Šta je novo?

Temperatura za I7-920

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
podigao sam ga sa 2,67 na 3,1

na maticnoj evga x58 sli le , mali led ekran pokazuje izmedju 43,4 - 50 stepeni kad je u mirovanju (idle il kako se vec zove) , kad upalim neku jachu igru, dize se do 60 i malo preko.

zanima me da l su to ok temperature, s obzirom da koristim njegov box cooler .

i jos nesto, u biosu mi je bilo podeseno da cim procesor dostigne 60 stepeni , onaj ventilator pocne da radi na 100 % , a do tad na 50% . i to se bas onako cuje , hukti.

ja sam mu stavio da tek na 70 % pocne da radi sa 100 % snage, pa ne znam da l mi je to pametno.

iskreno , mnogo me to iritira kad pocne da huchi...

thanx.

Ixinho je napisao(la):
ja sam mu stavio da tek na 70 % pocne da radi sa 100 % snage, pa ne znam da l mi je to pametno.

Heh, hteo si da kazes da tek na 70 stepeni vrti na 100% :p
Ako si imao kinte za i7 onda mu obezbedi i neki bolji cooler ako ne zbog hladjenja onda zbog tisine.
Mozda mu je 70 malo mnogo ali grejace se svakako sa box coolerom. Ili kupi bolji cooler ili se navini na buku, trece nema.

hoce li se isto grejati ako mu vratim klok na default ? posto u konkretnom ne primecujem nikakve razlike da l radio na 2,67 ili na 3,2 .

Kad si se vec izuo za evga x58 sli le i i7 920,moraces i za bolji cooler.

Meni je temp. na i7 950@4200MHz 42C u idle.Naravno HT on.

Poslednja izmena:
au ***.

svaka ti cast.

koji mi kuler savetujes za i7-920 , overklokovan max 20% ?

Iako temp u idle nije bitna, ali ajde :p :D:D
ctemp.jpg

da ne otvaram drugi thread,

kakva je Noctua NH-U12P za i7 920 rev C0/C1 ?

pozz
M

Noctua je nesto lose prosao na testovima :( I dalje su mi cudno lose njegove performanse. True Black, IFX-14, neki Xigmatek recimo... To bi bio moj izbor.

Samo mi nije jasno kako niko nije izvalio da je momak (Ixinho) klokovao cpu bez ikakvog testa stabilnosti, znaci samo podigo klok i to je to, iz cega moze da se zakljuci da nije dirao ni napone niti zna sta kako treba podesiti da bi iz ploce i procesora izvuko maksimum, dok mu vi za to vreme savetujeta koji kulera da kupi. E stvarno ste vune vece nego on :D

@Ixinho
Kupi neki od boljih kulera od gore preporucenih a nakon toga pogledaj malo na stranim sajtovima kako da podesis bios te ploce u skladu sa nekim klokom od 3.8ghz sa iskljucenim HT (sem ako ti komp nije potreban za render i video obradu).
Kod mene 920 radi na 4200mhz sa iskljucenim HT pretestirano LinX-om, sa naponom od 1.330v i temperaturama oko 75c u full loadu, tako da tvoj primerak procesora cak i da nije ovako dobar moci ce da radi sigurno na tih 3.8-4.0ghz koje ti preporucujem da pojuris.
Osnovna podesavanja za plocu su jako bitna a nakon toga samo se igras sa naponom za CPU i zeljenim klokom.
QPI napon je isto tako bitna stavak i varira u zavisnosti od Bus Speed kloka, kod mene je za Bus Speed 200mhz potrebno 1.475v QPI napona na Gigabyte UD5 ploci.

S obzirom da si koristio 920 trebao bi da znas da ce svaki da radi na 3.1Ghz bez dizanja napona. :)
A cooler mu se savetuje jer je to trazeno i s obzirom na naslov teme, interesuju ga temperature.

