Šta je novo?

Test: Alienware m14x

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Alienware m14x

Kada neko pomene prenosne računare namenjene gejmingu, prvi proizvođač koji većini padne na pamet je Alienware. Ova kompanija koju je preuzeo Dell, je pomalo promenila "politiku" od kada je dobila novog vlasnika, pa su od tada ponudili čitavu paletu modela sa ekranom dijagonale od 11" do 18". Nažalost m15x je izbačen iz ponude, iako se radilo o jako dobrom modelu, da bi bio zamenjen od strane novog 14-inčnog brata, koji nosi oznaku m14x. Ovo je učinjeno verovatno zbog toga što je m15x posedovao kućište teže od većine 17-inčnih notebook-ova, a imao je i hardverske karakteristike koje bi odgovarale jednom takvom prenosniku, pa je njega i m17x delila jako tanka linija. Sa m14x segmentiranje ponude je daleko evidentnije, ali je Alienware i dalje pokušao da ugura veoma snažan hardver u svog "mališana", pa smo želeli da saznamo kakav je krajnji rezultat..

m14x_4_s.jpg

Koncept koji m14x treba da predstavlja jeste idealan odnos performansi, mobilnosti i autonomije uz sve ono što predstavlja zaštitni znak Alienware-a, a pri tome mislimo na kvalitetan izbor komponenti, vrhunsku izradu i dizajn optimizovan za igrače. Gejming notebook od 14" je prilično veliki izazov, sam po sebi, jer sa jedne strane poseduje relativno skučeno kućište u koje je potrebno smestiti snažan hardver koji, razume se, prati visok TDP. Dakle, rashladni sistem mora biti prilično kvalitetan, jer će biti stavljen na muke onog momenta kada se "zavrti" prvi ozbiljniji naslov. Uostalom, niko ne želi da ventilatori na malom laptopu "urlaju", a kamoli da vam usija butine dok ga koristite, zar ne?

m14x_11_s.jpg

Problemi se tu ne završavaju, jer zbog specifične dijagonale, korisnici očekuju i poveću autonomiju, što je sasvim razumljivo. Jednostavno, m15x je, iako samo jedan i po inč veći, imao daleko bolje uslove za stvaranje reputacije. Mogao je "da prođe" sa vrlo kratkom autonomijom, a opet zbog njegovih dimenzija je bilo lakše izboriti se sa snažnim hardverom. I za sam kraj ostaje i pitanje cene - da li biste želeli da kupite m14x kada bi koštao kao m17x ili m18x koji u sebi kriju snagu snagu sposobnu da posrami i kvalitetan desktop?

http://mobile.benchmark.rs/notebookovi/test_alienware_m14x

Zamerka autoru teksta, optimus ne da ne radi odlicno kako on kaze, nego ne radi nikako, to je mozda i najveci FAIL nVidie u poslednjih 12 meseci(hteo sam da napisem neki duzi vremenski period, al onda sam se setio cuvene fizike o kojoj niko vise ne prica, felermia itd...)

@playboy Ako mozes da napises modele laptopova koje si testirao koji imaju optimus tehnologiju i da su fail?
Meni na asus k53s radi odlicno, 3-4h baterija na sufrovanju, 30-45min gta4

DELL XPS L502x
ASUS K53E x2 treci K53 koji sam kupovao nije imao diskretnu
Lenovo, ne mogu se setiti oznake, ako je neophodno mu kasnije editovati post kad se cujem sa drugarom

Nigde optimus ne radi kako su oni zamislili...

Greska u oznaci izvinjavam se, koliko ih ima pogubio sam se. Dva K53 su imala GT540 a jedan intel HD2000 iako SVUDA PISE DA JE HD3000, PROCESOR JE INACE B950 - SVUDA U SRBIJI PISE DA JE U NJEMU HD3000 GRAFIKA, A TAKAV CPU NE POSTOJI... Jos jedna obmana tako da se ljudi paze, jer razlika nije mala izmedju ova dva GPU-a, HD2000 nije sposobna za mnoge operacije koje su danas neki standard.

