Šta je novo?

TestDisk - Data Recovery

minickg

Cenjen
Učlanjen(a)
27.08.2010
Poena
151
Postovani clanovi foruma,

Imam sledeci problem. Komsija je imao WinXp sa C i D particijom. Instalirao sam mu Ubuntu i pregazio obe particije. Ali, posto ima neke bitne podatke na D particiji potrebno je da nekako vratim te podatke/particiju. Dakle, sada postoji jedna particija formata ext4. Citao sam na netu da je dobro resenje TestDisk. Sta mislite, kako najbolje da vratim podatke ili cak celu D particiju ?

Hvala unapred

Ja bih te samo priupitao - zašto si uopšte počinjao da radiš nešto sa čime očito nisi najbolje upoznat!?

P.S. Usput, probaj problem da rešiš sa HirensCD-om!

Moguće* je vratiti particiju ili podatke upotrebom TestDisk (ili PhotoRec) alata. Prvi preduslov je da ništa nije pisano na tu particiju koja je formatirana, jer su podaci vrlo verovatno oštećeni. Najoptimističnije rešenje je da se komšija pozdravi sa podacima, a nakon toga sve što uspeš da izvučeš je premija.

Za povracaj podataka nisam nasao nista bolje od programa Zero Assumption Recovery. Na zalost, nije besplatan i samo je za Win, ali i onako je bolje da se postupak odradi sa drugog harda/particije, a ne sa tog na kome su podaci. Vracao mi je podatke i u slicnim i u puno gorim situacijama sa ostecenim diskovima. Probao sam i TestDisk i jos puno drugih i za Linux i za Win, ali nisam nasao ni blizu dobar softver za ovu namenu.

GetDataBack je najpoznatiji softver i radi posao odlicno. Treba skinuti taj hard disk, zakaciti na drugu masinu i skenirati ceo hard disk i vratices sigurno nesto, pitanje koliko ste upisivali preko podataka.

Današnje iskustvo sa Minitool PowerData Recovery.
Zove me čovek kome je stručnjak došao doma, dizao sistem i nije ga upitao da li ima podataka na c particiji.
Ovaj mu formatira c, podigne win 7, instalira sve od drajvera i softvera i na kraju se ispostavi da je pregaženo i 4gb porodičnih slika koje je ovaj držao na c particiji.
Ponesem cd sa bootabilnom verzijom Minitool-a, c particiju od 50gb u rekordnom roku skenirao, i vratio sve, možda 1% ako je bilo slika oštećeno.

Ovaj Zero Assumption Recovery mi je vratio podatke kad Recuva i GetDataBack nisu mogli ni da ih nadju, probao sam jos neki, ali se ne secam kako se zvao. U pitanju je bio skoro potpuno neispravan disk. Windows ga je registrovao, ali nije mogao da otvori particije, niti je mogao ni da ih formatira. Recuva se ponasao kao Win, a GetDataBack nije nalazio nista. Probao sam ZAP na preporuku i vratio mi je skoro sve bitne podatke, regularno prijavio particije. Od tad (vec par godina) samo njega i koristim, vracao je svasta. Formatirane particije su najmanji problem, frka moze da bude ako su podaci pregazeni novim ili ako je disk fizicki ostecen.

Mene interesuju iskustva sa ext4 particijama. Pošto ni sa jednim programom koji je namenjen za win nisam mogao da vratim podatke originalno tj kompletne podatke sa imenima i atributima. Konkretno vidim da hvale Test Dsik i on pronadje podatke ali bez vraćanja imena fasjlova što ga za mene čini potpuno neupotrebljivim u slučaju velikog broja fajlova. Kao odličan program za extXXX file sistem toplo preporučujem extundelete kojeg ima na raznim live distribucijama i koji fajlove vraća originalno ukoliko postoji journaling na disku. Zaista me nekoliko puta spasio u slućaju ext4.

Nisam probao, ali u opisu pise da podrzava. Za NTFS/FAT32 mi je vracao imena.

Nazad
Vrh Dno