Šta je novo?

Test ATI X800 XT PE - komentari...

Marti Misterija

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
955
Pre svega lepo uradjen test, ne preterano dug sa standardnim Maxovim komentarima.
Pre svega predlazem da se Q3 i njegovi derivati izbace iz testa, kao i SpecOPS-ov OpenGL test, prvi je totalno prevazidjen a drugi ej nepotreban pri testiranju game kartica. Takodje sve treba testiratio sa AA i AF. Kad neko daje 500e za grafiku, nece igrati na 1024 bez AA i AF. Jednostavno nema logike. Zahtevni modovi jednostavno pokazuju stvarne mogucnosti kartica i po meni daju realniju sliku.
Takodje ponovo izostaje, barem ja ne procitah, komentar da ATI u AA i AF modovima opet kolje NV.
I najvaznija stvar... test masina je poprilicno neadekvatna, nbarem sto se tice CPU snage za testiranje ovakvih zveri. Veci broj rezultata ukazuje na to.
Poz

Pa više manje test mašina je neki mainstream. Možda je i bolje tako. :)

Pa sta znam ali neki Atlon 64 3800+ bi bilo po meni mongo prihvatljivije resenje jer je sada takva situacija da je graficka maltene skuplja od ostatka kompa :)

E da i da pohvalim MAX-u svideo mi se test. Bio je dugacak bas koliko treba.

Marti je u pravu 90%... Treba testirati sa AA i AF, cak izbaciti potpuno bez toga, osim za mozda par testova... Pitanje je koliko bi to vremena oduzelo, dodatnog. I ovako kartice vrtim po 14 do 16 sati, kada je neka nova generacija!!! Probajte sve to da odradite pa cete videti. Moracemo da se dogovorimo oko svega toga... Da se nadje neki kompromis. Pisao sam duze komentare za sve testove osim AA i AF - tu, cini mi se, nije potreban komentar?? :) ATI je definitivno oduvao nVidiu tu... Sto se masine tiche, mislim da prakticno ne postoji mnogo brza masina, i to mogu da vam i dokazem... To znam jer sam nestrpljiv, pa nekada neku novu karticu probam u redakciji. To se desilo vise puta. Probao sam na Athlonu 64, 3200+, kada sam dobijao NIZE rezultate nego na mojoj masini. Doduse, jeste radila na 200 Mhz FSB a CPU na 2200 MHz, dok moj radi na 220 FSB i 2400 MHz. Takodje, u vecini testova, ni P4na 3.2 GHz ne daje vise od 5% prednosti u vecini igara / testova... Da radim egzibicije sa nekim extremnim OC-om, ne ide... Uostalom, nema mnogo ljudi ni A64, ni P4 na preko 3 GHz, vec nesto kao ja, pa i slabije. eto, hvala na komentarima, pozdravljam vas...

Ako bih trebao da se odlucim prilikom kupovine kartice, pogledao bih prvo Maxin test, bolji je i od Annanda i od Tom-a itd. Svaka cast za ulozen trud, pa cak i prikaz za razliku u driverima, stvarno za svaku pohvalu. Za sve ostale
primedbe, bez komentara.
Poz.

Poslednja izmena:
Ali su zato ljudi na XBit-u i DigitLife-u često ispred, po broju testova, tj. igara u kojima testiraju, barem. Ja se u prvim, tech review-ovima bas trudim da sve jasnije ispričam nego oni. Detaljnije od Ananda, definitivno i od Toma, ali na nivou Xbita i DigitLife-a (necete tamo naci nesto sto kod mene nema :). Ima još par sajtova sa dosta testova, ali oni nemaju baš tako često sveže testove. I naravno, zavidim im na beta ili kojim vec verzijama Stalkera, HL2 i Doom-a... Ja to nemam, nazalost...

Odlican test, sa samo jednom zamerkom.
Zbog cega su prezentovani onakvi rezultati NVidie u igri Far Cry kada uslovi pod kojima rade kartice jednostavno nisu isti (mislim na brojne "optimizacije" u NV drajverima)? Kao kad bi se dva coveka trkala, pa jedan ima 50 kila na ledjima a drugi nema...

pa sta da radim? meni je jos gluplje da izbacim 6800 Ultru iz tih tabela... Evo sad je patch izasao, pa sve radi (ako imas DX9.0c).

samo bih prokomentarisao ByMax-ov komentar o tome kako nema neke bitne razlike na brzim masinama i novim karticama. Mislim da ima sto mozete videti iz odlicnog review-a sa Hardocp-a http://www.hardocp.com/article.html?art=NjMy

Moram da kazem da se u principu slazem sa tvojom idejom da se kartice testiraju na losijim masinama jer vecina ljudi nema a64 itd. ali sam postovao link jer se u njemu odlicno vidi razlika u brzini na 6 testiranih konfiguracija na 2 najjace kartice na trzistu (3 AMD masine i 3 intel masine) Iz ovog testa se takodje vidi koliko je zapravo ati x800xt pe kartica nadmocnija od nV 6800u ... ;)

Ne treba puno da menja recimo jedan Athlon XP-M koji bi bio poslusan na 2.6Ghz. Inace nije zahvalno menjati test platformu svaki cas jer onda se moraju ponoviti rezultati sa starim hardverom kako bi komparacija bila korektna. Najbolje resenje je svakako imati paralelno highend, midrange i lowend test platformu mada covek se i ovako odvaljuje od testova, to bi bio posao za tim ljudi.

pa nisu u istoj rezoluciji, x800xt pe ima jedan frejm manje, ali u 1600x1200 :) dok su nvidia i x800pro u 1280x1024. HardOCP je oduvek imao neki trip da prikazu najvisu igrivu rezoluciju sa najvecim kvalitetom slike. Moze da se stekne prilicno dobra slika kako sta radi, cak sta vise ja uvek steknem odlicnu sliku o tome.

Ufffff, kolikim slovima pise i ja nisam primetio?! :wall:
Moja greska, sorry....

Pa dobro, naravno da cu preci na A64 kada bude bilo primeraka za overklokovanje. Sadasnje stanje sa cenama samih procesora ne moze da podnese ni Peca za ofis, a kamoli ja za kucnu masinu...

re:

byMaX je napisao(la):
Marti je u pravu 90%... Treba testirati sa AA i AF, cak izbaciti potpuno bez toga, osim za mozda par testova...

Nikako izbaciti, bas tako se moze videti 'jacina' novih GPU-ova! Odnosno koliko su snazniji u odnosu na konkurenciju.

Quake3 ne treba(jos)izbaciti i dalje je dobar OGL test samo ga treba dobro podesiti.Pored svih 'maksimalnih' podesavanja, uvek se zaboravlja(sto ne verujem da je slucaj i na Benchu?)jedna stvar \cg_shadows 2 ili ti stencil senke koje znaju da prepolove performanse...kada sam testirao radeon 9100, bez navedenih senki imo sam 200fps sa senkama 90fps!!! (demo 001)
Moze Q3 jos da izvuce snage ;) ko nije ovo probao neka proba...

Poslednja izmena:
he he, stencil senke... evo ovako... 1600 x 1200, najzesca podesavanja u igri, sa X800 XT PE, daje 318.9 fps sa cg_shadows 1, a 314.3 sa cg_shadows 2 ;)

300+ frejmova?!
Ma ne treba testirati kartice ni u jednoj igri/setovanju gde daje vise od 120 frejmova, majke mi...

ma sta imda da testirate q3, evo sad sam probao sa nekim demo-om mojim od ranije, r_mode 8, r_stencilbits 8, cg_shadows 2, r_vertexlight 0 , sve ostalo na high, trilinear, 32bita itd, ide bre ko mleko, 136fps na ti4200...quake3 voli brz procesor i to je to, ono sto nekad nije hteo mx400 da gura na duronu 700, sad leti na mx400 i 2ghz AMD-a...

moj q3 demo, 1280x1024, 4xAA i 4xAF, na xp@2300Mhz i fx5900SP, 38fps u timedemo-u :)

isto r_mode 8, r_stencilbits 8, cg_shadows 2, r_vertexlight 0 , sve ostalo na high, trilinear, 32bita itd

Vrh Dno