Nema ova moja konstatacija veze sa ASUS-om nema potrebe da se alarmiras, to ti kazem cisto da me razumes sta sam hteo reci, jesam ja pogresio u oznaci i tu si 101% u pravu, ali i dalje stojim da je Optimis jedno veliko s*anje. Ko moze neka me demantuje, ali to jako tesko, ima vec dosta tema s ovim problemom na forumu, cak se dolazilo i do zakljucaka na nekim temama da je to problem iako u pocetku nekima to nije delovalo tako.

Pozdrav

Imao sam prilike da vidim Alienware laptop, na ovaj fazon, i5 procesor i 6870 mobile grafika, i mogu vam reći da nikakav Asus ne moze ni izdaleka da pridje ovakvoj izradi, koju ima Alienware. Postoji crna varijanta, sa plavim, tako da uzivo prilicno dobro izgleda, jak je kao tenk, kuciste je skoro celo od dve kombinacije metala. Jendom recju ludnica od laptopa, dok se ne vidi uzivo dzaba i slike i sve.

Jos nesto meni se cini da su ovo neke zvanicne 3DSMax slike u ovom bench testu, nije fotografisano, pa tu tek ne moze da se vidi kako izgleda, samo treba zaobici ovu crvenu varijantu, inace model koji sam ja imao prilike da vidim, mozete da mu menjate boje celu duginu paletu! 😀 Ili da ih iskljucite.

Poslednja izmena:
Zamerka autoru teksta, optimus ne da ne radi odlicno kako on kaze, nego ne radi nikako, to je mozda i najveci FAIL nVidie u poslednjih 12 meseci(hteo sam da napisem neki duzi vremenski period, al onda sam se setio cuvene fizike o kojoj niko vise ne prica, felermia itd...)

Ja nisam iskusio nikakve probleme, koncept gasenja NVIDIA GPU-a prilikom rada na bateriji je radio onako kako sam i ocekivao, ne znam zasto onda ne bih rekao da radi odlicno? Stvarno nije bio dugo kod mene, ali za nedelju dana, koliko sam ga njakao, nije nista omasio 🙂

On ima zastitu da nece da ode na max frekvencije, kada je na bateriji, ali to je normalno, isto se ponasa i moj Alienware m15x, mada sam to resio sa ThrottleStop programcicem...

Nije tebi jasan koncept Optimus tehnologije tj kako je zamisljena. Nikakve veze to nema sa gasenjem nVidia GPU-a prilikom prelaska na bateriju. Sazeto objasnjeno - ti surfujes u brauzeru nekom i za to vreme je aktivna intel HD 3000 grafika i pozelis da odigras neku zahtevnu igru, ti samo zatvoris brauzer kliknes na ikonicu igre i Optimus tehnologija bi trebalo da prepozna da si pokrenuo zahtevnu 3D aplikaciju i nju pokrene sa nVidia GPU-om, e to ne radiiiiiiiiii. Aj ok ne radi nije prvi put nVidia slagala, ako probas da u nvidia control panelu napravis profile za .exe fajlove igrica da ih pokrece nVidia GPU ni od toga nema nista...

E to su problemi, moras prvo znati o cemu se radi...al nemoj da te to obeshrabruje, ko za koliko ljudi ne zna sta je optimus, pa se cini da ta "tehnologija" sljaka kako treba...evo ti si bio ubedjen da ti optimus radi : )

Greska u oznaci izvinjavam se, koliko ih ima pogubio sam se. Dva K53 su imala GT540 a jedan intel HD2000 iako SVUDA PISE DA JE HD3000, PROCESOR JE INACE B950 - SVUDA U SRBIJI PISE DA JE U NJEMU HD3000 GRAFIKA, A TAKAV CPU NE POSTOJI... Jos jedna obmana tako da se ljudi paze, jer razlika nije mala izmedju ova dva GPU-a, HD2000 nije sposobna za mnoge operacije koje su danas neki standard.

