Šta je novo?

Teorijska fizika - Otkriven Higgs Boson

Garancija

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.04.2012
Poena
169
Kao forum sa veoma puno obrazovanih ljudi koji prate naucni razvoj, smatram da je tema na mestu jer ima podosta clanova koji bi bili zainteresovani za materiju. ukoliko nije, izvinjavam se, ali bih voleo da cujem mishljenja ljudi odavde, po pitanju aktuelnog naucnog otkrica.

Higgs Boson - cestica koja je nedostajala u Standardnom modelu.

UVOD:

Jos od starih Grka, imamo teoriju da je sve sto postoji sastavljeno od Elemenata, odnosno elementarnih cestica. Demokrit ih je nazvao - Atomi, sto znaci - nedeljivo.

Kasnije je Njutn (inace neopisivo veci genije nego sto se predstavlja u javnosti danas) shvatio da materija "preliva" u nedostatku bolje reci, jer je uvideo ponasanja materije koja se tek mogu opisati kvantnom mehanikom.

Dzozef Tomson je prvi shvatio pozitivna i negativna svojstva materije.

Raderford je uveo plantearni model, i shvatio sustinu jezgra i kruzecih atoma.

Onda se desila revolucija fizike, jer manje vise sve sto deca sada uce u gimnazijama, postavili su pojedinacnim i zajednickim radovima Ajsntajn i Nils Bor. Bor je prvi shvatio kretanja elektrona po orbitama, i time izveo nebrojeno puno forumla koje danas definisu Hemiju i Fiziku, dok je Ajnstajn u svom zivotnom opsegu napravio nevidjen skok u shvatanju, i poceo da objasnjava svemir, preko POLJA. Svemir je u stavri sastavljen od Piksela, koji se nazivaju Kvantna polja.

POLJE je ujedno i prostor, i vreme, i cestica i nedostatak cestice. Kada polje ima karateristike, definise se kao cestica. fundalemtnalne cestice su odgovorne za postojanje materije, i interakciju izmedju materije.

Bozoni su cestice koje prenose sile, i imaju celobrojni Spin

Fermioni su cestice koje formiraju materiju i imaju n.1/2 spin

sa srpskog Wiki clanka:

Spin

Jedna od osnovnih osobina čestice jeste spin tj. simetrija(kako čestica izgleda iz različitih pravaca). Spin se izražava pozitivnim i negativnoim brojevima, gde znak broja predstavlja smer spina. Tačka ima spin 0, jer je izgleda isto iz svih pravaca. Prva karta ima spin 1, jer izgleda različito iz svih pravaca. druga karta ima spin 2, jer nakon rotacije od 180° imaće isti izgled. Spin ½ ima čestica koja mora da rotira puna dva kruga da bi izgledala isto. Prema spinu čestice se dele na fermione i bozone. Bozoni su čestice sila i njiov spin je celobrojan (0, 1, 2,…). Fermioni izgrađuju materiju i njihov spin je polu-celi broj npr ½. Za fermione važi Paulijev princip isključenja (dve čestice se ne mogu nalaziti u istom kvantnom polju u istom vremenskom trenutku), a za bozone ne važi.

Fermioni su povezani sa materijom, odnosno sve sto je materija je sastavljena od fermiona. tri nama najbitnija fermiona su:

Up kvark - poseduje mogucnost interakcije SVE cetiri sile - elmag, gravitaciona, jaka i slaba
down kvark - takodje
elektron - poseduje elektricnu, gravitacionu i slabu silu. ne poseduje jaku, jer je jaka odgovorna za formiranje nukleusa, odnosno nukleona (proton neutron) koji kasnije formiraju atom.

ostali fermioni iz standardnog modela su izvedeni formulama

Bosoni - su prenosioci sila. svi Bosoni su zapravo pojedinacne kvante (paketi energije)

Gluon je cestica koja prenosi jaku silu, i on je odgovoran za "zalepljivanje" kvarkova jedan za drugi, otud i ime - "Gluon" (lepak)

Foton je medijant elektromagnetne sile (izmedju ostalog i svetlo)

W i Z bosoni su odgovorni za raspad vecih cestica u manje

Higgs Boson je cestica, koja teoretski iz Higsovog polja (background svemirsko polje) salje Bosone svugde i u svim pravcima, i daje materiji masu.

Mnogi se pitaju, zasto je CERN toliko kostao, i sta nama sad donosi poznavanje Higsovog Bosona.

CERN odnosno kolajderi elementarnih cestica, funkcionisu po principu sudaranja dva protona, a rezultati sudara se posmatraju.

higgs.jpg

na slici je prikazan sudar dva protona i rezultati koje sudar donese. sve obelezeno zelenim predstavlja cesticu koja je nastala nakon sudara.

Otkrice Higsovog Bosona nam daje uvid u TACNOST standardnog modela, i mogucnost da ZNAMO gde da nastavimo pretragu. Sada bih dao malu analogiju - tek razumevanjem kvantnih efekata Elektrona, dosli smo do kommpletnog razumevanja njegovih osobina, a TO je odgovorno za SVE sto trenutno koristite - kompjutere, procesore, iPhone, i sve ostalo. cela masinerija fine i sofisticirane elektronike se zasniva n usavrsavanju tehnologije zasnovane na elektricnom skolopu, a cela ta grana nauke je profitirala oko 100 godina NAKON otkrica samog elektrona (Gorepomenuti Bor, Maksvel, Faradej)

ujedno, eliminisana je do juce 50% jaka teorija LQG (Loop quantum gravity) i sa njom jos 100inak teorija koje su oduzimale fokus naucnicima koji je sada usmeren.

Postoji milion potencijalnih primena, meni recimo pada svasta napamet. eventualno kontrolisanje higs polja bi moglo da omoguci kretanja velikom brzinom, komandovanje crnim rupama, i cega sve ne.

Naravno, ne treba se zaletati, jer Standardni model ne obuhvata nijednu cesticu koja formira tamnu materiju, i u tom slucaju se mora formirati komplet nova tabela, koja bi nosila ime "Dark Energy Standard model" jos bih napomenuo da kada se spomene tamna materija, na nju gledate ne kao na "tamno" vec kao na materiju koja je "van faze" sa nasom, i na cinjenicu da se u svemiru mogu nalaziti uzasno veliki kompleksni objekti, poput zvezda i planeta, sastavljenih od tamne materije - koje mi mozemo jedino gravitacijom primetiti. Teoretski je moguce da pored vas stoji bezbol palica, sastavljena od cestica tamne materije, koju vi ne mozete ni videti, ni uzeti, niti vas ona moze omandati u glavu, ali je tu - kao dva sveta na indigo papiru, koji postoje za sebe, na jednoj beloj tabli.

Napomena za temu - nemojte biti kao glupi ameri, i pokretati bilo kakvu religioznu pricu, otkrice Higsovog bozona takozvane "Bozije cestice" nema nikakve veze sa dokazom Boga, bar ne direktne, te tu tematiku mozete da zaobidjete, ako thread uopste zazivi

Poslednja izmena:
A kakve veze Higsov Bozon ima sa gravitonom (čestica koja prenosi gravitaciono polje)? Je li to jedno isto ili su različite?

Malo sam čituckao po netu i izgleda da je od prilike tačno ono što sam pretpostavljao ranije, da gravitaciono polje ne objašljava inereciju. Izgleda da je Higsov Bozon teoretski odgovor za inerciju. Samo mi nije baš jasno kako higsovo polje radi, šta je izvor polja, ko interaguje preko tog polja, da li je možda ceo kosmos napunjen Higsovim Bozonima koji izazivaju inerciju (nešto kao eter s kraja 19 veka)

Poslednja izmena:
^^Zazivece , samo daj vremena lokalnim pametnjakovicima da se edukuju na Wikipediji , pa kad pocnu citiranja... :d

btw. jako lepo sumirano o Higsovom bozonu. :)
Dosta drugara je interesovalo sta je ta "bozja cestica" i koja je svrha CERNa uopste (posto se zna da su otisle milijarde u njegovo konstrusianje , na ovu krizu) , i jesam se namucio da svakom ponaosob objasnim ali mislim da bi jedan link ka ovoj temi nekom mogao da ustedi dosta vremena i zivaca svakome :)

A kakve veze Higsov Bozon ima sa gravitonom (čestica koja prenosi gravitaciono polje)? Je li to jedno isto ili su različite?

Malo sam čituckao po netu i izgleda da je od prilike tačno ono što sam pretpostavljao ranije, da gravitaciono polje ne objašljava inereciju. Izgleda da je Higsov Bozon teoretski odgovor za inerciju. Samo mi nije baš jasno kako higsovo polje radi, šta je izvor polja, ko interaguje preko tog polja, da li je možda ceo kosmos napunjen Higsovim Bozonima koji izazivaju inerciju (nešto kao eter s kraja 19 veka)

U pitanju su razlicite cestice.

Higs boson materiji DAJE osobinu mase. sturo i prosto napisano - Materija PRE (pogresan pojam, ali shodno prici) susreta sa Higsom, nema masu. Tek kada Boson "prenese" sebe na materiju, odnosno cesticu, tada cestica dobija masu, samim time i mogucnost emitovanja gravitacije. Ovo je jako komplikovano, jer primera radi - Higs boson takodje ima masu :)

Graviton je jako cudan, ako postoji, a pretpostvljamo da postoji jer se sve sile prenose, pa tako i gravitaciona. Ujedno, otkrice gravitona bi se savrseno uklopilo u standardni model, takodje i u Njutnove Weak-field limte, sa svime bi se slozilo. Zapravo imamo i gde da gledamo, jer je Graviton pretpostavljen savrseno, morao bi da bude spin-2 massless cestica po svakom mogucem proracunu. cim neko oktrije tako nesto - eto ga.

1. jako drugacija je od preostale tri sile (jaka, slaba, el-mag) i daleko manje skale

2. beskonacna je (tako deluje), te je samim time i bez-masna (zakljucak je da graviton onda ne vrsi interakciju sa Higgs bosonom)

3. ume da iznenadi i da se ne slaze sa onim sto do sad znamo. To je ujedno i najveca problematika tamne materije, koja je ponudjena kao idealno objasnjenje za odredjene centre mase u svemiru koji "ne postoje" na golo oko, a privlace sve i svasta. Nas naucnik koji radi upravo na ATLAS-u, Hajdukovic, je ponudio zanimljivu alternativu za tamnu materiju, ali nijedna teorija se ipak ne uklapa toliko dobro kao Tamna.

4. Dark flow - misteriozno mesto u svemiru, koje ima gravitaciju toliko jaku, da sabrana dela tamne i nase materije ne bi mogli da privlace galaksije na nacin na koje to mesto privlaci. Nije moguce po nijednom modelu nastanka svemira da se formirao objekat tolike mase, da moze da privlaci toliki broj galaksija.

Sto se tice izvodljivosti otkrica, e tu je problem. Kolajder velicine suncevog sistema ne bi bio dovoljan za Graviton, evo citata:

Experimental observation

Unambiguous detection of individual gravitons, though not prohibited by any fundamental law, is impossible with any physically reasonable detector.[12] The reason is the extremely low cross section for the interaction of gravitons with matter. For example, a detector with the mass of Jupiter and 100% efficiency, placed in close orbit around a neutron star, would only be expected to observe one graviton every 10 years, even under the most favorable conditions. It would be impossible to discriminate these events from the background of neutrinos, since the dimensions of the required neutrino shield would ensure collapse into a black hole.[12]

However, experiments to detect gravitational waves, which may be viewed as coherent states of many gravitons, are underway (e.g., LIGO and VIRGO). Although these experiments cannot detect individual gravitons, they might provide information about certain properties of the graviton. For example, if gravitational waves were observed to propagate slower than c (the speed of light in a vacuum), that would imply that the graviton has mass.[13]

Apropro otkrica, mislim da je ovo tek pocetak, ali sveobuhvatno mislim da mi kao civilizacija tek pocinjemo da saznajemo nesto vise :).

U neutrino-u se krije razlog zasto vreme uvek ide u napred :)

U gravitonima se krije milion odgovora za najcudniju silu koja postoji (ako je String teorija tacna, Multiverzum po String modelu bi imao jednu zajednicku stvar - Gravitacija bi mogla da se prenosi kroz svetove, sto je ujedno i mogucnost prenosenja kvantne informacije! )

tako da - zaista jesmo na pocetku :D

^:d

Da prekinemo dubokoumnu copy-paste raspravu, malopre nasao ovo :d
Звао Жигара с питањем "Какав е таи Хиксов бизон и шае то?" ја одговарам "Љомберу ние бизон него бозон, то тие та нека божиа честица" а кумара патос.

Све је то лепо, него оће ли неки Mass Relay или FTL drive у скорије време? :D

Koliko ja znam u udžbeniku iz fizike za 4. razred matematičke gimnazije piše dosta o elementarnim česticama (išao sam u običnu gimnaziju, ali je profesorka smatrala da je obična knjiga za nubare (dobro nije baš tako rekla :D)). Tad sam prvi put dobio 5 iz fizike u gimanaziji, jer nije bilo zadataka, već se samo teoretisalo o specijalnoj teoriji relativiteta, kvarkovima, spinu, 4 osnovne sile, njihovim prenosiocima, radioktivnom raspadu, i tako to. Tada se gradio LHC i baš smo pričali sa profesorkom o Higsovom Bozonu. Samo što tada uopšte nisam shvatao (niti sam se trudio) šta je zapravo ta čestica i šta je Higsovo polje.

Tako da svako ko je bio u matematičkoj (ili u naprednoj običnoj :D) gimnaziji trebalo bi okvirno da zna o elemntarnim česticama.

Posle 20 godina se neke stvari zaborave, sem ako ne nastaviš da se baviš njima. ;)

Iskoristicu ovu temu da napisem par stvari "za narod" sto bi se reklo.

Materija i Tamna materija -

kao sto ste svi ucili iz fizike u srednjoj skoli, ogroman procenat mase tela se nalazi u jezgru atoma. Vecina mase se nalazi na jako zgusnutom delu prostora koji zauzima jezgro. ono je sastavljeno od Neutrona i Protona koji zajedno nose ime - Nukleoni. manje vise, Proton je Neutron koji je progutao Elektron.

dakle, ako bi zamislili jezgro jednog atoma Ugljenika da je velicine Jabuke i nalazi se u Zarkovu, najblizi elektron bi mu bio negde 100 metara odatle, a najdalji negde u Resniku. Nepojmljivo za nase umove, ali to zaista jeste sustina materije kojoj je dozvoljena Hemijska struktura. E sad - rekoh - Hemijska struktura, zato sto postoji toliko zgusnuta materija, koja NEMA medjuprostor, jer su jezgra sabijena gravitacijom do tog nivoa, da se svako jezgro nalazi tik pored sledeceg.

Jedna od takvih materija je upravo - Neutronska masa (prvi stadijum nastajanja crne rupe) i sama Crna rupa. Jedna kasika takve materije, je teska kao jedna cela zgrada, laicki receno.

Tamna materija je sastavljena od cestica koje NIKAKVE veze nemaju, izgleda, sa "nasom" materijom, osim Gravitacije (jos jedno cudno svojstvo misteriozne sile Gravitacije), i tek trebamo da zakljucimo da li je Tamna kriva za te anomalije koje su i dovele do njenog teoretisanja. dakle, objekat Tamne materije, i objekat Nase materije mogu lagano da prodju jedan kroz drugog, i da se nista ne desi. Ja ne znam da objasnim sta bi se desilo da se susretnu dva objekta na masivnoj skali (zvezda + zvezda sa Tamne strane) ali pretpostavljam da bi se "zvezdano gorivo" istrosilo daleko brze (vodonik u helijum > sabijanje > helijum u ugljenik > sabijanje i crveni dzin > neutronska masa > crna rupa) usled pojacanih gravitacionih efekata. Takozvano "ekspres sagorevanje" ako sam u pravu.

Tamna materija trenutno najbolje objasnjava odredjene centre u svemiru, gde NEMA objekata koji bi izazvali toliko privlacenje, ali se ono ipak desava. zapravo se posmatra kruzenje, i cinjenica da bi neki objekti odavno trebali da prelome orbitu, ali to ne cine. Ili mi jednostavno imamo pogresnu ideju o Gravitaciji.

-----

samo jos da odgovorim na "primenu" ovog otkrica - polako :) rekoh, ima da se krchka ovo jos bar 50 godina dok neko ne napravi nesto sa Higs Bosonom a da mozete da ga stavite u kuhinju. Sto se tice FTL-a, to je jako komplikovana tematika, i automatski izaziva paradoks kauzalnosti (ubij svoju babu), jer bi taj koji putuje FTL-om morao da se krece i u rikverc kroz vreme, a ne kao u filmovima da samo prelazi prostore. :) Za prelazenje prostora brze od svetla verovatno nikada nece biti izmishljeno "propulziono" resenje, vec ce se iskljucivo obavljati kroz "rupe" i kroz eventualne, teoretske "hajperspejsove". U ovom univerzumu - nece da moze, zbog vreme-prostora :)

Poslednja izmena:
Svaka cast na temi! Bas sam dosta citao o ovome na neti al ovde je sve lepo objasnjeno. Da li cemo u buducnosti imati korisne stvari od ovog otkrica, videcemo...

Pa zar ti uopšte imaš i najmanju sumnju u to ??? Pa naravno da ćemo imati, i to ne male nego ogromne koristi od ovog otkrića. Sada slede godine i godine daljih istraživanja i formiranja novih teorija u fizici koje uključuju Higsov bozon. Da ne mlatim, ali to je posao od minimum 5 do 10 godina.

Direktna posledica mogla bi biti mogućnost da čovečanstvo ostvari brzinu svetlosti i da, možda, otkrije tajnu tamne materije. Možda si čitao vest, u decembru mesecu se LHC zatvara radi "renoviranja", tj, biće uloženo u njega dodatnih 1.5 milijardi evra zarad potrage za tamnom materijom. Dakle, sledećih 5 do 10 godina biće KLJUČNE u fizici 21. veka.

Ova tema me podseti na teleportaciju pa sam malo guglao i nadjem:
http://www.technologyreview.com/view/427910/chinese-physicists-smash-distance-record-for/

A sto se ovog otkrica (Higsov bozon) tice mislim da neka prakticna primena nece biti tako skora, prvo da se napravi neki naucni model pa da neko vidi neku prakticnu primenu pa da se razvije tehnologija ...
neka moja procena bar 20 godina dok ne pocne da se prica o prakticnoj upotrebi, onoj najrudimentalnijoj.

Poslednja izmena:
Apropo linka iz Sadanovog posta, znaci samo da krenu sa fotonskim netom i eto nama BD filma na klik :D

Da tu stanem sa oftopicenjem :) neko je vec kacio ovaj link, http://www.dailymail.co.uk/news/article-2168938/NASA-discovers-portals-space-Earth-Sun-dont-book-ticket-just-yet.html, mislio sam da je gravitacija kao takva vezana za svoju planetu-sunce-ostali nebeski objekti ali po ovome, koliko shvatam, ona moze da se prenese na "third party"? Zar to nije dokaz da gravitaciju ipak cine odredjene cestice/elementi, tj. gravitoni i da oni zapravo ipak imaju masu jer kako bi inace bili privuceni uopste?
Drugo mi pada na pamet, u slucaju da se ispostavi kroz buduce testove da graviton zaista nema masu, da li bi to znaclo da gravitaciju cini mesavina gravitona i jos necega ili da gravitron kao takav nije "jedinka" vec da je sastavljena iz vise elemenata i da zbog toga naucnici ne mogu da ga detektuju/pronadju :)

Nemaju masu, najverovatnije, iz razloga sto svi eksperimenti dovode do toga da gravitacija deluje beskonacno (ne prekida se, iako slabi na daljinama) sto znaci da nema masu. Ujedno, morala bi da bude spin 2 massless boson, samo sto to ama bas nikako ne mogu da ti objasnim ovde na forumu, sve i da ocu, iskreno, i ja se jedva borim sa Tenzorima da ih shvatim, i njihovo izvodjenje iz njutnovske u kvantnu fiziku. U svakom slucaju, definitivno nema rest-mass, kao i fotoni.

