Šta je novo?

Test: Apple iPad

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Untitled Document</title>
Prvu polovinu ove godine, novinske članke o novim tehnologijama uglavnom je ispunjavao Apple. Više poslednjih nedelja bavimo se novim Apple telefonom (iPhone 4), dok smo nekoliko meseci ranije
pune ruke posla imali da ispratimo dešavanja u vezi sa prvim Apple tablet računarom. Ono što smo od ranije znali, ako ništa onda na primeru iPhonea, da je Apple zaista u stanju da promeni istoriju neke vrste uređaja i njegove upotrebe... <br />

Više o tome...

ako ništa drugo, radi ko da su ga mazali vazelinom :D
sve jednostavno klizi perfektno, mada preskupa sprava bez neke upotrebne vrednosti

Tekst je amaterski napisan. Mislio sam da su autori tekstova na benchu malo inovativniji i originalniji. Inace ovo je jedan od retkih testova na bencu koje sam u potpunosti procitao, posto su uglavnom veoma ustogljeno napisani i krajnje nezanimljivi. Valjda bi autor trebao da da neki licni pecat tekstu koji pise, da ne bude samo suvoparno navodenje podataka.

Za par sati koliko smo imali iPad na raspolaganju, dokle je moglo da se stigne u impresijama?

Sta po tebi podrazumeva profi test? Nesto u sta ce se uloziti 10 dana rada trojice novinara zarad uredjaja koji ne moze da se kupi u Srbiji? Publika benchmarka je poprilicno siroka, raznih shvatanja, razlicitog nivoa znanja - mislis li da se moze o svemu pricati (pisati) na takvom nivou o kome ti govoris? Takav sajt bi bio zanimljiv 50-rici ljudi i imao bi tri testa mesecno,...

Sasvim je dovoljan jedan strucan i zanimljiv novinar. Kakve veze ima to sto benchmark ima siroku publiku? Ako zelis da se svidis svima, neces se svideti nikome. Mislim da tekstovi treba da budu samo malo zanimljiviji, originalniji i opusteniji. Da mozes po stilu da prepoznas ko je pisao. Ja bas nesto ne gotivim gosn. Kuzmanovica iz SKa, ali on ima svoj specifican stil, koji je opet nekome izuzetno zanimljiv, nekome mozda i nije, i njegove bih tekstove uvek prepoznao. Realno, svako moze da uradi copy/paste specifikacija i da sturo napise sta mu se svodja, a sta ne. Zar je jedini uslov da budes it novinar dobro poznavanje it sveta i novih tehnologija?
Mogli ste ipad videti samo u izlogu, to opet ne sprecava autora da napise intresantan tekst.

Poslednja izmena:
Tekst je amaterski napisan. Mislio sam da su autori tekstova na benchu malo inovativniji i originalniji. Inace ovo je jedan od retkih testova na bencu koje sam u potpunosti procitao, posto su uglavnom veoma ustogljeno napisani i krajnje nezanimljivi. Valjda bi autor trebao da da neki licni pecat tekstu koji pise, da ne bude samo suvoparno navodenje podataka.

Ima više razloga što tekst ne može da bude to što jeste.

1. O iPadu se već dosta stvari zna. Bilo kakvo talasanje će stvoriti mnogo više loših, nego dobrih stvari.

2. Naša kultura (čitanja, novina) prosto ne trpi takve tekstove koje ti tražiš. Izgleda ne samo da ne čitaš tekstove na benchu, nego retko i čitaš tekstove i vesti sa balkana. Političke kolumne sa naših prostora su bleđe od britanskog opisa novog albuma neke pop grupe. I mi bi voleli da možemo da pišemo kako ti tražiš, ali niti naša kultura to omogućava, niti je vićina čitoca spremna da čita taj tip pisanija.

3. Dali smo lični pečat u blagoj (koliko je iz ove perspektive moguće) analizi uticaja iPada na mobilne telefone i kućne računare. I od love i od hate pristupa opisivanju Apple i sličnih proizvoda mi se povraća. Mislim da je u ovom slučaju profesionalnost bila da se ostane maksimalno objektivan.

