Šta je novo?

Tih SATA HDD 120-200 GB ?

Dr Leco

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2004
Poena
604
Trudim se da utisam svoj racunar sto je vise moguce...

Zanimaju me SATA diskovi, u rangu 120 - 200 GB koji ne prave mnogo buke.

Kakve bi bile preporuke ?

Nameravam da uzmem dva takva diska i da ih stavim u RAID0 (stripe mode)...

Samsung harddiskovi su jako tihi, mada je to subjektivan utisak, tj. sve zavisi u kakvom su kućištu ugrađeni. Pristup podacima (acess?) je čujan, tj. onaj momenat kada glave na harddisku krenu da traže podatke, sam transfer (recimo prilkom kopiranja) je dosta tiši. U kućištu u kome su harddiskovi direktno bez nekih podmetača fiksirani za kavez postoji velika mogućnost da će se taj zvuk sa harddiska prenositi na samo kućište.

Inače za Raid (0) je Hitachi i dalje najbolji izbor što se tiče brzine, a neznatno su bučniji od Samsunga, mada i ovo zavisi opet od kućišta, kod mene se harddiskovi nalaze u posebnom kavezu (kućište Compucase LX 6 AU-S), koji ima male gumene podmetače na mestu gde idu šrafovi za pričvršćivanje harddiskova, tako da to puno smanjuje prenos buke ka kućištu, tj. skoro ih i ne primećujem u radu.

Accuphase je napisao(la):
Inače za Raid (0) je Hitachi i dalje najbolji izbor što se tiče brzine,

Ako moze neki argument vise u prilog ovom tvom tvrdjenju jer i ja sam trenutno u dilemi dali da staavim 2xHitachi 80GB Sata2 ili 2xWD 120GB Sata2.

Jeftinije mi je sa Hitachijem, a nedavno sam na nekom testu (ali nemogu da ga ponovo pronadjem) procitao da Hitachi SATA2 ima 130MB/S a WD SATA2 170MB/S ... pa me je to pokolebalo ... a vec sam se bio odlucio za Hitachija

Ako mozes ... POMAGAJ

Samsung harddiskovi su jako tihi, mada je to subjektivan utisak, tj. sve zavisi u kakvom su kućištu ugrađeni. Pristup podacima (acess?) je čujan, tj. onaj momenat kada glave na harddisku krenu da traže podatke, sam transfer (recimo prilkom kopiranja) je dosta tiši.
.
Slazem se potpuno, a u Samsung-ov seriji P120 sata II, zvuk pri skretanju glave je znatno smanjen.
Steta sto nema vise samsung HDD-ove na prodaju u SCG
Takodje Seagate-ov HDDovi su dosta tihi

Poslednja izmena:
mkrnjic je napisao(la):
Ako moze neki argument vise u prilog ovom tvom tvrdjenju jer i ja sam trenutno u dilemi dali da staavim 2xHitachi 80GB Sata2 ili 2xWD 120GB Sata2.

Jeftinije mi je sa Hitachijem, a nedavno sam na nekom testu (ali nemogu da ga ponovo pronadjem) procitao da Hitachi SATA2 ima 130MB/S a WD SATA2 170MB/S ... pa me je to pokolebalo ... a vec sam se bio odlucio za Hitachija

Ako mozes ... POMAGAJ

Ne mogu ti nešto puno pomoći, ovo što sam gore napisao (preporuka za Hitachi) je zasnovano na iskustvima iz prakse (koristim 2 Hitachi SATA harddiska u Raid 0 vezi) i na iskustvima korisnika sa nekoliko velikih nemačkih foruma. Kada sam svojevremeno sklapao konfiguraciju, jurio sam Samsung harddiskove, ali ih nije bilo u tom trenutku u prodavnici gde kupujem komponente (kraj decembra 2003-e), takođe ni u drugim prodavnicama. Pošto sam bio nestrpljiv, nisam hteo da čekam par nedelja na novu isporuku Samsunga, odlučio sam se za Hitachi, što se igrom slučaja kasnije pokazalo kao bolji izbor za Raid 0. Ne zna se tačan razlog dominacije Hitachi-ja u Raid 0 vezi, pretpostavlja se da je u pitanju optimizovani firmware, ali to su samo pretpostavke. Samo su WD Raptor brži od Hitachi-ja u Raid 0 vezi, drugi prozvođači uvek manje-više zaostaju.

Ne znam da li si nabavio harddiskove, ako još nisi, onda jedna preporuka: nemoj kupovati harddiskove za Raid 0 ako nemaš "native" kontroler na matičnoj koji zaobilazi PCI Bus, jer ti dobitak u performansama neće biti veliki. Kontroleri koji idu preko PCI Bus-a moraju da dele maksimalni protok od 133 MB/s sa ostalim komponentama koje su vezane na isti, tako da ne ostaje puno protoka za harddiskove.

Benchmarks:

2 x Hitachi 160 GB SATA 8 MB Cache Raid 0 (MSI K8N Neo Platinum)

4x Samsung SP1213C, Quad-RAID-0, Striping, 480 GB, Stripe-Size 64k
nVidia nForce4 SLi (4 native S-ATA ports, 2 internal controllers)
4x Samsung SP1213C

2x Hitachi Deskstar T7K250 SATA2-250GB (HDT7225250DLA380) (MSI K8N-SLI Platinum)

2x Samsung Spinpoint P80 SP1604N
RAID-Level: 1
Controller: Silicon Image 680 Raid Controller
Mainboard: Asus PC-DL
2x Samsung Spinpoint P80 SP1604N Raid 1

ATTO benchmark koji sam svojevremeno uradio na mom sistemu (2 x SATA Hitachi 80 GB, Via VT8237 Southbridge):
2 x SATA Hitachi 80 GB Raid 0

2 x Raptor 74gb @ Native VIA SATA Raid V8237

Poslednja izmena:
Ne znam da li si nabavio harddiskove, ako još nisi, onda jedna preporuka: nemoj kupovati harddiskove za Raid 0 ako nemaš "native" kontroler na matičnoj koji zaobilazi PCI Bus, jer ti dobitak u performansama neće biti veliki. Kontroleri koji idu preko PCI Bus-a moraju da dele maksimalni protok od 133 MB/s sa ostalim komponentama koje su vezane na isti, tako da ne ostaje puno protoka za harddiskove.
[/URL]

Pa malo si zakasnio sa tom preporukom za NATIVE kontroler :wall: :wall: ...Uzeo sam dva Hitachija i Asus A8N-E plocu ...

Da se ne ponavljam molim te procitaj kakav PROBLEM imam ... a cini mi se da je bas u vezi sa Non Native kontrolerom ili ti nVidia Raid-om ... pa ako imas neki savet POMAGAJ ...

mkrnjic je napisao(la):
Pa malo si zakasnio sa tom preporukom za NATIVE kontroler :wall: :wall: ...Uzeo sam dva Hitachija i Asus A8N-E plocu ...

Pa jesam malo, ali je forum kriv :d (tj. ova podela na subforum "šta da kupim?"), zaboravim tj. propustim da kliknem na njega.

A kontroler (nvidia) na toj ploči je native, tj. nije vezan na PCI Bus.

Poslednja izmena:
Sa Acoustic Management-om svaki hard moze da bude skoro necujan.

Car-e,jedno pitanje,dali se onda znatno uspori rad hardulja,sa tim acoustic management-om??
Mislim na samu brzinu harda,posto koristim raid-0.

Pozz

Uzmi WD (Western Digital) ja imam kuci jedan i extra su tihi neoseca se da radi jednom ortaku sam preporucio da uzme WD 160 GB i nije se pokajajo kaze uopste se necuje prosto nezmas da se upalio. Pozdrav

Dr Leco je napisao(la):

I ja sam bio opterećen sličnim razmišljanjem, jurio po forumima i na kraju kupio Seagate Baracuda 7200.8 250 GB koji je navodno extra tih. E sad, razlika koju pravi on u odnosu na Maxtor DM 9+ od 80 GB, koji je takođe u mašini, je zanemarljiva. Razlika se primećuje samo prilikom seek-a, ali ne preterana. A zvuk koji potiče od rotacije samih ploča je približno isti kod oba harda.
Prema tome, ne verujem da ćeš primetiti razliku između diskova iste generacije a različitih proizvođača.

Što se Acoustic Managementa tiče, nisam upoređivao testove urađene sa i bez uključenog AM-a, ali imam utisak da AM dosta usporava disk. A i nikako da se naviknem da ne čujem baš nikakav zvuk kada hard upisuje i iščitava podatke, tako da ja AM držim isključen.

Dr Leco je napisao(la):

Ako budes imao tzv. problem "Endless Reboot" prilikom instacije Win-a u Raid 0 modu, da se ne bi patio javi se ...

To se drugaru bas pre neki dan desilo (na sestrinom kompu) sa samo jednim hardom, posto je iz nepoznatog razloga u BIOSu bio izabran RAID mod... :trust:

Samsung SATA 160GB, AAM nije uključen, ne čujem uopšte disk ali ni malo čak ni kada radi defragmentaciju a jakooooo sam osetljiv na buku.

Od samog kućišta kao i načina kako je postavljen disk u kućištu ima velikog uticaja na zvuk tj. buku.

Kažu stručnjaci koji to ispituju da većina današnjih diskova sa FDB motorima emituje mali nivo buke pri radu.

Evo upravo sam skinuo Feature Tool, startovao ga, acoustic namestio na najtise,
i ne primecujem nikakvu razliku.
Secam se da je sa starim Maxtorom od 30Gb razlika bila primetna.
Ali u svakom slucaju WD srecom nije nimalo bucan.

z_m00n je napisao(la):
Evo upravo sam skinuo Feature Tool, startovao ga, acoustic namestio na najtise,
i ne primecujem nikakvu razliku.
Secam se da je sa starim Maxtorom od 30Gb razlika bila primetna.
Ali u svakom slucaju WD srecom nije nimalo bucan.
:D
Razlika postoji ;), ali nije toliko velika kao sto je bila na starijim modelima jer su se diskovi generalno poboljsali i utisali u medjuvremenu...

U tom slucaju postavlja se pitanje da li je uopste dobro staviti na najtise,
kada ce na najbrzem da radi brze, a razlika u buci skoro da nece moci ni da se primeti

Ribo je napisao(la):
Slazem se potpuno, a u Samsung-ov seriji P120 sata II, zvuk pri skretanju glave je znatno smanjen.
Steta sto nema vise samsung HDD-ove na prodaju u SCG
Takodje Seagate-ov HDDovi su dosta tihi

Pakom prodaje Samsung hardove, meni sutra stize jedan sata2 od 250Gb

Vrh Dno