Šta je novo?

TFT i frekvencija osvezavanja

Mexa

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Da li mi neko moze reci razliku i/ili prednosti/mane izmedju frekvencija osvezavanja od 60 i 75Hz na 19-incnom TFT monitoru.

Sta da drzim u rezoluciji 1280x1024 ? 60hz ili 75hz (monitor podrzava i 75Hz)

I da li neko mozda iz iskustva moze reci zasto me bole oci posle nekog vremena kada igram neku malo brzu igru na TFT monitoru od 19''.
Napomena: presao sa sa CRT na TFT monitor pre 3 dana. U radu na desktopu mogu da radim danima, ali cim pustim recimo FIFU, posle sat vremena hoce oci da mi ispadnu :) U pitanju je monitor ViewSonic VX924 sa odzivom od 3ms.

Hvala na svakoj pomoci.
Pozdrav

Moj drzim na 75Hz iz navike i nemam probleme s ocima posle igranja.

@Mexa: U rezoluciji 1280x1024 , refresh rate 75hz. Gotovo sam siguran da pise i na kutiji u kojoj si dobio monitor. Bar na Samsungovim kutijama pise... ;) E sada, evo ti objasnjenja sta je refresh rate, siguran sam da ces razumeti. pozdrav ;)

Refresh Rate i Interlacing

Praktično je svejedno na kojoj vrednosti držiš RR. Ja sam se upinjao da na mom TFT monitoru primetim razliku između 60 i 75 Hz, ali nisam uspeo. Ipak, ako imaš problema sa kvalitetom slike u jednom prikazu, probaj drugi.
Oči i mene više bole pri igranju igara nego čitanju teksta. Ne znam, verujem da je to usled netremično gledanja kada je pažnja neprekidno zaokupljena, pa pogled nikada ne skreće sa ekrana, čime se menja akomodacija i odmaraju očni mišići. Ređe se i trepće pri igranju igara, a i većina ljudi povećava osvetljenje pri igranju kako bi boje lepše izgledale.

Nazad
Vrh Dno