Šta je novo?

Test: MSI WindPad W100

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: MSI WindPad W100

Među kompanijama koje su dugo najavljivale, ali u praksi i poprilično puta pomerale svoje pojavljivanje na tržištu tableta se nalazio i tajvanski MSI. Kompanija je čekala da razmotri kakve će biti potrebe tržišta pre nego što ponudi odgovarajuće proizvode. Na ruku nije išla ni čitava zbrka sa Google-om i Android mobilnom platformom. Međutim, čekanju je došao kraj i prvi MSI tablet je stigao do nas. Radi se o modelu oznake WindPad 100W. Po specifikacijama, reklo bi se da je red o "netbook" klonu. Da li je to u pitanju, ili nešto sasvim drugo?

msi-windpad-100w-04_s.jpg

MSI WindPad 100W nam se zaista dopada. Bez obzira da li ste stekli takav utisak iz dosadašnjeg izlaganja, treba reći da zaista smatramo da se radi o veoma solidnom uređaju, koji nudi vrlo solidan odnos cene, performansi i mogućnosti. Vrlo smo svesni da on gađa specifičnu grupu korisnika, koja ionako ne bi uzimala u razmatranje korišćenje tableta baziranog na mobilnim platformama, jer želi nešto što ona (ta grupa) percipira kao maksimalnu slobodu, maksimalne karakteristike i maksimalne performanse. Ta grupa korisnika svesno žrtvuje komfor u radu i udobnost u većem broju različitih operacija na koje će pre ili kasnije naletati za poznato okruženje, aplikacije koje su poznate i jednostavno platformu koju poznaju od glave do pete i svesni su njenih limitacija i mogućnosti, makar na platformi koju su do tada koristili. Takođe, ne žele da ulažu vreme u upoznavanje neke nove platforme, što opet treba poštovati.

Pogledajte kompletan prikaz...

Hvala...
Jos samo da ga "refreshujete" kada dobijete sa AMD paltformom i milina ;)

treba nabaciti exopc skin na tu 7-icu i onda će moći lepo da se koristi kao pravi tablet.

Mnogo korisnije i prakticnije resenje u odnosu na Apple iPad i sve cesce modele sa android operativnim sistemom. Win 7 OS, mala masa i dobra zavrsna izrada.

Ovo deluje kao nesto sto ce najzad pokrenuti celo trziste u pravom smeru.
Potpuno se slazem sa uvodnim recenicama autora.
Sad samo da se pojavi konkurencija i da cene malo "klecnu". Ipak je ovo po ceni
solidnog notebook-a.

Capacitive touchscreen i minijaturizacija kostaju. Sve zavisi sta zelis. U svakom slucaju, meni licno treba Windows masina koja ima tastaturu i bar touchpad. Nisam imao prilike da probam kako se ponasa Windows sa touchscreenom, ali radije bih da koristim OS koji je pravljen za dodir od pocetka. Sve aplikacije su predvidjene da rade na dodir, a ne samo mali broj. Takodje, Windows tableti traze jaci hardver, sto donosi vecu masu i krace trajanje baterije, ili velike kompromise na polju brzine. Ko zeli windows tablet, ovo je odlicna prica. Ko je spreman da se privikava na novu platformu, ili vec ima iskustva sa nekom novom platformom (Android/iOS), a nema potrebu za ultraportabl Windows masinom, Android tableti i iPad su zanimljivija alternativa. Ja imam 12" laptop (ili je vise netbook, nisam ni sam siguran), koji mi je taman dovoljan za posao van kuce, tablet mi ne bi bio dovoljan za ozbiljniji rad. Za povremenu poslovnu upotrebu i licnu upotrebu, Android je meni dovoljan.

Licni zakljucak: windows+tastatura, (capacitive) touchscreen+android.

Hvala...
Jos samo da ga "refreshujete" kada dobijete sa AMD paltformom i milina ;)

Josh kad bi stavili Cyrixa, jaaooo :d

Ovo deluje kao nesto sto ce najzad pokrenuti celo trziste u pravom smeru.
Potpuno se slazem sa uvodnim recenicama autora.
Sad samo da se pojavi konkurencija i da cene malo "klecnu". Ipak je ovo po ceni
solidnog notebook-a.

Ne znam da li ti je jasno da cena sa sobom povlachi i kvalitet, ili ti mislish da MSI ima tehnologiju kao niko pa mogu da naprave iste tablete upola cene :) Ovo je dobro za one koji ne mogu da iskeshiraju 500+e za poshten tablet, a nema nikakve veze sa pravim smerom ili spushtanjem cena konkurencije, ovo je standardno kineska filozofija spushtanje cena, ugradjivanjem najjeftinijih komponenata i ulaganja 100 evra u R&D :)

Poslednja izmena:

Ne znam da li ti je jasno da cena sa sobom povlachi i kvalitet, ili ti mislish da MSI ima tehnologiju kao niko pa mogu da naprave iste tablete upola cene :) Ovo je dobro za one koji ne mogu da iskeshiraju 500+e za poshten tablet, a nema nikakve veze sa pravim smerom ili spushtanjem cena konkurencije, ovo je standardno kineska filozofija spushtanje cena, ugradjivanjem najjeftinijih komponenata i ulaganja 100 evra u R&D :)

Cudi me da je nekome pao na pamet Cyrix, danasnja VIA, ali ne bi me mnogo zacudilo da se pojavi takvo neko cudo :)

Slazem se za kvalitet, ulaganja isl - cuda je nemoguce izvesti, ali sto se tice mojih iskustava i iskustava mojih prijatelja sa MSI laptopima, krajnje su podeljena - Wind U100 moje majke radi ko sat (koji se koristi skoro nikad), dok moj U200 pokazuje znake lose izrade, iako je star samo nekoliko meseci. Sto se ostalih tice, jedan drug je kupio MSI u trenutku kada su se pojavili na nasem trzistu i imali sjajan odnos ulozenog i dobijenog. To je bio kvalitetan uredjaj, nikad nije pravio probleme. Sto se svih ostalih tice, svaki je imao neku falinku (uglavnom su crkavali ventilatori, na skoro svakom, ali bilo je i ozbiljnijih problema). Tek cemo videti kako ce se pokazati MSI tableti. Cena ovog uredjaja je niska za tablet, ali ni sam hardver nije snazan, dok se niko ne zali kako kvalitet deluje. Tek ce duza upotreba pokazati da li zaista valjaju.

