Šta je novo?

Test: MSI Radeon HD 7970 Lightning

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: MSI Radeon HD 7970 Lightning

MSI Lightning serija je poznata po svojim uspesima u domenu overkloka. Lightning sufiks se praktično isključivo može videti na "high-end" modelima, a u skladu sa predstavljanjem nove Southern Island generacije, sasvim je logičan sled događaja da vidimo Radeon HD 7970 sa Lightning oznakom. Kako je predstavljen još na CeBIT-u, dosta toga smo saznali, ali je mnogo detalja izostavljeno koji se tiču novina koje Lightning serija ranije nije imala. Njima ćemo se sada posvetiti i prikazati vam kartu sa kojom je uspešno postavljen takt od 1800MHz za GPU, dok je memorija dogurala do gotovo efektivnih 8GHz i čime je ostvaren novi single-GPU rekord u 3DMark-u 11. Naravno, za ovo je bilo potrebno hlađenje tečnim azotom, ali Lightning modeli nikad nisu ni bili zamišljeni da zauvek ostanu na vazdušnom hlađenju, zar ne?

award.jpg

Rashladni profil čini aluminijumsko telo sastavljeno od gusto raspoređenih rebara, kroz koje prolaze heatpipe-ovi kako bi se što efikasnije rasporedila toplota. MSI ih naziva SuperPipe-ovima, a suštinski se radi o nešto debljim "cevima" dijametra od 8 milimetara. Baza i dalje nije zasnovana na sistemu gde heatpipe-ovi direktno naležu na GPU, što nas čudi, jer za sada sve više proizvođača prihvata ovaj pristup, mada smo prilično sigurni da je MSI dobro znao šta radi, jer i pored veoma visokih taktova, karta ostvaruje minimalno zagrevanje. Baza je izrađena od niklovanog bakra, koji Ispod kulera se nalazi i debeli crni okvir koji prekriva naponske elemente, memorijske čipove i predstavlja pasivno hlađenje, dok u isto vreme čini kartu veoma čvrstom. Ovo je jako bitno, zbog činjenice da je hlađenje masivno. Kada se demontira hladnjak nailazi se na razne detalje koje nikada nećete videti na "običnim" kartama.

msi_lightning_3_s.jpg

msi_lightning_8_s.png

Zaista je teško naći bilo kakvu zamerku grafičkoj karti kao što je MSI R7970 Lightning, jer je kompanija mislila na gotovo sve. Eventualno će se tu i tamo naći neka zamerka na estetsku crtu dizajna i izbora boja, ali je to traženje dlake u jajetu. Ovo je fantastičan overklokerski model koji neće mnogo ljudi imati, jer jednostavno nije namenjena za prosečnog korisnika. Iako se overklokuje jako dobro, već na osnovnom profilu, kao teško je reći da je to dovoljan motiv da izdvojite dodatni novac. Prosto, to je sudbina većine modela poput ovog, ASUS-vog Matrix-a i drugih.
Sve u svemu, ovo je najbolji Radeon HD 7970 do sada i kao takvom mu sledi nagrada. Ne samo zbog frekvencija, već i činjenice da je ujedno najtiši i najhladniji model sa ovim čipom koji smo testirali. Maksimalnih 52 stepena na otvorenoj test platformi je osetno ispod i troslotnog DirectCU II iz ASUS-a. Naravno to treba i nagraditi, a nadamo se da ćemo imati prilike da probamo i Lightning verziju Keplera u nekom narednom periodu, jer verujemo da MSI neće propustiti priliku da ponovo napravi "materijal" za nove rekorde.

http://hardware.benchmark.rs/video_karte/test_msi_radeon_hd_7970_lightning/

Ovakva karta a nije testiran max oc na vazduhu :lupko:... ovo nije test ovo je basic preview :test:...

Radi kao x16 al 1.1.... na P55 cipu....

Nije bug. Kod mene 6870 isto radi kao x8 2.0, iako ploca podrzava x16. Fazon je oko P55 cipa, valjda tih 16 linija dijeli sa jos necim.....

Nije bug. Kod mene 6870 isto radi kao x8 2.0, iako ploca podrzava x16. Fazon je oko P55 cipa, valjda tih 16 linija dijeli sa jos necim.....

Opet ne moze to da bude 1.1, mora da pise 2.0 a dal je 8x ili 16x to je drugo. Ili je u pitnaju neka usteda energije u IDLE, pa zato tkao prijavljuje.

Ovakva karta a nije testiran max oc na vazduhu :lupko:... ovo nije test ovo je basic preview :test:...

Apsolutno, pročitao sam sinoć test i malo je reći koliko sam razočaran, pa uopšte nisu testirani maksimalni mogući dometi ove kartice, tj. nije ni pokušan overklok.

Benchmark, očekujem od tebe ponovljeni test, ali ovog puta da se uradi daleko detaljnije. Ovaj test je puki preview, ništa više od toga.

Vidim samo u slikama da je ostvareni overklok od 1250MHz za grafički procesor i 1550 MHz za memoriju:

hd7970_lightning_oc__large.gif

Što je u rangu sa ostalim sajtovima koji su karticu testirali:

oc.png

36a7dfda_temps-ov.jpeg

afterburner-maxoc.jpg

A što opet znači da preko 1250 / 1500 MHz ne treba očekivati pri ovekloku sa vazdušnim hlađenjem (sa povećanjem napona).

Ostaje žal za performansama pod vodom ili nekim još kvalitetnijim hlađenjem...

Poslednja izmena:
Nemoguće je da može da se sa ovom ZVERI od kartice ide samo do 1250 MHz, siguran sam da može i daleko više, barem do 1450 Mhz na vazduhu uz povećanje napona. Nego verovatno su dobijene instrukcije od MSI-a da se ne igraju previše sa prvim primercima, možda su zato bili tako konzervativni.

Setimo se na je na LN2 dobijeno 1800 MHz i 7.7 GHz za GDDR5 memoriju. 🙂

Napon na toj LN2 sesiji je bio 1.7V ovde su uglavnom išli ne preko 1.35V, tako da verujem da je ovo definitivno validan i stabilan rezultat.

Pa iskreno, ako su sa AMD varijantom karte overklokeri na vazduhu postigli stabilno 1200 pa čak i na našem forumu ovde vidimo da su neki postigli i 1280-1300 MHz, ne vidim razlog tbog čega bi ova tako detaljno prerađena MSI 7970 išla samo do 1250 MHz ? Zato kažem, siguran sam da može da se ide do 1450 MHz, a možda i do 1500, na vazduhu.

Pogledaj ponovo zvaničnu 7970 temu i videćeš i sam.

Opet ne moze to da bude 1.1, mora da pise 2.0 a dal je 8x ili 16x to je drugo. Ili je u pitnaju neka usteda energije u IDLE, pa zato tkao prijavljuje.

Istu stvar sam ja imao na P55 ploci sa nvidia kartama. Vecina ploca sa P55 ima problema sa zelenim kartama.

Dzabe sve kad nije testiran OC.

Ma ova karta je pravljena samo za ln...

Nemoguće je da može da se sa ovom ZVERI od kartice ide samo do 1250 MHz, siguran sam da može i daleko više, barem do 1450 Mhz na vazduhu uz povećanje napona. Nego verovatno su dobijene instrukcije od MSI-a da se ne igraju previše sa prvim primercima, možda su zato bili tako konzervativni.

Setimo se na je na LN2 dobijeno 1800 MHz i 7.7 GHz za GDDR5 memoriju. 🙂
Pa i GTX680 je isao 1900 MHz pod tecnim azotom al na vazduhu ima istu barijeru 1250-1300MHz tako da me necudi da ni 7970 nemoze da uzvuce vise mozda je to limit 28nm procesa 😀

lol za test

^^^^neverujem,kakva sramota!!!!Jel ima neko da se oglasi povodom ovoga???!!!

Sve sam više počeo da SUMNJAM u način na koji ekupa Benchmark sajta radi testove. Sudeći po ovom skandalu sa prekopiranom slikom, čini mi se da su bar pojedini testovi copy-paste a da autori Benchmark sajta to nisu nikad ni imali u svojim rukama...

Daj Bože da grešim ali...

Pa i u vestima-najavi izlaska kartice su uspeli da pogreše veličinu ventilatora i broj faza, što sam i komentarisao sa ispravkom. A iako je stavljeno da je izvor Softpedia, tamo je bila tačna informacija?!

Ono sto je u celoj prici najveca nepoznanica jeste pitanje-motiva.

Da je marketing-tesko, posto je sansa da ovu karticu ikad vidimo na nasem trzistu ravna naucnoj fantastici, nazalost. Nas nivo su referentni modeli i eventualno neka TwinFrozr dvojka ako bude takve varijante. Lightning varijante iz nekog razloga na nasem trzistu ponekad dobijemo za nVidia karte, za Radeone nisam primetio, mozda i gresim ali ja ne pamtim.

Da je razlog informativne prirode-nije ni to, posto je test vrlo oskudan, na netu ima mnogo detaljnijih i boljih.

Opet-ne bih mnogo ni da kritikujem potez, iz razloga sto je ova MSI verzija 7970ke tako bolesno dobra, da vredi makar procitati i pogledati kako izgleda kad se parce hardvera dotera do savrsenstva.

Lepo sam ja rekao da nista vise nije kao nekada, od kada Max-a ne radi testove.

Jel to Peca na odmoru ? 😛 Cita li on ovo ??

*** ja prokomentarisao na testu nekih prethodnih kartica ... da su testovi smesni i copy paste, da ne pricamo da u test konfiguraciji stoji

VGA: MSI N560GTX Ti Hawk, ASUS GTX460 DirectCU

znaci drago mi je sto su im poklonili te karte ali njihovo navodjenje u testovima gde se nisu ni pojavile non stop je smesno, i lici mi na svet kompjutera sve vise..... uzas.

A evo sad se i vidi da je verovatno ko zna koliko zadnjih testova cisti copy paste, *** tuzno, valjda se sredi ... ja znam da zadnjih meseci uopste ne citam bench testove, jer su postali toliko smesno napisani da je strasno, grafikoni uzas, da ne pricamo o tome da se ne testira ono sto zanima posetioce bench sajta, max OC i slicno, *** ..... valjda se sredi.

Nazad
Vrh Dno