Šta je novo?

TFT svetli pri ivicama?

jaksaM

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
619
Imam Samsung 245B 24" LCD monitor vec nekih mesec dana i primetio sam kada je preko ekrana crna boja (npr. prvi frejm nekog filma) da je pri ivicama sa svih strana malo svetlije, i onda blago prelazi u crno. Sirina te "pojave" je oko 1-2 cm.

Da li je to normalno?

jeste normalno, to se zove pozadinsko probijanje.

Poslednja izmena:
I kako proveriti u radnji stepen pozadinskog probijanja?
Cujem da je u nekim slucajevima (retkim) probijanje bas nepodnosljivo.
Jel primaju monitor natrag onda?

zavisi koliko ti je to blago svetlo...ako bash bljeshti, onda je mozda i defektan monitor? Inache je to probijanje normalna stvar...samo shto je normalno da se jedva primeti, tj da ti ne smeta u radu, chak da ne obracas paznju na to i na crnoj pozadini.

Pa to sam i rekao - kod jeftinih monitora.
To sto si ti rekao moze da se tumaci na sto nacina.
Da li je nesto skupo ili ne prilicno je relativno, a tacno se zna koji monitor pripada kojoj klasi.
I kako proveriti u radnji stepen pozadinskog probijanja?
Najbrze, postavis crnu pozadinu.
Cujem da je u nekim slucajevima (retkim) probijanje bas nepodnosljivo.
Jel primaju monitor natrag onda?
Zavisi od modela monitora. Ako je probijanje isto na svakom modelu, nece ti vratiti sigurno. Ako je vece zamenice.

ok, hvala

Ryo: ala mrzim 753s :) ..od kad sam ga prvi put ugledao :smash:

I koja je najbolja radnja kod nas po pitanju politike oko monitora?
Ko daje najbolje mogucnosti testiranja i eventaulnog povratka?

pa uglavnom danas u svim mozes da testirash, a posle toga nema vracanja monitora

Intenzitet probijanja dosta zavisi od podešavanja osvetljenja i kontrasta.
Ja još ne videh TFT kod koga na maksimalnom osvetljenju nema barem malo probijanja.

he he he :)

znam, citao sam to...ko onaj lik iz Charlie Brown-a sto vuce cebence sa sobom :)

Uostalom, gde je ta radnja, gde se to desilo?
To je neki TehnoMax, ali koliko ja znam oni prodaju samo namestaj.

Poslednja izmena:
:D :D :D :D `de nameshtaj iskopa :D

Oni ti se nalaze kod prvog kruznog nadvoznjaka kod arene iz pravca centra, sa leve strane. Ali ces tesko primetiti probijanje u prostoriji koja nije zamracena...ponesi cebence ;)

Hvala na pojasnjenju :banana:

Ne znam, jeste da moj monitor spada u neku srednju klasu monitora, no taj "efekat" mi pri radu uopste ne smeta, cak nisam ni primecivao...
jedino kad pustim film i odaljim se par metara.. sto objasnjava zasto to nisam primetio odmah u pocetku

Moze u imtelu da se nosi kuci na dva dana testa posle cega mozes da ga vratis no questions asked.

Ne kaze se dzabe "ako zelis lampu u sobi kupi Samsung TFT" :D

Nisam cuo za tu :)

Probija i on :)

I za razliku od tn panela koji uglavnom probijaju po horizintalnim ivicama, ovaj probija nekako po dijagonalama, i to na sve 4 po malo. Ali nije strasno, ipak je fin monitor.

Kako bre po dijagonalama? To još nisam video? Valjda do probijanja dolazi na ivicama matrice a ne po sredini. Tebi nešto drugo nije uredu sa monitorom :-devil-:

zakonski mozes da vratis svaku tehnicku robu nakon 10 dana ako nis zadovoljan iz bilo kojeg razloga!
Kad kupac nije zadovljan.. to se zove obmana kupca ili tako nesto...
Sta mislite zasto top shop vraca pare ako niste zadovoljni robom... zato sto su postenim lao sutra... zato sto zakon tako kaze, a oni to iskoristili u marketisnke svrhe.

uvek mozes da vratis robu, cak ako je i ispravna!!!

zakon

Cool, ovo mi se svidja :)
Cuo sam da u Imtelu za Samsung monitore daju period od 48h, tako da ako se pojavi ijedan bad-pixel, mozes da ga vratis.
Nisam znao da se ovo odnosi na sve marke i da ne mora da se pojavi pixel, vec da su oni obavezni da ga prime nazad, ako nisam zadovoljan slikom, a vratim ga u originalnom stanju.

Oci su cudna stvar, nekom se vise svidja slika na jednom monitoru, nekom na drugom, nekom nije toliko bitno probijanje, neko oce da se ubije zbog toga.
Meni je recimo najbitniji odziv, ne zanimaju me ni boje, ni artefakti, jer kad je los odziv ako igram igrice, posle vrlo kratkog vremena me zaboli glava. Zato mi je strasno nezgodno da kupim monitor koji ne mogu da probam u solo varijanti, a to je ovde kod nas NEMOGUCE, cak ni da im das avans.

Ja sam svoj monitor 226BW kupio u Pakomu... lepo sam im rekao kada su ga porucili da zelim kad stigne da otpakujemo na licu mesto... tako je i bilo, bez ikakvpg problema su mi ga otvorili... da mi se nije dopao, nebi ga morao kupiti.

a prethodno sam kupio 2232BW u MK racunari i vratio ga odma drugi dan... losa slika bila... bez ikakvog problema su mi vratili pare...

znaci ipak se postuje kupac, ali... treba ubosti pravog prodavca.

Kako bre po dijagonalama? To još nisam video? Valjda do probijanja dolazi na ivicama matrice a ne po sredini. Tebi nešto drugo nije uredu sa monitorom :-devil-:

Ne znam, ovo je pva panel pa je mozda malo drugacije. Dakle, nije po sredini, vec krece iz sva cetiri coska po dijagonalama, za razliku od tn panela koji su uglavnom po horizontalnim ivicama. Nije nista strasno, ali se vidi kad je crna pozadina.

[blago off topic]
Poredio sam kod kuce direktno stari 710T, 971P i 931CW pa sam lepo video razlike. U svakom slucaju 3.5god stari 710T se sasvim lepo drzi. Za 931CW moram reci da je prilican krs (boje ne valjaju i ne mogu da se podese, izuzetno probijanje pozadinskog svetla) i izgleda da su svi ti cw modeli cist promasaj. Kad se malo bolje sagleda slika u poslednjih 2-3godine lcd tehnologija nije nista napredovala samo su smanjili troskove proizvodje i budze elektroniku.

971P je sav super, jedino sto se kod njega primecuje kasnjenje i ghosting malo jace. 710T iako je 12ms tn panel, a 971P 6ms pva, 710T ima primetno manje kasnjenje, ali je 971P u svakom drugom pogledu sjajan, cak i dizajn je sexy :)

ajd'

Vrh Dno