Šta je novo?

TFT monitori i boje ???

Trbonja

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2002
Poena
619
Posto se resavam da kupim neki monitor, poceo sam malo da gledam primerke. Na svima sam primetio da nemaju bas neki prikaz boja. Nekako su mi ili prezasicene ili mi deluje kao da fali neka boja? U cemu je kvaka? Lepo je to sto je ostar prikaz i mali monitor, ali zar vam se ne cini da je mnogo dati 300-400e za nesto sto bas i nije tako dobro...

Dobro dosao u LCD svet ;)

P.S. Nisu te boje toliko lose, a i njihov kvalitet moze znacajno varira od modela do modela.

Pazi moras da pogledas dosta TFT monitora......... jer razlike postoje i to velike kao u kvalitetu prikaza tako i u ceni i nameni........ sa akcentom na nameni.........

Kada vidis neki super TFT ne verujem da ces ostati ravnodusan.......... doduse preko ranga od 300-400 EUR koji spominjes........

Svaka nova generacija je sve bolja i sve vise miri neke ocigledne nedostatke TFT tehnologije......... ma dovijaju se proizvodjaci na razne nacine......... moraju.......

Ja ipak ne bih radio ponovo na CRT-u.......... da li da nabrajam dobre strane........ e upravo se njih ne bih odrekao......... koliko god da je dobra slika na CRT-u

Pozdrav svima

Koji god aktuelan TFT da staviš na sto ispred sebe, nećeš se nikad više vratiti na CRT, počev od najjeftinijih poput Samsunga 710N...

Osim ako se nebavis sa DTP-om boje ti i nemaju vaznost.

Boje na TFT-u zaista nisu iste kao na CRT monitorima, to sam i ja odmah primetio čim sam proveo malo duže vremena uz TFT. Zbog toga što TFT monitori koriste neonski izvor pozadinskog svetla, boje su osetno hladnjikave, sa izraženom plavom komponentom, što nije podjednako izraženo kod svih modela. TFT monitori imaju i nekih drugih mana u slici u odnosu na CRT, ali zato njihove prednosti uveliko nadmašuju te mane. Pre svega, TFT ima mirnu sliku koja manje zamara oči, veći kontrast i savršenu geometriju. Brzo se navikneš i ne primećuješ više razlike.

Neobicno mi je to. Bas pre pola sata sedeo za Samsungom 930BF i neobicna mi je slika. Boje su nekako prejake, gledam sliku i nekako mi fali jedna boja, a nikako da odredim koja. Crvena je prejaka, zelena je nekako cudna, plava nekad ok, neke nijanse nisu... Nekako mi daje utisak jeftinog monitora, a ne nekog za koga je dato oko 400e. Ajd' da predjem preko loseg ugla vidljivosti, sedim samo ja za kompom, a ne nas pedeset, al' boje su stvarno ocajne. Mozda je u pitanju primerak, a mozda i ne, uglavnom to je po meni veliki nedostatak.

iskljuchi opciju magiccolor i boje ce biti prirodne.Kada je "magiccolour ukljucen onda je pogodan za igrice.
Samo te to muchi.

Setih se:inache ne moras ni da je ukljucujes(magiccolour) jer imas jako zgodne profile na drugom tasteru sa leve strane:profili:game,internet,text.....
Naravno radi se ok Samsung bf seriji koja je odlichna.Nema neprirodnih boja....

Poslednja izmena:
Trbonja je napisao(la):
Neobicno mi je to. Bas pre pola sata sedeo za Samsungom 930BF i neobicna mi je slika. Boje su nekako prejake, gledam sliku i nekako mi fali jedna boja, a nikako da odredim koja. Crvena je prejaka, zelena je nekako cudna, plava nekad ok, neke nijanse nisu... Nekako mi daje utisak jeftinog monitora, a ne nekog za koga je dato oko 400e. Ajd' da predjem preko loseg ugla vidljivosti, sedim samo ja za kompom, a ne nas pedeset, al' boje su stvarno ocajne. Mozda je u pitanju primerak, a mozda i ne, uglavnom to je po meni veliki nedostatak.

Pa gledao si jedan od najgorih monitora po pitanju boja :d :d

Сви нешто помињу период привикавања на ТФТ, а мене баш занимало о чему људи причају па купих један. Искључио сам CRT и на исти аналогни излаз прикључио овде помињани 930BF. Лично, нисам приметио потребу за било каквим привикавањем. Нити ми слика делује удубљено нити ми боје делују прејако. Све покушавам да нађем неку замерку, али... Сигурно би било лакше да сам видео макар још неколико екрана.
Додуше очи ме и даље пеку ( то је можда и од :bottle: )
Има ли нешто корисно на диску који долази уз монитор? Мрз'ме да га убацујем.

Vrh Dno