Šta je novo?

Tiha konfiguracija do 350-400e

SINTER

Čuven
Učlanjen(a)
02.06.2004
Poena
630
PC koji se sastavlja ce se koristiti uglavnom za programiranje, tako da su prioriteti tih kompjuter sa dosta rama, maksimalno stabilan.

CPU verovatno nece biti overclockovan i bilo bi pozeljno da bude relativno tih sa box kulerom, posto je budzet, kao sto vidite, dosta ogranicen. Neka surova snaga nije potrebna posto ce se zahtevnije stvari izvrsavati na nekom lokalnom serveru, ali cesto radim sa dosta otvorenih programa, virtuelnim masinama etc. tako da ipak treba sve to da izdrzi.

MB - nista posebno. Ne bi bilo lose da ima 4 IDE slota posto imam neke matore IDE hard diskove a i DVD rw je IDE. Naravno bez nekih ludackih zujalica od kulera na bridge-u.

GPU - planirao sam neki 8600GT da stavim. Na pc ce biti prikacena dva monitora (jedan od 19" i jedan od 22"/24". Planiram da pocnem da ucim CUDA-u pa AMD ne dolazi u obzir, a i u linux-u dva monitora i ATI znaju da prave velike probleme.

RAM - 4GB (predlozite samo nesto)

Sto se ostatka tice mozete da preporucite neko jeftino kuciste. Mislim da bi nekih 400W ovde odradilo posao. Imam chieftec od 350W, pa u zavisnosti od odabira CPU-a cu videti da li ce moci da zavrsi posao.

U ove pare treba jos da udju i mis i tastatura, tako da ce na njih da ode 30-40e. Mogu i preporuke za neku dobru flat tastaturu sa tihim tasterima.

Tesko ćeš naći odnosno mislim da je nemoguće novu ploču sa 2 ide porta (4 uređaja), lepo prodaj te diskove i kupi 2x500GB (~100E) za raid 0 mod, za 64bit sistem i programiranje je brzina diska presudna.
Uzmi Athlon II X2 215 (~40e) ili ako ti budžet dozvoljava još bolje Athlon X2 245 (~60e)
770 ploču nemora neka egzotika preporučujem Gigabyte ili Biostar sa oklopljenim (metalnim) kondenzatorima. (~70e)
8600GT ~ 25e polovan
4GB ram DDR2 (~50E) mada i DDR3 nije puno skuplji

Elem

100+50+70+25+50=~300e imas još tastaturu i miša a od para od starih hard diskova kupi solidno napajanje.

da, dobre su ideje. Samo jos malo da nadjem neke podatke o noise level-u kulera ovih novih athlona. raid ce sacekati malo. Tu makar nije problem da se ubaci jos jedan disk.

U ponedeljak se bacam u potragu pa cu da postavim ovde konacnu odluku za jos neki savet. Mnogo sam ispao iz kondicije sto se tice novog hardware-a, tako da mi svaki savet dosta znaci.

Hvala.

THERMALTAKE Wing RS101 400W VG8400BNSE 33e
ASUS M4A785TD-V EVO 80e
AMD Athlon II X4 620 2.6GHz 82e
GEIL 4GB (2x2GB) 1333 MHz DDR3 GV34GB1333C7DC 77e
8600GT ~ 25e polovan (kao sto sesami reche)
=~300e

Nazad
Vrh Dno