Cudi me da je nekome pao na pamet Cyrix, danasnja VIA, ali ne bi me mnogo zacudilo da se pojavi takvo neko cudo :)

Slazem se za kvalitet, ulaganja isl - cuda je nemoguce izvesti, ali sto se tice mojih iskustava i iskustava mojih prijatelja sa MSI laptopima, krajnje su podeljena - Wind U100 moje majke radi ko sat (koji se koristi skoro nikad), dok moj U200 pokazuje znake lose izrade, iako je star samo nekoliko meseci. Sto se ostalih tice, jedan drug je kupio MSI u trenutku kada su se pojavili na nasem trzistu i imali sjajan odnos ulozenog i dobijenog. To je bio kvalitetan uredjaj, nikad nije pravio probleme. Sto se svih ostalih tice, svaki je imao neku falinku (uglavnom su crkavali ventilatori, na skoro svakom, ali bilo je i ozbiljnijih problema). Tek cemo videti kako ce se pokazati MSI tableti. Cena ovog uredjaja je niska za tablet, ali ni sam hardver nije snazan, dok se niko ne zali kako kvalitet deluje. Tek ce duza upotreba pokazati da li zaista valjaju.

Generalno stvari stoje ovako.
Ovo bas i nece biti godina, dobra za kupovinu tableta. Kriza i dalje drma punom parom i ulaganja u R&D su smanjena,
a i treba naplatiti i dosadasnji rad. Na to i jesam mislio kad sam napisao da treba sacekati konkurenciju.
Treba videti i sta ce se desiti sa najavljenim novim Win OS-om. Nekako i imam utisak da je OS (an general), najveci problem
u razvoju tablet racunara.
Sto se tice price "kinezi i ne kinezi", uvek se setite replike iz filma Armagedon:"Russian components, american components -
all made in Taiwan..."
Ne znam koliko sam promenio notebook-ova do sada i definitivno uvek ima krsa i sjajnih stvari, bez obzira na proizvodjaca
(odnosno brand-a pod kojim se prodaje).
Ja licno cekam na funkcionalan Win tablet, a ako sam mogao da cekam do sada - jos nesto vremena me nece ubiti. U svakom
slucaju tu je za sada i dalje notebook. Nezgodno je sto kad pocnete da koristite neku spravu za sport i razonodu, vremenom
hocete sve vise, pa nas je sad tu sacekao MSI, a videcemo ko je iza coska.

Prilično sam siguran da je driver bio ironičan :D
Cena ovog uredjaja je niska za tablet, ali ni sam hardver nije snazan, dok se niko ne zali kako kvalitet deluje. Tek ce duza upotreba pokazati da li zaista valjaju.
Za 500e (ta je cena navedena u testu) može se uzeti iPad ili dobar Android tablet ili 2 kineska tableta :smash: ovakav tablet treba specifičnoj grupi ljudi kojima je windows neophodan u poslu i to razumem, ali većini (bar se nadam) neće odgovarati tablet sa windows 7micom. Kad portuju windows na ARM i izbace novu verziju windowsa za tablete koja će doneti ceo nov eko sistem, to će već biti skroz druga priča.

@Adam K
Znam da je Driver bio ironican, ali svejedno me ne bi cudilo da se pojavi VIA tablet.

Slazem se da se za 500e moze uzeti dobar (ili cak odlican) ARM tablet, ali to ne znaci da je to kupovina za svakoga. I ja sam vise za Android varijantu, kada je Windows u pitanju, hocu tastaturu. Ipak, ciljna grupa postoji. Meni za posao treba PC (vise koristim Linux nego Windows) i ne mogu da Android tablet kao ozbiljnu masinu za posao. Mozda ponesto, ponekad, ali to je to. Windows ima veci izbor aplikacija koje meni trebaju, istina, ali nije izvorno zamisljen za kvalitetnu touch podrsku.

Sa druge strane, to je moje misljenje i moje potrebe. To ne znaci da nema ljudi kojima je ovo potrebno. Kupovina ultraportabl kompjutera je izuzetno individualna, npr meni licno za posao (sekundarna masina) je trebala brzina koju nude Atom dual core ili Celeron ULV rpocesori i minimum 11.6" ekran. Nisam hteo da teglim okolo nesto veliko, niti da bacam velike pare, a klasican netbook mi jednostavno nije bio dovoljan. Pazario sam sebi MSI Wind U200, poslednji koji sam nasao u gradu. Cim je poslednji, ocigledno je potraznja bila mala, ali meni je to bio idealan racunar. Takva je situacija i sa Windows tabletima - ocigledno je da je interesovanje za iPad i Android tablete u ovom trenutku mnogo vece nego za Windows masine, ali svako ima svoje specificne zahteve. Ovo hoce biti niserski proizvodi, ali makar i pokrivali samo nisu, ipak ce imati ciljnu grupu.

Inace, ocekuje se da ce Windows 8 biti prilagodjeniji touch inputu, kao i da ce napraviti ARM verziju istog (nek im je srecno sa tim).

Nazad
Vrh Dno