Šta je novo?

Hardver Tiha gaming/work konfiguracija

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

SpookyKiwie

Zapažen
Učlanjen(a)
06.04.2022
Poena
11
Pozdrav,

Kao sto tema kaze, pravim novu konfiguraciju i zeleo bih da pre svega bude tiha, do sada me je lepo posluzio i5-4460 ali vec polako pocinje da pokazuje godine.
Od komponenti trenutno imam CPU kuler Scythe Fuma 2 i kuciste BeQuiet! Pure Base 500dx, pored toga cu iz starog racunara uzeti ssd i RX580 dok se cene ne smire.

Trenutno se kolebam izmedju Ryzen 5 5600x i Ryzen 7 5700x/5800x, ne bih imao nista protiv veceg broja jezgara za blagi future proofing (ako bog da, da potraje koliko i 4460), ali posto zelim tihu konfiguraciju jedina dilema je bas taj 5800x, poznat je kao dosta vruc procesor a to povlaci da ce verovatno i kuler morati da radi dosta jace, nije mi bitno da sve leti na 300fps ali jeste mi bitno da racunar bude sto tisi (i da po mogucnosti potraje).
Da li je moja zabrinutost po pitanju tog procesora utemeljena? Sto se tice intela 12th gen, jedini problem je sto nemam LGA1700 bracket za CPU kuler, i nisam uspeo pronaci domace ili Madjarske dobavljace koji bi mogli imati.
Za maticnu sam izabrao B550-plus TUF, napajanje Seasonic focus gx 750, RAM je Crucial ballistix 3600 cl16 32GB.
Da li imate neki predlog ili savet po pitanju procesora i konfiguracije uopsteno?
Hvala

5800x jeste vruć processor i zahteva baš dobro hlađenje. Sa druge strane sva 5000 serija je dozvoljeno i do 90c bez loših efekta pa bi ta Fuma odradila posao. 80c nije ništa retko za 5800x. samo treba naći dobru speed curve za fenove.
Možda bi trebalo da sačekaš da se kod nas pojave novi Ryzen bez X-a, jeftiniji ništa lošiji.

Čini mi se da Scythe ima 1700 brackete u HU?

Možda da sačekaš 5700x? Ne znam kako bi Fuma hladila 5800x...možda ako se kroti preko power limita i slično...zavisi i koliko opterećuješ procesor.

Nazad
Vrh Dno