Šta je novo?

ThinkPad R51e i vraćanje fabričkih setovanja

nidza

Znamenit
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poena
1,095
Naime, ova mašina bi trebala u skrivenoj particiji da ima celu instalaciju Win XP Home. Jednostavno uz računar nisu došli nikakvi diskovi (tako mi barem kažu), a na računaru postoji non-DOS skrivena particija od 4Gb (puna).

Uputstva sa IBM sajta su totalno neupotrebljiva, znači nema F3 za DOS nakon pritiska Access IBM dugmeta, niti ima poruke da sa F11 vratim Factory podešavanja i ponovo podignem sistem.

Šta činiti? Računar ima svoj legalni XP, koji bih da instaliram. Na disku je 30 i nešto giga prazno, a na kraju pomenuta skrivena particija. Kako usmeriti računar da sa nje pokrene instalaciju XP?

koliko ja znam idesh pri ukljuchenju lap topa na IBM plavo dugme.Tamo imash opciiju da vratish sistem.

Napisao sam iznad da kad stisnem Access IBM (plavo dugme) nemam tu opciju (čak je naznačeno da za R51e ne važi to uputstvo - IBM support sajt). Međutim, nisu stavili nikakvo rešenje, jedino što sam našao na Webu je da kupim i platim servisni disk.

Provereno se sećam da je ovaj računar pri prvom paljenju sam instalirao XP sa sve drajverima. Mora da može nekako da se pristupi particiji.

Na nekim drugim IBM-ovim laptopima (T43, R52) na kojima sam radio, postupak vraćanja u 'fabričko stanje' je drugačiji. Postoji program Rescue&Recovery (u posebnoj grupi IBM-ovih programa u Start meniju, mislim da je ThinkVantage) pomoću kojega se napravi set CD-ova koji služe za to.
:wave:

Ovaj spada u grupu sa R52. U Start Meniju nema ništa iz prostog razloga što nema - start menija, jer je neko od zaposlenih prepeglao win, ne čekajući mene da dođem. Čak bi i to prošlo nezapaženo da je instalirao drajvere, kao što nije, jer nije ni imao, nego na kompu ništa nije ni radilo kako treba od periferija.

Elem, da li to znači da moram da instaliram XP, instaliram Rescue, pa tek onda napravim CD-ove? Kakva nebuloza...

Ne, nego kada kupiš lap (dok je sve O.K sa sistemom), odmah treba da napraviš te CD-ove i staviš ih negde na stranu, zlu ne trebalo...

Moj Dell ima isto skrivenu particiju, ali se sve radi vrlo jednostavno sa F11 malo pre podizanja sistema...

Uf kakav su mi dodatni posao napravili... Znači instaliram narodni XP, instaliram Rescue and Recovery, koji se upravo skida i spržim CD-ove.

Sto mu gromova, a što sad više ne može F11 da mi je znati. Preveliki problem je bio turiti neki XP PEE ili nešto u fazonu Acronisa u njihovoj režiji, samo da prebaci na C: disk image fajl...

Neces time nista postici, jer se R&R koristi za pravljenje CD-ova na svezoj masini, dok jos nije "ostecen" OS i skrivena particija... Instaliraj narodski XP, drajvere skini sa IBM (pardon, Lenovo) sajta i vozi.

Potrazi nekog ko ima R51e pa narezi diskove kod njega. Snimio bih ti ja ali na raspolaganju imam samo R50e, T41, T42 i T43 :(

Najbrži način:
- instaliraj XP (XP SP2) normalno sa CDa
- nađi drugi R51E i kopiraj s njega:
C:\DRIVERS
C:\IBMTOOLS
C:\i386

Idi u C:\IBMTOOLS\APPS
- trebaš naći IBM software installer (Acces IBM), ako ne znaš koji je instaliravaj redom sve pa kasnije nađi u Start meni-u Windowsa pod "Acces IBM". Jednom kad ga pokreneš on će sam naći sve drivere, software i ostale điđe miđe, ti pokreneš instalaciju.

Eventualno mođeš zvati MS službu korisnika za promjenu Windows key-a na originalni koji piše na naljepnici na laptopu.

Poslednja izmena:
Skrivena particija je izgleda netaknuta, je'l ima na njoj nešto korisno? :)

Ima sigurno, samo treba da nađeš način da dođeš do toga (gore opisane procedure)... :)

Kad pokrenes u Rescue & Recovery opciju za pravljenje diskova, skrivena particija postane vidljiva, pa onda sa nje prekopiraj to sto ti treba ;)

Oukej drugari. Prazan XP, na njega R&R, i sad pravi fabrički R&R komplet diskova, tj. upravo ih prži. Pretpostavljam da je to sve što će bi trebati da ga anuliram u potpunosti.

Hvala narode. Iskreno sam pomalo zatečen da je kod novijih modela postupak komplikovaniji, nego kod starih. Podaci su tu, butabilna particija je tu, jedno što mi se čini da fali je - adekvatan okidač u BIOS-u koji bi to ekspres rešio. Biće da je namerno okrnjen, pošto je to očigledno bio pravi mamac za tupsone da spljeskaju sve svoje podatke i dokumente jednim jednostavnim pritiskom na F11 pri paljenju računara. :)

Pa ne ide to baš tako lako. Sistem te upozori nekoliko puta šta će desiti, pa jedino ako ne znaš tih par reči na engleskom (ili si baš pravi tupson) možeš sve slučajno "spljeskati"... :)

Epilog - butuje se fabrički Win.

Samo što ovo toliko traaaaaaaaaaaje... Izgleda da živimo u zabludi da je vreme na zapadu isto što i novac.

Tnx svima još jednom.

Vrh Dno