Šta je novo?

Testiranje laptopa

Bane-

Cenjen
Učlanjen(a)
01.01.2011
Poena
159
Za koji dan treba da mi stignu 2 laptopa, bez garancije.
S tim da imam radnu garanciju ~7 dana. :D

Posto nisam bas mnogo upucen u ucestale probleme kod prenosnih racunara, na sta treba da obratim paznju i koji su mu softveri za ispitivanje potrebni(npr. neki za podatke o bateriji...)?

Za destkop koristim everest,hwmonitor,core temp,itd...
Hvala.

Ovako ja radim:
- Prvo pustim memtest86 jedno 2-3 sata (mada je u principu dovoljan i jedan pass), skineš ISO sa neta narežeš na CD i sa njega bootuješ
- Provera HDD, može sa HD Tune Pro, provo proveri da li su mu SMART parametri OK, ako jesu full surface scan da se vidi da li ima bad sektora
- Nakon toga test procesora, LinX pustiš da radi jedno sat vremena
- Posle procesora ide GPU, takođe pustiš FurMark jedno sat vremena
- Bateriju proveri u realnom radu, pod punim opterećenjem npr. FurMark treba da izdrži bar 30 minuta, dok za Office rad sat i po-dva

Ako sve ovo prođe, može se reći da je ispravan, ali ja uvek primenim i jedan torture test, koji se sastoji od paralenog rada LinX-a i FurMarka bar 10 sati bez prestanka, plus toga da sve vreme kopira preko WiFi-a neke velike fajlove na lokalni hard. Mada se ovo ne bih usudio da pustim na nekom starijem laptopu duže od sat vremena. :)

Takođe proveri optički drajv kako čita/reže diskove, da li displej ima bad pixela, kao i ostala fizička oštećenja, da li mu svi portovi rade (USB, eSATA), itd. Temperature možeš ispratiti sa istim softverom kao za desktop, ali u principu torture test će ga brzo ugasiti ako se pregreva. :)

Poslednja izmena:
Skinuo sam memtest86.
Sad cu da ga narezem.
Imam HD Tune Pro 4.6v,Linx,Furmark... :)
...i jedan torture test, koji se sastoji od paralenog rada LinX-a i FurMarka bar 10 sati bez prestanka, plus toga da sve vreme kopira preko WiFi-a neke velike fajlove na lokalni hard. Mada se ovo ne bih usudio da pustim na nekom starijem laptopu duže od sat vremena.
Juuu, znaci vec sam se najezio! :D
Koliko ti se laptopova restartovalo dok si ovo radio ? :D
Ja mislim da bi moj destkop uginuo kada bih mu postio furmark+links. :)
Inace, hvala na opsirnom odgovoru. :)

Nijedan jer su bili uglavnom novi. U principu, ako je mašina ispravna trebalo bi da izdrži. :)

Nazad
Vrh Dno