ThinkPad centralna tema

dobrivoj

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.03.2005
Poruke
508
Poena
28
Niih 5 sam pitao na kupujem prodajem i niko nema na stanju. A u prodavnici je 5500din to mi je puno za sklepani x220 od delova
 

xSeptimus

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
07.05.2002
Poruke
10,638
Poena
48
Znalci 😀, imam jedan X1 Carbon (1stGen.) star 7 godina, razmisljam koliko moze jos da izdrzi i kakav je model za odrzavanje i resavanje potencijalnih kvarova?
 

The Filozof

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.06.2016
Poruke
518
Poena
28
Znalci 😀, imam jedan X1 Carbon (1stGen.) star 7 godina, razmisljam koliko moze jos da izdrzi i kakav je model za odrzavanje i resavanje potencijalnih kvarova?
Taj model je i dalje upotrebljiv za neke osnovne potrebe, a biće sigurno još neko vreme. Lak je za održavanje, pošto se sve nalazi ispod poklopca na par šrafova, tako da je pristup unutrašnjosti lako dostupan.

ThinkPad-ovi su uglavnom kvalitetni, pa su kod njih kvarovi svedeni na minimum. Eventualno mu je mana što mu je sve integrisano na ploči, pa i RAM memorija, tako da nema mesta proširenju.
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,618
Poena
83
ThinkPad sam uvek nekako preskakao zbog nedostatka srpske tastature. Pre neki dan prolazim kroz Tehnomaniju i vidim da neki modeli imaju naša slova.
Šta su trenutno aktuelni modeli za naše tržište sa ekranom od 15" (treba mi number pad)?

Trenutni ProBook ulazi uskoro u petu godinu, pa da se pripremim za zamenu.
 

The Filozof

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.06.2016
Poruke
518
Poena
28
Vidim da je u uglavnom E serija u ponudi i svi imaju SR tastaturu.
 

mickeyrs

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.05.2005
Poruke
1,535
Poena
48
Koliko je meni poznato, svaki ThinkPad koji je namenjen SRB tržištu ima YU tastaturu, drugi je problem što svi više volimo da kupimo u oglasima nordijski 'sa garancijom' za 3x manje od retail cene...
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,618
Poena
83
Koliko je meni poznato, svaki ThinkPad koji je namenjen SRB tržištu ima YU tastaturu, drugi je problem što svi više volimo da kupimo u oglasima nordijski 'sa garancijom' za 3x manje od retail cene...
Kada sam kupovao poslednji notebook, nijedan Thinkpad na našem tržištu nije imao naša slova. KP kombinacije me ne interesuju, svu tehniku i sve što mogu kupujem legalno.
 

Arahne

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poruke
904
Poena
18
Thinkpad koji ja imam je sa našom tastaturom, ali je to bila velika nabavka računarske opreme ministarstva nauke.....Pin soft je bio zadužen za thinkpad.
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,618
Poena
83
I pre 20 godina sam koristio Vaio sa nemačkon tastaturom, pa sa francuskom, jer nije bilo mogućnosti da koristim našu. Bez obzira što ne gledema tastaturu kada kucam, ne vidim razlog da mi na tastaturi piše nešto drugo u odnosu na kodni raspored koji koristim. Bar danas imamo mogućnost izbora.

Pogledaću šta je od Thinkpada sada dostupno, jer relativno brzo stiže zamena notobooka.
 

nematiers

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
14.01.2021
Poruke
273
Poena
63
Pa ono sto se prodaje zvanicno kod nas bi trebalo da ima Srpski layout i Eng ko bas hoce.
 

zholinho

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruke
1,748
Poena
48
Hteo sam da kupim dock za thinkpad p53. Kod nas sam uspeo da nadjem samo ovaj model 40AS0090EU, i kod njega pise da je podrzan p53s.
Da li ce taj raditi i za p53, i koji bi bio bas za ovaj model?
 

zholinho

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruke
1,748
Poena
48
Ja isto video taj clanak na redditu, al rekoh da proverim. Fazon je sto nema sanse da to nadjem kod nas.
 

mad_skillz

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.11.2006
Poruke
1,035
Poena
38
Stosta za thinkpada proprietary je kod tesko naci.
Trebao mi je Rj45 adapter za X1E 2nd gen, bio je jedan jedini na celom KP.
I od dock-a sam odustao zbog nasih uslova, svi portovi mi imaju po kabl. :D
 

nagard

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.03.2004
Poruke
2,132
Poena
48
Meni počela da ispada tipka tj taster od strelice na dole na tastaturi na T440. Gde to mogu da sredim?
 

zimzimbre

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
28.09.2018
Poruke
586
Poena
18
Ja danas uzimam t430s najvise zbog baterije. Imao sam Fujitsu sa istim hardverom pre koju godinu pa znam sta da ocekujem. Samo se nadam da ne greje puno i malo sam meh jer izgleda dosta klasicno i koliko visim nije magnezijumsko ili aluminijumsko kuciste.
 

zimzimbre

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
28.09.2018
Poruke
586
Poena
18
Izvadio jutros bateriju reko ajde ovih dana je na adapteru sta znam, kao da je sacuvam.. Vazi li jos da se tako brze trosi i slabi baterija ako je cesto na adapteru?

Elem primetim ja dosta traljave performanse a niske temperature.. Pogledam u hwinfo a ono procesor lock na 1.20ghz i ni makac vise.. Vratim ja bateriju bez da ga gasim znaci ono u radu, kad ono ode na 2.6ghz 🙄🤔

Ne kapiram, primoran sam da koristim bateriju?
 

panther_

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
28.04.2012
Poruke
348
Poena
28
Proveri power settings, ja sam moj T430 bio koristio na punjacu bez baterije i nisam imao problema
 

mickeyrs

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.05.2005
Poruke
1,535
Poena
48
Vidi i najnoviji LenovoVantage, ne znam za te starije modele da li imaju opciju da dok je na punjaču ne puni bat preko određenog %, trebalo bi dosta da je sačuva na taj način... mada, ukoliko nije nova stavljena, na T430s odavno nije u cvetu mladosti pa i ne treba očekivati neke posebne performanse od nje. :)
 

zimzimbre

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
28.09.2018
Poruke
586
Poena
18
Vidi i najnoviji LenovoVantage, ne znam za te starije modele da li imaju opciju da dok je na punjaču ne puni bat preko određenog %, trebalo bi dosta da je sačuva na taj način... mada, ukoliko nije nova stavljena, na T430s odavno nije u cvetu mladosti pa i ne treba očekivati neke posebne performanse od nje. :)

Za sada drzi 4 i po sati da mogu da zavrsim ono za sta sam ga uzeo :) Vidim da je nova sa garancijom oko 6k dinara, pa reko ajde da je sacuvam sto duze mogu jer je laptop maltene u besprekornom stanju. Svakako ostavicu je u laptopu. Nalazim po netu da je mozda bolje uzeti jaci adapter i onda ne limitira 1.2ghz bez baterije, to je kao jedino resenje.
 

djpaan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.04.2004
Poruke
840
Poena
28
poludelo mi prikazivnaje baterije, plus mi javlja da baterija nije u uredjaju x1 7th. Koji update je to izazvao? Brisao sam iz DM ACHI ali i dalje je isti problem. Za posledicu imam to sto ne mogu da instalirma update nekih stvari za koje mi kaze da prvo racunar prikacim na izvor napajanja...
 

igor88

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poruke
6,891
Poena
63
89% health sa 50 Ciklusa?? Baterija onda nije ok
 
Vrh Dno