Šta je novo?

Tft ?

Nexus

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2002
Poena
609
ljudi jel ima neko TFT monitor
posto vec duze razmisljam o prelasku na neki TFT interesuje me kako to sve sljaka u praksi
video sam za poslovnu upotrebu ali me konkretno zanimaju igre
kako to radi i koji je kvalitet slike u igrama

peace
Nexus

Jos uvek ta tehnologija nije na nivou klasicnih CRT monitora sto se tice brzine. Dobri su za goli rad, tekst, slike i tako to, ali za igre moraju jos malo da porade inzenjeri na razvoju TFT-a i otklanjanju "duhova". Prema tome ako hoces uglavnom da se igras kupi dobar flat CRT monitor. Za cenu jednog 15" TFT-a mozes da kupis na primer 19" Samsunga 959NF ili manji 17" 757NF i jos da ti ostane para za dobru video karticu. ;)

Slika je neverovatno ostra, ali ali ali.....postoje 3 stvari koje treba jos uvek doradjivati. Prvo, problem perzistencije slike (pojava duhova). Drugo, ugao pod kojim slika na tft-u moze da se gleda treba jos da se poveca. I trece, interpolacija rezolucije razlicite od preporucene za tft.
Medjutim tehnologija napreduje, ljudi se trude, za 3-4 god. tft ce biti standard. U stvari , katodna cev izumire, jet tft polako preuzima primat i u TV tehnici.
Trenutno ne bih nikome preporucio kupovinu tft monitora, za par godina ce doci do punog sazrevanja tehnologije i minimizovanja pomenutih problema a cene ce naravno biti mnogo manje nego sada.

salac je napisao(la):
Slika je neverovatno ostra, ali ali ali.....postoje 3 stvari koje treba jos uvek doradjivati. Prvo, problem perzistencije slike (pojava duhova). Drugo, ugao pod kojim slika na tft-u moze da se gleda treba jos da se poveca. I trece, interpolacija rezolucije razlicite od preporucene za tft.
...

1. Primecujem samo kod brzog skrolovanja teksta...
2. Kupiti monitor sa pivot nosacem...
3. Ovo se slazem, ali sa dobrom grafickom nije problem...

Ako mozes, kupi - oci ce ti biti vrlo zahvalne!

Smatram da je za TFT u nasim uslovima jos rano. Trenutno je jako popularan u kompanijama jer je odlican za marketing, cak je postao i vrsta simbola :)
Svejedno, mislim da je malo glupo dati soma za nesto sto nije potpuno sazrelo kao tehnologija. Naravno, napredak u odnosu na pocetke se svakako vidi. Za godinu ili dve, svi cemo verovatno moci da priustimo jedan TFT... ali treba jos sacekati...

Svi koji su izneli mane su u pravu, ali na sve to imam jednu dopunu a to je kvalitet prikazivanja boja : niko ko priprema stampu ili radi u Photoshop-u - NE SME da radi sa TFT-ovima! Zasto? Zato sto veliki broj ovih monitora ne moze da prikaze cak ni 24-bitnu paletu... Sada ce neko da kaze da covek ne prepoznaje vise od 2000 nijansi i sta ce mu 65000 ali ako monitor moze da prikaze 25 hiljada nijansi onda ce neka biti prikazana kao ona malo tamnija jer bas tu ne moze da prikaze, kao i ona svetlija i sve izgleda kao da sama slika ima daleko nizu paletu... 32-bitna slika moze da izgleda kao 12-bitna npr.

Ima tu jos stvari ali me zanima da pogledam ostatak foruma, pa... :D

Nazad
Vrh Dno