Šta je novo?

The Ultimate Commodore 64 Talk

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Wed 31st Dec 2008

"The presentation is heavy on the assembly code side, and I felt explaining every indexing mode was perhaps a bit overkill, however after that was pretty good explanations of the incredible tricks used in the best games and demos to push the C64 way beyond what was originally thought possible."

...

link | video

odlican tekst sa jos nekoliko linkova:

New revolutionary C64 music routine unveiled
NOVEMBER 04, 2008

"A team of supertalented coders have managed to break the limits of C64 sound once again.

The Human Coding Machine from Germany and SounDemoN from Finland, have managed to create a music routine that allows you to have:

- 4 channels of 8-bit samplerate, digi playback
- 2 channels of SID synth sound
- You can filter both SID channels AND SAMPLES!
- And you have enough rastertime to not being forced to turn off the screen, and can actually do something with it ;)"

link

My TOP 15 in C64 Music

youtube

(nema preterane veze sa prethodnim ali prelep(!) klip sa youtube-a)

GEOS - Graphical Environment Operating System

Text o GEOS-u!

link

Poslednja izmena:
Wed 31st Dec 2008

"The presentation is heavy on the assembly code side, and I felt explaining every indexing mode was perhaps a bit overkill, however after that was pretty good explanations of the incredible tricks used in the best games and demos to push the C64 way beyond what was originally thought possible."

...

link | video

odlican tekst sa jos nekoliko linkova:

New revolutionary C64 music routine unveiled
NOVEMBER 04, 2008

"A team of supertalented coders have managed to break the limits of C64 sound once again.

The Human Coding Machine from Germany and SounDemoN from Finland, have managed to create a music routine that allows you to have:

- 4 channels of 8-bit samplerate, digi playback
- 2 channels of SID synth sound
- You can filter both SID channels AND SAMPLES!
- And you have enough rastertime to not being forced to turn off the screen, and can actually do something with it ;)"

link

Ovo je fantastično, prosto neverovatno da SID može ovo da izvuče..
Kao Amigu da slušam a ne C64. Nemam reči. :)

;) :wave:

najbolji mi je deo kad se osvrne na Z80, IBM PrC... u stilu: "ko je jos mogao u ono vreme da koristi onu tehnologiju?!" (x86, beeper...) :D :D

nikad necu prezaliti kako su nas iz*ebali... :(

Khm ... postoji tu i onaj deo price da su kucni racuanri poput atarija 8 i 16 bita te c64,amiga spectrum cpc masine bile dugo u upotrebi i proizvodnji i kao takve se dugo koristile sa svojim relativno "prostim" hardverom.Zahvaljujuci tome su mnogi napredniji korisnici imali mogucnost da maltene do detalja upoznaju masinu na kojoj rade pa da cak izvuku iz iste ponesto sto izgleda nemoguce.Da jos jedan detalj ako je to na primer bio c64 on je svaki bio isti znaci kompatibilnost 100% sto ce reci svi su standardni!!!!!! PC kompatibilan racunar ,jeste malo sutra!
Nevalja zvuk koji proizvode kucni racunari zato sto je integrisan jelte? Vidim danas opet 95% racunara ima integrisan zvuk o procentu integrisane grafike cemo preskociti ovaj put....
Istorija se vraca hteli mi to ili ne.Najobicnija zavera ubij kucni standard da bi napravio novi isti takav po mogucnosti malko losiji.... Sto kaze reklama *** *** mislite o tome
Sto ce reci milane koristi se i danas biper malo napredniji zove se 5.1 ili sve cesce 7.1
Jeste *ajebali su nas....ali magare se .... kad se zaglibi

Khm ... postoji tu i onaj deo price da su kucni racuanri poput atarija 8 i 16 bita te c64,amiga spectrum cpc masine bile dugo u upotrebi i proizvodnji i kao takve se dugo koristile sa svojim relativno "prostim" hardverom.Zahvaljujuci tome su mnogi napredniji korisnici imali mogucnost da maltene do detalja upoznaju masinu na kojoj rade pa da cak izvuku iz iste ponesto sto izgleda nemoguce. Da jos jedan detalj ako je to na primer bio c64 on je svaki bio isti znaci kompatibilnost 100% sto ce reci svi su standardni!!!!!! PC kompatibilan racunar ,jeste malo sutra!

kompatibilan ili ne - pogledaj PrC iz 1985. sa CGA grafikom i Amigu iz iste godine. Trebalo je PCju 5 godina da je stigne! jednostavno nisu znali da naprave kako treba :|

80x86 vs 68000 ili 6510... bruka i sramota :D

Nevalja zvuk koji proizvode kucni racunari zato sto je integrisan jelte? Vidim danas opet 95% racunara ima integrisan zvuk o procentu integrisane grafike cemo preskociti ovaj put....
Istorija se vraca hteli mi to ili ne.Najobicnija zavera ubij kucni standard da bi napravio novi isti takav po mogucnosti malko losiji.... Sto kaze reklama *** *** mislite o tome
Sto ce reci milane koristi se i danas biper malo napredniji zove se 5.1 ili sve cesce 7.1
Jeste *ajebali su nas....ali magare se .... kad se zaglibi

word!

Jeeeste nisu znali ;)

I lala keru sece rep svaki dan po malo da ga ne boli jako....

Ama milane batali tehnicke karakteristike i pogledaj taj PrC (inace ja ga vikam kanta) iz 85 i amigu ili atarija st iz iste godine pa reci sta je lepse.Znam reci ces atari ali ajd nek ti bude .Ma cak je i debeljko lepsi.
A sto se repa tice pa keri je lakse da prezali svaki dan pomalo neg sve od jedared jelte

Poslednja izmena:
Pa koji je to PC imao CGA 1985-e god?

Jos nesto.... Godine 1985e ako sam vas dobro razumeo je nastala osnovna Amiga, vrlo slicna A500. 6 godina docnije, skoro 7 zapravo, A500 je izabrana od strane chasopisa Byte za najbolji komp. Zbilja neverovatno. Zamislite , da se nesto danas pojavi , neki hardver - i da tek za 6 godina bude proglasen za najbolji.

A sto se tiche C64... ja sam recimo , vishe voleo Speedball 2 na njemu , jer je bio dinamicniji nego na AMigi. Najigra za C-64, po meni
..

Poslednja izmena:
Pa koji je to PC imao CGA 1985-e god?

dobro, EGA :) nemam pojma sta se kako zvalo tada na PCju ali znam da je grafika bila u klasi C64 1985. ;)

Jos nesto.... Godine 1985e ako sam vas dobro razumeo je nastala osnovna Amiga, vrlo slicna A500. 6 godina docnije, skoro 7 zapravo, A500 je izabrana od strane chasopisa Byte za najbolji komp. Zbilja neverovatno. Zamislite , da se nesto danas pojavi , neki hardver - i da tek za 6 godina bude proglasen za najbolji.

1985 je nastala Amiga1000, a 1987. A500 koja je bila, u sustini, A1000 i za cilj je imala spustanje cene (home varijanta). U isto vreme je predstavljena i Amiga2000, za profy trziste.
Kasnije su se pojavili poboljsane verzije sa ECS chip setom... (OCS je chipset iz originalne Amige1000, nalazi se i u A500).

Ama milane batali tehnicke karakteristike i pogledaj taj PrC (inace ja ga vikam kanta) iz 85 i amigu ili atarija st iz iste godine pa reci sta je lepse.Znam reci ces atari ali ajd nek ti bude.Ma cak je i debeljko lepsi.

Atari, i to bar duplo :p

btw mozda to ne bi bio los potez, da naprave komp u tastaturi ponovo :p kao MacMini ali da bude sve ispod tastature :D

Jeeeste nisu znali ;)

pa moze i tako... :)

neki su napustali svoje maticne kompanije da bi isli dalje sa tehnologijom a neko je gledao samo kako pare da uzme... sta ces... :)

Pazi sta zelis mogu zelje i da ti se ispune.....
Gledam oglase zadnjih mesec dana i na par mesta vidim gotovu konfiguraciju za 14K dinara koja za osnovu ima intel atom plocu.Najveca glupost mikro ploca od oko 170x170mm ubacena u standardno kuciste.Licno vec duze vreme gledam gde bih mogao da pazarim takvu plocu za sekundarni racunar posto ima nekih prednosti u vezi potrosnje struje i zagrevanja da mi sluzi kao internet station ali slaba vajda u slobodnoj prodaji kao komponenta.
Namera mi je naime to ubudziti u tastaturu amige 500 sa sve optickim uredjajem i hardom ,pa jos i mesta da ostane.

Pazi sta zelis mogu zelje i da ti se ispune.....
Gledam oglase zadnjih mesec dana i na par mesta vidim gotovu konfiguraciju za 14K dinara koja za osnovu ima intel atom plocu.Najveca glupost mikro ploca od oko 170x170mm ubacena u standardno kuciste.Licno vec duze vreme gledam gde bih mogao da pazarim takvu plocu za sekundarni racunar posto ima nekih prednosti u vezi potrosnje struje i zagrevanja da mi sluzi kao internet station ali slaba vajda u slobodnoj prodaji kao komponenta.
Namera mi je naime to ubudziti u tastaturu amige 500 sa sve optickim uredjajem i hardom ,pa jos i mesta da ostane.

premerio sam Spectrum :) dugacak je 140mm :S: a i sigurno je previse tanak... ;)

kako ces Amiginu tastaturu da prevez na ... PS/2 ??

btw mislim da u novom SvetuKompjutera ima slika kao modovan ZX - ubacen neki PC u kucista spectruma a onda izvucena tastatura... sve u svemu bez veze, ovo sa Amigom totalno ima smisla...