Nije takodje ni u pitanju kompozicija cestica, vec je zasigurno bozon, ali mi smo daleko od toga da skapiramo za graviton, kao i za higs, da li postoji JEDAN, ili je u pitanju vise cestica slicnih properties-a.

Jako interesantna teorija naucnika po imenu Anthony Garret Lissi, po imenu - An Exceptionally Simple Theory of Everything - predvidja uz odredjenu formulu izracunavanja, oko dve tuce cestica koje mi nismo do sad ni zamislili, a najzanimljvije je sto jako malo ljudi ima da kaze nesto protiv njegove teorije.

Koliko ja vidim njima je "trebao" Higgsov Boson kako bi objasnili gravitaciju, a sve to kroz IZMISLJENO Higgsovo polje, bas kao sto je pre 200-300 godina svima njima trebao ETAR (u druge svrhe). No dobro, za sada im ovo nazovi otkrice "drzi" univerzum da se ne raspadne, radi posao, ali mislim da ce se prava sustina ove pojave otkrivati bar narednih 100-200 godina. Mnogo je ovo sve meni uprosceno i idealizovano, ne znamo sta je gravitacija, pa hajde da izmislimo Higgsovo polje i Boson pa ce sve lepo da "profunkcionise". Po meni je ovo TRIVIJALNO i IZMISLJENO resenje, ali dobro, zivi bili pa videli. Tako su pre par meseci epohalno objavili da su uocili brzinu vecu od brzine svetlosti ali za 0,5%, tada sam se samo nasmejao, da je nesto brze zar ne bi bilo logicno da se izmeri 10-20% (barem), pa da lepo ne bude sumnje...posle je ispalo greska merenja. Bas tako mi sada i sve ovo sa Higgsovim Bosonom deluje kao velika farsa, jer MORALI su da ga pronadju, pa makar ga i ne bilo, makar se cifre i ne uklapale kako treba, jer sve to je JAKO JAKO mnogo kostalo, a ulozeni novac se MORA opravdati. Ovo je moje misljenje bez namere da nekoga uvredim.

Moje neko lično mišljenje je, iako se slabo razumem u fiziku a pogotovo ne u njene teorije, je da je otkriće Higsovog bozona neverovatno značajno za celokupnu nauku, a ne samo za fiziku kao što neki možda misle. Jer od fizike sve počinje, bez njenih teorija ne bismo imali civilizaciju kakvu imamo danas i bili bismo još u srednjem veku.

Ako gledate Star Trek, tu seriju kao da su pisali fizičari sa nekim fantastičnim teorijama, pogledajte samo šta se sve tamo spominje. Sudar materije i anti-materije proizvodi gorivo, pa onda neke specijalne čestice itd itd. Mislim da to nije tek tako pravljeno nego da se znalo da nečega mora da ima u česticama. E zahvaljujući bistrim umovima, tj. genijima, kao što je Higs, mi smo danas ustanovili postojanje bozona.

E sad, problem je, kao što se pominjalo, da se utvrde njegove tačne karakteristike i da mu se otkriju sve moguće osobine. Tek kad se to uradi bićemo na nekom putu kako da to iskoristimo za dalji boljitak naše civilizacije. Možda mislite da sanjam ali ne, videćete ako budemo živi za 40 do 50 godina šta će biti. Predviđam razumevanje čestica do tog nivoa da će ljudi verovatno moći da putuju brzinom svetlosti kroz univerzum.

Takođe, otkriće kako da se anti-materija održi stabilnom dovoljno dugo kako bi se vršili eksperimenti sa njom, takođe je VEOMA BITAN cilj fizike.

Garancija, da li sam ovo dobro predstavio i da li se slažeš makar sa nečim ?

Poslednja izmena:
Nemoj samo od Igoritze da trazis misljenje molim te... :p

Ne moras ici do StarTrek-a,meni je Zil Vern najbolji sa skoro identicnim opisom nuclear submarine u "20000 milja pod morem"

Igy,pitanjce da ne rovarim po netu,zasto Higsov boson nije ranije otkriven,sta je to uslovilo da su ga tek sada "nasli"?