*******i je napisao(la):
Samo mi nije jasno kako niko nije izvalio da je momak (Ixinho) klokovao cpu bez ikakvog testa stabilnosti, znaci samo podigo klok i to je to, iz cega moze da se zakljuci da nije dirao ni napone niti zna sta kako treba podesiti da bi iz ploce i procesora izvuko maksimum, dok mu vi za to vreme savetujeta koji kulera da kupi. E stvarno ste vune vece nego on :D

Nismo vune nego ne razvlacimo temu. Pitao je za cooler a ne kako da clockuje pa zato i pricamo o cooleru

Sta se primate, z@ebavam se malo:) jos pukusavate da se izvucete hahaha
Kakve veze ima sta pita, treba coveku ukazati na pogresan pristup koji ima.
@mcrazy
Naravno da ne treba dirati, ali ih treba fiksirati, sve zavisi od ploce, verujem da znas da prilikom klokovanja pojedine ploce umeju da poblesave ako se naponi ostave na auto i da uzimaju daleko vise nego sto im je potrebno za setovani klok.
CPU napon za klok 3.1ghz jos treba i spustiti, samim tim ce se manje grejati i taj box kuler ce se manje cuti.

kolki da stavim cpu napon za 3,1ghz ? i jel treba jos neki napon da diram ?

^
Potrazi pomoc na stranim forumima. Evga je slabo zastupljena kod nas tako da sumnjam da neko moze da ti pomogne, eventualno nikolas.
Probacu danas klok od 3.1ghz pa cu ti reci koliko je mom procesoru potrebno za taj klok, cisto da ti bude orjentir.
Dali ti je potreban HT? ako nije iskljuciga, samo nepotrebno opterecujes CPU i treba mu vise napona za isti klok sa i bez HT.
CPU greje hercaza i pre svega napon. Mislim da ce sa box kulerom raditi bez problema i na 3.6ghz sa iskljucenim HT. Sve to treba pretestirati LinX-om, tako da ti preporucujem malo da propratios teme na forumu vezane za LinX ili iste nadjes na nekom od stranih foruma.
Pogledaj ovu sliku i videces kako program treba podesiti za testiranje
42ghzceosistempodesavan.jpg

Obrati paznju na LinX. Na slici je prikazan pocetak testiranje celog sistema na razlicite nacine uporedo.

ok,hvala ti puno. ajde vidi ti kod sebe, koji bi parametri bili pogodni za clock od 3,2 eventualno 3,5 pa da iskljucim HT, i onda kad to podesim , pusticu linx i ostale stability testove da rade...***, nisam sad pri keshu da odmah uzimam i neki jachi kuler. pa makar u medjuvremenu da radi stabilno sa ovim box kulerom.

vidim da je tvoj procesor D0 ..moj je C0/C1

ajd hvala ti puno, ovo mi je najbolji nacin da skontam i sam malo kako to sve ide, i udjem u vode oc-a :)

Evo rez ovo je na vazduh sa ukljucenom klimom.

Prilozi

• 4200linx75.jpg
    4200linx75.jpg
    480.6 KB · Pregleda: 100
@mcrazy
Naravno da ne treba dirati, ali ih treba fiksirati, sve zavisi od ploce, verujem da znas da prilikom klokovanja pojedine ploce umeju da poblesave ako se naponi ostave na auto i da uzimaju daleko vise nego sto im je potrebno za setovani klok.
CPU napon za klok 3.1ghz jos treba i spustiti, samim tim ce se manje grejati i taj box kuler ce se manje cuti.
Posto je ostavio CxE i eist upaljenim, na 3.1-3.2 sa HT on i ne moze spustiti napon nesto posebno a i nema potrebe fiksirati napon na evga-i (ne blesave :D )
:wave:

@presretach
Tih 85c izuzetno prija procesoru :D
@mcrazy
Lepo sam reko coveku da nebismo nagadjali sta i kako treba, da pogleda na nekom od stranih foruma podesavanja ploce, prosto zato sto nisu sve opcije pod istim nazivom na GA i Evga plocama. Mozda ima mozda nema, zaista ne znam nisam imao prilike da radim sa Evga plocom, znam da kod nekih modela treba, kao recimo kod MSI X58 onih prvih koje su se pojavile, ako se ne fiksiraju pojedini napone, kao recimo IOH, za cas poblesavi :D

Poslednja izmena:
Par ljudi koje poznajem imaju evga x58 ploce i prenosim to iskustvo...

^To je ok, daj mu malo vise informacija u celosti a ne ovako u epizodama, zaboravice sta je gledao u prvoj:D:p

iskljuceni su mi c1e i eist ...cisto da znate ;)

ali su mi temperature procesora velike , cak i u idle modu...evo slike ...savet ? ( A da nije promena kulera, svestan sam toga, samo mi treba vremena :) )

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    41.8 KB · Pregleda: 91
Pa rekao sam sta sam imao :) Ne zelim bas da detaljisam (i.e. dajem konkretne savete) o necemu sto nije licno iskustvo. Ne volim to. Mislim da prvo treba uzeti nesto drugo i baciti box cooler pre nego pocne ozbiljnije da trazi neki overclock (3.6-3.8) iako ce verovatno isti izdrzati neki manji clock ali ono je smece od coolera i bucno je.

edit: posto nisam video post, ukljuci te opcije kako bi ti temp u idle bila manja. Ne treba ti nikakav savet dok ne kupis cooler jer nema potrebe da mucis procesor.

Poslednja izmena:
ko sto rekoh, nije mi cilj 3,6- 3,8...vec za sada, 3,1 , 3,2 ...

Bas me zanim sta moze da se uradi sa tim box kulerom i koji klokovi mogu da se postignu za 24/7. Nije basa tako ali mogu da kazem da nisam video box kuler zadnjih 7god :D

Onda pokusaj da spustis napon procesora...

trenutni napon procesora mi je 1,23125

a qpi mi je 1.1.

koje vrednosti bi bilo ok da stavim ?

Koje god nadjes da su odgovarajuce :)
Dakle nista dok ne probas. Spustis napon pa testiras i sve tako dok ne izgubis stabilnost. Ostavis najnizi napon na kojem je stabilno.

CPU u biosu 1.215v full load 1,168v, QPI nisam dirao a bio je podesen na 1.415v za klok 4.2ghz, predpostavljam da treba daleko manje za ovaj klok ali to zavisi od ploce i samog primerka procesora, IOH 1.1v sve ostalo ukljucujuci i PLL je setovano na auto a to su vrednosti koje su predefinisane u samom biosu ploce.
Mislim da procesoru nece smetati ni temperatura od 80c pri ovako malom naponu, ovo ti kazem zbog box kulera. Inace ja svoj cpu hladim Titan Fenrir-om.
36ghz.jpg

podigao sam ga sa 2,67 na 3,1

na maticnoj evga x58 sli le , mali led ekran pokazuje izmedju 43,4 - 50 stepeni kad je u mirovanju (idle il kako se vec zove) , kad upalim neku jachu igru, dize se do 60 i malo preko.

zanima me da l su to ok temperature, s obzirom da koristim njegov box cooler .

i jos nesto, u biosu mi je bilo podeseno da cim procesor dostigne 60 stepeni , onaj ventilator pocne da radi na 100 % , a do tad na 50% . i to se bas onako cuje , hukti.

iskreno , mnogo me to iritira kad pocne da huchi...

thanx.

nemo' se bre brukash sinak.
imash makinu od 8 i kusur glava, a stiso si se za kuler.
ako planirash OC do 4ghz posao mogu da ti zavrshe i vendetta 2, titan fenrir i slichni iz xigmateka i coolermaster-a, ali za preko 4ghz ti treba TRUE IFX-14 ili najbolje neko dobro vodeno hladjenje, jer ovo chudo, pa i D0, se greje neeeevidjeno shto se vishe OC-uje.

Nazad
Vrh Dno