Šta je novo?

Thunderbolt 27" Apple Cinema Display

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
posto je prethodna tema zatvorena, a u njoj smo diskutovali o panelima u ACD:

"The new display, powered by Apple and Intel's Thunderbolt technology, was disassembled this week by iFixit. They found that the LG display is model number "LM270WQ1," matching the previous iMac as well as the screen found in Dell's competing UltraSharp U2711 27-inch monitor.

However, Apple's display uses LED backlights for better picture quality and lower power consumption, as opposed to the cold-cathode fluorescent lamps (CCFLs) found on Dell's screen. In addition, the Dell display is matte, while Apple's is glossy.

The solutions provider also noted that Apple's screen has a 12 millisecond response time and 17.7 million colors, while Dell's competing panel offers an advertised 6 millisecond response time and 1.07 billion colors."

link

The solutions provider also noted that Apple's screen has a 12 millisecond response time and 17.7 million colors, while Dell's competing panel offers an advertised 6 millisecond response time and 1.07 billion colors."

link

Onako laicki, ovo bi trebalo da znaci da je ACD "smece" naspram Della?

Лаички и само лаички говорећи? Да, јесте.

Нови HP ZR2740W je такође LED backlit као и Апл монитор, па му је response time доста мањи, свакако не као код u2711, који је, вероватно после NEC варијанте тог монитора, најбољи избор. Свакако најбољи избор, на основу цене. ;)

Oba panela su 8-bitna (pa isti panel je u kod oba), 8*3=24, 2^24=16,7 miliona. Dell "ima" više boja jer ima tehniku stvaranja prividno gušće palete boja kroz izmenu boja u frejmovima video signala (konstantno ide iz jedne nijanse u drugu i nazad da bi stvorio privid nijanse između koju ne može da prikaže). Apple to očigledno ne koristi. Nekako mi se čini iskrenije tako.

A i što se tiče vremena odziva, mislim da je kod Dell-a takođe po sredi neka fora koja ima naziv poznat hard core monitorašima. :D

Zanimalo me je pretezno ovaj deo vezan za boje jer je tu razlika, malo je reci primetna. Ja razliku izmedju 12 i 6ms ne vidim, mozda sam slep ali sve mi tu smrdi na marketing. Naravno ovekoveceni gejmeri vide izmedju 2 i 4 a moje slepe oci to ipak ne vide i sasvim se fino igram na ZR22W kad uhvatim vremena :)

TD je po meni alfa i omega ako se gleda lakoca odrzavanja, dizajn i funkcije koje donosi za te novce. Siri spektar boja treba nekome ko radi pripremu za stampu ili nesto trece sa grafikom, Home userima su te tolike boje nebitne. Meni jedan pored drugog stoje monitor sa 8ms i monitor sa 2 ms, razliku da hocu ne mogu nikako da primetim.

Ljudsko oko je tromo i ne može da razlikuje tako brze prelaze, u tome govori podatak da se filmovi snimaju u 24/25 slika u sekundi što odgovara veličini tranzicije od oko 40ms. A što se tiče odziva moguće je da jedni daju rezultat za crno-belu tranziciju (odziv 12ms) dok drugi daju za sivo-sivu tranziciju (odziv 6ms).

U praksi, teško da postoje te maksimalne tranzicije crno-bele pa je kako @Rossi reče samo marketing!!! I monitori sa preko 20ms odziva sasvim odlično rade a "ovekovečeni gejmeri" malo preteruju, kao i uvek :)

Na mom monitoru (2233SN) kada igram WoT, i neki tenk ide sa leve na desnu stranu ekrana (kada se krece poprecno u odnosu na moju poziciju), uopste ne mogu da procitam ime igraca i jos neke podatke vezane za tenk (hit points, etc) zbog zamucenja koje se javlja usled odziva od 5ms. E sad vi meni recite da ne vidite zamucenje, i da u stvari mozete da procitate slova u toj situaciji... Kako da ne. Ili je mozda ovih mojih 5ms gore nego tih appleovih 12ms...

Sto se tice filmova (videa uopste) u 24/5, pa ameri imaju i 60 frejmova i vidi se razlika. Cak i laik moze da uoci.

Poslednja izmena:
Na mom monitoru (2233SN) kada igram WoT, i neki tenk ide sa leve na desnu stranu ekrana (kada se krece poprecno u odnosu na moju poziciju), uopste ne mogu da procitam ime igraca i jos neke podatke vezane za tenk (hit points, etc) zbog zamucenja koje se javlja usled odziva od 5ms. E sad vi meni recite da ne vidite zamucenje, i da u stvari mozete da procitate slova u toj situaciji... Kako da ne. Ili je mozda ovih mojih 5ms gore nego tih appleovih 12ms...

Sto se tice filmova (videa uopste) u 24/5, pa ameri imaju i 60 frejmova i vidi se razlika. Cak i laik moze da uoci.

Kakav ti je vid :) ? Ja sam igrao na 8 ms 2-3 godine WC 3 TFT i SC 2 u beti, presao na 23" 2ms isto, jednostavno razliku video nisam :). Takodje imao priliku i da uporedjujem 4ms i 8ms "generacijski" monitori jako blizu jedan drugom, razlike nema nikakve u tom pogledu. Da bi razliku stvarno primetio treba ti "oko sokolovo" ;).

Poredis rts gde je slika uglavnom staticna sa fps :p.
Probaj WoT pa mi javi kako je kod tebe. Msm, ja znam da je moj monitor smece. Dal je do input laga il cega vec, ne znam. U mnogim igrama se doduse ne primeti nista, naravno.

Poslednja izmena:
Poredis rts gde je slika uglavnom staticna sa fps :p.
Probaj WoT pa mi javi kako je kod tebe. Msm, ja znam da je moj monitor smece. Dal je do input laga il cega vec, ne znam. U mnogim igrama se doduse ne primeti nista, naravno.

:d. Igrao sam i WoW i nisam imao problema sa tim na 8ms :), monitor Samsung 713N, niko od ljudi iz mog okruzenja nije uspeo da vidi razliku, ali dobro mozda neko vidi :).

:d. Igrao sam i WoW i nisam imao problema sa tim na 8ms :), monitor Samsung 713N, niko od ljudi iz mog okruzenja nije uspeo da vidi razliku, ali dobro mozda neko vidi :).

WoT, ne WoW :p
World of Tanks. :)

To sto razlike ne primecujes na wowu, ima svoj razlog :p

Americka televizija je 60i i ima 30 fps, ne 60, to je 60 polufrejmova. I kakve to ima veze, niko nece ni gledati interlaced snimak u 2011. godini a da ne radi (realtime) deinterlacing, a drugo, kakve to veze ima sa odzivom monitora ?

U svakom sluchaju treba prvo pogledati monitor uzivo a onda tehnichke karakteristike koje sluze svemu samo ne opisu uredjaja, i to nije samo prica za monitore...

I na kraju, chak i da postoji problem zbog 12ms, onaj ko kupuje ACD 27", nece (i ne treba) se igrati na njemu :)

Vrh Dno