodjacima tipa hercules-a Ati je ostvario...ali da to nije garancija uspeha i dobrog proizvoda potvrdjuje Kyro...ja se samo plasim da mozda nvidia ne sravni Ati i da Ati povuce npr. Herculesa (Gigabyte-a ne moze jer on drzi i ploce) za sobom ako ne iskotiste ovu priliku jer ce ih nvidia docekati iza coska...

Gospoda u ATI-ju moraju malo da pocnu sa hard-core programiranjem a ne da ih prate gafovi kao recimo quake, qvueke i sl. Njima trebaju drajveri a za marketing ce lako....

pozdrav svima:)

Broz je napisao(la):
Gospoda u ATI-ju moraju malo da pocnu sa hard-core programiranjem a ne da ih prate gafovi kao recimo quake, qvueke i sl. Njima trebaju drajveri a za marketing ce lako....

pozdrav svima:)

O stabilnosti pojedinih verzija detonatora je izlishno troshiti rechi, nVidia je inache bila poznata po najgorim drajverima do pojave TNT2 chipa i serije detonatora koja je usledila nakon toga, ali i dalje je veccina verzija drajvera za baciti, jedino shto Ati ne zna da treba da izbacuje razlichite vrste drajvera svaki mesec i da pusti korisnike da ih istestiraju pa da na iskustvu istih iskompajlira jedan koji radi kako treba i da posle toga dobije potvrdu da je zvanichan i da dobije nov broj :)

Ako otvorish source recimo 3dmarka i svuda gde se pojavljuje natpis nvidia promenish u svidia, S3 virge cce imati bolje rezultate na testu od GF3 pa josh ti500:D

Ovo poslednje je shala ali brljati po tudjim drajverima i govoriti da kad u istim promenish rech quake u qvake da radi duplo sporije u istoimenoj igri i da je prema tome u pitanju prevara i da kartica nije toliko brza je kao kad bi izvadili bezolovni iz porshea i sipali dizel u isti pa optuzhili porshe da vara svoje kupce jer im kola ne idu kad se sipa dizel u rezervoar a i kochnice otkazuju kad prekinesh dovod ulja u kochnice ischupavanjem creva, pa prema tome i porshe je prevarant:D

Ovo poslednje nije shala i neko bi trebalo da tuzhi porshe zbog toga:p

Buca

Probao ja drivere od 8500 na mom LE-u i rade. Doduse malo bagovito pojavise tu i tamo po neki crni kvadrat.

Na reactorcritical-u videh u specifikaciji 128,64,32bit memory interface. Otkud sad to? Mislim na 64bit i 32 bit

Vrh Dno