Šta je novo?

Temperatura cpu-a na laptopu 10 stepeni veca u linux-u nego na Windows-u!

mladenius

Slavan
Učlanjen(a)
27.07.2008
Poena
320
Dakle upravo tako
Windows 7-balanced power rezim temperatura ne prelazi nikada vise od 50-ak stepeni i to tek kada se u Firefox-u npr otvori vise tabova sa heavy flash sadrzajem i kada nastane bas veliki load
A bez toga je u proseku oko 45 stepeni u normalnom radu
Linux,e tu stvari postaju interesantne-dakle koji kod rezim skaliranja namestio temperatura u idle rezimu nece da mi spadne ispod 50 stepeni-ajde jos i to,nego cim krenem da surfujem ili otvaram vise programa istovremeno temperatura ocas posla skoci i do 65 stepeni,i to za sasvim normalne operacije,mogu tek misliti kako je kada se potera nesto stvarno zahtevnije :D
Koristim Arch Linux,kernel je 2.6.32 a cpu skaliranje sam namestio po ovom uputstvu

http://wiki.archlinux.org/index.php/Cpufreq

Pokusao sam i sa menjanjem ovih peak-ova,sa powernowd-em i nista se nije promenilo,a menjao sam i rezime-ondemand,conservative,powersaver-sa ova poslednja dva temperatura spadne za stepen-dva ali opet je previsoka u odnosu na Windows

Laptop je HP Compaq 615(AMD Turion na 2,2 giga i AMD cipset,HD 3200 grafika,ostatak nije relevantan za ovu pricu)

Inace,na grafickoj radi direct rendering preko radeonhd drajvera a u xorg.conf sam namestio i dynamic clock i power rezime za istu,tako da to i softverski rendering koji eventualno arci CPU definitivno nije problem
E da-nije u pitanju i nikakav zombie proces,top mi izbacuje jedno 2-3% load-a i nema nikakvog sumnjivog procesa
Samo jos da dodam se slicno desavalo i sa drugim distroima-novi Ubuntu npr i SUSE,vidim na netu zali se i jos ljudi ali neceg konkretnog nema :smoke:
Help!

Probao sam i sam powernowd i potpuno je isto,bas po tom uputstvu gore

Elem evo sta kaze lm sensors sa samo podignutim FF i samo jednim tabom otvorenim,Benchmark forum

[mladen@piggy ~]$ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +58.0°C (crit = +105.0°C)
temp2: +30.0°C (crit = +105.0°C)

[mladen@piggy ~]$

Jednostavno previse :p

Evo rezultata cpufreq-info

mladen@piggy ~]$ cpufreq-info
cpufrequtils 006: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2009
Report errors and bugs to [email protected], please.
analyzing CPU 0:
driver: powernow-k8
CPUs which run at the same hardware frequency: 0
CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 0
maximum transition latency: 1000 ns.
hardware limits: 550 MHz - 2.20 GHz
available frequency steps: 2.20 GHz, 1.10 GHz, 550 MHz
available cpufreq governors: userspace, powersave, ondemand, conservative, performance
current policy: frequency should be within 550 MHz and 2.20 GHz.
The governor "ondemand" may decide which speed to use
within this range.
current CPU frequency is 550 MHz.
analyzing CPU 1:
driver: powernow-k8
CPUs which run at the same hardware frequency: 1
CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 1
maximum transition latency: 1000 ns.
hardware limits: 550 MHz - 2.20 GHz
available frequency steps: 2.20 GHz, 1.10 GHz, 550 MHz
available cpufreq governors: userspace, powersave, ondemand, conservative, performance
current policy: frequency should be within 550 MHz and 2.20 GHz.
The governor "ondemand" may decide which speed to use
within this range.
current CPU frequency is 550 MHz.
[mladen@piggy ~]$

A evo i lsmod ispisa,koliko ja vidim ucitani su svi potrebni moduli

[mladen@piggy ~]$ lsmod
Module Size Used by
ipv6 237532 14
radeon 523714 2
ttm 31045 1 radeon
drm_kms_helper 21971 1 radeon
drm 126588 5 radeon,ttm,drm_kms_helper
agpgart 23331 2 ttm,drm
i2c_algo_bit 4219 1 radeon
snd_seq_dummy 1099 0
usbhid 33419 0
hid 61053 1 usbhid
uvcvideo 54559 0
videodev 31763 1 uvcvideo
v4l1_compat 13478 2 uvcvideo,videodev
btusb 9768 0
bluetooth 44621 1 btusb
rfkill 12320 1 bluetooth
snd_seq_oss 25304 0
snd_seq_midi_event 4452 1 snd_seq_oss
snd_seq 42628 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device 4313 3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
joydev 7768 0
snd_pcm_oss 33693 0
snd_mixer_oss 14810 1 snd_pcm_oss
video 14871 0
output 1404 1 video
container 1869 0
fan 2598 0
wmi 4083 0
button 3638 0
thermal 9326 0
snd_hda_codec_idt 43564 1
battery 7328 0
ac 2255 0
psmouse 55619 0
snd_hda_intel 18697 2
snd_hda_codec 56728 2 snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel
snd_hwdep 5102 1 snd_hda_codec
snd_pcm 57479 3 snd_pcm_oss,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_timer 16117 2 snd_seq,snd_pcm
snd 43847 15 snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_timer
soundcore 5007 1 snd
snd_page_alloc 5809 2 snd_hda_intel,snd_pcm
ohci_hcd 19732 0
i2c_piix4 7536 0
sg 21079 0
i2c_core 15369 5 radeon,drm,i2c_algo_bit,videodev,i2c_piix4
cpufreq_userspace 1516 0
shpchp 26592 0
pci_hotplug 23492 1 shpchp
serio_raw 3620 0
ehci_hcd 31434 0
usbcore 118921 6 usbhid,uvcvideo,btusb,ohci_hcd,ehci_hcd
pcspkr 1347 0
evdev 6970 15
sky2 38614 0
cpufreq_powersave 646 0
cpufreq_ondemand 6897 2
cpufreq_conservative 5100 0
powernow_k8 10930 0
freq_table 1955 2 cpufreq_ondemand,powernow_k8
processor 25790 1 powernow_k8
rtc_cmos 7504 0
rtc_core 12011 1 rtc_cmos
rtc_lib 1450 1 rtc_core
ext4 313138 2
mbcache 4278 1 ext4
jbd2 68146 1 ext4
crc16 1041 1 ext4
sr_mod 13161 0
cdrom 31625 1 sr_mod
sd_mod 24101 4
ahci 29290 3
libata 135162 1 ahci
scsi_mod 78933 4 sg,sr_mod,sd_mod,libata
[mladen@piggy ~]$

A evo i cpufreq config fajla

configuration for cpufreq control

# valid governors:
# ondemand, performance, powersave,
# conservative, userspace
governor="ondemand"

# valid suffixes: Hz, kHz (default), MHz, GHz, THz
min_freq="550MHz"
max_freq="2.20GHz"

Napominjem da su rc.conf dodati svi potrebni moduli i demoni za scaling,sve po uputstvu sa tutoriala

Mislim da zec lezi u ovom grmu,kako je Ace rekao gore,ono vredi probati

http://wiki.archlinux.org/index.php/PHC

Poslednja izmena:
Meni lm sensors prikazuje tačno 10 stepeni više temperature nego BIOS, a temperatura grafičke je ista kao što kaže nVidijin panel. Takođe Arch koristim.

Meni se cini na desktopu da mi fan vrti na vise rpmova nego u windowsu.... ali opet vidim da spusta na 800mhz, pa se nadam da spusta i V...

Što se tiče diranja u voltaže, ne smatram da je nužno opasno. U biti ti skaliraš od preporučene/defoltne voltaže pa na niže, a u spomenuta skripta (linux-phc-optimize) upravo to radi, ide na niže dok se sustav ne skrši i onda poveća malo. Ja bih definitivno pokušao :)

znas kad mi kazete skripta za nesto sto bi trebao OS sam da radi, odmah me malo zaboli stomak |>>> no prestao sam da merim temperature, tako da osim tog nesto jaceg zujanja nisam siguran kakva je situacija sa rpm i temp...

"skripta" služi samo kao pomoć da bi se dobile provjerene postavke koje su stabilne :)
A sad ... zašto driver ne odrađuje voltažu na linuxu, tko će ga znati?

Interesantan podatak je,na linkovima koje sam dobio,da je latency kernela za Windoze 100Hz,a Arch ima 300Hz,Debian npr 250
Pokusao sam danas da rekompajliram kernel,namestio na stotku,to prodje ok ali izbacuje mi error kod generisanja intrida neki alias ne moze da nadje ili sl,da se resiti verovatno proguglacu jos malo pa cu javiti rezultate
Mada sumnjam da je do latency-ja-probao sam ja i Debian koji ima manji prag i koliko sam video totalno je ista prica sto se tice temperature
Jos jedno interesantno zapazanje je da je Slackware 13 imao izgleda najmanje zagrevanje-dakle oko 49 stepeni u idle rezimu,sto nije tako drasticno u odnosu na 45 kod Windoze
Slack koristi vanila kernel,a instalirao sam i fglrx drajvere tada-izgleda da doticni bolje barataju sa power managmentom graficke nego radeonhd drajveri,pa je moguce da se i procesor manje napreze
A sto ne regulise voltazu kako treba zaista ne znam-mozda jos nije puna podrska prisutna za Turion-vidim kod scaling dela kernela nigde ne pise K8 ili Turion-samo k7 Athlon/Duron serija i ima samo za AMD Opteron/64 iz k8 :smoke:

Poslednja izmena:
Ja ustvari uopste ne znam ni iz jednog programa pod linuxom da vidim temperature a ni rpm... oni sensors ne podrzavaju moj cpu!?

uglavnom instalirao sam http://www.ubuntugeek.com/micromiser-power-saving-software-for-ubuntu-laptopsdesktopsservers.html

i tvrdi da sam nesto ustedeo |))) a i zvuci mi nesto tise komp hmmm...
inace mi se svidja sajt napisan je tako za normalne usere ko ja (da ne kazem za nas dummies |))) i puno korisnih stvari sam tu nasao (npr remastersys neki dan itd)

Elem malo sam googlao i za phc pise da nazalost za sada ne podrzava nove Turione-dakle RM modeli a ja imam RM74 :S:
Takodje probao sam i sa cpupowerd ali kada hocu da napravim conf fajl izbaci mi da CPU is not supported-what a suprise :D
Rece mi drugar koji ima c2d Intel procesor i da se i kod njega greje vise nego sto treba-dakle jedno 60-ak stepeni je u normalnom radu
Izgleda da u Windozi kada skalira procesor radi i undervoltage automatski u zavisnosti od opterecenja jer je razlika u temperaturi skoro 10 stepeni u odnosu na linux
To kod linux-a izgleda slucaj nije-eto zbog ovakvih gluposti linux na kraju i tavori kao desktop resenje :d

Probas ovo sto sam ja dao?

Nece da radi na Arch-pise nije supported distro kada hocu da pokrenem instalacionu skriptu-jedino da probam sa Debianom jer koliko vidim podrzava "samo" rpm i deb distroe :D

aman... jel nije dosta sto je linux vec underdog, jos kad iskopate te distroe sto koristi 3 coveka |))))
mislim tako i sa grafickim okruzenjima i sa media playerima i sa tonom drugih stvari... da neko to usmerava kako valja sve i da se fokusira effort, linux bi danas bio 3x zastupljeniji i stabilniji... mislim nekad je previse izbora losa stvar...

Nije bas da ga koristi 3 coveka :d
Samo cu da kazem da linux koristim od 2003 godine i da sam posle hrpe gustiranih distroa dosao do zakljucka da nema boljeg distroa za desktop od Arch linux-a ;)

Nije bas da ga koristi 3 coveka :d
Samo cu da kazem da linux koristim od 2003 godine i da sam posle hrpe gustiranih distroa dosao do zakljucka da nema boljeg distroa za desktop od Arch linux-a ;)

I ja isto tako, ali samo za slack :)
U ubuntuu mi je nekako sve naopako, pokusao sam, ali previse me podseca na windows, slack mi je dosta jednostavniji. Ubuntu je za ljude koji beze od konzole :)

Za mene izmedju ubuntu i windows-a nema neke velike razlike,jedino sto za ubuntu ima manje virusa.
I jedan i drugi znaju cesto da zeznu stvar.

Nisam to rekao, to ne znam. Rekoh da sam ja stekao utisak da je ciljna publika takva.

Sad sam probao ovu skriptu i imam cudan problem na mom Lenovo S10e :)

patchovao i kompajlirao ovaj novi cpu-freq i pokazuje mi default 12:31 10:26 8:21 6:15 (tj 1600MHz->1.196V, 1333MHz->1.116V, 1066MHz->1.036V, 800MHz->0.94V koliko sam skontao). Pokrenem ovu skriptu da nadje najmanji napon i ona krene od najvece frequencije i tako smanjuje i dodje do 0, a system se ne restartuje. Tu nesto nije u redu, posto nema sanse da radi na 0.7V :-/
Neke ideje?

EDIT:
Pokusacu da editujem skript, tako da postavlja frequencije na oba threada, posto primecujem da pokazuje razlicite freqvencije za cpu0 i cpu1 :-/

Poslednja izmena:
možda power management nije enejblovanu BIOSu ?? Mislim, možda je tako po defoltu.

I ja isto tako, ali samo za slack :)
U ubuntuu mi je nekako sve naopako, pokusao sam, ali previse me podseca na windows, slack mi je dosta jednostavniji. Ubuntu je za ljude koji beze od konzole :)

Taj sam...

IMHO ubuntu je doprineo vise razvoju linuxa i priblizavanju normalnim korisnicima (u koje i sebe ubrajam) od svih entuzijasta i zealota zajedno u zadnjih 20 godina...

Hteli da priznate ili ne, niko nije blesav da pise dobar kod, da ga kvalitetno testira i odrzava i to sve za dz ili da bi jos 3 njegova istomisljenika rekli kako je to sto je napravio bas cool... onda se pojavi cetvrti kome se ne svidja nacin na koji ovaj odvaja nove redove u kodu i forkuje njegov kod u novi projekat na kome zbudzi svoje neke fancy ideje, pri tom napravi zilion bugova koje naravno nikad ne ispravi i opet se nadju neka dvojica sto ce to da koriste, ali pri tom da kompajliraju kernel i primene patcheve na kod sa svn-a, jer ga i bin mrzi da objavi...
e to nije mogucnost izbora to je onanija...

Isto kao sad ovo sa power savingom. XP je uzasan po pitanju powesavinga... prvo treba ukljuciti sve u biosu, pa instalirati driver, pa setovati profil, pa se pomoliti da to sve radi... ako ni onda ne radi uzeti neki rmclock ili slican alat pa cackati...
na w7 sve prosto radi kako treba i to me stvarno odusevljava na laptopu...
ali covece da kompajliram kernel da bi mi se proc spustio sa 1.4 na 1.1v, mislim strasno...

Jel uspeo neko da natera screensaver da se ne pali kad gledate video fajlove? i za to ima nekih patcheva i menja se nesto u mplayer.confu ali na kraju ni to ne radi i sad u sred filma pocne mrav da mi seta po ekranu... moja zena voli mrava pa sedi i gleda ga tako par minuta kad nema nista na tvu |)))
sreca sto sam kompu zabranio standby, tek bi to bili zabavno da mi ugasi torrente u sred dla... kad tako neke normalne stvari ne mogu da srede, onda je stvarno pitanje sta ce se desiti ako linux dospe na 10% populacije pa pocnu i virusi i ostala cudesa da se pojavljuju za isti...
inace mislim da je jedini razlog sto zasad nema virusa pod linuxom sto nema ni ebankinga, pa nema niko ni intresa da se trudi...

da se vratim na temu i dalje me zanima kako da proverim temp i rpm?

Problem sa screensaverom je vezan za Gnome okruzenje,ako se dobro secam Mplayer i KDE kombinacija nema nikakvih problema sa tim-eh tako vam je to kada ne koristite ono sto je najbolje-citaj KDE :d
Salim se... :D
Slazem se sa Danijelom-zaista je glupost da u danasnje vreme za desktop masinu moras da kompajliras kernel-mislim ok za profesionalnu primenu i sys admine,tu je i za ocekivati da se radi gomila twekovanja ali sto se obicnog korisnika tice to je bas bzvz
Mislim vrhunska glupost da modul za skaliranje cpu-a ne radi izgleda u isto vreme i undervoltage kao sto je recimo slucaj na Win 7 pa moras da se *****avas i instaliras phc i druge alate-mada cini mi se da to pregrevanje zavisi od tipa procesora jer nije slucaj kod svakoga-dakle verovatno modul tj drajver nije jos implementiran za pojedine modele kako treba,odnosno nedostaju pojedine funkcije
Inace mislim da je Ubuntu prilicno prenaduvan kao distribucija-ako cemo pravo,ja mislim da je nekada Mandrake a sada Mandriva pokazala kako treba da izgleda jedan odlican linux desktop i to dosta pre nego sto se Ubuntu pojavio
Ubuntu svoju popularnost duguje dobroj reklami i shipitom besplatnih cd-ova na kucnu adresu ;)
Inace sto se mene tice PCLOS je najbolji desktop distro trenutno-to ne treba da cudi jer je u pitanju doterana i ispeglana Mandriva sa gomilom poboljsanja :)

Takodje nemam problema sa mplayerom, ali koristim KDE :-/
Doduse screensaver je iskljucen, ali uvek ukljucim da se monitor ugasi za 10min, a kad gledam film to ne radi...

A u vezi kompajliranja kernela zbog phc, to koliko sam ja razumeo jedino mora na ubuntuu (mozda jos ponegde, jer je acpi-cpufreq ukompajliran staticki u kernel), u vecini linuxa je acpi-cpufreq modul, pa se samo uklono sa rmmod i doda ovaj sa modprobe (to naravno stavis u /etc/rc.d/rc.local da ne bi radio rucno)

Znam,znam-za novije kernele nije potrebno kompajliranje,dovoljno je iskompajlirati phc kao modul i instalirati ga tj ucitati a u repoima obicno ima i gotov
Problem je sto moj noviji Turion nije podrzan izgleda-ucitao sam ja i phc modul ali mi u proc nije napravio odgovarajuci uredjaj :)

Ja kad sam bio na Gnometu nisam imao problema sa gmplayer-om i screensaver-om,ali na Arch-u.

Nazad
Vrh Dno