Nemoj samo od Igoritze da trazis misljenje molim te... :p

Ne moras ici do StarTrek-a,meni je Zil Vern najbolji sa skoro identicnim opisom nuclear submarine u "20000 milja pod morem"

Igy,pitanjce da ne rovarim po netu,zasto Higsov boson nije ranije otkriven,sta je to uslovilo da su ga tek sada "nasli"?

Nivoi energija potrebnih za sudare su mogli da se ostvare tek sa LHC-om...

GoranM - Gresis. Moderna fizika "ne izmishlja" stvari samo da bi se poklopile, naprotiv tome ih upravo Univerzum je*e jer stvari koje otkrivamo postavljaju uzasno fine skladove stvari, sto se naziva "Fine Tuning". Tu zapravo lezi zec oko Boga i njegovog ne/postojanja, jer je sve sto je do sad otkriveno dalo rezultate preterano lepo podesene da bi se uklopile u aktuelnu Hokingovu teoriju "Spontane kreacije", jer su sistemi koje posmatramo isprepletani i povezani, u savrsenim merama a ne bi trebali da su u svojem poreklu zavisni jedni od drugih.

Analogija takvog stanja je da recimo, u istom trenutku, Dukelander uzme i preore njivu, ja uzmem i zaprasim komarce avionom, a Boris lozac ispali vatromete, i neko iz pticije perspektive od kombinacije njivinih brazda, borisovih eksplozija i mog dima iz aviona vidi ceo mozaik, na kom je slika Monalize. A nas troje se nista nismo dogovorili.

Higsovo polje nije "etar",a mada ODMA moram da ti napomenem da ni Etar danas, nije toliko pogresna teorija. za sada imamo DVA polja u pozadini svemira, koja "nesto" rade a to su -

Higs polje

Vakuum (zero point energija, odnosno cinjenica da svaki kvant praznog prostora ima mimimalnu pozitivnu energiju koja NIJE nula)

Higs mehanizam je matematicki izveden mehanizam koji se SAVRSENO uklapa u standardni model, i aktuelne okvire kvantne mehanike (simetrija) i jedini nacin da Higs mehanizam funkcionise je da postoji Higs polje koje obuzima ceo prostor, odnosnoceo univerzum. otuda ideja za Higs polje. Sada kada je otkriven Higs Bozon sa tacnoscu od 5 sigma (trimilijarditi procenat greske) moze se manje vise sa sigurnoscu reci da Higs polje definitivno postoji.

Kosta 10 - Antimaterija i njena primena su zaista SLEDECI korak u koriscenju energije za potrebe covecanstva. Na tu temu bi mogao da se javi Vgagi, koji poznaje materiju bolje od mene i imali smo vec priliku da pricamo o tome.

sto se tice ostalog, lepo si shvatio, i napisao, uz jos jednom napomenu da putovanje brzinom svetlosti NECE moci da se desi, osim na nacin "preskakanja" prostora, zbog gorepomenute problematike relativiteta. I obratite paznju malo na kosmologiju - cak i kad bi uspeli da putujemo brzinom C - opet je to presporo. potencijalne planete sa makar trunkom kompozicije nalik na zemlju su tu u komsiluku - al oko 20 svetlosnih godina. to se smatra kao komsijska planeta, a opet svetlu treba 20 godina da ode do tamo, da ne pricamo sto bi verovatnoca pronalaska vodene/zivotne planete bila zasigurno na razdaljinama od preko 1000 svetlosnih godina. bilo bi veoma slucajno da bas 3-4 zvezde od sunca imas celu jednu civilizaciju. :)

Dukelander - evo ti najednostavnija analogija: rekla nam ciganka da se u kamenu nalazi blago. Ti i ja ocemo da rascopamo kamen. Bacis ga uvis - nista. odem ja na stepenice - nista. ti ga cepis macolom - nista. ja ga detoniram sa dinamitom - nista. odemo zajedno na beogradjanku, frnemo ga sa 20i nekog sprata, i - eto blaga :) Tevatron u Amerikama je 7 kilometara, LHC je tunel dugacak 27 kilometra i prostire se kroz tri zemlje :)

Poslednja izmena:
GoranM - Gresis. Moderna fizika "ne izmishlja" stvari samo da bi se poklopile.
Ne greši. Ali greši ako misli da je to loše. Samo se to u nauci zove hipoteza, a ne izmišljanje. Onda uložiš kintu u LHC pa ispitaš hipotezu. Ako nakupiš dovoljno dokaza tvoja hipoteza postaje teorija. I ona stoji dok neko ne pronađe 1 (jedan) dokaz da ne valja. A u međuvremenu živimo duže, zdravije, kvalitetnije, zabavnije, povezanije, civilizovanije... Nekako se to ne uklapa u zavere naučnika kojima se ne isplati da nemaju rezultate i farmaceutskih kompanija kojima se ne isplati da prave dobre lekove....

BTW, nisam siguran da u ovom tredu ima mesta za pominjanje fine tuning argumenta. Neumesno je... :)

sto se tice ostalog, lepo si shvatio, i napisao, uz jos jednom napomenu da putovanje brzinom svetlosti NECE moci da se desi, osim na nacin "preskakanja" prostora, zbog gorepomenute problematike relativiteta. I obratite paznju malo na kosmologiju - cak i kad bi uspeli da putujemo brzinom C - opet je to presporo. potencijalne planete sa makar trunkom kompozicije nalik na zemlju su tu u komsiluku - al oko 20 svetlosnih godina. to se smatra kao komsijska planeta, a opet svetlu treba 20 godina da ode do tamo, da ne pricamo sto bi verovatnoca pronalaska vodene/zivotne planete bila zasigurno na razdaljinama od preko 1000 svetlosnih godina. bilo bi veoma slucajno da bas 3-4 zvezde od sunca imas celu jednu civilizaciju. :)

Ne bih rekao da je gornja izjava tacna ili barem ne daje potpunu sliku. Moze biti za ljude koji su ostali na zemlji, ali oni koji putuju brzinom blizu c u dogledno vreme bi stigli na neku "daleku" destinaciju.

Evo primera sa relativistickom raketom:
So in theory you can travel across the galaxy in just 12 years of your own time. If you want to arrive at your destination and stop then you will have to turn your rocket around half way and decelerate at 1g. In that case it will take nearly twice as long in terms of proper time T for the longer journeys; the Earth time t will be only a little longer, since in both cases the rocket is spending most of its time at a speed near that of light. (We can still use the above equations to work this out, since although the acceleration is now negative, we can "run the film backwards" to reason that they still must apply.)

Here are some of the times you will age when journeying to a few well known space marks, arriving at low speed:

4.3 ly nearest star 3.6 years
27 ly Vega 6.6 years
30,000 ly Center of our galaxy 20 years
2,000,000 ly Andromeda galaxy 28 years
n ly anywhere, but see next paragraph 1.94 arccosh (n/1.94 + 1) years

For distances bigger than about a thousand million light years, the formulas given here are inadequate because the universe is expanding. General Relativity would have to be used to work out those cases.

If you wish to pass by a distant star and return to Earth, but you don't need to stop there, then a looping route is better than a straight-out-and-back route. A good course is to head out at constant acceleration in a direction at about 45 degrees to your destination. At the appropriate point you start a long arc such that the centrifugal acceleration you experience is also equivalent to earth gravity. After 3/4 of a circle you decelerate in a straight line until you arrive home.

Naravno zanemarujem potrebno gorivo i ostale cinjenice. Cisto da vidimo koliko bi put trajao vremenski.
http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SR/rocket.html

Poslednja izmena:
Nivoi energija potrebnih za sudare su mogli da se ostvare tek sa LHC-om...

Hvala kolega,to mi nije bilo jasno,sad malo prosvrljao i videh da sam bio u zabludi misleci da LHC ima duzi radni staz...
ovog Igyja vise nista ne pitam...kamenje,ciganke... O Boze... :)

TT on HTC

Poslednja izmena:
Vrh Dno