Šta je novo?

Foto i video oprema Tipska multimedia za BMW F10?

Koji fotoaparat ili kameru kupiti?

BitrAtE

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D @ DeepCool LT520 WH
Matična ploča
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
RAM
32GB (2x16GB) Kingston FURY Renegade DDR5 RGB DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V
GPU
GIGABYTE RTX 5080 AERO OC SFF
Storage
Kingston KC3000 2TB + KC3000 1TB /
Zvuk
Edifier S880DB MKII / Edifier T5 Sub @ AudioQuest DragonFly Black / Asus ROG Delta II Wireless
PSU
NZXT C1200 Gold ATX 3.1
Kućište
Fractal Design Pop Mini Air White TG Clear
Monitor
Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
Miš & tastatura
Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless Gaming + ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition @ Razer Pro Glide XXL
Ostale periferije
C1 55" & PS5 & Q990B
Mobilni telefon
Samsung S25 Ultra
Pametni uređaji
Huawei GT2 Pro, GT4 Silver Elite, GT5...
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Konačno sam se nakanio da promijenim fabričku multimediu (6.5" screen, bez navigacije) sa nekom professional od 10.25" koja će imati integraciju sa Spotify, mape...

Vidim ima brdo modela, ne bih da se zeznem, na šta obratiti pažnju, da li neko ima već iskustva, neke preporuke ?

Tokom mog igranja sa tim naknadnim dodavanjem multimedia (promenio par što na svom što na tuđim autim) najvažnije je bilo za mene konektori. Prvu multimediu sam naručio univerzalnu jer sam mislio da ću ja to na brzaka povezati. Greška, gomila žica nije imala svog parnjaka i bila je mala noćna mora i odustao sam jer je bilo potrebno seći i spajati žice na auto instalaciji. Onda sam tražio isključivo sa konetorom i da bude plug&play i to je prava stvar a onda RAM. Bilo bi dobro 2GB i vidi kompatibilnost sa Android Auto i CarPlay. NA prvoj navigaciji/multimediji navodno je postojala mogućnost ali je trebao adapter koji naravno nije došao a nije bio jeftin i bilo ga je teško naći.

Koliko sam vidio sve su plug and play za ovaj moj model, kreću se između 350-450 EUR.
Da, 2GB minimum, obavezno.

Ja sam zamenio fabricku sa android dok sam imao f10
Dobre stvari: Ide jack na jack, ostaje ti sve fabricko + plus dobijas android i touch screen. Znaci u sustini ako ti ne treba android uvek da prebacis na fabricki sistem (jedino slika bude malo razvucena ali nije toliki problem), komande na volanu rade, krug knob komande rade.

Lose stvari: Sporo paljenje, i ja da sad kupujem uzeo bih 4gb rama, ja sam imao sa 2gb i nisam bio zadovoljan brzinom. Pokusao sam da pogasim sve service koji nisu potrebni i uspeo sam malo da ubrzam, ali najveci problem je paljenje tj sporo.

I plus u vecini tih multimedija ide rk 3188 procesor koji je 10+ godina star

Gdje si je uzeo ako nije tajna, može na PM. Vidim na KP par firmi koji ozbiljno rade sa tim multimedijama pa čisto da suzim izbor. Odličan info za procesor i da idem na 4GB rama.

Kapiram da bi tu najbolja varijanta bila ubaciti onu fabricku veliku NBT (ili kako se vec zove) koja ima Android Auto i Apple Carplay. E sad ne znam koliki je to trosak…

Negde kod Kosutnjaka, ne mogu se setim tacno gde. Ove tipske su bas pravljenje za BMW odredjenu berziju da li NBT ili CIC. Prvo moras to da vidis koju ti verziju imas u zavisnosti od godista.
Menja se ekran i jack je dupli, i kaci se na istalaciju auta. Na kraju kad prebacis na fabricki sistem ostaje sve isto kao i pre, ko ne zna tesko moze i da primeti da nije fabricki a dobijas android mogucnosti.

Problem sa ubacivanjem fabricke velike NBT: Prvo u f10 se prvo ubacivala CIC (mali i veliki ekran) sa vrlo malim mogucnostima tj ne bi dobio nista ako bi ubacio CIC sa velikim ekranom, i na to tesko se ubacuje NBT, jer mora da menja i GPS modul.
U svakom slucaju bez obzira da li je CIC ili NBT verzija mora da se menja i ekran i ceo centralni modul. I pritom za tu veliku navigaciju traze 1000eur (polovno na oglasima).
Pritom ni svaka NBT nema android car i Apple CArPlay, tek od NBT EVO krece full podrska, ali to je od 2016+ za F10(Tako nesto).

Vidim da na ali ima da se nadje snapdragon 662 sa 8gb rama, to bi vec bio odlican izbor, pogledao sam oglase kod nas ovo je sve staro bar 5 godina.

Na kraju ubacio tipsku BMW-ovu, zadovoljan sam iako sam je platio dosta više nego što sam planirao (na stanju nisu imali sa 2GB rama pa sam uzeo sa 6GB na kraju) Radi super, instalirao i HBO MAX pa mi odlično dođe u momentima kad recimo čekam suprugu u tržnom centru dok obavlja shopping, priceless :D

Multimedia je došla sa najnovijim IGO mapama, radi to sve super ali definitivno sad da uzimam opet, uzeo bih tipsku ali Android Auto/Carplay ready multimediu koje su duplo jeftinije. Jednostavno, android auto layout je odrađen savršeno, intuitivno, integracija sa Spotify-em, ja konkretno koristim AA mod u 90% slučajeva i vidim da bih komotno mogao bez standalone multimedie. (ko nije gadljiv na Google Maps/Waze).

Prilozi

• 20240612_085218.jpg
    20240612_085218.jpg
    162.3 KB · Pregleda: 21
  • 20240612_085232.jpg
    20240612_085232.jpg
    176.3 KB · Pregleda: 21
Nazad
Vrh Dno