Poslednja izmena od urednika:
Naravno da ima smisla seci Amigu, sto ne testeris Atari pa da onda ima smisla? :)

Naravno da ima smisla seci Amigu, sto ne testeris Atari pa da onda ima smisla? :)

:D :D

e jesi... :) Atari sluzi za lozenje ;) "Kupite Atari, uvek moze ponestati drva za zimu."
Lepo bi se spakovalo i u STa...

:D inace radio je to lik sa A500 i VIA epia plocom, ... negde sam i slike imao nije bas sjajno uradio. I mene je kopkala ta ideja pa sam gledao sta moze da stane u A500, teorijski bi i neki mATX mogao - ali su problem memorijski slotovi, koji moraju da budu sto blize portovima, tj negde na 16cm od njih.

A nasho:

http://www.audio.co.yu/r/p1.jpg
http://www.audio.co.yu/r/p2.jpg
http://www.audio.co.yu/r/p3.jpg
http://www.audio.co.yu/r/p4.jpg
http://www.audio.co.yu/r/p5.jpg
http://www.audio.co.yu/r/p6.jpg

premerio sam Spectrum :) dugacak je 140mm :S: a i sigurno je previse tanak... ;)

kako ces Amiginu tastaturu da prevez na ... PS/2 ??

btw mislim da u novom SvetuKompjutera ima slika kao modovan ZX - ubacen neki PC u kucista spectruma a onda izvucena tastatura... sve u svemu bez veze, ovo sa Amigom totalno ima smisla...

A ja sam baš razmišljao da povežem Spectrum sa nekom boljom tastaturom.
Odavno čuvam prazno Commodore plus 4 kućište a imam i jedan ispravan Spectrum, bez folije, pa sam razmišljao da Spectrumovu ploču ubacim unutra i vežem na plus 4 tastaturu.
Ploča savršeno leže unutra, samo što ne znam kako da prevežem žice sa tastature na Spectrum.
Sećam se kad sam gledao ranije, da je bilo više žica (18 ili 20 valjda) nego što Spectrum ima onih vodova za tastaturu, ali muka je i onaj njegov konektor, a raspored plus 4 kontakata mi je takođe nepoznat, tako da...
Možda je lakše povezati PC tataturu na Spectrum ali ipak to nije to.

Poslednja izmena:
Imam ja Spectrum sa Commodore64 tastaturom :)

Poslednja izmena:
Imam ja Spectrum sa Commodore64 tastaturom :)

Super, mada meni ova plus 4 tastatura i kućište izgledaju idealni za tu svrhu, samo nemam raspored pinova.
Neki tasteri bi bili višak, ali opet bi to jako lepo izgledalo.
Jesi ti radio povezivanje sa c64 kućištem ili si ga nabavio tako?

Takvog sam ga nasledio...

Nemam :( ali ti ga mogu dati ako imas vremena za "trejsovanje" :D

:D inace radio je to lik sa A500 i VIA epia plocom, ... negde sam i slike imao nije bas sjajno uradio. I mene je kopkala ta ideja pa sam gledao sta moze da stane u A500, teorijski bi i neki mATX mogao - ali su problem memorijski slotovi, koji moraju da budu sto blize portovima, tj negde na 16cm od njih.

pa nije lose - ima mesta za jos jedan komp unutar A500 kucista :)

da li neko zna kako da se "nabudzi" Amiga (ili Commodore 4) tastatura na PC, odnosno na PS/2 ?

Cini mi se da je (jos) postoji neki "adapter" koji amiga tastaturu prevodi na ps2.E sada o kojoj amiga tastaturi je tacno rec nemam pojma.
Ono sto znam je da npr amiga 500 ima tastaturu koja vec radi po serijskom standardu (4 ili 5 kontakta zaboravio sam) posto u sebi vec sadrzi elektroniku za dekodiranje tastature dok A1200 to radi direktno na maticnoj ploci. Ovo znam iz razloga sto sam jurio a500 tastaturu kada sam imao zelju da svoju A1200 ubacim u tower.

E sto ti je ljudska cud.... Kad je imao skoro sve u tastaturi zeleo je elektroniku u tower kucistu.Danas ima sve u toweru a zeli sve u tastaturi.A sta mislite da ja uguram ovo cudo u ves masinu i uklucim iskuvavanje mozda je materijal los kao sto i izgleda pa se malo skupi i posle sve to moze lepo da stane u A500??

@milan
sto se A500 tastature tice nadam se da bi jedan pic mikrokontroler uspeo da resi stvar oko prevodjenja na ps2.

Alal vera muzicarima :D Da nisam cuo ne bi verovao da je ovo moguce.

Gde je link ka rutini, bas me interesuje na sta lici?

Nazad
Vrh Dno