Šta je novo?

Test nVidia 260GTX vs Ati 4870 ...

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lep review, nema šta, i potvrđuje ono što je već manje-više poznato:

1. 216core GTX260 > 4870 > GTX260
2. postoje igrice optimizovanje za Nvidiju tipa CoD serijal, i za ATI, npr FarCry
3. Nvidija ima prednost jar podržava Physix

Sve u svemu, ako za do 20-tak evra više od 4870 možete naći 216core GTX260, to je onda prava kupovina. U suprotnom i sa 4870 ćete se lepo naigrati...

Poslednja izmena:
Na sva tri testa GTX 260 sije konkurenciju u skoro svim igrama, i to s povecom razlikom! Da su koristili 180.48 drajvere, razlika bi bila jos veca.

Nego nema mi nesto Nedje!? Volio bih cuti njegov komentar 🙂

da li se 4870 1gb moze klokovati kao model sa 512mb?

nVidia je napravila Core216 i ispeglala drivere da bi se konacno bacila u kostac sa Radeonom 🙂

Koliko vidim dovoljan je i standardni GTX 260 😉

Ono što me pomalo čudi je da su u USA cene 216core GTX260 u proseku niže od 4870 1GB, a kod nas je obrnuto. Primer Newegg.
EVGA 896-P3-1265-AR GeForce GTX 260 Core 216 896MB .... $240
ASUS EAH4870 DK/HTDI/1GD5 Radeon HD 4870 1GB ..... $269

I jedan i drugi su najjeftiniji modeli u svojim klasama... Dakle ne govorim što je kod nas skuplje (jasno, u USA je uvek niža cena, veće tržište, jača konkurencija bla bla bla), nego što je kod nas obrnut odnos, core216 GTX260 je skuplji od 4870 1GB. Zašto?

Poslednja izmena:
Pitam se samo koliko li su ispeglali drivere na ushtrb kvaliteta da bi pre-stigli ATI, to samo oni mogu da znaju.

Poslednja izmena:
Ono što me pomalo čudi je da su u USA cene 216core GTX260 u proseku niže od 4870 1GB, a kod nas je obrnuto. Primer Newegg.
EVGA 896-P3-1265-AR GeForce GTX 260 Core 216 896MB .... $240
ASUS EAH4870 DK/HTDI/1GD5 Radeon HD 4870 1GB ..... $269

I jedan i drugi su najjeftiniji modeli u svojim klasama... Dakle ne govorim što je kod nas skuplje (jasno, u USA je uvek niža cena, veće tržište, jača konkurencija bla bla bla), nego što je kod nas obrnut odnos, core216 GTX260 je primetno skuplji od 4870 1GB. Zašto?
uvek je u Americi bila jeftinija nvidia. mozda zato sto je americki cip na kartici a mozda i ne, u svakom slucaju tako je uvek bilo.

starac je napisao(la):
Na sva tri testa GTX 260 sije konkurenciju u skoro svim igrama, i to s povecom razlikom! Da su koristili 180.48 drajvere, razlika bi bila jos veca.
gluposti 🙂
ako se izuzme driverheaven test koji je u najmanju ruku sumnjiv zbog razlika od 50% (?!) u korist nvidie (toliko nije ni GTX280 jaci od 4870 a kamoli GTX 260) i pogledaju se drugi testovi sa tim istim igrama, vidi se da su karte tu negde.
evo sta hocu da kazem:
1) FO3:
http://www.driverheaven.net/reviews.php?reviewid=668&pageid=8
u 25x16 nvidia 40-50% brza :d
http://www.guru3d.com/article/top-10-games-with-radeon-4870-1-gb--geforce-gtx-260-core-216-test/8
ovde je brza 10% u istoj rezoluciji, na stranu sto na driverheavenu je neki sumanuti fps (100+) u 25x16 4xAA i 16xAF
2) CoD:WaW:
http://www.driverheaven.net/reviews.php?reviewid=668&pageid=6
nvidia opet 50% brza :smoke:
http://www.guru3d.com/article/top-10-games-with-radeon-4870-1-gb--geforce-gtx-260-core-216-test/6
ovde su tu negde, od rezolucije do rezolucije se smenjuju.
3) Dead Space:
tu je nvidia na oba testa brza, ali je cinjenica da i ATI u najvecoj rezoluciji daje sasvim upotrebljiv fps.

