Šta je novo?

Tft Vs. Crt

Kao psiholoski trip. Isto kao kada sam svoj Sanyo S750 zamenio za Nokia 6680 i bio sam psihicki srecniji covek jer sam imao nokiu, ili Siemens S25 za Nokia 6210 i ako je Siemens imao 4 boje, i bio mnogo drazi telefon, i bio je manji, ali je imao antenu a 6210 to nije imala i to je bio pojam.
"Greshish sinak,ovaj silnooo greshish" elektronski top koji mlati non stop po povrshini ekrana CRT monitora i daje sliku, ne ostaje samo na povrshini ekrana koji je u osnovi staklo.Treska te non-stop po tintari.Pri tome pozitivno polarizuje povrshinu tvoje lobanje.:D.Obzirom da to nije prirodno stanje tvog tela ne osecas se prijatno_Odlaskom napolje,gde postoji ravnoteza a ponajvise negativnih jona,ti se lepo raspolarizujesh i onda je ok.A pri tome mislish da ti je bolje od svezeg vazduha :D.
Znachi,nema nikakve psiholoshke nijanse kod prelaska sa crt na tft vec empirijski dokazane promene -NA BOLJE.
Ovaj princip je slozeniji ali me je mrzelo da objasnjavam bolje...toliko od mene....

CRT u 2006 ?!? - nazalost i dalje cena uzima svoj danak.

Ali Ljudi kakva cena je u pitanju kad CRT zauzme skoro 1 kvadratni metar stambenog prostora koji je neuporedivo skuplji od monitora :) - Koliki mi je sad radni sto :) plus sto manje trosi :)

ja imam veoma malu sobu i pre sa CRT-om (iako ekstra modeli: EIZO F57, pa opsle LG 795FT PLUS FLATRON) osecao sam se kao da sam u ozracenoj "joniranoj" sobi, plus stalno crvene mutne oci i bol u glavi.

Sve je to nestalo sa obicnim TFT-on srednje kalse LG L1730s.
Plus lepsa slika, "fancu monitor" veca UPOTREBLJIVA rezolucija (kalse 19").

Po meni OBAVEZNO TFT (osim izuzetka male nekolicine kojima STVARNO treba CRT zbog sve manjih tehnickih prednosti te tehnologije)

poz, Niksa

pa sujeta kao i uvek, sta vise reci. "Sta oni meni tu sad kao TFT neki, moj CRT rula, kao da je ono bolje..."

ZLI je napisao(la):
da li ce "izrazenija" pikselizacija na TFT pre da me ocoravi nego da ostanem na starom dobrom ViewSonic-u P90f

Pikselizacija u nativnoj rezoluciji nije izrazenija, samo u reskaliranim. Taj tvoj CRT je veoma dobar, iskreno receno ne znam sta da ti preporucim posle njega.

okmijun je napisao(la):
vrh top model CRTa vs srednji-losi TFT UVEK bi uzeo top model CRTa, e sad da kupis kod nas top model nema sanse

Potpisujem. Na primer, moj VP171b placen svojevremeno 540€ nema ni jedan mrtav pixel (kuc, kuc), a sada za 400€ koliko kosta noviji (i valjda bolji?) VP171b-2 mozes da dobijes do 7 subpixela (osnovne boje, RGB) da bi ti uvazili reklamaciju. Kontrast i osvetljenje su tako prenaduvani da mozes da radis na njemu jedino u Sahari u podne na direktnom suncu.

DARK_SIDE je napisao(la):
Ochi zamara malo vishe u odnosu na kvalitetan crt kada je u sobi iskljucheno svetlo.

I ovo potpisujem, obavezno je jako pozadinsko svetlo pri radu sa TFT monitorom, ako ne zelis da vid strada.

Wulfgar je napisao(la):
Ако купујеш Tft онда узми добар модел, или немој ни да узимаш!

То значи да мораш да пљунеш паре.

Ne mora da znaci. Na primer VX724 je solidan TFT, a nije mnogo skup. Problem je u tome sto je covek imao 19" CRT iz pro serije, a tako nesto u TFT izdanju bi zaista kostalo malo jace.

zendraqla je napisao(la):
Ma daj bre. Kakvo zracenje. To je prestala da bude tema 2001. Poenta je da se ne nabijes uz monitor, i da ti rezolucija odgovara. Ostalo sve moze da se prezivi.
zendraqla je napisao(la):
Kao psiholoski trip.

Uzmi walkman, izvadi kasetu, pojacaj do kraja i stisni play pa ga delom gde se nalazi glava za reprodukciju prinesi ekranu CRT-a (moze i TCO99 slobodno) i TFT-a i kazi nam sta cujes.

@all:
CRT ima elektromagnetnu emisiju (koja btw dokazano ubrzava oslobadjanje zive iz amalgamskih plombi) i ima treperenje koje ni na 85Hz nije neprimetno i koje u stvari najvise i zamara. Treperenje cete videti najlakse ako stavite TFT i CRT jedan pored drugog.

DARK SIDE je napisao(la):
elektronski top koji mlati non stop po povrshini ekrana CRT monitora i daje sliku, ne ostaje samo na povrshini ekrana koji je u osnovi staklo.Treska te non-stop po tintari.Pri tome pozitivno polarizuje povrshinu tvoje lobanje.:D.Obzirom da to nije prirodno stanje tvog tela ne osecas se prijatno_Odlaskom napolje,gde postoji ravnoteza a ponajvise negativnih jona,ti se lepo raspolarizujesh i onda je ok.A pri tome mislish da ti je bolje od svezeg vazduha :D.
Apsolutno tacno. Narocito obratite paznju na pojam "elektronski TOP" jer najslikovitije objasnjava kakav je osecaj posle visesatnog rada na CRT-u. Kao da sam topom izgruvan...
A ovi sto brane crt - blah :wall:

audiofreak je napisao(la):
Uzmi walkman, izvadi kasetu, pojacaj do kraja i stisni play pa ga delom gde se nalazi glava za reprodukciju prinesi ekranu CRT-a (moze i TCO99 slobodno) i TFT-a i kazi nam sta cujes.

Sto? Jel se cuje PSYCHO TRIP ??? :D

Poslednja izmena:
Izgleda sasavo ali mene glava vise ne boli - TFT !!!

:smash: :cigar: :eyebrows:

Poslednja izmena:
@ZLI
Uzmi ti druze taj TFT i ako se budes pokajao ja cu da ti dam moj CRT u zamenu za taj TFT.he
|salu na stranu|a sada ozbiljno, kupi TFT i smiri se vise, samo gledaj da odziv bude 4ms i manje...

E ovako ,hvala svima koji su bili za TFT jer sam danas kupio jedan (samsung 940b) i nije mi trebalo ni 30min pa da vidim koliko je bolji za oci ... Znam da je ovaj TFT daleko od vrhunskog ali slika je 5x ostrija i bolja od mog CRT-a sto sam i trazio ... za odziv mi nije stalo mada ni sa ovih 8ms ne vidim problem
i sada i ja predlazem svima koji jos nisu presli na tft da ne odlazu to pitanje :guitar:

Kupio sam pre dva dana tft i juce sam buljio od 8 sati neprekudno, da me vrat nije zaboleo ne bih ni primetio koliko je sati.... Stvarno je mnogo opustenije...

ZLI je napisao(la):
E ovako ,hvala svima koji su bili za TFT jer sam danas kupio jedan (samsung 940b) i nije mi trebalo ni 30min pa da vidim koliko je bolji za oci ... Znam da je ovaj TFT daleko od vrhunskog ali slika je 5x ostrija i bolja od mog CRT-a sto sam i trazio ... za odziv mi nije stalo mada ni sa ovih 8ms ne vidim problem
i sada i ja predlazem svima koji jos nisu presli na tft da ne odlazu to pitanje :guitar:

A šta ja da radim sa 3 CRT monitora??? I jedan TFT je skup pa možete zamisliti koliko koštaju 3!!! Kad bi se neko menjao, dam dva CRT-a za jedan TFT to bi bilo super! :type: :type: :type:

hehe, a sta ja da radim sa mojim TFT monitorom sa 22ms latencije ?

Ja ozbiljno razmišljam da uzmem TFT, a da ostavim stari CRT za igre, mada pretpostavljam da bi se to završilo tako što bi me mrzelo da prebacujem kabl u CRT i onda bih sve nastavio da radim na TFT-u :D
U stvari, ke**am :), samo nemam trenutno keša za TFT, inače bih ga odmah uzeo...

audiofreak je napisao(la):
Kontrast i osvetljenje su tako prenaduvani da mozes da radis na njemu jedino u Sahari u podne na direktnom suncu.

Ovo je definitivno nesto na sta treba obratiti paznju.
Sve cesce se desava da TFT-ovi imaju prejako pozadinsko osvetljenje.
Tj. nemaju prejako osvetljenje, nego daju optimalnu sliku samo pri izuzetno jakom pozadinskom osvetljenju.

Fazon je kupiti monitor koji pri nekom normalnom i prijatnom osvetljenju daje normalne boje i dovoljno jak kontrast, da i kad smanjis brightness/backlight, bela bude dovoljno bela i da se generalno ne izgubi na kontrastu.
Par puta sam doziveo da me slika prosto odusevljava kvalitetom, ali pri brightness-u od koga trenutno dobijem glavobolju. Smanjim - ne valja.

Poslednja izmena:
Vrh Dno