Šta je novo?

Testiranje novog HDD-a

Aleksej Vasic

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2006
Poena
319
Danas sam uzeo nov Samsung SpinPoint F3 1TB hard, planiram da napravim dve particije od kojih ce jedna biti sistemska, ali pre nego sto sve krenem da prebacujem zeleo bih da ga istestiram da vidim da li je sve u redu, da se ne cimam bez veze, posto sam citao da je dosta ljudi imalo problema sa ovim diskom.
Je l' ima neki softver koji radi to?

Mene služi vec oko godinu dana. Dosta je hladan i tih. Koji su to ljudi imali problem sa njim?
Ako si skeptik zašto si ga kupio ?

Za softver HD Tune

http://www.hdtune.com/

Ma nisam skeptik, daleko od toga, ja verujem da je to odlican hard, al' ne kosta nista da ga testiram odmah i da znam na cemu sam :)

Ma na itsvet-u se zale nesto, mada njima slabo sta verujem.

Hvala, testirao sam i kaze da je sve ok. Nego mi hd tune prijavljuje na oba harda da je
supported - UDMA Mode 6 (ultra ATA/133)
active - UDMA Mode 5 (ultra ATA/100)

kako to da promenim?

Pa u biosu naravno, negde u opcijama za ATA kontroler. Samo Samsung je sata disk a to se HD Tune valjda malo pogubio. Testiraj ga ti sa HD Tach pa vidi da li ti radi punom brzinom, uporedi sa drugim rezultatima, imaš tamo u temi "proverite kako vam radi hard disk".
A za druge ata diskove ne dobijaš ništa sa prebacivanjem na udma6 jer oni ne mogu to da iskoriste.
Ja sam imao samo negativne efekte sa tim (live 5.1 i pucketanje zvuka kada hard nešto kopira), pa sam namerno držao na udma5.

Ma nisam skeptik, daleko od toga, ja verujem da je to odlican hard, al' ne kosta nista da ga testiram odmah i da znam na cemu sam :)

Ma na itsvet-u se zale nesto, mada njima slabo sta verujem.

Hvala, testirao sam i kaze da je sve ok. Nego mi hd tune prijavljuje na oba harda da je
supported - UDMA Mode 6 (ultra ATA/133)
active - UDMA Mode 5 (ultra ATA/100)

kako to da promenim?
Apsolutno nikako... Gadjan je to nesto pobrkao :p

Intel-ov ICH kontroler (10, koji se nalazi na tvojoj ploci... kao i svi prethodni, uostalom) je deklarisan kao ATA/100 max, tj. UDMA 5. Jednostavno, njemu je to maximum, i UDMA6 (ATA/133) nikako ne mozes da dobijes. Baci pogled na sliku, tako je i na ovom kompu sa kojeg kucam, kod njega se pak nalazi ICH8 kontroler.

Sa druge strane, tu mogucnost ima recimo JMicron kontroler koji se nalazi na tvojoj ploci, on moze u UDMA 6 mod... samo sto je on za IDE diskove, pa bi morao taj SATA hard nekako da nakalemis u IDE :D

Bottom line: ne mozes nikako u UDMA 6, tj. ATA/133... a nije ni da ti treba, jer razlika izmedju UDMA 5 i UDMA 6 bukvalno ni nema... i na kraju, disk ti radi punom parom na tom kontroleru, u tom modu u kojem je trenutno.
Eventualno da se prebaci u AHCI mod - ali to je vec neka druga prica...

Prilozi

• ICH8.PNG
    ICH8.PNG
    47.9 KB · Pregleda: 60
Hehe, otkud znam baš koji kontroler koji udma podržava :). A i njemu Tune prijavljuje "supported udma6" pa nisam ni proveravao.

BTW - evo iste ove price, samo sa VelociRaptor-om... i na X58 ploci, sa ICH10 kontrolerom.
Slike su iz HD Tune i HD Tune Pro programa:

Prilozi

• ide.png
    ide.png
    69.2 KB · Pregleda: 46
  • HDTune_Info_WDC_WD3000GLFS-01F8U0.png
    HDTune_Info_WDC_WD3000GLFS-01F8U0.png
    52.8 KB · Pregleda: 50
Ako mislis da proveris samsungov hdd imas na njihovom sajtu EStools, kojim proveras stanje diska.
Za performanse ipak moras neki drugi program

Vrh Dno