Šta je novo?

The TEAC Disaster Episode 2: TEAC Strikes Back

Vince Carter

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
649
:)

/Iz nepoznatih razloga ne mogu da okacim reply u onom threadu pa zato evo novog/

Gde sam ono stao...
Probao sam ortakovo napajanje, i nije pomoglo, i onda mi je definitivno ponestalo ideja.... Osim jedne - Promise Raid kontroler... :cool:
Na sve strane pise na da njih ne treba kaciti nista osim hardova, sto je jel'te tacno, ali u ovakvoj situaciji...
Povezan na Promise, TEAC snima sasvim normalno (mada se Promise buni i pravi da ga ne vidi:D)!!!, snimak je odlican, ali ume da bude problema pri 40x (pada buffer mada nije bitno). Tek sad provaljujem da se slicno ponasao i kod ortaka gde je snimao normalno, ali je padao buffer pri brzinama >24x, zbog 'nepodesenosti' XPa.

Pri tome Promise 'stavi' rezac u meni nepoznati mod rada (i ne moze se proveriti koji je), pa sam na kraju ponovo povezao rezac na IDE kontroler i VIA IDE Toolom menjao modove rada... Kada radi u UDMA 2 (kako i treba po defaultu) ili u UDMA 1 modu, snimak je ocajan; kada radi u Multi-Word DMA modu (bilo 2, 1 ili 0) snimak je mnogo bolji, ali ipak ne idealan (tj normalan), pojavljuju se mali padovi na samom kraju diska (cesto, i to uvek na istom mestu, naravno:whip), sto se nikada ne desava kada je prikljucen na Promise (???), ali zato nema ni traga od onog problema oko 20tog minuta. Kada radi u PIO modu, snimanje je takoreci nemoguce.

Dakle, problem je poprilicno 'ublazen', ili koristiti Multi-Word DMA ili ga zakaciti na Promise (sto zvuci suludo:D, ali radi), a posto sam probao sve sto je humanly possible, a i sire, zakljucujem da ovaj TEAC 'nije kompatibilan' sa... necim...:D IDE kontrolerom?, cipsetom ?(mada se isto desava i na drugim plocama, moze se videti na netu), plocom?
Jednostavno nema nacina da proradi 100% kako treba... :(
?????????????????????????????????????????
Treba li napomenuti da na ovoj ploci svi ostali uredjaji oduvek rade savrseno?

Potpuno besmisleno!

boom :whip ctp;

I ko vam je rekao da je fora u UDMA :)

Vince Carter je napisao(la):
Pri tome Promise 'stavi' rezac u meni nepoznati mod rada (i ne moze se proveriti koji je), pa sam na kraju ponovo povezao rezac na IDE kontroler i VIA IDE Toolom menjao modove rada...
Kako na BX chipset-u (Abit BX133 Raid) menjati modove rada (UDMA, Multi Word DMA, ...)?

Re: Re: The TEAC Disaster Episode 2: TEAC Strikes Back

Calimero je napisao(la):
Kako na BX chipset-u (Abit BX133 Raid) menjati modove rada (UDMA, Multi Word DMA, ...)?

To je i mene zanimalo, ali čini mi se da nema rešenja. Osim prelaska na VIA platformu :)

Da li mislite kako promeniti mod rada u BIOS-u ili na samom HP kontroleru? Ako mislite na kontroler, to se bez problema steluje u njegovom BIOS-u, mada bi trebalo da moze i iz onog programceta za njega u Windows-u. U svakom slucaju, stavite na 133 RAID najnoviji bios, ali i flesujte bios kontrolera (ima ga u novom biosu za plocu, ali mora da se pokrene neki batch fajl, ne ide se standardno - awdflash.exe ... ime biosa...). Ako mislite na stelovanje modova na BX-u to je u integrated pheriphetals sekciji, izaberete modove rada za obe grane i to je to, kad smo vec tu da napomenem da bi na Abit BX 133 Raid-u trebalo iskljuciti sekundarni IDE kontroler (ili primarni, zavisi koji ne koristite) - jedan slobodan IRQ vise...(naravno ako koristite HP kontroler).

Nightwalker je napisao(la):
Ako mislite na stelovanje modova na BX-u to je u integrated pheriphetals sekciji, izaberete modove rada za obe grane i to je to

Jeste ako radiš pod Win98 ili WinME. Ali šta raditi pod XP-om ili Win2k?

Ja sam mislio na integrated periphetals sekciju u BIOS-u, za BX chipset, bilo koju plochu sa AWARD bios-om. Pod win2k,98,Me ili Xp mozes samo da ukljuchis/iskljuchish DMA mod. Izgleda nelogichno, ali kod mene je pisach (LG 16x10x40) u BIOS-u setovan na PIO4 mod, ali kada ukljuchim DMA mod u win2k, brzina chitanja raste sa prosechnih 20x na 31x (nero cd speed, 700 mb CD), dok kod rezanja nisam primetio nikakve anomalije, ali ni poboljshanja. BTW, plocha je Abit BH6 1.1.

Hteo sam da kažem da XP i Win2k nemaju veze sa podešavanjem u BIOS-u. A čak ni u BIOS-u ne postoje MW DMA Modovi 0, 1 i 2.

Interesantno.

Kod mene (nema problema) teac je (sam) secondary master na staroj TXpro (ali 1531/1543 chipset) ploci (ne TXpro II). Ova ploca nema dobru podrsku za udma33 (prema jednom misljenju), pa 40x teac-a, bios stavlja u pio mode, a i u XP-u se tako prijavljuje. Hocu da kazem nisam primetio problem iako radi u PIO mod-u.

Inace desavalo se da ako stavim hd na istu granu kontrolera sa teacom, jedan ili drugi nece da se povremeno prepoznaju (kada je na AUTO) ili da neki od drajvova bios "baci" na pio0.

Ako oces da prebacis u Multi word izgasis Udma detect u biosu na disabled, pa u XP stavis da ti se u sistemu u device manageru pod hard disk kontroler odaberes da ti se pali UDMA ukoliko je moguce i on ga prebaci u multi Word DMA, koji obicno rastereti procesor, fora je uglavnom za Vie usput probati i PCI Latency patch.
Za BX cesto pomaze kad mu u biosu postavis da automatski detektuje CD.

Sve je to lepo, samo što ne pomaže. Probaj detaljno pa ćeš videti. Osim toga, da li imaš Teac 540e CD-ROM ili neki drugi? Ja ovaj 540e ne mogu nikako da nateram da pređe da radi u MW DMA mode. Može UDMA ili PIO.

Nazad
Vrh Dno