Šta je novo?

Testiranje u sitna crevca...

Ne razumem cilj postovanja ova dva linka...Kao neki blog gde ljudi raspravljaju o nebulozi :)

Cudi me da ti ne razumes razloge postovanja linkova. Poslao sam ih jer sam upravo na ovom forumu video najnebuloznije diskusije koje idu mnogo dalje od ovoga (uzgred budi receno, ovo je ipak pisao poprilicno strucan baja), tipa kako odredjena kamera ima "previse zelene boje" na slikama, sto je, naravno, utvrdjeno extremno egzaktnim i provereno naucnim metodima...

"You can't always tell what's going on, especially when you don't have all the facts together with the knowledge to accurately interpret them."

Ovoj je kljucni deo tog "nebuloznog bloga"...

http://www.dpreview.com/learn/?/Photography_Techniques/Shooting_without_AA_01.htm

Ovaj link pokazuje slike gde fenomen (anti)aliasinga postoji i kako izgleda kada se taj fantomski nalaz na snimku (koji realno ne postoji ali ga sensor generise zbog nemogucnosti da razdvoji dolazeci signal kako treba) softverski ukloni. Recenica koju si ekstrahovao iz teksta Boba Atkinsa ima smisla utoliko sto zaista ima ljudi na benchmarku koji vrlo olako daju svoja misljenja, koja, nazalost, nisu posledica znanja, iskustva ili eksperimenta, vec jednostavno subjektivnog osecaja koje nema nikakvu realnu osnovu. Znak nezrelosti i neodgovornosti pre svega.Tako imamo situaciju koja lici na pocetak 60-tih kada si na igrankama mogao da dobijes batine samo ako grupi koja dodje ispred tebe i pita te da li su Rolingsi ili Bitlsi bolji das pogresan odgovor (whatever it was within the situation). Tuzno je to, ali je nasa realnost. Pored toga ima se utisak da postoji i moralno nezdravo namestanje posla kako bi se tipovima koji su trgovci (dileri) namestila prodaja odredjenih modela aparata a koji se na benchmarku pojavljuju kao konsumeri itd. Tuzno i ruzno...ali to je Srbija danas.
Sto se antialiasinga tice, odnosno aliasinga, nema mnogo frke oko toga za nas smrtnike koji imamo limitirane budzete. Fenomen se javlja samo u uslovima Nyquist limita uslovljenoig difrakcionom aberacijom (ili limitom) objektiva obicno sa blendom 16, 22 i vise) i neodgovarajucom (nekuplovanom) rezolucijom sensora (koja je fiksna za taj model). To se moze desiti pre svega na dslr kamerama kada se upotrebi objektiv koji je pravljen za standardne (film) aparate i koji zato i ima male blende, dok se kod klasicnih digitalnih objektiva najmanja blenda nalazi obicno daleko od difrakcionog limita (namerno je odseku kako bi difrakcija koja je smrt za sensor bila sto manja). Pa kako onda resavaju pitanje previse svetla, pita se neko? Jedno od resenja je sto stavljaju i neutral density filtere kako bi smanjili kolicinu upadnog svetla, a negde bogami i postavljaju antialiasing filere. Naravno, moze se dogoditi da se pojavi nesto sto lici na aliasing i na kompakt aparatima, ali treba biti strucnjak i imati opremu da se ustanovi sta je sta (ja to svakako nisam) jer takvi aparati imaju mnogo drugih nedostataka pa je aliasing verovatno manji problem. Sto se mene tice, to me uopste ne brine.

Wlayco je napisao(la):
Cudi me da ti ne razumes razloge postovanja linkova. Poslao sam ih jer sam upravo na ovom forumu video najnebuloznije diskusije koje idu mnogo dalje od ovoga (uzgred budi receno, ovo je ipak pisao poprilicno strucan baja), tipa kako odredjena kamera ima "previse zelene boje" na slikama, sto je, naravno, utvrdjeno extremno egzaktnim i provereno naucnim metodima...

"You can't always tell what's going on, especially when you don't have all the facts together with the knowledge to accurately interpret them."

Ovoj je kljucni deo tog "nebuloznog bloga"...

Pixel peeping je odlika pochetnika, a ako ti je potrebna nauchna metoda da bi "dokazao" kako neke slike imaju previshe zelene, to je bolest, i nema veze sa ozbiljnoshcu i realnoshcu...
Uopshte ne vidim shta je problem sa benchom i diskusijama o digitalcima ? Nekome se svidjaju slike sa jakim bojama i nije bitno da li su oshtre toliko, a neko voli oshtre slike sa realnim bojama. To je stvar ukusa i to je tema koja se po benchu najmanje i provlachi, pogotovo shto se u poslednje vreme aparati istih klasa po kvalitetu slike vrlo malo razlikuju.
Shto se tiche bencha i nameshtanja prodavcima ?!?!, voleo bih da ti Nenac kazesh ko to nameshta kome ?

Nenac je napisao(la):
http://www.dpreview.com/learn/?/Photography_Techniques/Shooting_without_AA_01.htm

Recenica koju si ekstrahovao iz teksta Boba Atkinsa ima smisla utoliko sto zaista ima ljudi na benchmarku koji vrlo olako daju svoja misljenja, koja, nazalost, nisu posledica znanja, iskustva ili eksperimenta, vec jednostavno subjektivnog osecaja koje nema nikakvu realnu osnovu. Znak nezrelosti i neodgovornosti pre svega...

@ Nenac

Svaka cast majstore, o ovome upravo sam zeleo da govorimo. Cilj mi je bio samo da se ekipa zaintrigira.

@ Driver

Upoprno promasujes temu i zamenjujes teze. Ne radi se o jacini ili realnosti boja. Govorim o tome da se po forumu povlace apsolutno neverovatne diskusije, koje zaista ne vode nicemu ( npr. ona o Canonu S2 ).
Nemam nameru da ispitujem koliko zelene boje ima na nekoj fotografiji, a jos manje da primenjujem naucne metode za utvrdjivanje te cinjenice. Upravo suprotno, smatram da je svaka diskusija koja krene u tom smeru, da se ponovo posluzim tvojim izrazom, "nebulozna", i da je treba izbegavati. Estetski dozivljaj necega je duboko subjektivna kategorija, mada bismo mogli diskutovati da li postoji nesto sto se zove "objektivno lepo" za svakoga, ali onda odosmo vec u malo dublju filozofiju...

Nenac,

Potpuno si pogresno shvatio problem. Problem sa antialiasingom nastaja kada je rezolucija optickog sistema (objektiv+AA filter) veca od Nyquist-ove frekvencije senzora, a to je najizrazenije pri optimalnom otvoru blende objektiva. Difrakcija pri malim otvorima blende pomaze da se uklone ovi efekti. Procitaj jos jednom ova dva odlicna clanka.

driver je napisao(la):
Pixel peeping je odlika pochetnika

Uopshte ne vidim shta je problem sa benchom i diskusijama o digitalcima ?

Problem je to što si ti ne samo najveći smarač na forumu, nego to što lupaš prevazilazi sve granice dobrog ukusa.

Po tebi je verovatno i Phill Askey sa dpreview početnik jer se pola svakog njegovog in-depth testa sastoji od uporedjivanja 100% cropova dotičnog aparata sa različitim konkurentima i na najrazličitijim ISO.

ljm je napisao(la):
Nenac,

Potpuno si pogresno shvatio problem. Problem sa antialiasingom nastaja kada je rezolucija optickog sistema (objektiv+AA filter) veca od Nyquist-ove frekvencije senzora, a to je najizrazenije pri optimalnom otvoru blende objektiva. Difrakcija pri malim otvorima blende pomaze da se uklone ovi efekti. Procitaj jos jednom ova dva odlicna clanka.
Nema potrebe da citam Atkinsa, njegove tekstove i skolu dobro znam. Bilo je potrebno da vidim sta sam sam na brzinu napisao i da vidim da sam pomesao babe i zabe i tako, nezeljeno, mogao da ljude pogresno uputim. Da se zna: potpuno si u pravu, naravno. Sto se mene tice, to je sada manje bitno, istovremeno sam radio i pisao nesto o klasicnim objektivima tipa duplih anastigmata velike rezolucije sa centralno postavljenim blendama i zatvaracima kod kojih najvece vrednosti MTF nije u zoni 5.6-8, vec znatno vise i ponasaju se u odnosu na senzor drugacije. I tako sam napravio, u brzini glupost, ali dobro je da si reagovao i sto je najlepse u jednoj recenici objasnio fenomen. All credits!

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
Problem je to što si ti ne samo najveći smarač na forumu, nego to što lupaš prevazilazi sve granice dobrog ukusa.

Po tebi je verovatno i Phill Askey sa dpreview početnik jer se pola svakog njegovog in-depth testa sastoji od uporedjivanja 100% cropova dotičnog aparata sa različitim konkurentima i na najrazličitijim ISO.

Tachno, zato shto dobro i opshirno testira, pa ce se naravno naci i testovi sa 100% cropom, nisam protiv toga. Stvar je u tome shto ti 100% crop testovi ne mogu da odluche kupovinu aparata (ili mogu? :)) vec da pokazu ono shto se na recimo fullscreen velichini ne vidi.
Ne kazem ja da nema onih koji ce kupiti aparat zbog toga :), jer to je sajt koji cilja na masu, ne profesionalce..

Nazad
Vrh Dno