e sada, cudi me da nisi primetio da u tvojoj omiljenoj igri 4870 radi isto ili bolje od najmanje 50% sqplje GTX280:
http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/radeon-hd4870-1024_13.html#sect1
sve u svemu, karte su tu negde, niko ne odvaljuje nikoga i svaka tvrdnja da je neko drasticno brzi je budalastina.
evo sumiranog grafika:
22.png

ovde se dakle vidi koliko je novi GTX brzi u % od 4870 1GB. kao sto se vidi, kada je % u minusu bolji je ATI, a u tim slucajevima je razlika veca nego kada je nividia bolja. karte su dakle tu negde (ako se izuzme smesan DH test), u Srbiji je jeftiniji ATI, nivida ima svojih prednosti takodje, pa ko misli da zbog toga treba da doplati - to je ok, a fanovi ce svakako uzeti svog favorita...

Poslednja izmena:
uvek je u Americi bila jeftinija nvidia. mozda zato sto je americki cip na kartici a mozda i ne, u svakom slucaju tako je uvek bilo.

gluposti 🙂
ako se izuzme driverheaven test koji je u najmanju ruku sumnjiv zbog razlika od 50% (?!) u korist nvidie (toliko nije ni GTX280 jaci od 4870 a kamoli GTX 260) i pogledaju se drugi testovi sa tim istim igrama, vidi se da su karte tu negde.
evo sta hocu da kazem:
1) FO3:
http://www.driverheaven.net/reviews.php?reviewid=668&pageid=8
u 25x16 nvidia 40-50% brza :d
http://www.guru3d.com/article/top-10-games-with-radeon-4870-1-gb--geforce-gtx-260-core-216-test/8
ovde je brza 10% u istoj rezoluciji, na stranu sto na driverheavenu je neki sumanuti fps (100+) u 25x16 4xAA i 16xAF
2) CoD:WaW:
http://www.driverheaven.net/reviews.php?reviewid=668&pageid=6
nvidia opet 50% brza :smoke:
http://www.guru3d.com/article/top-10-games-with-radeon-4870-1-gb--geforce-gtx-260-core-216-test/6
ovde su tu negde, od rezolucije do rezolucije se smenjuju.
3) Dead Space:
tu je nvidia na oba testa brza, ali je cinjenica da i ATI u najvecoj rezoluciji daje sasvim upotrebljiv fps.

e sada, cudi me da nisi primetio da u tvojoj omiljenoj igri 4870 radi isto ili bolje od najmanje 50% sqplje GTX280:
http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/radeon-hd4870-1024_13.html#sect1
sve u svemu, karte su tu negde, niko ne odvaljuje nikoga i svaka tvrdnja da je neko drasticno brzi je budalastina.
evo sumiranog grafika:
22.png

ovde se dakle vidi koliko je novi GTX brzi u % od 4870 1GB. kao sto se vidi, kada je % u minusu bolji je ATI, a u tim slucajevima je razlika veca nego kada je nividia bolja. karte su dakle tu negde (ako se izuzme smesan DH test), u Srbiji je jeftiniji ATI, nivida ima svojih prednosti takodje, pa ko misli da zbog toga treba da doplati - to je ok, a fanovi ce svakako uzeti svog favorita...

Nisu to gluposti, vec cinjenice 😉
Dobro, mora se priznati, ima tu gresaka i vjerovatno pristarnosti u testovima? Ali na svim testovima, i u skoro svakoj igri je GTX brzi! Drajveri cuda cine, a jos i nisu koristili najbrze.
I ovdje konkretno govorimo o novim GTX 260 i 4870 1GB kartama cija cijena je identicna.

Evo i jedan poznati test u najzahtijevnijoj igri.

results_crysis3.png

^
ni taj nije sa najnovijim drajverima 😉
i sta sa tom igrom? hoces da mi pokazes kako ne postoji karta koja tera tu igru u 12x10 na max? to sam znao i ranije 🙂

Hehe

^
i sta sa tom igrom? hoces da mi pokazes kako ne postoji karta koja tera tu igru u 12x10 na max? to sam znao i ranije 🙂

Dzaba Nvidia crta te silne grafikone, kad ATI, opet kao i prosle godine, prodade boga oca, svoje kartice ovoga puta seriju 48XX!

Pogledajte samo ovde na forumu koliko ljudi ima 4800 kartice a koliko ima 260/280, pa ce vam sve biti jasno, dok je Nvidia napravila ta jezgra 216 i ispotplacivala proizvodjace igara, i nacrtala grafikone ATI se razniza od prodaje, i sada ce samo da izvrse korekciju cena i opet ce njihove kartice da se prodaju i pored ovih Nvidia noviteta, koji ce se takodje prodavati ali nece ubiti konkurenciju.

Dzaba Nvidia crta te silne grafikone, kad ATI, opet kao i prosle godine, prodade boga oca, svoje kartice ovoga puta seriju 48XX!

Pogledajte samo ovde na forumu koliko ljudi ima 4800 kartice a koliko ima 260/280, pa ce vam sve biti jasno, dok je Nvidia napravila ta jezgra 216 i ispotplacivala proizvodjace igara, i nacrtala grafikone ATI se razniza od prodaje, i sada ce samo da izvrse korekciju cena i opet ce njihove kartice da se prodaju i pored ovih Nvidia noviteta, koji ce se takodje prodavati ali nece ubiti konkurenciju.

Druze, ipak mislim da je ovaj forum suvise mali pokazatelj prodaje ATI/nVidia kartica 😀 Secam se samo vremena kad su ovde svi imali Bartone i Semprone, jel je i tad AMD imao vecu prodaju od Intela? :trust:

Poslednja izmena:
nije imao vecu prodaju ali je oduzeo dobar deo kolaca intelu i tada je amd bio na vrhuncu jer su imali dobar (bolji) proizvod
on verovatno nije mislio da je sada ati zastupljeniji nego jednostavno da ide bolje prodaja ovog segmenta grafickih jer je ovo relativno mali dio, najvise kartica se proda u low budget segmentu (9300/9400), nvidia jos uvek ima ogroman broj partnera i sl kome prodaje svoje kartice a da one (gtx serija) nisu ono sto su zamislili, dovoljan pokazatelj je cena koja je niza za 250$ od planirane i stalni popust npr na newegg gde se nude karte ispod preporucene cene proizvodjaca
sa novim cenama, nvidia je vrlo konkurentna i zbog toga je i prodala veliku vecinu ovih kartica, zamisli da su cene ostale kao na pocetku... ali to je ionako sve normalno i ona teorija, da ati i nvidia namestaju cene po generacijama radi vece zarade, se cini prihvatljivom

Druze, ipak mislim da je ovaj forum suvise mali pokazatelj prodaje ATI/nVidia kartica 😀 Secam se samo vremena kad su ovde svi imali Bartone i Semprone, jel je i tad AMD imao vecu prodaju od Intela? :trust:

Reko ti je Mcrazy sve.

Mada si malo skrenuo sa teme, ja ti lepo kazem uopsteno da 4800 serija, konkretno misleci na 4850, 4870, uci ce tu ako padne cena i 4830, gospodare segmentom u koji spadaju, i to svuda ne samo na ovom forumu.

Da ne pricamo sto je svojevremeno na azijskom trzistu gde ima milijarde ljudi, najprodavanija kartica bila 9200 radeon, ako cemo bas sveobuhvatno da gledamo.

Poslednja izmena:
He he. Samo neka se kolju. Sada cekamo odgovor ATI-ja. Ne bi me cudilo obaranje cene ionako Radeoni 4000 za to imaju prostora.

^

Pricas na pamet 😉
Kod mene min. framerate u najzescim borbama se krece oko 40 fps u toj rezoluciji. Detalji na maks, DX10. Imas dolje par slicica.

@mINUS
Nisam primjetio da ovi drajveri imaju losiji prikaz.

Prilozi

• Crysis 2008-11-25 19-47-23-21.webp
    Crysis 2008-11-25 19-47-23-21.webp
    231.9 KB · Pregleda: 110
  • Crysis 2008-11-25 20-00-00-01.webp
    Crysis 2008-11-25 20-00-00-01.webp
    99.3 KB · Pregleda: 112
  • Crysis 2008-11-25 22-45-40-98.webp
    Crysis 2008-11-25 22-45-40-98.webp
    236.8 KB · Pregleda: 83
  • Crysis 2008-11-25 22-55-26-10.webp
    Crysis 2008-11-25 22-55-26-10.webp
    77.4 KB · Pregleda: 74
  • Crysis 2008-11-26 00-48-15-06.webp
    Crysis 2008-11-26 00-48-15-06.webp
    342.9 KB · Pregleda: 101

Od tih ljudi na forumu koji imaju 4800 kartice 85% ima 4850. Znaci ne mozes tako da poredis jer nVIdia za 4850 nema odgovor u novoj seriji. Moze recimo da se vidi koliko ljudi ima 4870 a koliko GTX 260 kartice jer su direktni konkurenti.

Sto se tice 4870 1GB vs. GTX260 core216,tacno je da je kod nas skuplja nVidia-ina karta,ali ja ne razumem zbog cega s obzirom da je preko jeftinija(i to ne samo u Americi vec i u Evropi). Da im je cena ista,ja bih i dalje dao prednost nVidia-i jer se kartica procentuelno vise klokuje,dobija se Physics i bolje radi u Crysis-u,kao najzahtevnijoj igri.

Pricas na pamet 😉
Kod mene min. framerate u najzescim borbama se krece oko 40 fps u toj rezoluciji. Detalji na maks, DX10. Imas dolje par slicica.
stavi klokove na default za GTX280 i ici ce ispod 30 lagano. ali dobro, eto lepo radi u 12x10 debelo klokovana. a sta ako neko ima 22"?

Poslednja izmena:
stavi klokove na default za GTX280 i ici ce ispod 30 lagano. ali dobro, eto lepo radi u 12x10 debelo klokovana. a sta ako neko ima 22"?

Pa ovo su default klokovi za MSI Super OC verziju. I zasto bih to radio uopce? A kada govorim o min. 40 fps, mislim na povremene padove koji se mjere u sekundama, i to rijetko.
Prelaskom na 1680x1050 rez. ces izgubiti oko 5 frejmova, sto znaci i dalje odlican framerate. A kome trebaju uber-rezolucije, neka ganja SLI.

@ivke76
Prebrzo zakljucujes 🙂

gluposti 🙂
ako se izuzme driverheaven test koji je u najmanju ruku sumnjiv zbog razlika od...

Ne mozes da izuzmes DH zato sto su upravo oni ti koje su do sada cenili kad se radi o ATI kartama i review-ima doticnih posto je Zardon prilicno velik poklonik ATI-ja (i ATI mu prilicno mnogo poklanja). Mislim da ni njemu nije lako palo.

22.png

E vidish, meni je taj test sumnjiv ! 🙂 Ili je sve namerno testirano onako kako nvidiji ne odgovara ili im nesto nije valjalo. Kazem, meni tako deluje posto se ne podudara sa nekoliko drugih sajtova 🙂 (sa druge strane nije ti cudno sto je u testu koji si okacio gtx260 negde 40% losiji od 4870, ali ti je zato cudno sto je na DH negde bolji za 40%...ccc fanboi 🙂 )

Poslednja izmena:
tu gde je ATI 40% brzi je ukljucen 8xAA i postoji sansa da se nvidia tu zagrcnula iz nekog razloga. a na tim drugim sajtovima gde je nv brza po 40-50% - to samo kod njih postoji. kada drugi sajt istestira te iste igre sa istim kartama i drajverima razlika je mongo manja, negde je cak i ATI brzi, od rezolucije do rezolucije. nije ni bitno, svako ce naci neki sajt kome ce verovati 🙂

Nazad
Vrh Dno