Šta je novo?

Thermal throtle ili nešto drugo

azmeutin

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2009
Poena
305
Imam problem od skora sa usporavanjem kompa na visokim podešavanjima na 4k, ali i u starijim igrama poput Witcher 3 (ne remasterisana verzija). Uspore se i cutscenes (ide sporije slika od glasa) i kretanje karaktera u toku igre. Obično kad izađem u meni ili dođe do neke promene, pa se desi ovo. Sumnjam da je thermal trothle u pitanju, ali mi se ne čine strašne temperature (jedino memorija na grafičkoj što je 94c ali i to razumem da nije strašno) ili driveri jer mi je okvirno od nove instalacije krenuo bag (ali sam i njih reinstalirao) ili nešto treće. Dosta je jak hardware i izabran da bude provetreno/hladno/napojeno - Gainward rtx 3070 ti phoenix, Fractal Design’s Meshify 2 Compact, Cooler Master V750 Gold V2 Arctic Cooling Liquid Freezer 240mm, i5 12400f, ASrock b660m-HDV, 16gb crucial balistix MAX 4400mhz (2x8bg).

Hvala unapred na bilo kojoj pomoći ili savetu.

Imam problem od skora sa usporavanjem kompa na visokim podešavanjima na 4k, ali i u starijim igrama poput Witcher 3 (ne remasterisana verzija). Uspore se i cutscenes (ide sporije slika od glasa) i kretanje karaktera u toku igre. Obično kad izađem u meni ili dođe do neke promene, pa se desi ovo. Sumnjam da je thermal trothle u pitanju, ali mi se ne čine strašne temperature (jedino memorija na grafičkoj što je 94c ali i to razumem da nije strašno) ili driveri jer mi je okvirno od nove instalacije krenuo bag (ali sam i njih reinstalirao) ili nešto treće. Dosta je jak hardware i izabran da bude provetreno/hladno/napojeno - Gainward rtx 3070 ti phoenix, Fractal Design’s Meshify 2 Compact, Cooler Master V750 Gold V2 Arctic Cooling Liquid Freezer 240mm, i5 12400f, ASrock b660m-HDV, 16gb crucial balistix MAX 4400mhz (2x8bg).

Hvala unapred na bilo kojoj pomoći ili savetu.

94 stepena je previse za tu graficku, sve preko 80 moze izazavati throttle

E sad nesto nije ok, ta konfiguracija se ne bi trebala ni oznojiti za ta tvoja dva primjera sto si naveo, nesto nije ok sa hladjenjem vjerovatno...

U pitanju je samo memorija na 94c prema GPUZ. Ovo sam našao na nekom forumu pa sam mislio da je to ok. Grafička je na 70-80c. Mislio sam da usisam komp i otvorim ga spreda, ali mi opet malo rano da trebam da menjam thermalne pad-ove pastu i slično, pogotovo što komp dosta slabo koristim.

Eventualno lokacija kućišta pošto se nalazi u polici je možda problematična, ali uopšteno na stranama gde su otvori ima mesta (prilažem i sliku).

Prilozi

• viber_image_2023-03-07_11-50-21-829.jpg
    viber_image_2023-03-07_11-50-21-829.jpg
    211.4 KB · Pregleda: 57
Kuciste bi trebalo (za optimalan rad) da ima bar 1-2 ventilatora koji sa jedne strane ubacuju vazduh (obicno sa prednje strane) iisto bar toliko da izbacuju vazduh (obicno gore i iza kucista) tako da vazduh konstantno cirkulise.
Lokacija kucista nije bas najbolja. Ispusi ga/usisaj od prasine i izvuci iz te police za prvu ruku radi testa pa vidi kako se ponasa

ok, Hvala probaću. Ima dosta ventilatora, spreda dva, gore dva od Liquid Freezer II i jedan nazad. Izgleda ovako.

2a751afe-5202-47ee-852d-4973d683a4a3.png

Nema veze to sa 4K, bice mozda 1/2c gore ...problem kod tebe je pozicija kucista, kao sto su ti ljudi vec rekli

probacu kasnije, zena gleda nesto na TV tu imam 4k

Evo, 4K ista podesavanja, auto fan. vece su temp definitivno!( 1 slika) e sad, povecao sam fan na 82% i temp su odlicne (2 slika)
Poslednji driver koristim 531.18

4k_auto.png
82%.png

1678321746495.png
ovo je posle jednog sata igranja ali isto je i dosta kasnije. Generalno se ne menjaju temperature značajno, CPU je na 50c. Kontstantno mi je temperatura GPU memorije oko 94c(to jeste mi idalje čudno, ali piše u HWinfo da je 110c thermal trothling starts at 110c), a GPU je od 68 do 74-5. Instalirao sam clean hotfix drivere od 7.3.2023. i tokom igranja nekih sat vremena nije bilo problema u WItcher 3 4k Ultra, onda se minut dva nešto zasporio i onda posle toga 15 minuta još igranja najnormalnije radi. Pratim svakako idalje, za sada ne čini mi se neka veća razlika ako je otvoreno skroz kućište (isprobao).

Hvala puno svima na savetima.

Pogledajte prilog 379925
ovo je posle jednog sata igranja ali isto je i dosta kasnije. Generalno se ne menjaju temperature značajno, CPU je na 50c. Kontstantno mi je temperatura GPU memorije oko 94c(to jeste mi idalje čudno, ali piše u HWinfo da je 110c thermal trothling starts at 110c), a GPU je od 68 do 74-5. Instalirao sam clean hotfix drivere od 7.3.2023. i tokom igranja nekih sat vremena nije bilo problema u WItcher 3 4k Ultra, onda se minut dva nešto zasporio i onda posle toga 15 minuta još igranja najnormalnije radi. Pratim svakako idalje, za sada ne čini mi se neka veća razlika ako je otvoreno skroz kućište (isprobao).

Hvala puno svima na savetima.
Pod otvoreno mislis izvuceno iz police ?

Kada otvoriš kucisšte svi ventilatori gube smisao (mislim na dodatne ventilatore, ne na one sa procesora i grafičke).

Znači zatvoren sistem ali tako da sa jedne strane ulazi novi vazduh a vrući izlazi iza.

Nazad
Vrh Dno