Šta je novo?

TEST ARHIVERA, molim lepo

novakno1

Čuven
Učlanjen(a)
30.03.2004
Poena
620
izvinjavam se zbog nepreglednosti, sve sam pisao u text-edu, jer sam tenutno na dial-up

zbog predhodnog poola.. resih da testiram moj winAce i uporedim sa prema www.download.com najpopularnijim winZipom i benchforumovim winRarom

i to ide ovako @myFolder u njemu (sve i svasta dosta PDF, DOC, XLS, JPG, BMP, DWG, CDR, TXT, EXE, ZIP, BIN, DAT,...)

3551 file ( 427.788.197 b ) .... nap. ubuduce sve u bajtovima ?!!

winACE 2.5 (lepo radi, brzo ga startuje explorer, otvarao je sve dl sa neta do sada... slaze se sa wc4 pa do danas sa tc 6.53, nemam zamerke sem...)

MAX, ADD RECOVERY REC

7:06 minuta 271.235.212

winRAR 3.42 (slican sa ace, lako sam se snasao iz prve... slicne opcije, nisam nasao doduse nista novo, a par stvarcica na prvi pogled nema)

BEST, RECOVERY REC

7.17 minuta 284.850.846

winZip 9.0 SR-1 (ruzan.. tj. mlogo los za rad nema dir list, kreiranje iz njega je do jaja glupo, ali...)

MAX (PORTABLE)

2.30 minuta ???!!!! KAKO 299.978.040

MAX (DEFLATE) sa upozorenjem da niko drugi mu ne mosh nista ?!

2.38 minuta ODLICNO 298.258.727 (pfffff, sta kod mu to znacilo)

evo prilazem par slicica (ova druga PSD 17 MB, def setovanja iz TC6.53 pack i enter lako zar ne !!!, ali winZip nece tako da radi i posto nije hteo iz prve nisam ni hteo da mu dam drugu shansu. Hvala)

zakljucak.

brzina winzipa ODUSEVLJAVA !!!
winAce (mana) malo duze (unpack and execute) iz TC-a, ali samo kada su pitalju velike arhive.
winRAR je naravno u nekoj sredini, iznenadio me je kod PSD ali ne posebno, verovatno malko bolji algoritam iako recimo ace ima neku vrstu optimizacije za pakovanje slicki. po meni ta sredina nije ni malo zlatna...

savet: ako moze 🙂
ko koristi RAR, neka i ostane..... sem ako jednoga dana bude trebalo da stane nesto na neki usp a fali 10-tak MB, mozda.. ali samo mozda bi tu ACE pomogao..

cak i ove hibridne arhive zip za koje iskace upozorenje, TC otvara normalno kao i ACE i RAR iz WE, a i nisu tako hibridne 🙂

win zip vam nece faliti jer ako imate TC a svako ga ima, on pakuje na slicne velicine njegovim pkzip i pkunzip (ovoga se secam iz DOSA, ali sam tada mlooogo vise voleo arj)
i takodje jako brzo

NAJVISE MI SE SVIDELA OVA BRZINA, EXTRA JE.. A PAKUJE SOLIDNO !!!

WINACE "sometimes size does matter"
WINZIP "allways time does matter"

🙂

Poslednja izmena:
Nema nista novo u tome da je WinZIP najbrzi, ali sa najslabijom kompresijom. To je valjda od vajkada tako.

P.S.
Meni je interesantno zapazanje vezano za to kako WinACE pakuje doc fajlove. Naime na poslu, gde imam veliki broj doc fajlova u datom folderu, WinACE ih upakuje daleko bolje nego i WinRAR i WinZIP.

A evo i rezultata:
Folder sa 12 podfoldera i nekih 2.075 doc fajlova, cca 72MB, pakuju se na sledeci nacin:
WinACE 1:47 min - 3,0MB
WinZIP 0:32 min - 8,6MB
WinRAR 0:21 min - 9,4MB
Rezultati se daju tumaciti i ovako i onako, po sopstvenom nahodjenju!

Sto rece Aponen sve je to poznato - generalno gledano (osim u nekim specificnim slucajevima) WinACE ima najbolju kompresiju, ali je zato i najsporiji i ta vremenska razlika prilikom (de)kompresije ume da iritira kad par % bolje kompresije nije od presudnog znacaja, ali ako je bitno da se nesto spakuje na sto manje onda je opravdana njegova upotreba.
S druge strane WinZIP/PkZIP i ostali ZIP klonovi imaju (uglavnom) odlicnu brzinu na racun solidno manjeg stepena kompresije i sasvim su dovoljni kad je potrebna sto veca brzina gde stepen kompresije nije prioritetan (npr. kompresija xxxx sitnih fajlova).

WinRAR mu dodje kao zlatna sredina - u proseku nesto malo manji stepen kompresije u odnosu na ACE uz brzinu negde izmedju ACE-a i ZIP-a sto je u veini situacija sasvim zadovoljavajuce.

Tu jos treba dodati i odlicni besplatni 7-ZIP koji se namece kao ozbiljna alternativa koja se lagano probija i omasovljava i definitivno je vredi probati 😉

Crni je napisao(la):
WinRAR mu dodje kao zlatna sredina - u proseku nesto malo manji stepen kompresije u odnosu na ACE uz brzinu negde izmedju ACE-a i ZIP-a sto je u veini situacija sasvim zadovoljavajuce.

pa bas i ne, jer tamo gde sam ga ja probao na onom solidno velikom paketu razlicitih vajlova, vremenski je bio losiji od winAce za 2%, a sto se tice velicine za 10MB ili.... 10/270 %

btw. recimo winZip sam cinimi se koristio davno jos neka to bude verzija 5-6... ali onda sam brljajuci po netu naso winACE 1.9 (cinimi se) ili 1.5-6 nije ni bitno.... skinuo ga (samo sto mi se vise svidjalo ime ACE vs. ZIP) 😱)

i tada sam testirao ACE je tada dosta bolje pakovao, a ZIP nije bio toliko brzi !!! sada je 3x (300%) brzi, a pakuje do 7-8% gore !!!!

U principu nisi rekao nista novo.WinZip je i dalje najbrzi, WinRAR najkorisceniji zbog nekih drugih osobina, ali u svakom slucaju treba drzati WinACE kao backup :d

pa i nisam imao nameru nesto novo da kazem, to je zbog onog poola
neko tamo napisah "zaboravio sam da stavim ono ****** od winAce-a"
a i kasnije videh da svi zivi koriste rar... a kao sto rekoh nema nista sto ace nema....
i cak ne zbog navike ace je nekako kulturnijeg izgleda i ima jasnije menije..
a sto se tice ikonica... (zar je vazno)...

samo sam to hteo da kazem.. rar je em tu i tamo sporiji... a retko kad bolji (slucaj PSD)...
dok kao sto APONEN rece.. dere i rar i zip, a da probamo i taj 7zip.. kod office dokumenata... smestio je na jednu staru 1.44 mb disketu 50 mb doc-ova 🙂

Strasno konfuzno, zar nisi mogao to da spakujes u jednu lepu tabelu? I nije to nikakav TEST, cak nije ni T od pravog testa...
Cenim ja tvoje napore, ali ovo se moze nazvati samo osrednjim experimentom i nicim vise.

narravno... ali ako svi mogu sebe da zovu danas menadzerom. ?!
ja sam ovo "iz nehata" napisao TEST

Pa eto, mogli bi da napravimo kompletniji test, samo da se napise spisak arhivera koji bi koristili i tip fajlova. Jeste da vecina otprilike zna kakve relutate mogu da ocekuju ali to bi bila smernica drugima koji bi pitali 'a koji arhiver da koristim?'.

ajde nije problem odraditi... imam cu nesto u vidu...
samo koji recimo arhiver da budu testirani....
ajde predlozi (a da ne bude vise od 6-7)

Nazad
Vrh Dno