Da, cesto moze da se nadje taj podatak da ti Sandy Bridge procesori imaju HD3000 grafiku ikao cak i na wikipediji stoji:

All mobile processors, except Celeron and Pentium, use Intel's Graphics sub-system HD 3000 (12 EUs).

@pedjoni78 , treba na sve paziti, na svakom koraku ceka neko da te z*****, nazalost ne moze covek znati sve i biti svestan svih prevara...

Jasan je meni taj koncept, samo sam komentarisao da sam isprobavao na bateriji, posto me iskreno ni ne zanima da li optimus radi na punjacu, ali nisam primetio da ne radi, zanima me sta je tacno problem, da bih mogao da proverim sledeci put, moj m15x nema integrisanu grafiku, samo HD5850m, a verujem da se to primeti tek nakon nekog duzeg koriscenja notebooka.
Da li je problem u tome sto samo nesto ne radi ili nista ne radi? 🙂

Matori ti si promasio forum :d Optimus je vezan samo i iskljucivo za laptopove sa nVidia grafikom i SB procesorom koji ima integrisanu grafiku...a cak i kad lap ima SB i nVidiu ne znaci uvek da ima i optimus...

brate citas li ti sta pisem, nista se ne razumemo? 🙂

Znam, zato ti i kazem da nisam mogao nikad da posvetim vreme optimusu, jer je moj notebook daleko od te price, a sve sto dobijem na test je kod mene cesto svega par dana, tako da nisam imao vremena da se previse posvetim tom problemu, pa me zanima na sta da pazim... Ukoliko vec imas svakodnevni kontakt sa notebook-om koji ima SB, nvidia GPU i Optimus, dosta mi znaci iskustvo, zato te i pitam.

Poslednja izmena:
ma meni to i nije problem, iskreno zabole me za automatski "switch" koji menja grafike...

Dobro, ali ljudi koji citaju tekstove ce mozda imati problem sa tim, to mi je i posao da takve stvari napisem, iskreno, koliko god mozda nebitno bilo, glupo mi je sto sam to propustio i ne zelim da u sledecem tekstu opet napisem kako nesto radi kako treba, a u stvari ne radi 🙂

E to je nesto drugo, ali cinjenica je da optimus iz nekog razloga ne radi kako treba, a zasto je to tako ne znam, niti trenutno imam potrebu i zelju da se oko toga angazujem.

Ok, samo mi reci koje su situacije u kojima si ti konstatovao da ti je Optimus zakazao? Bas mi i treba info iz tvog iskustva, ako te ne mrzi par recenica da bacis, to bi mi dosta olaksalo posao kada sledeci put naletim na notebook sa optimusom, a kontam da ce ih biti sve vise 🙂

meni optimus radi najnormalnije na 15ak instaliranih igrica, na 3 racunara. menja graficke najnormalnije.

Po mom iskustvu, Optimus ponekad ima problema sa nekim naslovima (ono gde sam video da ne prebaci na GeForce je recimo GTA III, a cuo sam da i u PES-u ne pali), inace u 95% naslova radi savrseno...

Znaci mene i ne treba da cudi sto nisam primetio nikakve problem, bas sam gledao po netu, ni jedna igra od onih koje sam testirao nije prijavljena kao problem... 🙂

Optimus i meni na y570 (i7/555m) radi lepo, sem 😀 chorme-a, nece da tera ni chrome ni flash u chromu na 555, sam na intel, ne mogu ko coek da igram flash TD 🙂

koliko kosta ovo cudo od AW i koji specs ima, kao i ko su mu najveci konkurenti na trzistu i po kojim cenama? ,)

realno, tesko je reci, ne znam da jos neko ima gejming 14" sa nabudzenim Core i7 i full verzijom GT555-ice... 🙂
ASUS-ova G serija je u nekoj meri po konceptu i dizajnu konkurentna Alienware-u, ali je najmanji model 15,6" i on je pre konkurencija jacim AW modelima. Koliko je meni poznato, na nasem trzistu nema laptopova koji bi bili konkurencija m11x i m14x...

slazem se u tom segmentu 11"-14" nema toliko nabudzenih NB-ova, ali opet se postavlja pitanje da li je GT555 "prava" gaming kartica kada trenutno na trzistu imamo 560, 570 pa i 580...?

opet koja je razlika u ceni ovog AW i jednog Asus G 17" ?

da li je pravom gameru bitna velicina display-a?

