Šta je novo?

The Iphone 4 costs just $187.51 to make

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

filipp

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2003
Poena
619
Na datom linku KLIK

Mada ne verujem da je kod drugih proivodzaca mnogo bolje ali ovo je preterano.
Osim imena sta placaju ovde end-consumer-i?

Dobro jutro, Kolumbo, otkrio si Ameriku!

Tako ti je kod Apple-a već duuuugo godina. Deviza poslovanja im je "napravi jeftino, prodaj skupo, baci 500 miliona dolara godišnje na marketing da ubedi ljude da to stvarno toliko treba da košta".

Pa tako je kod svih velikih brendova. Šta misliš koliko košta da se proizvede Coca cola od 2 litra. Ako je u maloprodaji 97 rsd proizvodna cena je vjerovatno (lupam) 7 rsd. Najveće učešće imaju troškovi marketinga

Da ali oni razliku u ceni potrose na reklamiranje tog proizoda, da za pravljenje potrebno 300$ niko ga nebi prodaovao za 400-500, od cega ce reklamirati? To samo u ludoj srbiji imaju prodavnice gde nesto kosta 10$ na veliko a prodajes ga za 15$. Treba da prodas 1000 komada da bi imao zaradu. A ovako napravis za 100$ prodas za 1000$ ostlao na reklamu i DOK JE OVACA BICE I MAKAZA

Da ali oni razliku u ceni potrose na reklamiranje tog proizoda, da za pravljenje potrebno 300$ niko ga nebi prodaovao za 400-500, od cega ce reklamirati? To samo u ludoj srbiji imaju prodavnice gde nesto kosta 10$ na veliko a prodajes ga za 15$. Treba da prodas 1000 komada da bi imao zaradu. A ovako napravis za 100$ prodas za 1000$ ostlao na reklamu i DOK JE OVACA BICE I MAKAZA

Pa ne možeš da uporedjuješ Srbiju gdje će se prodati 500 komada Iphona i npr. Britaniju ili Francusku sa 300 ili 500.000 komada. Mi smo tu čisto onako i još uvijek smo neozbiljno tržište da bi se Apple trudio da nam da neku nižu cijenu

Pa bicemo bitno ako spuste cenu, cim vide da 500 ljudi kupuje sa cenom od 600-800€ ne znam koliko kosta i nebitno je sigurno ce 5x veca masa ljudi kopovati ako cena bude 400-600€

Tj ako cena bude priblizna ceni iz okoline balkana i EU

Jел ту урачунат порез као и транспорт од фабрике до продавница, па чак и интерконтинентална шпедиција на инострана тржишта?

Pitam se koliko li kosta jedan Desire.

Pa bicemo bitno ako spuste cenu, cim vide da 500 ljudi kupuje sa cenom od 600-800€ ne znam koliko kosta i nebitno je sigurno ce 5x veca masa ljudi kopovati ako cena bude 400-600€

Tj ako cena bude priblizna ceni iz okoline balkana i EU

Ma ok je to, ali Srbija je još uvijek slabo tržište za ovakvu robu. Standard nam je katastrofa i čisto sumnjam da bi prodaja porasla 5x ako bi se cijena spustila, nemaju ljudi para (odnosno malo ljudi ima para) da se zamlaćuju sa telefonom od 500 ili 600 €

Ti si baš opterećen Desireom. :d
Pre ce biti da si ti opterecen ajfonom. ;)

Desire, Nexus sve je to (skoro) isto, a isti su prakticno jedina konkurencija ajfonu pa cisto radi poredjenja, posto morbius ovde izmislja toplu vodu da postoji profit u svetu kapitalizma.

Na kraju ce se dokazati i da iPhone ima los kvalitet izrade, sacekajte samo da se proracunaju troskovi marketinga. :)

Ma kakvi, HTC i ostali koshtaju po 1000e, ali ih oni prodaju ispod cene da uchine ljudima :d

Simptomatichno je to da se samo kod iPhonea pokrecu ovakve i slichne besmislene diskusije, iako to vazi za bilo koji proizvod te klase.

Poslednja izmena:
Pa tako je kod svih velikih brendova. Šta misliš koliko košta da se proizvede Coca cola od 2 litra. Ako je u maloprodaji 97 rsd proizvodna cena je vjerovatno (lupam) 7 rsd. Najveće učešće imaju troškovi marketinga

Upravo tako. Zato i ne pijem crnu zaslađenu vodicu od koje trule zubi. Ko hoće da postane čedo kapitalizna, debeli ****** koji pije Koka kolu, jede u McDonalds-u i blene u iPhone otvorenih usta, što se mene tiče može slobodno, ja bogami neću. Svoju hranu sam kuvam, sokove sam cedim, a telefon biram na osnovu specifikacija i cene.

Svaka im cast ako zaista toliko kosta, iskreno verujem da u toj racunici to stoji ovako>

Target sale 5 milion units x 200$ (wholesale price to operators)
= 1 000 000 000$

------------------------------
Expeneses

R&D cost 70mil USD per year, 2 year to develop = 140 000 000 USD
Operating cost anualy 90mil, 3 years (development + sale period) 270 000 000 USD
CEO, Borad members salary etc. 10 mil per year= 30 mil
Pending patents 5 mil. per year = 15 mil
RMA cost 7% of unit sale = 200$*0.07*5mil= 70 Mil
Cost to make 50 $ per unit = 5mil * 50$ = 250 Mil
Shiping cost = 3$ per unit = 3*5mil = 15 Mil
Marketing cost 150Mil

------
Iz ovog proizilazi da ce profitirati oko 250 Mil $ ako prodaju 5 miliona jedinica u prvoj godini... po mojoj racunici kosta oko 150$ da se najde na ulici sa ovakvom trzisnom pozicijom... cena u proizvodnji sama po sebi je sigurno jedno 3x manja

Naravno cifre sam dao odokativno... ali jasno vam je kako se gradi cena jednog proizvoda...

Inace Intel je davno rekao da ih ni jedan CPU ne kosta vise od 40$ da naprave...

Poslednja izmena:
Ja stvarno ne znam zashto se bacate oko tih proracuna kada je to nemoguce izracunati, pogotovo kada su upitanju tehnologije koje nigde vishe ne postoje, shto automatski mnogo vishe koshta...

Upravo tako. Zato i ne pijem crnu zaslađenu vodicu od koje trule zubi. Ko hoće da postane čedo kapitalizna, debeli ****** koji pije Koka kolu, jede u McDonalds-u i blene u iPhone otvorenih usta, što se mene tiče može slobodno, ja bogami neću. Svoju hranu sam kuvam, sokove sam cedim, a telefon biram na osnovu specifikacija i cene.

Posto si Frojdov pashenog, u koju grupu se svrstava onaj ko ima iPhone ali ne pije ni Coca Colu, niti ide u McDonald's ? :)

Poslednja izmena:
The Iphone 4 costs just $187.51 to make...

... a oni ga prodaju za 199$ ccc :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno