Šta je novo?

THERMALTAKE The Tower 500

Arthur Morgan

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2007
Poruke
2,659
Poena
465
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & NZXT Kraken 240 RGB
Matična ploča
Asus ROG Strix X670E-A gaming WiFi
RAM
32 GB Corsair Vengeance RGB DDR5 6000Mt/s
GPU
Sapphire 7900XTX Nitro+
Storage
Samsung 980 Pro 500GB + WD SN850 Black 1TB + Kingston KC 3000 1TB + 2TB Lexar NM620
Zvuk
Altec Lansing ATP 3
PSU
Asus ROG Strix 850G
Kućište
Phanteks NV5
Monitor
LG 32GP850-B
Miš & tastatura
ASUS ROG STRIX Scope Red NX TKL Moonlight White & ASUS ROG Strix Impact II Moonlight white
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ukusi su različiti, to je poznato od davnina. Ono što je nekome lepo, drugom je odvratno ili besmisleno, pa to isto važi i za kompjuterska kućišta.

Kada sam prvi put igrom slučaja video reklamu za Thermaltake The Tower 500 delovalo mi je baš smešno. Kao neki frižider ili američke „vending machine“. Ali sam pomislio da bi se belo fino uklopilo u moje okruženje. I onda se ta ideja kao crv uvukla u glavu i počela da raste. Te sam odgledao nekoliko recenzija i baš mi se svidelo kako je inženjerski rešen prostor, pa je taj „crv“ postajao sve veći i veći. Zatim sam video da mu je cena u Nemačkoj 210€ pa ni to nije bila nepremostiva prepreka, ali nisam mogao nikoga da nateram da vuklja ogromnu kutijetinu od 20 kila iz Švabije. A na Iponu ni traga od njega nekoliko meseci od pojave na tržištu.

Sve do početka oktobra kada sam video da se pojavilo baš na Iponu po ceni od 190€. Kontaktirao sam par Subotičkih trgovaca, naleteo na jednog izuzetno poštenog i ljubaznog gospodina koji mi je ponudio cenu od 200€ i „deal is done“. Za samo 4-5 dana od naručivanja kućište se našlo u mom posedu i momentalno se krenulo u rasklapanje.

TT-01.jpg
TT-02.jpg


Pošto nisam profesionalac u snimanjima, postoji video u kom je izvesni gospodin rasklopio kućište do detalja, pa se tu može videti sva draž dobrog inženjeringa.



Ali, zato ja, kao amater/prosečan korisnik mogu da prenesem svoje utiske o kućištu i detaljima oko instalacije..

Bilo mi je potrebno manje od 20 minuta da ga skroz rasklopim, čak se i deo sa tasterom za uključivanje i USB ulazima drži na dva šrafa. Kao što se vidi i u video snimku, kućište može da se rasklopi prosto i lagano tako da ostane samo metalni ram. Jednostavno i veoma efikasno.

I kako je tekla instalacija??

Pa, postavljanje matične, AIO, ventilatora tamo gde sam zamislio da ih stavim, napajanja, HDD-ova i ostalih periferija je bilo uživanje i trebalo mi je oko sat vremena da ih sve stavim tamo gde sam zamislio da će biti. Mesta za krajnje udobnu instalaciju ima na pretek, a izuzev matične ploče sve ostalo sam lagano prišrafljivao izvan kućišta. Prava milina je kad svaki deo prišrafiš na metalni držač a tek posle sklapaš u celinu. Što se ovog dela tiče, dizajn i organizacija prostora su za čistu desetku.

A onda je na red došlo ono što najviše mrzim – organizacija i skrivanje kablova. S obzirom na veličinu kućišta mislio sam da će moj ubogi, kineski COOLMOON hub biti nedovoljan za šest CM ML-120 halo ventilatora (svaki ima 24 LED diode), plus dve Frcatal-ove 14-ce pozadi i držač za grafičku koji sada služi samo kao ukras. I, na moje veliko iznenađenje, svi ventilatori i sva LED osvetljenja funkcionišu besprekorno. Jedino sam za dva ventilatora sa AIO radijatora morao da dodajem ekstenzije, jer sam morao poprilično da obilazim sa kablovima na vrhu.

Još jedna od dobrih stvari kod ovog kućišta što svaki kabl može da se provuče bar na dva mesta i nema potrebe ni za najmanjim savijanjem i uvijanjem. Pogotovo ako, kao ja, koristite ekstenzije za strujne kablove. Pozadi postoje urezi za vezice gotovo na svakih 5 santimetara pa je uvezivanje kablova veoma lako, jednostavno i efikasno. Imam utisak da onaj ko je dizajnirao ovo kućište imao u glavi probleme sa kablovima, tako da odvajajući deo za skladištenje diskova i dva ventilatora odlično služi i za skrivanje kablova. A i to što se matična rotira za 90 stepeni u odnosu na „normalna“ kućišta čini da povezivanje kablova sa istom bude mnogo pristupačnije.

Zaista ne znam šta bih mogao još da dodam osim da je sklapanje delova u ovo kućište pravo zadovoljstvo jer nama apsolutno nikakvog ometanja ili gužvanja, jer se sve može zašrafiti van kućišta i sklapa klasnije u celinu. Možda je jedina mana to što za petljanje unutra, pomeranje stakla (krpa za čišćenje otisaka je "must have") ili prenošenje mora da se skine gornja plastika koja je zakačena plastičnim držačima koji su mi na snimcima delovali veoma krhko, kao da mogu da se polome svakog trenutka. Ali me je zaista iznenadilo kad sam uživo video sa kojom lakoćom i kako sa malo snage je dovoljno skimuti gornju plastiku i straklene stranice. I to zaslužuje svaku pohvalu.

TT-03.jpg
TT-04.jpg


Šta reći na kraju za Thermaltake The Tower 500 ?? Kućište koje izgledom i veličinom ne može svakom da se svidi, definitivno je više onih kojima je glupo ili glomazno, ali ne verujem da postoji niko ko je ljubitelj tehnike koji će reći da ima dizajnerskih propusta zbog ovoga ili onoga. Čak sam i ventilatore namestio tako da strujanje vazduha od dna ka vrhu čini da temperature budu za par stepeni niže nego na BQ Silent Base 802. Za koje bi mnogi rekli da je mnogo bolje kućište, ali moj uvrnuti ukus i plastični Dart Vejder sa Stormtruperima se ne bi složili. 😊 😊 😊
Šala, naravno.

TT-05.jpg
 
Lea.jpg
Ovo ti fali za dostizanje estetske perfekcije :p
 
Hvala na recenziji i skretanju pažnje na ovaj model. Ovo kućište nije za svačiji ukus, zbog neobičnog oblika, ali baš to ga i čini interesantnim. I lepo si ga uklopio u svoj prostor. :)
 
Te figurine stormtroopera i Vejdera su baš slatki.:love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: 🥰🥰🥰🥰🥰🥰 I kućište je zanimljivo.
 
Fino kučište, nema šta! 😀
 
Koja je visina kucista ?
Po slici bi rekao da ima najmanje pola metra i vise.
Izgleda bas glomazno.
 
Nazad
Vrh Dno