Naravno da nije, ali se postavlja pitanje da li mu je zaista potreban notebook 🙂 Ovo govorim iz licnog iskustva, jer imam bas Alienware i sve je divno, bajno, sjajno, dok mi stoji na stolu i koristim ga dok mi je desktop zauzet (npr. testiram grafike) i na njemu se onda pomalo igram ili radim nesto drugo... E sad, cim je desktop slobodan odmah prelazim na njega, jer mi je 27" monitor daleko prijatniji sto je i logicno 🙂

Sa druge strane, kad treba da ga ponesem negde, ako ne idem kolima, odmah bataljujem pricu i trazim izgovor da ne umrem tegleci ga okolo (pritom daleko od toga da sam slabasne konstitucije 🙂). Jednostavno, m14x je kompromis, koji balansira izmedju necega sto je zapravo mobilno i iole kompaktno, a sa druge strane moze da se iskoristi i za igre u odredjenoj meri. Problem je samo sto ima cenu od 1300 evra, a u ovoj zemlji je tesko prihvatiti da se za te pare dobije proizvod koji nije ni tamo ni ovamo i to je takodje sasvim razumljivo i ujedno i razlog sto sam se ja odlucio za veci model 😀

Poslednja izmena:
ono sto ja hocu da kazem je da za tih 1300e mozes da dobijes npr asus ili msi gaming serije koji ima bolji specs i vecu mobilnost a opet po mom misljenju ono sto ti kazes, prirodnije, veci display 🙂

al Boze moj sve je stvar licnih afiniteta... 😀

Imam m14x od pocetka novembra tj. nekih 3 meseca. Nema konkurenciju jer trajanje baterije i tezina ne mogu da se porede sa 15'' Asus G serijom (naravno ni performanse zbog toga jer 560gtx u Asusu oduvava ovo lako) niti sa bilo kojim drugim gaming laptopom. Kvalitet izrade kucista, tastatura sa 16 razlicitih boja leda i 9 nezavisnih svetlosnih grupa su prica za sebe. Dizajn je za mene naprevazidjen ali to je krajnje subjektivna ocena.
Bio je oko 130k dinara u novembru, sada u Pinu traze 154k (LOL). Dokupljen je kingstone komplet 2x4GB na 1600Mz rama i AW ranac za 14'', savrsen za njega. Cesto putujem i radi i do 5 sati na bateriji (8cell) a u slucaju par hibernacija sam par dana komplet radno vreme prosao bez vadjenja punjaca iz ranca. Ovakvo nesto se sa discrete 560gtx ne moze odraditi.
Na putu sam u poslovnom okruzenju min 8 sati, gde Optimus dosta znaci. Uvece se moze poterati ozbiljnija igra, nvidia 555gt se palila bez greske svaki put.
BTW, gt555 u Lenovo ideapad seriji i recimo u asusN55 seriji nisu identicne karte kao ova u AW. Ovo me je odbilo od kupovine pomenuta dva latopa.

Versions (ordered by performance)

144 cores 709MHz (GF106), 128Bit GDDR5, e.g. MSI GX780
144 cores 590MHz (GF106), 192Bit DDR3, e.g. Dell XPS 17, Alienware M14x
144 cores 590MHz (GF106), 128Bit DDR3, e.g. Schenker XMG A501 / A701 (Clevo W150HRM / W170HN)
96 cores 753MHz (GF108), 128Bit GDDR5, e.g. Lenovo Y570p / Y560p
144 cores 525 MHz (GF116), 128 Bit DDR3, e.g. Medion Akoya P6812

Ili:If a game doesn't run smoothly, it is partly because of the memory bus of only 128 bits. Asus should have preferred a version with a 192 bit interface, like Dell uses for example (see XPS 17 or Alienware M14x). http://www.notebookcheck.net/Review-Asus-N75SF-Notebook.65119.0.html

M14x je bar u mom slucaju pravi multifunkcionalni laptop koji je sposoban da potera 2WIN7 virtualne masine paraleno i da na hostu radi tezak rendering. Tezak je ispod 3kg i prenos iz kancelarije u kancelariju stvarno nije problem. Baterija u slucaju mailovanja i rada na dokumentima tokom 8 sati moze da cuda napravi 🙂 Imao sam pre njega Asus N71 (btw odlican laptop) na kome sam drzao touchpad uvek iskljucen jer je kucanje mailova cinio nemogucim. Ovde za 3 meseca se jos nije javila potreba da i jednom iskljucm touchpad- SAVRSEN JE. Gaming na laptopu je selfexplanatory pa ne bih trosio reci.
Jedan usb port je moguce koristiti za punjenje mobilnog i kada je laptop ugasen (ima jos dva 3.0 porta).
Ukoliko se naruci direktno od Della u USA, moguce je dobiti custom name plate koji je zasrafljen na dnu laptopa ali sam zbog samo 1 godine standardne garancije vs 3 godine kod nas resio da uzmem kod nas (dobio default 'm14x' na nameplate-u).

Red je na kraju da iznesem cime nisam zadovoljan.
Ima mesta na ploci za dve ram plocice i prosirenje na 16GB nije moguce iako mi zbog posla to treba.
Na svojoj kozi sam doziveo da nvidia ume i te kako da pravi lose drajvere i stara fama kako je ATI zaduzen da pravi ****** s drajverima nema veze s mozgom. Iskustvo pokazuje da to zavisi od slucaja do slucaja. Probane su 4 verzije nvidia drajvera (2 sa dell sajta, 2 sa nvidia) i svaka je radila drugacije sa svojim bugovima. Recimo poslednji Verde 295.73 WHQL for notebook GPUs imaju bug da Skype nece da se startuje (WTF?!, kakve veze to ima sa chat programom, al ajde), na svim ostalim pucaju pojedine igre ako se ukljuci dx11, gamma se sama resetuje kada se startuje gt555 i tako... svaki dan otkrijem nesto novo. Moram priznati da jos nije failovalo startovanje nvidie u igrama umesto intela tj. taj deo Optimusa radi savrseno, za sada.

Laptopom sam za sada odusevljen i prava je steta sto drajveri za Optimusa kvare u pojedinicm slucajevima opsti utisak.

p.s. na pauzama sastanaka nema toga ko nije prisao da vidi kakvo je to cudo od laptopa, pogotovo je zanimljivo kada kravatasi sa thinkpedima i latitude-ovim vide da njihova kucista i nisu bas nesto 🙂

Zaboravih par stvari.
Review bencha je stvarno dobar i mogu reci da se slazem sa svim sto je napisano u potpunosti. Velika retkost 🙂 Svaka cast!
Sto se tice samog laptopa zaboravio sam jednu krupnu stvar da pomenem a to su zvucnici. Posle uzivanja u 2.1 zvuku na Asusu N71 i direktnog poredjenja kako ista pesma zvuci na par laptopa koje su kolege s posla imale (thinkpadi, acer cini mi se timeline, latitude...) nisam hteo da mi naredni laptop ima gori zvuk. M14X je sasvim opravdao i zvuk je stvarno odlican.
Na donjoj ploci laptopa postoji 5 led lampica i fizickim pritiskom u njihovoj blizini je moguce videti koliko je baterija puna/prazna i kada je laptop ugasen (da li je upaljena 1 lampica od 5 ili vise itd.).
Fabricki dolazi sa opcijom da ovo funkcionise u windows media playeru a postoji plugin i za winamp:
http://www.youtube.com/watch?v=6YxTjzxSkSQ&feature=related

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno