Šta je novo?

TFT i rezolucija

• Začetnik teme Začetnik teme Alex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Alex

Znamenit
Učlanjen(a)
15.08.2000
Poena
1,255
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D | Silent Loop 3 360
Matična ploča
B850M AORUS ELITE WIFI6E ICE
RAM
Fury Beast 2x16GB DDR5 6000MHz CL30
GPU
GeForce RTX 5080 WINDFORCE OC SFF 16G
Storage
2x KINGSTON 1TB KC3000 SKC3000S/1024G
Zvuk
HyperX Cloud 2 | AltecLansing 2.0 Curved
PSU
Corsair SF1000 ATX 3.1
Kućište
Lian Li DAN A3
Monitor
Gigabyte FO27Q2 | Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
G502 X Lightspeed | Keychron K8 Pro
Ostale periferije
LG 65G3, Q990C, PS5
Mobilni telefon
Galaxy S23+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle uskoro trebam da uzmem novi monitror ali mi prelaz sa ovog CRT na neki novi deluje nelogicno posto su cene TFT stigle na prihvatljiv nivo.Kako problem odziva vise i nije problem ostaje jedno pitanje.
Znam da TFT ima tzv. natvnu rezoluciju koja za 17" iznosi 1280*1024.E sad kako izgleda igra kada se ta rezolucija promeni npr.1024*768.Koliko sam citao po forumu dolazi do malog zamucena i ivice su kockaste(hrapave)
Moze li mi neko konkretno reci koliko je to izrazeno posto nemam prilike da uzivo vidim kako sve to izgleda.
Unapred Hvala.

Nećeš imati problema sa prikazom slike u igricama, sasvim je OK.
Drugačija je situacija sa Windows-om, gde dolazi do značajnog zamućenja fontova, ali pretpostavljam da niko nema potrebu da menja native rezoluciju monitora za rad u Office-u, surf po netu itd. tako da opet ne vidim problem.

Slika je odvratna. Ja bih ti preporučio CRT za igre.
Igranje u 1024x768 je katastrofa, igrao sam par igara na TFT-u i bolje izgledaju u 640x480, jer je bar cela slika zamućena, nego u 1024x768 (ako je nativna 1280)...

Alex je napisao(la):
Dakle uskoro trebam da uzmem novi monitror ali mi prelaz sa ovog CRT na neki novi deluje nelogicno posto su cene TFT stigle na prihvatljiv nivo.Kako problem odziva vise i nije problem ostaje jedno pitanje.
Znam da TFT ima tzv. natvnu rezoluciju koja za 17" iznosi 1280*1024.E sad kako izgleda igra kada se ta rezolucija promeni npr.1024*768.Koliko sam citao po forumu dolazi do malog zamucena i ivice su kockaste(hrapave)
Moze li mi neko konkretno reci koliko je to izrazeno posto nemam prilike da uzivo vidim kako sve to izgleda.
Unapred Hvala.

TFT treba koristiti u native rezoluciji ako je ikako moguce. Zbog ekspanzije TFT-a (od kojih svi 17-19" modeli imaju natice 1280x1024) i vecina danasnjih igrica podrzava tu rezoluciju. E sad ako ti je graficka malo starija i sporija pa ne moze da pogura igricu kako treba u toj rezoluciji, moraces ili da se ispruzis za brzu kraticu ili da neko vreme trpis efekte interpolacije.

Inace, kod dobrih monitora interpolacije je prilicno kvalitetna pa nemoj da ocekujes losu sliku. Jeste ume da deluje mutnije (bas zbog interpolacije, i ugradjenog AA filtera). Nejbolje je da odes kod nekoga i vidis sam svojim ocima.

Ne izgleda baš dobro ni u igrama ni u Winu. Ali zato u native izgleda fenomenalno 🙂 ipak mislim da to nije dovoljni razlog da opet uzmeš CRT ako već imaš €€€ za TFT.

Ja imam slican problem, jer mi je r9200 jadan za 1280x1024.
Mada se ne bih vratio na CRT, pa makar se morao zauvjek odreci igrica. To jedino jos ima svrhe za DTP/Vidoe obradu i sl.
Ako je frka za pare, uzmi nesto jeftiniji TFT sa np. 16ms, i ostatak prebaci za bolju graficku Mozda neces igrati sa ukljucenim AA i AF, ali oci nemaju cjenu.....
Poz.

Ma nije problem u novcu nego u toj dilemi vezanoj za izgled igara u nizoj rezoluciji.Graficka i nije toliko slaba (6600GT) ali ako cemo realno neke igre se muce i na 1024*768 ,mada sa high setovanjima, a sto se tice nadolazecih naslova koji ce definitivno biti dosta zahtevniji ova rezolucija ostaje kao jedina opcija za neki normalan framerate.A s'druge strane ponuda dobrih CRT-ova je ocajna.

