Šta je novo?

TFT (LCD) monitori i BIOS

milirad

Čuven
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
630
Kupih Samsung 226bw, zapao mi za oko odavno i naravno da sam prvo prelistao ovaj forum pre konacne odluke. Kako sam nasao samo reci hvale, na kraju sam ga i kupio. Morao sam da otvorim novu temu jer pitanje nisam video u temi gde sam 1. put postavio.

Prilikom podizanja Windowsa neko vreme ekran je potpuno taman a plava dioda iza dugmeta bljeska, monitor je podesen na auto izbor ulaznog signala (a inace je prikljucen na DVI - digitalni) stvar je u tome da ovako nikako ne mogu da pristupim opcijama u BIOS-u! Kod CRT monitora nisam imao tih problema jer se slika odmah pojavljivala.

Dakle pitanje je kako da pristupim BIOS-u tj. ja pritiskom na taster "DEL" sigurno i pristupim ali nema slike na ovom LCD monitoru dok se Windows ne podigne. :trust: Sta treba da podesim? Necu valjda morati da ga kacim na analogni izlaz/ulaz?

Inace sam super zadovoljan slikom i karakteristikama ove 226-ice!

E do moga! Zar to nisu mogli nekako da rese? A sta je sa karticama koje imaju dva DVI izlaza? Kako onda ti ljudi pristupaju BIOS-u? Mora biti da postoji nacin.

a da probaš da zameniš DVI kabl ja imam 740bf priklučen na DVI i 710v priključen na analogni.
na 740bf se par sekundi kasnije pojavi slika ali nebi smeo da se uključuje tek kad se digne windows bilo bi besmisleno takvo rešenje.

Ma to je bez veze. Ne verujem da je stvar u kablu. Ne vidim razlog zbog kojeg i LCD monitori ne bi prikazivali sliku iz BIOS-a to je nesto do kartice i gde salje signal prvo.

tako nekako.fali mu neki signal za start monitora pa sam zato i napisao za kabl a vrlo moguće i kartica trebalo bi nešto od toga probati sumnjam da je u pitanju monitor.

Ma da ali ne znam kako i gde da podesim da odmah kod pokretanja signal ide i na PCI izlaz kartice.

Primetio sam da u podesavanjima za graficku u Display manager-u stoji ovako
GraphicAdapter: Radeon 9000 Series (Default TV + Sync. Master) pretpostavljam da bi trebalo ovako (Sync. Master + TV)

dok ispod, u Desktop and Display setup-u stoji da je glavni Monitor a clone je TV. Moguce da zbog toga signal ide prvo na TV-out pa ne vidim sliku na monitoru kad hocu da udjem u BIOS, nego tek kad se Windows podigne. Ali to nisam uspeo da promenim u setovanjima graficke kartice.

Ne znam da li bih resio problem ako bih izvukao jednostavno kabl za TV-out pa restartovao PC? Malo mi je nepristupacno (moram da pomeram neku vitrinu da bih dosao do zadnje strane racunara) pa cu zato sacekati vas odgovor.

Poslednja izmena:
problem je u kombinaciji tvoje graficke i monitora, naime 226BW sam probao na 3 razlicite graficke (x1800, X1900 i 8800) i na jednoj nisam imao problema. Dosta ljudi na netu je to resilo d-sub povezivanjem.

Meni je na Fujitsu Siemensu povezan i analogni i DVI izlaz, kada upalim racunar slika se pojavi preko analognog izlaza, da bi se pri podizanju Win-a slika automatski prebacila na digitalni izlaz. To, za automatski odabir izlaza se podesava u CC-u graficke ( imam Ati karticu ).

@milirad: jel ti prikacen TV-izlaz?
meni je prikacen i to mi pravi apsolutno isti problem, mislim da je zbog toga sto kod Atija (ovo sad nesto iz malog mozda izvlacim, cini mi se da sam procitao negde) kad rade i TV i monitor spusta osvezavanje na 50Hz dok ne ucita drajvere, pa mi zato montor izbacuje upozorenje "no signal" dok ne ucita windows i drajver

Pa rekao sam da mi je prikljucen TV izlaz. A evo jutros sam ga iskljucio pre paljenja kompa i ... nista opet ista stvar - slika se pojavi tek kad se podigne Windows.

@mixi to mi je glupo da LCD monitor kacim i na analogni i na digitalni izlaz, ali sta cu ako ne bude moglo drugacije moracu kao i ti dok ne zamenim karticu (ocigledno je to do kartice, a kad smo vec kod njih da li je to karakteristika samo ATI-jevih kartica ili ce se desavati i kod Gainwarda? Kupio sam tu GF 7600GT ali necu jos da je menjam).

U kontrol centru imas samo da podesis na koji nacin ce da se detektuju displej uredjaji - kad se pokrene CC ili rucno) a ne i da se bira na koji izlaz ce da se salje signal. Ostale opcije se ne odnose na ovo pitanje. (Ovo o cemu pricam znaju oni koji imaju ATI kartice)

Ne mogu da verujem da niko nije nasao resenje za ovaj problem. Ko je ovde maher za te graficke?

Nisam maher za graficke kartice ali sam imao isti problem sa ATI 9200 + HP f2105monitor. Na ATI sajtu ima uputstvo sta sve treba probati da se resi problem:

http://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&questionID=370

Ja sam probao skoro sve nabrojano, a cini mi se da je pomogla instalacija .inf fajla za monitor. Znam da je nelogicno i da .inf fajl ima znacenje Windowsu i da ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj na POST/BIOS ekran ali je ne pitam zasto, bitno je da radi.

Mozda je tu resenje sada cu pogledati ovaj link sto si mi poslao, hvala

Odgovor iz AMD-a

Da ne ostanem duzan onima koji su odlucili da procitaju ovaj post ili onima koj su imali slican problem.
Dakle pisao sam AMD-ovoj korisnickoj podrsci (Hvala jos jednom ciscu na linku) i evo odgovora:

Dear customer,

Please make sure the onboard video of your motherboard (if you have one) is disabled before you install the video card

The correct procedure to install an ATI card in a computer that has Onboard video is:

- Start with onboard video (ATI card not in the computer yet)

- Disable (not uninstall) onboard video on the device manager (right click on the controler under "Displays adapter and disable it"

- Shut down computer, Install the ATI card and plug your monitor to it, start your system and go to your BIOS settings.

- If in the BIOS there is an option to disable the onboard VGA, do it, if not Choose as the primary video adapter the ATI card (AGP,PCI Express or PCI) save and exit.

- Cancel all the attempts that windows makes to install drivers to your system.

- Install drivers for the ATI cards using the CD or an updated driver (instructions at www.ati.com/install) and restart

Please make sure your power supply meets the power requirements of the card, in most cases the recommended power supply wattage is 350 Watts or greater

Please test all the outputs of the card. DVI-I (with the DVI to VGA adapter if necessary), VGA, SVIDEO with different monitors if possible.

Please reseat the card and remove all other cards in your system

Make sure you have the latest BIOS installed for your motherboard.

Please make sure you have the latest chipset drivers for your motherboard. These are not the video card drivers but rather the drivers of the slot where the video card sits. These can be obtained from your motherboard manufacturer’s website or the company that manufactured the chipset on your motherboard (Intel, Via, Ali, Sis, Ati, Nvidia, etc)

Nadam se da ce vam pomoci, ja sam za sada prikljucio monitor na oba ulaza/izlaza a ako bude problema probacu i ovo, kada budem rasklapao makinu. :,,:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno