Šta je novo?

Temperatura cpu-a na laptopu 10 stepeni veca u linux-u nego na Windows-u!

to je known issue, koji je u faqu od smplayera i ponudjeni fix meni uglavnom ne radi... tj nekad neki film odgledam bez mrava, ali uglavnom u sred filma se pojavi mrav |))

Niko i dalje ne zna da mi kaze kako da vidim temp i rpm ?

rekoh vec gore da koliko sam razumeo sensors ne podrzava moj proc?! bas imam cutting edge cpu, pa je prosto fantasticno sto ga ne podrzava |)))

Nema sanse da ga ne podrzava (koji god da imas), bice da je opet neki problem sa ubuntuom. Jesi li probao sensors-detect, da detektuje koje cipove imas?

Probaj u konzoli:
Kod:
cat /proc/acpi/thermal_zone/THRM/temperature

Mislim da je to temperatura procesora (iz biosa)

Poslednja izmena:
AMD K10 thermal sensors... Success!
(driver `to-be-written')

Meni ispisuje temperaturu iako prijavljuje isto, nisu to apdejtovali, drajver vec odavno postoji u kernelu :)

omg necu valjda morati da kompajliram kernel da bih video kolika mi je temp procesora?

Inace razmisljao sam nesto...
ako uzmemo vrednsot mog sata (npr bruto) i pomnozimo koliko vremena treba da se linux namesti da radi neke normalne stvari koje windows radi out of the box, na kraju se ipak vise isplati kupiti windows... jeres ili ne, tako je...
zato sam par puta rekao, kad izadje novi ubuntu probam ga par dana, prvi put kad nisam zadovoljan kako radi, formatiram particiju i zaboravim na njega... kad budem mogao lepo da ga koristim bez da otkucam i jednom sudo nesto nesto |grep tralala >tamo vamo onda mozemo govoriti o upotrebljivom osu za sire narodne mase...

Samo da se javim i da kazem da sam resio problem koji je bio vrlo banalan :smoke:
U pitanju su bili slobodni drajveri za ATI - cim sam instalirao fglrx drajvere temperatura je postala ista kao na Windozi, mozda je razlika pokoji stepen ali to je zanemarljivo :)
Citao sam svojevremeno da je slobodni radeon drajver jos uvek work in progress (narocito radeonhd) i da nemaju bas najbolji power managment sto je jelte bitno za laptop
Dakle ako neko ima slicnih problema sa laptopom zna sta mu je ciniti - samo da napomenem da za novi Xorg 7.5 jos uvek nema zvanicnih drajvera pa ako neko zeli da koristi fglrx drajvere najbolje mu je da za sada ostane na distrou koji ima stariju verziju X-a (recimo Debian Lenny, CentOS, Slackware 13, OpenSUSE 11.2...)
Valjda ce ovi mamlazi iz ATI-ja izbaciti uskoro drajvere jer cim krene novi talas distribucija nijedna vise nece imati starije verzije X-a vec ove nove za koje drajvera jos uvek nema :p

P.S. Instalirao sam micromiser koji spomenuste i nista se nije promenilo sto se tice temperature, a cpupowerd i phc nisu podrzani za moj procesor tako da nema nista od undervoltage-a za njega pod lindzom (AMD Turion X2 2,2 Ghz RM-74)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno