Šta je novo?

The Blood of Dawnwalker

Dragonbane

Cenjen
Učlanjen(a)
30.12.2021
Poena
185

Pominjao sam u Witcher diskusiji već nekoliko puta pa je red da se oficijalno otvori nova tema. Verovatno za ovu igru znaju mnogi.

Uglavnom, razvijaju je veterani CD Projekt RED-a koju su oformili novi tim - Rebel Wolves.
Igra je u razvoju već dve godine i to na čelu sa: Konrad Tomaszkiewicz - bivši direktor Witcher 3, Jakub Szamałek - pisac dijaloga, Tamara Zawada - animacije, a pridružio im se i Mateusz Tomaszkiewicz - questovi.

Razvija se u UE5, navodno vampirske tematike. U pitanju je open world, a pročitao sam na netu da bi veličina mape trebala biti kao Witcher 3 B&W ekspanzija - ovo za mapu nije oficijalno potvrđeno.
Najava igre 13. januara u 22:00h.

P.S: Ako naslov igre bude drugačiji, molim modere da ga promene kao naslov ove teme.

Ovako...
Odlučio sam da malo surfujem netom u potrazi za bilo kakvim informacijama koje su nam dostupne a tiču se ove igre. Nema ih mnogo ali svakako postoje neke zanimljivosti koje želim da podelim sa vama i prokomentarišem jer će sutra biti 13 dana do 13. januara kada će pustiti 45-minutnu prezentaciju.
Želim naglasiti da me jako dugo neka igra nije ovoliko zaintrigirala i zagolicala hype, tačnije od Witchera 3, a to je bilo pre desetak godina.
Zašto je to tako?
Prvo, zato što najviše volim fantastiku kao umetnički izraz :love: a drugo iz prostog razloga što ovo razvijaju "oni ljudi" koji su napravili Witcher 3. Prema tome, nisam daleko ako kažem da me ovo interesuje "možda" i više nego Witcher 4.

Direktor Witchera 3 - sad CEO "Rebel Wolves" i game direktor Dawnwalker igre Konrad Tomaszkiewicz (po Srbski Tomašević :p) napustio je CDPR još pre četiri godine, verovatno nakon izlaska Cyberpunka. Završio je medical academy kako kaže i trebao je biti medical worker. Nije se bavio tim poslom već se prijavio kao tester u CDPR jer od detinjstva voli igre. Ubrzo su napravili prvu Witcher igru s njim na čelu za "samo dve godine".
Da ne bih sada pisao bespotrebne novinarske članke skratiću i reći da je neposredno pre odlaska bilo priče da je u kompaniji optuživan za "bullyng". Navodno, mnogo toga u CDPR-u nije bilo u redu. Još neki iz kompanije pošli su za njim. Ima više o tome na netu koga interesuje, ali ovo je tema o igri i držimo se toga.
Rekao je da ova igra treba biti neka vrsta, pazite sad - "Revolucije" za RPG žanr. Baš mu verujem :sneaky:

Članovi Rebel Wolwes-a sebe predstavljaju kao specijaliste prve klase koji imaju mnogo godina radnog iskustva. Ono što je jako zanimljivo jeste da igru radi "samo" 80 ljudi i ne planiraju mnogo da šire tim. Witcher 3 je radilo 250, Witcher 4 valjda duplo toliko. Jedini razlog može biti mnogo bolja kontrola manjih timova.

Veličina igre bi trebala biti kao mapa Witcher 3 B&W ekspanzije (Hvalim te Bože) a popunjena kao "cela" pomenuta igra! :oops:
Ovo verovatno može značiti da nećemo imati mnogo onih glupih ? već dosta krštenih questova na svakom koraku kada se sve to lepo sabije :love:
Više o tome na:

Dawnwalker će po svemu sudeći biti igra o vampirima. Odvijaće se u izmišljenoj zemlji u delu istočne Evrope. U pitanju je dolina Sangora koja ima čudne stanovnike i krije mnoge tajne.
Izbacili su video iste - smena dana i noći uz muziku koja baš baca na Witchera:

Protagonista u igri se zove Koen, a iz kompanije su poslali pisma informacije za igru i nekakve bedževe poznatim strimerima za događaj koji sledi:

Tu je i sajt igre:

Veća slika:

Artwork:

Šta da vam kažem dalje a da bude ovako kratko... :p
Izvinite na dužem postu ;) Inače volim dosta da pišem, pogotovo o onim stvarima koje me interesuju, mada na forumu gledam da to bude sažeto.
Drugar kaže da očekivanja držim pod kontrolom ali Witcher 3 mi ne da :)
Od ove igre očekujem isto ono što čini Witchera, dakle ne nikakvu revoluciju. Ipak, ko zna... Mogu nas ovi pobunjeni 🐺🐺🐺 pozitivno iznenaditi...

Nadajmo se da je Tomasevic igrao Bloodlines, bolje bi mu bilo.

Prosto obozavam ovaj dark fantasy vibe,ali prvo da se doceka gameplay trailer.

na leto :)

Sto ovo ima Witcher vibe?

edit: okej, pogledao sam poslednji video pa prokomentarisao a onda pogledao video pre toga...

Kažu da je dan pametniji od noći pa da prozborim i ja koju. Nisam odavno ;)
Lik je lepuškast ali ako ćemo iskreno Geralt je za njega gospodin :cool: te ako uzmemo u obzir da obojica koriste mač - bez starca nema udarca!

witcher GIF

Elem, nadao sam se da ćemo dobiti nekakav Witcher-like naslov po strukturi, no ovo će izgleda biti totalno različita igra gde nećemo moći iskusiti sve u jednom prelasku.
Kada Tomašević pomenu da postoji vremensko ograničenje kao da me poprska 'ladnom vodom na ovom minusu jer sam onaj igrač koji u open world igrama voli da "šeta" ne bi li nešto zanimljivo otkrio, to je i najveće draž OW sistema zar ne? Srećom, objasnili su ako dobro kapiram, da će vreme funkcionisati na način što će ga questing gurati napred, tako da će se stvari u priči otključavati/zaključivati u odnosu na naše izbore. U igri dakle neće postojati "pravi" put već onaj koji je po nama ispravan. Znate li šta to znači ako se uradi kako treba?! Fallout: New Vegas - gledam u tebe! Ne znam da li će svaki npc biti killable ali je vrlo moguće jer su nešto pominjali u tom smeru, videćemo.

Ako u igri postoje "samo questovi" bez podele na main i side, kako to funkcioniše???... :unsure:
Mora brate biti nekakvih aktivnosti da se čovek malo opusti i uživi u atmosferu sveta. Mora biti istraživanja i nekog smisla kada neću da questujem. Ili je taj questing sistem toliko veliki da računa apsolutno sve što radimo u igri. Uostalom, to bi potvrdilo i onu da će igra biti zaista velika. Mislim da će jedan full prelaz biti oko 100h, nema prostora za više ako je moguće igru prelaziti na mnogo različitih načina.

Da ne drvim mnogo, najpametnije je sačekati pravi gameplay na leto Bože zdravlja. Mnogo je pitanja a odgovara nema, kao na primer kako će funkcionisati dan/noć, tj da li imamo uticaj na to?
Najviše mi je žao što izgleda neće biti nekih prelepih vampirica :love: jer kakav im je dizajn od onih rugoba ništa grđe video nisam :mad:

Izgleda zanimljivo. Mada više priželjkujem dobar nastavak Vampire: The Masquerade - Bloodlines nego neku akcionu vampirsku igru kao ovo. Ovo me podceća kao kombinacija Witchera i Assassins Creed (ovih novijih gde si sve samo ne assassin).
PS: ne mislim da Bloodlines 2 će biti dobar nastavak, davno sam otpisao tu igru.

Samo da igra ne bude prekomplikovana, prevelika i da nema glupave dijaloge i priču prilagođenu za tiktok generacije sa pažnjom od maks 10 sekundi.

Čekamo taj gameplay trailer.

Ovo moze biti ozbiljan hit, posebno sto kroz trejler se dobija taj Witcher vibe. A mesavina Withcera i Masquerade moze da bude extremno ozbiljna igra. Videcemo. Zanima me kakav ce gameplay da bude. I morace da se uzme nova grafa za ovo deffo :D

Ili ce da bude igra godine, kao Black Myth Wukong ili smece kao sve ostalo.
Iskreno ocekujem igru negde u sredini, ne bih previse da se razocaram.
Jeste Witcher tim, ali igra nece ni da prismrdi Witcheru.

Cekamo gameplay, ali i on moze da bude zamazan, tako da, nece ni to da bude previse merodavno.
Videcemo, sto manje lozenje, to manje razocarenje ili veca radost na kraju.

Takodje ShitReal 5 je u pitanju, trebace mu tona optimizacije.

Jesu oni radili Witchera ali sa mnogo većim budžetom i mnogo većim timom ljudi što će se sigurno primetit. Još kad se na sve to doda UE5 treba spustiti očekivanja u normalan režim.

Znate li šta je interesantno...
Pre svega činjenica da igru razvija 120 ljudi (profesionalaca) nešto malo preko dve godine u UE5 od nule a već imaju ozbiljan materijal za prikaz - to nekoliko meseci do leta ne znači "mnogo" ako je već sad sve u redu. Ono što hoću da kažem jeste da nam Tod i ostala dev boranija (90%) mažu oči kako su im igre u razvoju po 10 godina, kako treba tona posla, kako je u planu nešto neverovatno..., a na kraju ispadnu čist prosek ili ispod toga za današnje standarde. I što je veoma vidljivo "ne-inovativne"!
Tomašević je izgleda vrlo strog i zato se mimoišao sa CDPR-om ali za*ebi - ako hoćeš vrhunski proizvod ljudi moraju da ti rade i da se ne plašiš rizika. Efektivnost=efikasnost. Witcher 3 je napravljen za četiri godine!

Ova igra se po strukturi totalno razlikuje od Witchera iako na prvi pogled dosta liči. Da li će biti bolja od trojke vrlo je upitno. Kako sada stvari stoje Coenu će biti mnogo lakše da se krlja sa Cirilom nego sa Geraltom.
Da neko ne shvati pogrešno želim da obe pokidaju jer je Witcher moj Game univerzum number uno, i jedva čekam ponovo da vidim voljene likove.

Ako Dawnwalker bude imao nekakvu narativnu strukturu sličnu Fallout New Vegasu ili neku formu ozbiljnog račvanja questova, verujte mi dobićemo vrlo opasnu igru. Najviše bih voleo da izađe početkom sledeće godine i pokida, da bude jedna ozbiljna šamarčina ostalima! Da bude primer i podstrek da se sa velikim znanjem isplati ući u nove IP vode i da se trud debelo nagradi.

Igra neće biti velika kao W3, biće veličine kao ekspanzija Blood&Wine:
Previously, Rebel Wolves CEO Tomaszkiewicz - who also served as a secondary director on Cyberpunk 2077 while at CD Projekt - suggested The Blood of Dawnwalker wouldn't "be as gigantic as The Witcher" (instead coming in at around the size of The Witcher 3's Blood and Wine expansion) but that it could well have a "greater" number of quests.

Bolje da ne idu na ogromnu igru, ne zato što nema vremena sve da odigram, nego lakše će im biti da zavšre i ispeglaju igru.
Ako bude finasijski uspeh lako će posle za 2 godine izbaciti neki veći DLC.

I još ovo što koriste za marketing "From the director fo Witcher 3: Wild Hunt" ne garantuje ništa.

Može on direktor ima viziju i zna posao, ali probiju budžet i ostatak glavne epika (glavni quest dizajner, gameplay dizajner) suviše zastrane, neće imati oni vremena da to menjaju i inoviraju.
Svakako u traileru se vidi osetna sličnost sa Witcher 3 igrom čak na kraju kako se sam logo igre rotira.

Unreal Engine 5 znači samo da su imali prostora da stignu do nekih opipljivih rezultat zato imaju nešto pokažu da pokužu, ali ne verujem da je igra trenutno kompletna što se tiče sadržaja.
Ja predviđam najranije Q3 2026 neki datum izlaska, verovatnije početka Q4.

Izgleda da će ipak biti opcije romanse :love: nadajmo se samo na način kao što je bilo i sa Geraltom, da ne ulazim sad u diskusiju znate šta to podrazumeva ;)
Dosta odgovorenih pitanja, ovo je verovatno sa discorda. Vezano za vreme - baš je onako kako smo i pretpostavili. Šta god Coen uradi vreme ide napred i stvari se non-stop menjaju. Moguće je nastaviti sa igrom kada vreme istekne ali sve ima svoje posledice :)

Obecava. Bilo bi super da Tomaškovići ovu igru izbace bar pola godine pre izlaska The Witcher 4.

Obecava. Bilo bi super da Tomaškovići ovu igru izbace bar pola godine pre izlaska The Witcher 4.
Zamisli iste godine izađu igre i kao što znamo samo jedna dobija GOTY. Koliko god oni pričaju kako je sve ekstra, kako su u dobrim odnosima biće tu dosta sujete kada se bude razglabalo koja je bolja. Da se ne lažemo, takođe znamo kakav je net... Mada DW razvija 120 a W4 400 ljudi.

Nazad
Vrh Dno