Šta je novo?

The best Linux distribucije, za nas pocetnike.

ja se ložim na SuSe ( 10.3 )

mada i 11 je dobra, ali tek sa izdanjem 11.1

Ne mogu da verujem da su na 1. mesto stavili mrtvi Debian (no poon intended, i sam sam ga koristio, a i sada koristim derivat).
Nedovoljno je to edgy za desktop korisnike.

Ono što odvaja dobar distro od manje dobrog je izbor package managera i korisnička baza. Ovde su 'buntui trenutno najjači (bez fanboyizma, ja bih voleo da je to Gentoo, ali realnost je drugačija).

Hајбоља Линукс дистрибуција је она која ради на хардверу који имаш ;). Пис. :)

То је моје искуство. Испробао сам на мом лаптопу 10-так дистрибуција и на крају се за мој лаптоп као најбољи показао PC Linux OS 2008 GNOME. Само није препознао камеру, али није ни битно, јер је слабо користим. То једина дистрибуција (од којих сам испробао) где сам успео да инсталирам Каталист драјвере и да добијем Контролни центар ;).

Debian је мени фуј!

Лично ми је Федора најбоља, али узалуд кад не могу да на мом лаптопу натерам да ради у природној резолуцији екрана :(.

OpenSUSE 10.3 сам инсталирао и полудео сам од YaST-а! Горе фрустрације у животу са ОС-ом нисам доживео.

Mandriva, Gentoo, Arch Linux & CentOS нисам испробао.

Ubuntu убија хард дискове на лаптоповима, тако да...

10. PCLinuxOS
Could this be an Ubuntu-beater in 2008?
Desktop KDE
Architectures x86
URL www.pclinuxos.com

PCLinuxOS is unusual among the distros here in that it did not start out as a distro. It evolved from a package repository for Mandrake to become a Live CD distro, and then gained an installer to become a fully fledged installable distro.

PCLinuxOS still boots as a Live disc with the installer being run from the desktop. This method has been adopted by more distros now, most notably Ubuntu.

We looked at PCLinuxOS 2007, which is the latest full release, but some of the packages are somewhat older than is some of the other distros with more recent release dates. PCLinuxOS 2008 is in development and may be available by the time you read this.

This isn't a problem with PCLinuxOS, because the repositories generally contain the latest versions of packages, you don't have to wait for a new distro release to update. So although the CD installs KDE 3.5.6, you can upgrade to 3.5.8 with a few mouse clicks.

As well as installing for the CD to your hard disk, PCLinuxOS has a tool to create a new Live CD from the contents of your hard disk, creating a custom CD is as easy as installing the software you need and running mklivecd.
2008 верзија постоји (аутор не зна или се прави), али у ГНОМЕ окружењу, које ја и више преферирам од КДЕ. :smash:

Reasons to try:
- Easy and continuous updates
- Live CD as well as an installed system
- Remaster your own CDs
И ако је још нешто добро за навести, а то је да .rpm фајлови за Федору махом раде без проблема (тако сам инсталирао доста програма намењених Федори 9), а стварно се лако инсталира :banana:.

Poslednja izmena:
A koje to hardove Ubuntu ubija sem onog maxtor-a za notebook-ove??

Ja bih preporuchio Ubuntu ali ako je tachno da unishtava hardove onda ... ?

Poslednja izmena:
@Novice

[all variants] laptop harddrive Load_Cycle_Count issue
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=805570

Not everyone is affected but here's a little bit of background.

A lot of laptop drives are affected. Almost no desktop drives are affected except :
* possibly some "very green" drives which use very aggressive power management
* possibly some external drives which use laptop drives.

E odlicno da se raspalila ovakva prica.

Na desktopu mi je Ubuntu 8.04 64bit i sve radi out-of-the-box.
Na notebook-u mi je Kubuntu 8.04 32bit i sve radi out-of-the-box. I kamera i WiFi i BT i gomila ostalih periferija.

Sto se tice hard disk problema, ja koliko znam, to se lako uklanja sa par komandi.
Sve to lepo pise na www.ubuntuforums.org

Nisam fanboi ili zaludjenik za Ubuntu i ima mnogo dobrih distribucija ali mi trenutno najvise odgovara. Fedora i Suse su standardno dobri, Slack je legenda, a bsd je prica za sebe.

Ja sam uvek za to da treba probati nekoliko distro-a i naci ono sto ti u tom trenutku najvise odgovara.

Pozdrav

Mandriva 2009

Тренутна топ листа код мене:

1. Mandriva 2009
Нова Мандрива 2009 у најновијем GNOME 2.24 окружењу ме оборила с ногу :D :smash:! Комплетан хардвер је препознала и то већ One (ака live) верзија!

2. Fedora 10 beta GNOME
3. PCLOS 2008 GNOME
4. gOS 3.0 Gadgets - Linux Mint 5 Elyssa

Debian zasluženo br. 1. Druga najstarija distra (nakon Slacka) i baza za mnoge druge distribucije, od kojih je neke i nadživio. Kome "stable" grana nije dovoljno edgy može koristiti "testing", što velika većina i radi. Ubuntu je npr. baziran na "unstable" grani Debiana.

slazem se, meni je najbolji Debian 'testing', koristio sam ga dugo i za sve probleme sam lako nalazio resenje na Internetu posto ima mnogo korisnika (racunajuci i one zasnovane na njemu)

e da, ima i verzija za Amigu :)

Poslednja izmena:
PCLinuxOS je odličan za početnike koji prelaze sa Win-a, mada odaje utisak sporosti u odnosu na SUSE11 koji sam skoro isprobavao.
Ubuntu nisam koristio još od verzije 6.06, ali sam kod drugara skoro video osmicu koja deluje jako lepo.
Mene je konstantno zezao Wine, nisu mi radili neki bitni emulatori i Warcraft 3, pa sam ga izbegavao, ne znam kakvo je stanje sada, baš me zanimaju utisci za ovaj novi 8.10, što je izašao.

Debian je odlican, ali nije za pocetnike.

SuSE je takodje odlicna distribucija, koristim je vec duze na racunaru koji se ne gasi, sluzi za sve i ima 0 downtime - toliko o stabilnosti...

Za pocetak Ubuntu, ili PCLinuxOS...

Za pocetak definitivno NE Slackware...

...

За почетнике дефинитивно:
1. Linux Mint 5

openSuSE је спор и пун bloatware-a (моје искуство). Имао сам лоше искуство са 10.3, покушао 11 (опет исто), а врхунац сам доживео са 11.1 бета 3 која неће ни да се подигне (крене и стане)! Мој лаптоп дефинитивно не вари openSuSE :S:.
PCLinuxOS je odličan za početnike koji prelaze sa Win-a, mada odaje utisak sporosti u odnosu na SUSE11 koji sam skoro isprobavao.
Зато што га је прегазило време (2007 и 2008 GNOME). Испробај нову 2009 бету ;).

За почетнике дефинитивно:
1. Linux Mint 5

openSuSE је спор и пун bloatware-a (моје искуство). Имао сам лоше искуство са 10.3, покушао 11 (опет исто), а врхунац сам доживео са 11.1 бета 3 која неће ни да се подигне (крене и стане)! Мој лаптоп дефинитивно не вари openSuSE :S:.

Зато што га је прегазило време (2007 и 2008 GNOME). Испробај нову 2009 бету ;).

Nisam nikad koristio Linux Mint, ali baš ću da ga isprobam, makar Live, da vidim kako izgleda.
Važno mi je da mi Wine potera neke emulatore, bez kojih ne mogu, a ostalo manje više, ako radi adsl i mlatimudija bez cimanja, meni dosta. ;)
Inače, PCLos sam uvek cenio, ali sam ga nekako zapostavio ove godine, evo nisam ni znao za tu novu betu, ne stiže se... :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno