Šta je novo?

Termalna pasta?

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Uzeo sam Xigmatek Hdt Red scorpion cooler i uz njega dobio on belu termalnu pastu. Ima li neko iskustva sa njom i da li je neophodno, odnosno koliko je isplativo da umesto nje uzmem ocz freeze ili AC mx2 pastu? Bilo je ranije likova na forumu koji su prodavali ove paste..ima li jos uvek nekoga?

Pa dobijes mozda 1-3 stepena manje..imas sve paste u BH koji ce ti likovi ;)

Uzeo sam Xigmatek Hdt Red scorpion cooler i uz njega dobio on belu termalnu pastu. Ima li neko iskustva sa njom i da li je neophodno, odnosno koliko je isplativo da umesto nje uzmem ocz freeze ili AC mx2 pastu? Bilo je ranije likova na forumu koji su prodavali ove paste..ima li jos uvek nekoga?
\

Glavna stvar je dobar kuler, to vec imas, ni jedna pasta ti nece drasticno
smanjiti temperaturu, dakle nije neophodno.

još kako znači dobra pasta. npr gelid gc1 daje za 3-5 stepeni manje temp oc ac5 koji od redovne paste koja ide sa box kulerima daje do 8 stepeni manje temp. to bas i nije malo kad se oc

Poslednja izmena:
još kako znači dobra pasta. npr gelid gc1 daje za 3-5 stepeni manje temp oc ac5 koji od redovne paste koja ide sa box kulerima daje do 8 stepeni manje temp. to bas i nije malo kad se oc

Ma indigo je keva :p

Sve preporuke za AS5, oduvek sam je koristio pa sam pre nekog vremena uzeo i OCZ freeze i mogu samo da kazem da je zaobidjes, mnooogo se tesko nanosi i daje vece temperature od AS5

Sve preporuke za AS5, oduvek sam je koristio pa sam pre nekog vremena uzeo i OCZ freeze i mogu samo da kazem da je zaobidjes, mnooogo se tesko nanosi i daje vece temperature od AS5

Izgleda ti je zapao neki felericni primerak...

ja cenim da je hype oko pasti budalashtina.

sve je to isto, glina, pasta, poenta je da izmedju procesora i kulera postoji termalni provodnik, koji ce da prebacuje toplotu sa heatspreader-a na metal kulera, a da li je neshto manje ili vishe termalno propusno (male razlike u sluchaju o kom prichamo) prestaje da bude bitno onog trenutka kada cpu dobije svoj peak temperature.

bar to ima smisla sa fizikom koju sam uchio u srednjoj, ako je neki proizvodjach paste smislio neshto mimo tih zakona, svaka mu chast.

Izgleda ti je zapao neki felericni primerak...

Pa sta znam, mozda, mada to mi drugar iz svajcarske donosi, trebalo bi da shljaka kako treba, eno vidim i na youtube neke snimke, nece da se razmazuje lepo. Mozda treba malo vise da se pomucis da bi se razmazala, ali zato sa AS nemam tih problema:)

Pa sta znam, mozda, mada to mi drugar iz svajcarske donosi, trebalo bi da shljaka kako treba, eno vidim i na youtube neke snimke, nece da se razmazuje lepo. Mozda treba malo vise da se pomucis da bi se razmazala, ali zato sa AS nemam tih problema:)

Sta ima i da je razmazujes? Crta po sred procesora, naslonis hladnjak, malo levo-desno i cao-zdravo :d

ja cenim da je hype oko pasti budalashtina.

sve je to isto, glina, pasta, poenta je da izmedju procesora i kulera postoji termalni provodnik, koji ce da prebacuje toplotu sa heatspreader-a na metal kulera, a da li je neshto manje ili vishe termalno propusno (male razlike u sluchaju o kom prichamo) prestaje da bude bitno onog trenutka kada cpu dobije svoj peak temperature.

bar to ima smisla sa fizikom koju sam uchio u srednjoj, ako je neki proizvodjach paste smislio neshto mimo tih zakona, svaka mu chast.

Istina, sve je to 1-2 stepena max razlike. Neko se hvali kako mu je pasta smanjila temp od 5 stepeni a mozda ni ne razmislja da mu ranije nije hladnjak legao na proc kako treba. Eto bio je jedan test na netu gde je lik testirao par vrhunskih pasti i zubnu pastu. Cak se zubna pasta pokazala i najboljom :D ali u prvih pola sata, posle se brzo osusi i zapekne. Pasta je tu da popuni neravnine na bazi hladnjaka, sto je baza ravnija manji je uticaj paste na temperaturu.
Evo ga i "zubna pasta test" http://www.dansdata.com/goop.htm

Pouzdano znam da je razmazivanje paste najgori moguci nacin da se termalna pasta nanese. Najbolji rezultati se postizu kada se na jednom mestu nanese pasta, pa se ona pod pritiskom razmaze. Od vrste i gustine paste zavisi i metoda nanosenja (za silikonsku je dovoljno kapnuti po sred procesora i ona ce se lako rasiriti, dok za Silver paste to nije dobro, posto su guste).

Malo levo malo desno i ostane sredina najtanja sa pastom :D:D, nanosenje paste pored njenog kvaliteta je kljucna stvar za garantovano dugorocno funkcionisanje i klokovanje masine.

Nema veze njena debljina, sto je manje ima to je i bolje, bitno je da su baza kulera i IHS sto ravniji.

Pouzdano znam da je razmazivanje paste najgori moguci nacin da se termalna pasta nanese. Najbolji rezultati se postizu kada se na jednom mestu nanese pasta, pa se ona pod pritiskom razmaze. Od vrste i gustine paste zavisi i metoda nanosenja (za silikonsku je dovoljno kapnuti po sred procesora i ona ce se lako rasiriti, dok za Silver paste to nije dobro, posto su guste).

Nema veze njena debljina, sto je manje ima to je i bolje, bitno je da su baza kulera i IHS sto ravniji.

Ma ti radi kako mislis da je najbolje samo nemoj davati pogresne savete. Hvala.

Licno i sam preferiram razmazivanje paste, na 100 primera sam video da su ljudi samo stavljali na jedno mesto ili vukli liniju i posle skidanja kulera se ustanovi da je na taj nacin kuler imao kontakt sa procesorom recimo na samo 30% povrsine, a to nam jasno govori da moze biti bolje! Takodje kada se stavi pasta na jedno mesto ili povuce crta kuler mojom logikom ne moze da se stegne kao i u slucaju razmazivanja paste pa ga je vremenom potrebno pritezati pomalo, a to iziskuje dodatno cimanje!

I zar nevidite da je covek digao temu od pre par meseci a vi se primili ;)

Jezgro se nalazi na sredini IHSa, tako da je tu i najvaznije da ima paste. Ostatak ne utice toliko na hladjenje. Pritezanje kulera je normalna stvar, kao sto se doteze i glava motora :)

Razmazivanjem paste i stavljanjem kulera dolazi do pojave vazdusnih dzepova i samim tim se smanjuje termalna vodljivost paste. Ima da se nadje video na YT gde je neko stavljao pastu i parce stakla preko procesora, i lepo se vidi kako se koja pasta razmazuje i sta se desi kad postavis kuler na prethodno razmazanu pastu.

???

Ti ovo ozbiljno?

da, jel znash fiziku ?

ajde sad -

dva tela razlichite temperature u direktnom konaktu, izjednachavaju temperaturu oba objekta na onu koja je zavisna od zapremine, i pochetnih temperaturi oba tela.

imash dva tela:

1. procesor

2. kuler (koji u ovom sluchaju nema pochetnu temperaturu, vec u zavisnosti od prvog tela, daje odredjeni koeficijent smanjenja temperature)

kvalitet paste izmedju, koja sluzi da popuni mikro rupe, na neravninama usled proizvodnje heatspreader-a i podnozija kulera, ima za ulogu da prenese temperaturu sa procesora, na kuler.

kuler radi konstantno.

vremenski, temperatura ce kad tad da predje, po gore opisanom zakonu, na kuler, preko paste, dok CPU ne dobije svoju maksimalnu temperaturu - onda ce i dalje da je prebacuje, kuler i dalje da hladi, na osnovu goreopisanog - tu je razlika, od 2-3 stepena maksimalno, jer chak i ako sporije prenese temperaturu, kuler ce brze da hladi deo paste blizi njemu, te dobijash isto, jer ce deo paste blizi procesoru onda brze da prelazi na deo paste blizi kuleru.

pazi, ja ovo pishem iskljuchivo na osnovu fizike, nemam OC iskustava, ali vidim da su ljudi ovde mahom pali na marketinshke igre proizvodjacha pasti, koji kada vide rech "arctic" pomisle da je to neki temporalni led, koji se aktivira kad i kompjuter, pa nekim naprednim sistemom postaje sredstvo za hladjenje - pasta NIJE sredstvo za hladjenje, pasta je medijum izmedju procesora i kulera - a kuler je taj koji hladi.

Jezgro se nalazi na sredini IHSa, tako da je tu i najvaznije da ima paste. Ostatak ne utice toliko na hladjenje.

Donekle tacno ali....To sto je jezgro na sredini IHSa ne znaci da ce se toplota samo na taj deo IHSa i preneti, vec isto (jezgro) zagreva i ostatak, naravno nesto slabije kako se prilazi ivicama ali naravno da se hladnjakom i sa tih delova treba odvoditi toplota u cilju boljeg ucinka!

A te zaostatke vazduha ja nisam primetio ni na jednom procesoru/kuleru posle skidanja, jasno se vidi da je kontakt bio potpun...jos pogotovo ako se poliraju komponente!

Poslednja izmena:
@Igoritza

Ne mogu da se zamaram tvojim teorijama.....

Ono sto si malopre napisao je tesko lupetanje. Da li je nesto (pasta) manje ili vise termo propusno najbitnije je kad je opterecen cpu i najvise se greje, ne moze da bude obrnuto, nikako....

Gde god da vidim tvoj post (a ima ih svuda) to je neko filozofiranje, teorije i ne znam sta sve.... Bukvalno samo da odgovoris nesto.... Ajd da se moze procitati nesto korisno, nego.... Ne znam, mozda ti to pricinjava zadovoljstvo....

ali vidim da su ljudi ovde mahom pali na marketinshke igre proizvodjacha pasti, koji kada vide rech "arctic" pomisle da je to neki temporalni led, koji se aktivira kad i kompjuter, pa nekim naprednim sistemom postaje sredstvo za hladjenje

Pa da, deda mraz licno nam je doneo taj led.

Generalno, ako pokrije 70% IHS-a, na konju si. Moj procesor ima znatno veci IHS od tvog, pa uspeva da pokrijem vecinu IHSa sa debljom linijom paste... Ostanu samo coskovi nenamazani.

A te zaostatke vazduha ja nisam primetio ni na jednom procesoru/kuleru posle skidanja, jasno se vidi da je kontakt bio potpun...jos pogotovo ako se poliraju komponente!

To i nije nesto sto mozes da vidis golim okom posle skidanja kulera. Sa takvim nanosenjem neces drasticno izgubiti, ali gubitak -postoji. Ako imas polirane komponente, onda potrebna kolicina paste za nanosenje se drasticno smanjuje i mazanje celog procesora je samo bespotrebno trosenje.

Evo ti pogledaj i sam: http://www.youtube.com/watch?v=EyXLu1Ms-q4

Obrati paznju sta se desava sa razmazanom pastom.

Poslednja izmena:
Evo ti pogledaj i sam: http://www.youtube.com/watch?v=EyXLu1Ms-q4

Obrati paznju sta se desava sa razmazanom pastom.

Prvo sto vidim je da bih licno stavio malo vise paste i bolje razmazao (kod coveka je po uglovima sloj manji nego na sredini. Takodje po pritisku je sve bilo ok, tek kada je popustio malo pocele su da se naziru supljine. Imaj na umu da se sve ovo odvija kada su procesor i pasta hladni. Na 60ak stepeni je sigurno nesto drugacija situacija :wave:

Da, stekali su se na pasti ovde, ali za demonstraciju je i vise nego dovoljno. Ako su se ovde javili baloncici, ko ti ne garantuje da se ne javljaju i ispod kulera? Ja sam i razmazivao i nanosio pastu u liniji, i drasticne razlike nema, mada subjektivno mi se cini da je nerazmazivanjem dobijeno nesto efikasnije resenje (idle temperatura za pola do stepen niza). Sa druge strane, dok sam imao CPU bez IHS-a, nerazmazivanjem paste razlike su vec bile primetnije.

Ako nista drugo, ustedis na pasti za neko buduce mazanje.

MA psiha i navika su cudo...jednostavno volim tako ;)

MA psiha i navika su cudo...jednostavno volim tako ;)

Ako tebi tako odgovara (i sto je najvaznije, funkcionise), nema potrebe da ne nastavis sa daljom praksom. Cela ova prica se potegla zbog ovog komentara:

Ma ti radi kako mislis da je najbolje samo nemoj davati pogresne savete. Hvala.

Na osnovu svog (debelog) iskustva sam i napisao to sto sam napisao. Ako me neko demantuje i kaze da gresim, voleo bih da znam zasto.

Praksa kaze drugacije ;) Sa line metodom, moje procesorce u idle radi na 28 stepeni, a full loadu na 40. Sa razmazivanjem je temp bila malko visa u idle, u load ista. I to sve ispod ubogog TX2 sa poliranom bazom (ma mora da sam lose naneo pastu :laugh:).

@Igoritza

Ne mogu da se zamaram tvojim teorijama.....

niko te ne tera, ovo je forum, izgleda ni to ne znash da koristish. na kraju krajeva, ti si me pitoa, ja ti odgovorio. ako te zamara - udri ignore.

Ono sto si malopre napisao je tesko lupetanje. Da li je nesto (pasta) manje ili vise termo propusno najbitnije je kad je opterecen cpu i najvise se greje, ne moze da bude obrnuto, nikako....

teshko lupetanje je kad ti ne znash, pa napishesh shta ti milo, a ne shta je istina. kad se cpu optereti, i kad se najvishe greje - opet dolazi do izjednachavanja temperature na osnovu konstante hladjenja koju daje kuler na max obrtajima, i procesora. u sluchaju da je lepo razmazano - jeftina glina, ili termalna pasta vrhunskog kvaliteta - rade istu stvar. kuler je taj koji hladi.

Gde god da vidim tvoj post (a ima ih svuda) to je neko filozofiranje, teorije i ne znam sta sve.... Bukvalno samo da odgovoris nesto.... Ajd da se moze procitati nesto korisno, nego.... Ne znam, mozda ti to pricinjava zadovoljstvo....

to da li je korisno ili ne, gledaj ovako - pisar koji pokushava da objasni zabi shta je metafora, stvarno je zaludan lik. ja eto - nisam video da si ti zaba.

Pa da, deda mraz licno nam je doneo taj led.

sarkazam ? ne valja.

niko te ne tera, ovo je forum, izgleda ni to ne znash da koristish.

Ma da, ti ces da me naucis "kako se koristi" forum...

u sluchaju da je lepo razmazano - jeftina glina, ili termalna pasta vrhunskog kvaliteta - rade istu stvar. kuler je taj koji hladi.

Pa naravno da rade istu stvar... ccc.... prenose tu toplotu sa procesora na cooler. I box cooler radi istu stvar kao i TRUE, ali TRUE daje bolje rezultate. Sigurno ce kvalitetnija pasta bolje da prenese toplotu od neke tamo gline o kojoj ti pricas... Da je sve to isto, sve bi kostale 100din i ne bi se ljudi zamlacivali da testiraju po 20-30 vrsta... Razlike u temperaturi postoje, mozda do 4-5C max, ali nekome i to znaci.
Isto je jos nesto veoma bitno, mnogo je laksa zamena coolera kad se koristi bolja pasta... Desava se da ljudi ne mogu da odvoje cooler od procesora... Kad se ta "glina" zapece

Nazad
Vrh Dno