Šta je novo?

TFT za obradu slika

• Začetnik teme Začetnik teme zak982
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zak982

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2005
Poena
620
Koji monitor uzeti kod nas za profi obradu fotografija. Znaci TN paneli ne dolaze u obzir . Ajde malo ljudi koji se bavite obradom fotografija sta koristite a da nije CRT. Cena nije neki faktor ali naravno pare ne berem na drvetu

Koji monitor uzeti kod nas za profi obradu fotografija. Znaci TN paneli ne dolaze u obzir . Ajde malo ljudi koji se bavite obradom fotografija sta koristite a da nije CRT. Cena nije neki faktor ali naravno pare ne berem na drvetu

Ja sam preporucio prijatelju slikaru Samsung 971P i covek je odusevljen monitorom i naravno slikom. Pre njega je imao 979NF i kaze da je ovaj bolji 🙂

Hm, u štampariji sa kojom moja firma sarađuje imaju 6 komada Apple Cinema Display monitora, takođe naš dizajner koristi isti model, a viđao sam ga u još nekoliko marketinških agencija... A cena, prava sitnica, uši da otpadnu 😉

19" - Samsung 971P
21" - Samsung 214T, 215TW
24" - Dell 2407WFP-HC ili Samsung 244T/245T

Eventualno još preskupe Apple Cinema Display, ali ovo je nažalost sve što ima na našem tržištu. 🙁

Poslednja izmena:
Ukoliko novac nije problem, predlazem ti:

1. NEC 2690WUXI 26"
2. HP LP3065 30"

Oba mogu da se nabave kod nas, prvi je oko 1200€, a drugi oko 1350€. Na Dell-u 24" neces imati ni priblizno pravilan prikaz detalja u tamnim particijama. Posle CRT-a, jedino na sta sam smeo da predjem, a da ne strepim sta ce posle ispasti u stampi je SIPS panel. Uzeo sam HP-a zbog vise inca, i manje tacke. Naravno, sve ovo ne vredi bez kalibracije.

Nadam se da sam ti pomogao.

jedna zanimljivost u vezi Cinemadisplaya...
Nedavno sam na nekom seminaru slusao lika iz Nemacke, koji radi za firmu koja se bavi softproof resenjima (profi monitori, kalibracija, prateci hardware i software...)
Na moje iznenadjenje lik je rekao da nikako ne preporucuje Cinemadisplay monitore za profi rad 🙂 Kaze da su u pitanju monitori koji su vise primereni za sekretarice nego profi obradu kolora 🙂 Njegova najveca primedba se odnosila na nemogucnost odgovarajuce kalibracije posto su hardverska podesavanja na samom monitoru nikakva.
Doduse u zamenu je imao da ponudi svoje proizvode koji su dosta skuplji (tek ovde otpadaju usi...) Nije rekao od koga uzimaju displaye ali neko moje zapazanje je da prilicno lice na EIZO. Inace u pitanju je firma QUATO (www.quato.de)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno