Šta je novo?

Tmpgenc plus kako ga najbolje podesiti

Serbianboss

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
360
Sad bih ja vas pitao nesto.Kada prebacujem materijal sa vhs ja ga prebacim u DV avi foramat(znaci pun Pal) pa ga kasnije kompresujem u mpeg2 za rezolucijom 352x576. Medjutim sad sam skinuo program Tmpgenc Plus 2.5.Kako ja sa ovim programom da kompresujem u mpeg2 da bude sto je bolji kvalitet.Znaci ja ubacim taj DV fajl u tmpgenc i kako je najbolje da ga podesim da bi dobio sto je bolji moguci kvalitet.

Komp nije problem imam jacu masinu i dosta prostora,tako da recite kako je po vama najbolje kompresovati u mpeg2 sa tmpgenc-om plus 2.5

pozdrav

Po secanju: Tmpgencexress3.0 kad izaberes 2pass VBR za max bitrate stavlja max 9000kbps (8000 ako je materijal preko sat i po) za minbitrate je 0 a average zavisi od duzine fajla (9000 je 1h, 4500 je 2h itd...). DC precision podesi na 9bit, motion estimated search na 'high quality' (stepen vise od 'normal'). Znaci ovo su default vrednosti kod pomenutog programa koji daju odlicne rezultate, pa ih primeni i kod verzije 2.5.

Vrlo vazno je da u advanced/videosource settings pogodis interlaced ili ne (zavisi od izvora) i jos vaznije da pogodis field order ('top field first' je standard kod PAL sistema).

I sad se setih, nema potrebe za dva prolaza ako imas mesta za jak bitrate. Najbolje da sam postavis svoje granica, ali ja uvek radim sa punom rezolucijom pa ako mogu da koristim preko 4800kbps, pri dobrom snimku, radim samo jedan prolaz. Ako je snimak sa puno cimanja i suma, treba oko 5000. Pretpostavljam da za pola rezolucije treba i pola bitrate-a.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru samo me interesuju dve stvari

Znaci ako me je film interlaced,ja u polju advanced/videosource treba i da ostavim interlaced.

Drugo:Isto u tom meniju treba da stavim top field first za Pal.Jer to sigurno.Ja sam koristio onu drugu opciju i bilo je ok.Ali ako kazes da je ovako treba onda ok.

pozdrav

Moje iskustvo vezano za polje 'interlaced' je vezano za VHS kasete i SONY handycam sa kojih sam prebacivao na DVD. To su izvori sa interlace-om, i jesu za PAL sistem, pa i daju takvu sliku. Kada sam probao sa 'bottom field first', ili sa 'progressive', imao sam podrhtavanje (talasi po vertikalnim linijama) ali samo pri pokretima i to samo na kucnom DVD-u tj. TV-u. Na kompjuteru se to ne primecuje (on iscrtava celu sliku odjednom, a ne poluslike k'o TV). Da ne filozofiram dalje, moze se desiti da ono sto na komputeru izgleda odlicno, na TV-u bude grozno. Desavalo mi se da se redosled izvrne prilikom obrade u Vegasu, i to otkrijem tek kada pustim DVD na kucnom plejeru, pa onda moram sve ponovo da renderujem.

Serbianboss je napisao(la):
Sad bih ja vas pitao nesto.Kada prebacujem materijal sa vhs ja ga prebacim u DV avi foramat(znaci pun Pal) pa ga kasnije kompresujem u mpeg2 za rezolucijom 352x576. Medjutim sad sam skinuo program Tmpgenc Plus 2.5.Kako ja sa ovim programom da kompresujem u mpeg2 da bude sto je bolji kvalitet.Znaci ja ubacim taj DV fajl u tmpgenc i kako je najbolje da ga podesim da bi dobio sto je bolji moguci kvalitet.

Komp nije problem imam jacu masinu i dosta prostora,tako da recite kako je po vama najbolje kompresovati u mpeg2 sa tmpgenc-om plus 2.5

pozdrav

Prvo pitanje se postavlja Serbianboss zasto uopste snimas materijal u DV avi formatu??????? :d
Pa normalno je ako imas dobru masinu recimo procesor od 2GHZ da snimas u MPEG2 u punoj rezoluciji odnosno 720x576 sa 8000 bit rate. To je najbolji uvezeni format sa najboljo slikom. U tom je cela caka. :D
Kasnije obradjuj materijal kako ti je volja na nacin kako su ti vec odgovorili u TMPEG Encoderu.

Shvatite ljudi da se bira onaj codek koji ce dati najbolji uvezeni materijal. Dzaba ti sto posle od "babe pravis devojku". Dakle MPEG2 je ustvari DVD zapis i zasad ga za digitalnu obradu - snimanje ili ubacivanje na hard nema ravna. :banana:
Pozdrav. :wave:

A zasto bi vec postojeci MPEG2 ponovo obradjivao u TMPGenc enkoderu (zbog filtera?)
to je promasaj ponovno kompresovanje iz MPEG2 u MPEG2 samo radi filtriranja je malo besmisleno. Zato se i ubacuje na hard prvo bas AVI da bi se sredilo filterima sve sto
treba i posle se prebacuje u MPEG2. MPEG2 je storage format znaci za skladistenje na
DVD a ne za obradu.... I odakle ti ideja da je MPEG2 najbolji uvezeni materijal to nije
tacno, nekompresovani AVI je najbolji materijal.

Upravo tako i ja mislim.Prebacivao sam ga u DV avi iz prostog razloga ako bi dodavao neke filtere da bolje prodje kao mpeg2.Jer sta dobijam ako film prebacim u mpeg2 pa onda ponovo u mpeg2.Ja mislim nista.Zato ga i prebacujem u dv avi pa tek onda u mpeg.Mozda gresim neznam.Jedino ako film koji nece da se obradjuje bolje je odma prebaciti u mpeg2 i gotova prica

pozdrav

Jos jedan razlog za .avi, pa onda mpeg2 je duzina snimka. Ako direktno radis capturing u mpeg2 ne mozes se bas stisnuti sa bitrate-om. A ako radis rekompresiju iz .avi, mozes u dva prolaza da spustis na 3500kbps sa izuzetnom slikom (ovo prilicno zavisi i od izvora).

Znaci i ti mislis da je bolje prebaciti snimak sa vhs u avi pa onda taj avi da se uveze u tmpgenc i on napravi mpeg

pozdrav

Nazad
Vrh Dno