Šta je novo?

Thermaltake Big Typhoon?

JoHnyBrAvO

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
309
Imam s478 maticnu plocu Asus P4P800 Se , i mozete li mi pomoci kako da instaliram gore navedeni kuler posto mi smeta onaj crni okvir oko mesta za procesor koji je koliko vidim prosto zakucan za maricnu plocu i ne moze da se skine. U specifikacijama kulera pise da podrzava s478 ali u upustvu po slikama nema tog crnog okvira koji meni smeta. Da li mi neko moze reci kako da instaliram ovaj kuler ili kako da skinem ovaj crni okvir !

Pa skini taj crni okvir (socket retention). Izvadis plocu i sa donje strane imas cetiri plastike (bele izmedju crne). Srafcigerom gurni te bele da prodju kroz plocu izmedju crnih, i onda samo izvuci okvir (sa druge strane ce te bele biti izdignute).

Na Extremu veoma hvale ovaj cooler, kazu da je znacajno bolji od Zalmana CNPS9500 i XP90C za cak 4-5 stepeni u identicnim uslovima.
P.S.Gde si ga nabavio i po kojoj ceni?

Na x-bit labsu je odradjen veoma dobar uporedni test coolera koji mozete pogledati na sledecem linku:

http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/4-cool-comp.html

Izmedju ostalih, poredjeni su i najnoviji Zalman CNPS9500 i Thermaltake Big Typhoon gde se vidi da Big Typhoon pobedjuje sve, pa cak i najnovijeg Zalmana (pri slicnom broju obrtaja fana) za citavih 11 stepeni u S&M testu.
Test masina je bio Venice 3000+ overclockovan na 300x9=2700mhz a sobna temperatura je bila 22 stepena. Ovako overclockovani Venice sa Big Typhoonom je nakon 15 minuta S&M testa dostigao temperaturu od 59 stepeni (kada su bila ukljucena 2x120mm fana u kucistu) i 65 stepeni sa iskljucenim fanovima. Temperatura je u superpi 32m dostigla 41 odnosno 48 stepeni.

Zadivljen ovim rezultatima Big Typhoona resio sam da ga uporedim sa mojim modovanim Hyper 6 coolerom, od pre par dana ispoliranim do perfekcije i nanetom AS5 pastom. Podigao sam svoj Venice na 300x9=2700mhz uz napon od 1.55v kako bih simulirao identicne uslove za poredjenje a jedina razlika je bila u tome sto je termometar u mojoj sobi pokazivao 27 stepeni sto je za citavih 5 stepena vise od sobne temperature na kojoj su momci iz x-bita radili test. No, kako nemam klimu, na ovaj parametar nisam mogao uticati, no svejedno, pokrenuo sam masinu i pustio S&M da se vrti 25 minuta a rezultati su sledeci (bez dodatnih fanova u kucistu):

S&M nakon 25 minuta max. 44c (11c bolje od Big Typhoona)
SuperPi 32m max 38c (10c bolje od Big Typhoona)

Naravno, da je sobna temperatura bila 22c kao na testu x-bita, sigurno bi razlika bila jos veca no i ovako sam vise nego zadovoljan poslom koji sam odradio a rezultati poliranja i AS5 ce se (nadam se) uskoro videti i u "SuperPi 3Ghz vazduh" testu.

I jesi li ga montirao, kakvi su ti rezultati?
Bas me interesuje kakva je razlika izmedju njega i Zalmana 7700.

@illidan
Sudeci po testovima i thredovima sa Extrema ispada da je najnoviji Zalman 9500 svega za 2 stepena bolji od 7700cu a Big Typhoon za 5-7 stepeni bolji od najboljeg Zalmana 9500 sto znaci da je Big Typhoon bolji od 7700cu za citavih 7-9 stepeni.
Po nekim testovima Big Typhoon pobedjuje cak i XP-90c za 5 stepeni i ladno odnosi titulu trenutno najboljeg vazdusnog hladnjaka.
Neverovatno je i to da 120mm fan koji dolazi uz BT isporucuje svega 36cfm (kazu da je necujan) ali i to je dovoljno da se pobedi XP-90c sa Vantec Tornadom od 110cfm na sebi. Izgleda da je fora u upotrebljenoj smesi koja se nalazi u pajpovima.
Medjutim, kao sto sam gore napisao, ni najbolji fabricki cooler se ne moze porediti sa dobro modovanim Hyper 6, mada kada bi se odradio dobar mod na BT svasta bi bilo...

Pozdrav Moso,
Vidim da puno koristis ove Arctic paste,pa rekoh da te pitam kao strucnijeg
valjaju li ove Arctic Ceramique ? Mislim ovaj put da nabavim komplet paletu
Arctic proizvoda (Arctic Ceramique,Arctic Alumina,Arctic dvokomponentna
lepila,itd).

@noki
Kao sto mozes videti iz mojih postova AS5 vec radi posao iako je jos uvek u "break-in" periodu, sto znaci da ce svoje pravo lice pokazati tek nakon 200 sati rada. Trenutno, kompjuter mi radi 24 sata dnevno ne bi li sto pre prosao "break-in" fazu a nakon toga cu se baciti na overclock.
Sto se tice Arctic Ceramique posluzila mi je kao zamena za odvratnu zutu zvaku na cipsetu DFI ploce, mada je nisam kupio zbog cipseta, i mogu reci da je odlicna pasta, a kada je budem upotrebio u njene "prave svrhe" svi ce na forumu videti u cemu je njena prava vrednost...
P.S.Hvala za paste i naravno, nabavljaj sve od Arctica...

ceramique bi trebalo da je malo losija od as5 (svega 1-2 stepena) ali zato je dobra za upotrebu na komponentama gde moze doci do kontakta ako se koristi pasta sa srebrom. as5 ne bi trebalo da provodi elektricitet ali ipak ne bi da rizikujem za par stepeni. :)

Johny jesi ti to uspeo namontirati na kraju? Ima li sanse da podelis sa ostalima na forumu utiske oko kulera?

JoHny moze neki screenshot, da vidimo kako si smestio to cudo :D

Nejavlja se covek, nema ga, nesto! Nego stice meni isto za par dana pa cu da ispisem rezultate i zakljucke.

@Moso
3020.8 MHz je odlican rezultat,koliko mislis da moze bolje ?

Trenutno sam u frci ljudi pa se zato ne javljam. Morao sam da skinem Typhoona kako bi proverio da li mi se pokvario procesor ili maticna, ispostavilo se da je maticna u pitanju tako da cim ga namestim ponovo stavicu neku fotku. Uspesno sam ga namestio ASUS P4P800 SE, a videcemo da li ce biti problema sa ABIT AS8 maticnom plocom mada sam dobio zvanicnu potvrdu od Abita da kuler moze da se namesti

How about some screenshots of that monster :D

Meni stize Big Typhoon prve nedelje posle nove godine (thanks to my friend Noki :D), tako da vam obecavam par testova i fotki cim ga namontiram.
Uzgred, hladice Winchester 3200+ (na kojoj frekvenciji ce biti, ne znam, nadam se oko 2600Mhz), na DFI Ultra-D ploci.

Poz!

Pazi da ti ne poleti komp sa onim cudom :D.
Meni je ipak pored performansi bitna i tisina, tako da nemam nameru da menjam vent.

Misko je napisao(la):
Takodje i ja bi trebao uskoro da nabavim TT BT, kojeg cu najverovatnije da uparim sa ovom turbinom
http://www.subzeropcs.com/delta_tfb1212ghe_extream_high_speed_220_cfm_fan_120mm_x_38mm.html

Tako da u januaru odoh i ja u minus :eyebrows:

Pretpostavljam da si svestan da je 65dB podosta, verovatno sasvim dovoljno da i komsije cuju da ti je ukljucen racunar (pazi, uopste se ne salim!).

Mislim da bi mnogo primerenije bilo ovako nesto - 86.5CFM, 35.5dB.
http://www.svc.com/fba12g12m1bx.html

Poslednja izmena:
ma to kad se uklopi sa C'n'Q nema da se vrti na vise od 1000rpm... u full load-u :D

Ljudi da bih se takmicilo sa DI userima oprema mora da bude vrhunska :smoke: , tako da turbina ce se najverovatnije naruciti, veci je problem sto trosi 30W :p

topuz je napisao(la):
Pazi da ti ne poleti komp sa onim cudom :D.
Meni je ipak pored performansi bitna i tisina, tako da nemam nameru da menjam vent.

Pa uz fan idu lanci za pricvrscenje kompa za pod. :d

Dok ne stavite neke slike, evo sa xtrema :)

TT BT vs BOX

Copper base

Posle 5 sati smirglanja sa sand paper grits 360 400 500 600 1000 1200 i 2000

i sa ovim :)

Poslednja izmena:
Stigao mi je sinoc cooler (thanks to Noki ;)), i evo sada sam ga namontirao, pa cu da podelim sa vama iskustva.

-Cooler je ogrroooooman, znao sam da je jako velik, ali ovo je kao planina.

-Montaza je grozna, ali je izvodljiva

-A performanse su neverovatne.. :D
Malo sam se izivljavao i pri 1,7V (Winchester, 2600Mhz) u S&M-u ne prelazi 50C...

Stay tuned for more...

Prilozi

• Woooww.jpg
    Woooww.jpg
    232.6 KB · Pregleda: 108
S&M 2400Mhz 1,45V max. temp posle 10min 38C. :D

Isto probao sinoc, rezultati su kao i sto sam ocekivao, Sempronu nista ne moze pomoci, ni DI, ni najbolji vazduh, jednostavno cold/high htt bug je prisutan i sa tim sam se pomirio, inace cooler je perverzija, ajd sto je velik al ono se stvarno ne cuje.

@topuz postoji mnogo laksi nacin za montazu, uopste ne mora da se skida plastika sa donje strane ploce kao sto svuda po net-u pise, samo stavi duze srafove i odozdo kroz plastiku i prisafi TT-a prosto zar ne? Ti si pretpostavljam lepio mylar i spongle na h clip pa onda to stavio dole umesto plasticnog bracket-a?

Inace perfomanse cooler-a su bruka, na 1.85V i ~3ghz-a temp je oko 10-15C visa od sobne sto je bruka, pricam o idle-u.

Vrh Dno