Nije to uopšte toliko loše i na nižoj od native rezolucije. U šarenišu igrice se to uopšte ne primeti. Slobodno uzimaj TFT, ili ako imaš priliku da uzmeš i probaš neki baš baš kvalitetan 19" CRT, makar polovan, ako imaš mesta na stolu. 🙂

Mene u stvari potpuno druga stvar kod TFT-a nervira, a to je što većina ima lampu na dnu monitora, pa kad se uvalim u krevet da gledam TV, to je toliko tamno, svaki put moram da nišanim ekran ka krevetu.

Ako ne gledaš TV na kompu, ili imaš bolju poziciju kreveta, kupi TFT i uživaj. 😀

Obavezno TFT.

Navicices se na sve "nedostatke" u roku od nekoliko dana, a za 15-20 ih vise neces biti svestan! Provereno, jer i sam sam prosao kroz taj shock prilagodjavanja, u pocetku mi je sve bilo nekako cudno i "patio" sam za starim CRT-om - ali ne kazu dzabe - navika cini cuda. Pusti ove sto zagovaraju CRT, odmorene oci nemaju cenu. 😉

Ja igram warcraft u 1024x768 i super izgleda. Cak i civ3 koji mora da se igra u 1024 izgleda sasvim fino. Graficka mi je neki jad ali nije bitno jer mi bolja ne treba (mozda jednog dana za wow). Inace TFT vlada.

@Alex

Naravno svi mi u ovakvim trenutcima smo u velikoj dilemi pri kupovini TFT-a, ni ja nisam znao da li da kupim ali jedan odlazak kod drugara koji je imao TFT bio je dovoljan da odlucim i tako je i bilo, uzeo sam, promenio, navikao se za 2-3 dana, a sam ugodjaj i ono sto je najvaznije (oci) su spasene od daljeg unistavanja 😀

E sad sto se tice igara u 1280 izgledaju neverovatno dobro, u 1024 ces primetiti ali nista strasno, Cs koji igram u 800x600 igram bez imalo problema jer se stalno nesto desava tako da i ne primetim "kockice" i to sve na monitoru Samsung 713n, nadam se da sam ti pomogao kao sto sam i samom sebi😀

Ja imam veoma slabu masinu, i skoro sve igrice igram u 640x480, a neki put igram u 1024x768 i nisam primetio to zamucenje ili "kockice" kako svi ovde pricaju... Imam Samsung 710N... I preporucijem ti da obavezno uzmes TFT, neces se pokajati. 🙂

Takođe Samsung 170n i gotovo da nisam u stanju da opazim razliku između prirodne rezolucije i 1024x768. Puno zavisi od streach algoritama prisutnih u samom monitoru, zbog čega je najbolje da pogledaš kako ti se čini slika na modelu koji želiš da nabaviš pre nego što daš pare za njega.
Ja sam se u prvi mah bio pokajao kada sam uzeo TFT, ali kada sam se kroz nekoliko dana navikao na sliku koju on pruža, sve je bilo pesma. Više nisam u stanju da gledam u CRT, ako mi veruješ.

Poslednja izmena:
Screenshotuj svoj 1024x768 desktop, zatim neku igricu u npr, 800x600 i 640x480.
Sve ove slike uvuci u Photoshop i povecaj ih na 1280x1024 sa linearnim filtriranjem pa pogledaj rezultat. Slika govori vise od reci.

yooyo

Hm, rezolucije ispod su veoma upotrebljive za igre, ali ipak je razlika izmedju njih i "native" ogromna kada je u pitanju desktop. Necemo da mesamo babe i zabe.

Ja imam ortaka koji ima 710N i drzi na desktopu 1024x768, uz obrazlozenje da mu je u vecoj previse sitno, i da je u 1024 navikao da radi godinama na crt-u. Takodje drzi visok refresh rate 😀. Objasnjenje kako rade TFTovi i da je razlika ogromna nisu ga ubedile da promeni misljenje.

E sad, što jes', jes'. Rezolucija od 1280x1024 daje isuviše sitna slova uz koja ladno možeš da oćoraviš. Ja držim 150 % veće fontove što rešava problem čkiljenja, ali pravi manje probleme u par programa, kao što je DreamWeaver. Da sada kupujem TFT, definitivno bih uzeo 19" model, ali pre godinu dana oni su patili od sporog odziva i visoke cene.

Zasto zanemarujete vreme odziva ili refrash rate?

Wolfman je napisao(la):
Zasto zanemarujete vreme odziva ili refrash rate?

Pa refresh rate je mnogo bolji na TFTu, jeste 60Hz, ali je tehnologija drugacija.
Vreme odziva na TFTu vec dugo vremena ne pretstavlja problem.

GIGAFAN je napisao(la):
morbius😛a nisu se mnogo poboljsali.

Nije istina... u jefinijoj klasi 19-tica pogledaj Samsung 930BF ili ViewSonic Vx912b, BenQ FP91V, a u skupljoj Viewsonic Vp191b (ima barem tri varijante, prva od 25ms, druga od 12ms i najnovija, trenutno aktuelna od 8ms - sjajan TFT, mada pomalo ruznjikavog dizajna).

Evo jedan review jos iz juna meseca
http://www.behardware.com/articles/572-1/19-lcd-monitor-survey-4-8-ms-tn-ips-va.html

Uskoro se inace ocekuje dolazak u Ser&Mo novog brzog top modela Samsunga (193p+) a za koji mesec mozda i novogViewSonica (Vp930b)

U svakom slucaju ti je bolji najbolji CRT nego najlosiji TFT...

shibbypower1 je napisao(la):
Sta li si hteo ovime da kazes? :wall:

Pa logicno je da je najbolji CRT bolji od najgoreg TFT-a, sta si revolucionarno izrekao?

Geek_master je napisao(la):
Hm, rezolucije ispod su veoma upotrebljive za igre, ali ipak je razlika izmedju njih i "native" ogromna kada je u pitanju desktop. Necemo da mesamo babe i zabe.

Ja imam ortaka koji ima 710N i drzi na desktopu 1024x768, uz obrazlozenje da mu je u vecoj previse sitno, i da je u 1024 navikao da radi godinama na crt-u. Takodje drzi visok refresh rate 😀. Objasnjenje kako rade TFTovi i da je razlika ogromna nisu ga ubedile da promeni misljenje.
Takodje poznanik drzi 1024 na 17-ici TFT na desktopu...

Ova tema je vec bila prezvakana i ni tada kao ni sada mi nije u potpunosti jasna. Desk Top mi je u 1280x1024 a igrice guram u 1024x768 bez zamucenja i nekih problema u vidu kockica i neznam ti ja sta. Dakle Samsung 710T + NV6600GT rade besprekorno i u nizim rezolucijama. Imam tkvz. male igrice koje cesto znaju da budu u 800x600 i tu je slika odlicna. E sad neznam koliko i da li i kakvu ulogu po ovom pitanju igra DVI ulaz u odnosu na anlog jer ga od pocetka drzim na DVI. Verovatno zavisi i od elektronike u samom monitoru a za ovaj model mogu reci da je vise od odlicnog. Ako i ima malo boldovanje na net-u to je samo ako se brzo skroluje i nista nije strasno.
Moja preporuka je u svakom slucaju TFT u odnosu na CRT.
Pre neki dan sam sedeo kod komsije na njegovom DTK CRT monitoru ( neznam tacnu oznaku modela ) i pri refres rate od 85mhz treperi mi slika sto ranije nisam primecivao. Jednostavno kada se naviknes jednom na TFT nikada neces sesti za CRT osim ako ne moras.
Nova tehnologija je ipak nova a moje oci su vaznije od razlike u ceni koju treba doplatiti za bolji TFT monitor.
Pozdrav!!!

shibbypower1 je napisao(la):

ti verovatno ni ne znas koji je najbolji CRT 🙂 recimo da za cenu najboljeg CRT-a mozes da kupis 10-tak 19" LCD monitora srednje klase 😉 npr. Barco monitori nisu najbolji CRT-ovi a kostaju oko 4000$

Gx-x sto se uzbudjujes. Pa vecina korisnika foruma jos nije svesna da konzumira komercijalnu klasu elektronskih uredjaja. Ono malo sto se provuce iz visokog drustva kada procitaju cenu verovatno odmah zatvore stranicu.
Navescu primer jednog proizvodjaca cevnih pojacala ciji je mono blok 6.000e. Dakle za stereo treba celih 12.000. Posto je to samo izlazni stepen treba i predpojacalo koje morate naruciti direktno od proizvodjaca i da im izdeklamujete sta zelite prikljuciti na monstruma u A klasi. Dodatnih par hiljadarki nije nista ako ste vec pukli za onoliku lovu. Sve u svemu solidan novi auto ili cevasto pojacalo u A klasi birajte sami sta zelite ako uopste to i zelite.
Ezoterija i vrhunska klasa su sama po sebi klasa i privilegija odabranom drustvu kao statusni simbol. Treba odvojiti prosecnog korisnika od ekskluzive a to se upravo radi cenama.
Pozdrav 🙂

ma ne uzbudjujem se ja uopste 🙂 samo skrecem paznju da nije bas preporucljivo "razbacivati se krajnostima" koje su bile navedene... To je sve stvar ukusa i percepcije. Svakoj osobi koja se bavi word procesingom isl. je i najjeftiniji LCD sa 30 bad pixela bolji od bilo kog CRT-a...

Ako ce samo da se igraju igre bolje uzeti CRT monitor (Samsung 959nf il nesto slicno), u suprotnom TFT.

Nazad
Vrh Dno