Ja itekako razumem tvoju kritiku, ali ona prosto ne stoji za iPad txt, nego za čitavo naše novinarstvo i publiku. I ja se sa tobom u potpunosti slažem.

sve jednostavno klizi perfektno, mada preskupa sprava bez neke upotrebne vrednosti

Zamisli uredjaj koji sve moze, a interfejs laguje i secka. A to vec postoji, zove se Windows tablet, i godinama je stajao po policama i niko za to nije zainteresovan. iPad nije to, on ne treba da zameni desktop ili laptop, vec treba da bude kako je Bane rekao, uredjaj koji ti stoji u dnevnoj sobi, da ga pokupish usput i u najvecoj mogucoj udobnosti i interaktivnosti prosurfujesh, proverish mail, startujesh neshto od gomile softvera kakav ne postoji ni na kakvom PCu. Korishcenje iPada za takve stvari i u tim prilikama (koje su sigurno kod svakog od nas na dnevnom nivou) je neuporedivo ugodnije i bolje nego laptop u krilu recimo za shta garantujem da vecina ovde radi.

E tu dolazi do problema koji se naziva standard. Takav uredjaj jednostavno nije za ovo trzishte gde se krpi za bilo kakav hardver, pa je automatski za vecinu odbachen kao preskup komad tehnike koji koshta dosta a ne moze da radi sve.

Poslednja izmena:

Posto sam imao prilike da se igram jedno pola sata sa njim i sa iphone-om 4...od pola sata, 28 minuta sam gledao ipad iako generalno volim revoluciju koju je iphone doneo, jer sam prilicno dugo bio korisnik iphone-a...

Prvom prilikom kada mi se pruzi sansa, znam da cu ipad (ili mozda njegovu buducu reinkarnaciju) uzeti za racunar koji cu nositi svakodnevno sa sobom - notebook cu ostaviti kuci, a mozda ga necu ni imati vise.

Mail, surf, brzina i kultura rada, za brzinsko obavljanje osnovnih zadataka, sjajna sprava

Da dodam samo, novinarstvo koje sugeriše Switch ima i svoje loše strane.

Najbolji primer za to jeste gomila budalaština generisanih u vezi sa novim iPhone 4, čak i od najrespektabilnijih sajtova na webu.

Ta kombinacija padanja u trans i satirično/cinične šale se vrlo lako otrgne kontroli. Ja bih ipak da takve stvari ostavimo za blogove, facebook, twitter... Mislim da je bitnije da inofrmišemo, nego da zabavljamo.

@ Bane

+1

Ima više razloga što tekst ne može da bude to što jeste.

1. O iPadu se već dosta stvari zna. Bilo kakvo talasanje će stvoriti mnogo više loših, nego dobrih stvari.

2. Naša kultura (čitanja, novina) prosto ne trpi takve tekstove koje ti tražiš. Izgleda ne samo da ne čitaš tekstove na benchu, nego retko i čitaš tekstove i vesti sa balkana. Političke kolumne sa naših prostora su bleđe od britanskog opisa novog albuma neke pop grupe. I mi bi voleli da možemo da pišemo kako ti tražiš, ali niti naša kultura to omogućava, niti je vićina čitoca spremna da čita taj tip pisanija.

3. Dali smo lični pečat u blagoj (koliko je iz ove perspektive moguće) analizi uticaja iPada na mobilne telefone i kućne računare. I od love i od hate pristupa opisivanju Apple i sličnih proizvoda mi se povraća. Mislim da je u ovom slučaju profesionalnost bila da se ostane maksimalno objektivan.

Ja itekako razumem tvoju kritiku, ali ona prosto ne stoji za iPad txt, nego za čitavo naše novinarstvo i publiku. I ja se sa tobom u potpunosti slažem.

Nažalost vecina citaoca nije spremna da cita malo slobodnije tekstove, ali bih ja pre odabrao da pišem slobodnije tekstove koje ce citati citalacka manjina nego ustogljene tekstove za vecinu? Benchmark je komercijalan sajt i na neki zavisi od toga koliko je sirok taj krug posetioca, ali ne vidim da bi jedan autor koji bi dobio malo vise umetnicke slobode naskodio imidzu celog sajta. Mislim da problem nije u kreativnosti, i uopste ne sumnjam u to da si ti npr. sposoban da napises jedan originalan tekst, ali je problem uredjivačka politika, odnosno to da benchmark zavisi od nekoliko klika te vecine. I zasto ne ubacite neku kolumnu? Kolumna moze svasta da trpi, a opet ako nekoga ne zanima moze samo ignorisati tu sekciju na sajtu. Pratim nekoliko sajtova dnevnih novina i nedeljnih i znam u kakvom nam je stanju novinarstvo. Sve ono sto ispada iz kalupa najustogljenijeg teksta, koji bi kompjuterski program mogao da sintetise, se osudjuje automatski. Ali opet kazem uvek vredi pokusati i uvek bi se nasli citaoci koji bi postovali i cenili jedan malo slobodniji novinarski rad. Vrlo mi je drago sto si na taj nacin prihvatio kritiku.

Poslednja izmena:
Zamisli uredjaj koji sve moze, a interfejs laguje i secka. A to vec postoji, zove se Windows tablet, i godinama je stajao po policama i niko za to nije zainteresovan. iPad nije to, on ne treba da zameni desktop ili laptop, vec treba da bude kako je Bane rekao, uredjaj koji ti stoji u dnevnoj sobi, da ga pokupish usput i u najvecoj mogucoj udobnosti i interaktivnosti prosurfujesh, proverish mail, startujesh neshto od gomile softvera kakav ne postoji ni na kakvom PCu. Korishcenje iPada za takve stvari i u tim prilikama (koje su sigurno kod svakog od nas na dnevnom nivou) je neuporedivo ugodnije i bolje nego laptop u krilu recimo za shta garantujem da vecina ovde radi.

E tu dolazi do problema koji se naziva standard. Takav uredjaj jednostavno nije za ovo trzishte gde se krpi za bilo kakav hardver, pa je automatski za vecinu odbachen kao preskup komad tehnike koji koshta dosta a ne moze da radi sve.

...gde se krpi za hardver ili se daje citavo bogatstvo za graficke karte koje su neupotrebljive. Ja sam pre kupovine sumnjao u funkcionalnost ipada, ali evo sad ga ne ispustam iz ruku. Lakse mi je kliknuti na home dugme i pregledqti sta ima na bencu novo npr. nego paliti komp i ostalo.a da ne pricam sta mi znaci na letovanju sada. :D

Nisam ni rod ni pomoz' Bog, ni admin ni mod ovde, vec obicni korisnik, htedoh da kazem koju iz user ugla.

Nažalost vecina citaoca nije spremna da cita malo slobodnije tekstove, ali bih ja pre odabrao da pišem slobodnije tekstove koje ce citati citalacka manjina nego ustogljene tekstove za vecinu?

nisam mod, vec obican korisnik koji cita ove testove. Neki su bolji, neki malo slabiji, ali prenose poruku i ono sta ja zelim da procitam. Ovo je specifican forum, namenjen jednoj industriji (IT), ne zelim da citam opste, slobodnije info. Primera radi, citam NIN, ubacili su deo koji se tice tehnologija, i muka mi je kada procitam bilo koji deo tog "slobodnim stilom", za siroke mase pisanog teksta.

I zasto ne ubacite neku kolumnu? Kolumna moze svasta da trpi, a opet ako nekoga ne zanima moze samo ignorisati tu sekciju na sajtu.

bas to, moze svasta da trpi, ali nije joj mesto ovde. Kolumna, odnosno potpuno subjektivno misljenje autora iste, meni ne treba. Svako od nas ima svoje subjektivno misljenje, Bench je toga pun (pogledaj bilo koju hate - hype temu Intel vs. AMD, Apple vs Android...), zelim da procitam opis o nekom uredjaju iz sto je moguce objektivnijeg ugla.

uvek bi se nasli citaoci koji bi postovali i cenili jedan malo slobodniji novinarski rad.

u pravu si, nasli bi se citaoci, ali ovde nas je preko 30.000 registrovanih (potencijalnih) citalaca, da li si siguran da bi to vecina cenila?

My 2c.

A

Vecita potreba za necim "drugacijim".
U muzici to je otlisko toliko daleko da sad u vecini pravaca imamo njihovu "alternativu". Cik pogodi koliko je to kvalitetna muzika... Drndanje vune, sto bi moj profesor rekao. Nisu svi rodjeni sa tom nekom idejom kojom ce ostaviti neki vecan trag. U svemu je tako pa i u novinarstvu. Zato je bolje drzati se pravila i maksimalno ih ispostovati. Kroz takav pristup dobijes mnogo vise kvalitetnih i korisnih informacija nego citanje necijih utisaka kroz uzaludni pokusaj da se ima "oreginalan" pristup. Bas taj Kuzmanovic koga spominjes pise jako prepoznatljive tekstove pune licne strasti i netrpeljivosti prema bilo cemu sto se kosi sa njegovim afinitetima. Odlicno citanje za WC...
Benchmark do sada nikad nije omanuo u prakticnoj upotrebljivosti svojih testova. Bravo Bane, odlican tekst!

Moram da dodam...ne radi se ovde uopste o uredjivackoj politici, mora neko da te razume ako zelis da pises na takav nacin. Ali, ako te njih 5 pohvali a 3005 njih opali po tebi "jer se pravis pametan" - ne verujem da ces imati volje da nastavis tim putem...

Znas li zasto Kuzma traje? Zato sto nema ove vrste kritika, pise kako mu se hoce, neko ga shvati, neko ne, ali ne mora ni da cita komentare onih kojima se ne dopada ili ga ne kapiraju. Tu i jeste osnovna razlika izmedju weba i printa: tamo izlaze samo zelje, cestitke i pozdravi.

P.S. E da, hoce li iko da pohvali drajverove slike ili ne? :D

E ja sam bas hteo da pohvalim drivera, ali sam onda to stavio u drugi plan zbog onoga sto sam napisao. A kozemo li znati ko je fotomodel? :D
Driver je jedini beskompromisni autor na benchu. :D
Zasto ako pises malo drugacije to odma' mora da se etiketira sa "pravis se pametan". Nekoliko novinara koji pokusavaju da izbegnu kalupe ovde kod nas se obicno proseravaju, a to ne mora da znaci da ce svaki originalan tekst biti proseravanje. To ni ja ne mogu da podnesem.
Muzika je opet neka druga stvar, to ti je fora da kad si nekreativan i kad ne znas da sviras onda izmisljas novi podpodpravac. :D

Poslednja izmena:
Shhh!, kad se uobrazi dicice ti cenu :D

Pa poenta i jeste u tome da ce te tih 5 pohvaliti jer im je bilo dosadno i mnogo je kul kad neko doda svog "twista" a to koliko su oni zaista dobili prakticnih i objektivnih informacija, to nije bitno. Uglavnom ce takve tekstove gotiviti oni sa cijim se misljenjem i stavom taj tekst poklopi 100%. Zato ih i ima 5 u odnosu na 3005.

Pa nije originalnost samo zastupati svoje stavove. Vec uvodjenje nekih duhovitih dosetki, komentara, drugaciji koncept teksta, malo cinizma i satire, sto da ne. :D

Fotomodel je autor testa :)

Može još jednom objašnjenje šta ovo znači?

A fotke? Pa, ok su, ništa spec... Fotka k'o fotka.

Nego, kakav je iPad za gledanje filmova npr. iz kreveta? Kakav za neko malo duže kuckanje texta? Da li ga je nezgodno držati u tim slučajevima?

Nego, kakav je iPad za gledanje filmova npr. iz kreveta? Kakav za neko malo duže kuckanje texta? Da li ga je nezgodno držati u tim slučajevima?

Za filmove: fenomenalan. Serve to me + Stream to me + iPad = mean por...ovaj movie machine. ;) Orientation lock na ON i vozi. Odličan i za neke duže vožnje, busem ili nešto slično.

Za kucanje: iskucao sam ceo iPad tekst (pisao za PC) na njemu i sada pišem test iPhonea 4, isto gotovo sve na njemu. Kucao u kratkim naletima, po 2-3k teksta u cugu najviše. Nije za više, zato što se zanesem, počnem prebrzo da kucam i onda grešim dosta jer raspored tastera nije isti, a ni naša slova nisu direktno dostupna.

O igricama i smiri-dete faktoru da ne pričam. Sprava je stvarno sjajna i meni se odlično uklapa u redovne aktivnosti.

Za filmove: fenomenalan. Serve to me + Stream to me + iPad = mean por...ovaj movie machine. ;) Orientation lock na ON i vozi. Odličan i za neke duže vožnje, busem ili nešto slično.
Ma, ja sam baš mislio kako je za upotrebu kući, tj. kad se film gleda zavaljen iz kreveta. Kako onda držati "tablu"? Kako sprečiti da se iPad ne pomeri kod svakog pomeranja onoga ko leži na krevetu?

A što se tiče kucanja iole dužeg texta - ne znam kako bih držao tablet prilikom toga? Držim levom rukom (na krilu), a desnom kuckam? Ili stavim na sto (nešto podmetnem, da bi bio pod uglom), pa onda čukam? Čini mi se da držanje nečega tako velikog i teškog nije ugodno posle 5 minuta...

Pitam sve ovo, jer pokušavam da skontam praktičnu stranu iPad-a, odn. za šta bih ja mogao da ga koristim kad bih imao nešto takvo (naravno, u ovom trenutku čak i ne razmišljam o kupovini tako nečega, nego se jednostavno teorijski zanimam).

Poslednja izmena:
Kakva je on-screen tastatura? Da li ima 5 redova (sa brojevima)?

Ma, ja sam baš mislio kako je za upotrebu kući, tj. kad se film gleda zavaljen iz kreveta. Kako onda držati "tablu"? Kako sprečiti da se iPad ne pomeri kod svakog pomeranja onoga ko leži na krevetu?

A što se tiče kucanja iole dužeg texta - ne znam kako bih držao tablet prilikom toga? Držim levom rukom (na krilu), a desnom kuckam? Ili stavim na sto (nešto podmetnem, da bi bio pod uglom), pa onda čukam? Čini mi se da držanje nečega tako velikog i teškog nije ugodno posle 5 minuta...

Beh sad, mogu da ti pričam do sutra, dok ne probaš ne znači ti ništa. :)
Ja se zavalim, savijem noge u kolenu i stavim iPad ispred. Kucam uvek s obe ruke, iPad je ili na stolu ili u krilu.

Ne vredi pričanje, ako nekad budeš u prilici da probaš, to je jedino merodavno.

Dobar tekst, Bane. Ljubaznošću mog šefa, inače teškog gadget manijaka, imao sam priliku da se malo poigram sa njegovim iPad-om, na žalost takođe na kratko, i upravo sve što si ti primetio, primetio sam i ja.

Ono u čemu se ne slažem sa tobom je konstatacija da će ovaj uređaj imati neku veliku budućnost, mislim da bi bolje bilo da si izostavio takav komentar. Po meni, nema budućnosti za iPad, on će ostati da popunjava malu nišu na tržištu, otprilike kao Mac Mini. Ono što definitivno ubija iPad je isto što je već odavno ubilo tablet koncept - užasna ergonomija. Nije on težak, naprotiv po mom subjektivnom osećaju prilično je lak, ali držati tih 700 grama između palca i ostalih prstiju brzo zamori. Još je gore kad treba da kucaš, držanje jednom rukom i nabadanje slova drugom je meni bio neopisivi smor, toliki da verovatno ne bih imao živaca ni da ovakav kratak post otkucam na iPad-u. Kad ga spustim na sto još je gore, hoće i malo da se klacka dok kucam. Kao pregledač sadržaja, bilo da su to filmovi, knjige, web stranice, svejedno, iPad ima nekog smisla, ali za neki rad ta mašina je katastrofa. Unos teksta je neopisivo udobniji i brži na starom dobrom laptopu u krilu, sa osećajem tastera pod prstima, sa obe ruke slobodne i čitavim ekranom pod pravim uglom u odnosu na pogled. Kada čovek već izvesno ne može koristiti iPad kao svoj jedini računar, niti ga može koristiti kao zamenu za poslovni laptop, on ostaje samo kao jedan dodatni poveliki multimedijalni plejer sa internet browser-om, malo kome tako nešto realno treba, pogotovo u ovo vreme recesije. Doduše, malo kome je realno trebao i preveliki, preteški audio plejer sa hard diskom, pa je Apple ipak uspeo da se obogati na njemu, ali teško da im se toliko posreći dvaput, uz svu famu.

Poslednja izmena:
LOL, i to kaze neko ko kopira fajlove iz komandne linije :d

iPad je vec pokrenuo isto ono shto je uradio i taj veliki audio player i iPhone, a zamisli ni jedan nije "open" da moze svaka shusha da zvanichno prodaje aplikacije za njih :)

P.S. E da, hoce li iko da pohvali drajverove slike ili ne? :D

Shta fotke, a video ? :) Takav josh ne postoji ni u jednom testu na netu :) Uz pomoc shtapa i kanapa ispao je skoro kao u iPad reklami :)

A fotke? Pa, ok su, ništa spec... Fotka k'o fotka.

Nije da me briga za komentar, ali ti mora da si jedan od onih koji za najozbiljniji posao ne bi angazovao fotografa vec "mogu ja to sam mojim Ixusom"...

Maaa, ništa posebno :D Evo umem i ja:

Izgorela ti Sanja, moja bolja :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno