Šta je novo?

temperatura centrino

tassotti

Čuven
Učlanjen(a)
11.01.2004
Poena
630
Kolika bi trebala biti temperatura procesora pentium M na 2GHz na
laptopu? Everest mi prikazuje od 52C do 65C kada je zauzece procesora vece.
Da li su ovo normalne vrednosti ili bi to trebalo biti manje? Disk je sve
vreme oko 45C. Da li je to OK? Pozdrav

To ti je sve OK.Kod mene sa identicnim procesorom Centrino 2Ghz su slicna ocitavanja temperature,jedino je HDD u odnosu na tvoj "hladniji",trenutno 35C.
Pozdrav

HDD je slabo provetren ali da ti bas budu tolike temperature... meni HD Tune prikazuje temperaturu HDD-a,oko 30-38C,sto je neki maksimum,vec na 50C mi je treshold temperatura na kojoj treba da vristi za opasnost a za procesor na 60C tako da tvojih 45C za HDD i 60C prosek za procesor ne deluje bas malo!
Jeste da je dosta brzi procesor od mog,ali sumnjam da bi radne temperature trebalo da se razlikuju za po 15C!?Jedino ako ti laptop koristis za neke,procesorski,jako zahtevne programe ili si iskljucio Speed Step u BIOS-u pa stalno radi na 2GHz!?
Pozdrav ,)

Ma nista zahtevno, excell je najzahtevniji :) Nego nevidim u biosu nigde da ima da se podesi speedstep.

E onda tu nesto nije u redu!Pa jedna od najvecih prednosti Centrino platforme je bas ta mala potrosnja = malo zagrevanje!A to tvoje cudo GORI!!
Da nije mozda to Celeron M,pa ti utripovao da je to isto Centrino zbog onog M,onda bi bilo logicno sto nema podesavanje za Speed Step u BIOS-u,i sto se vise greje jer sam imao takvu situaciju sa burazerovim laptopom koji je imao brzi procesor ali Celeron M pa se vise grejao!
To vece zagrevanje procesora se delom kompenzuje ventilacijom ali se deo ocigledno prenosi na HDD i ostatak kucista a onda se povecava mogucnost da nesto rikne!!
Proveri ti to jos jednom,da budes siguran na cemu si i da li da nosis to u servis,jer su ti temperature za jedan Centrino nenormalne!Za proveru bi mogao da koristis hMonitor koji prikazuje temperaturu procesora u demo verziji a u full mislim i hdd-a,a ako neces da kupis ili krekujes,pronadji HD Tune pa vidi sa njime za temperaturu HD-a!
Pozdrav ,)

Definitivno prekontrolishi koji je procesor unutra (koristi cpu-z ili slichan program). Centrino ne bi trebalo toliko da se greje, pogotovo na tako maloj opterecenosti, mada zavisi i od podloge na kojoj ga drzish. Pomaze kada izdignesh zadnji deo lap topa makar za 1cm, chisto da bi imao malo provetravanje i sa donje strane.

to nije velika temperatura da bi trcao sa njim do servisa.
pogledaj prvo dal ti stoji na tvrdoj podlozi i dal su otvori za kulere ne poklopljeni a onda i dal je ta temp stalna ili varira

Procesor je pentium m. Koliko ja vidim problem je u taktu procesora. Kada je na bateriji procesor radi radi konstantno na 768Mhz i onda je temperatura 25 C. Kada je na napajanju onda dosta cesto procesor dize brzinu na 2Ghz i onda je temperatura oko 54 C. U biosu nevidim da ima neko podesavanje vezano za speedstep pa pretpostavljam da ima neki program za ove stvari, tj. da kada je na napajanju redje bez potrebe dize brzinu procesora.poz

furov,to i nije neka temperatura za desktop ali za laptop i jos CENTRINO stvarno jeste!!Da ne ispadne da plasimo coveka a ovamo mu se smejemo,jednostavno ja nikad sa hMonitor-om nisam primetio da mi se laptop previse greje,i kad bi preslo 50 stepeni C,palio bi se ventilator i to obarao,a kod njega kao sto vidis lako ide i preko 60 stepeni,a njegova masina ima isti tip procesora!!
Pozdrav ,)

Sad sam bas instalirao everest i pogledao temperature. Masina je IBM thinkpad z60t, pentium M na 2.0 GHz i pod opterecenjem temperatura ide do 63 stepena, izgleda da je to normalno, ne bi trebalo da bude problema.

Za Centrino mislim da nije normalno,pogotovo u Excell-u,ajd poteraj nesto zahtevno,onda ce preci 70 stepeni,to bre nije normalno i da uopste nema otvor i ventilator za hladjenje!!
Nego zasto ti cas pises kao tassotti,a cas kao Mladen,zar ne znas da je to kaznjivo na ovom forumu banom!?
Pozdrav ,)

Nisam ja tassotti, pogresno si skapirao. Video sam thread i posle vasih postova mi palo na pamet da pogledam temperature kod sebe, slucajno imam bas IBM centrino model na 2.0 GHz, a nikad me pre temperature nisu interesovale. Obzirom da je i moj cpu na 63 stepena pod opterecenjem, izgleda da tassotti nema razloga da se brine, moguce da je to standardna temperatura za taj CPU. Btw moja masina je stara mesec dana, tako da ne postoji mogucnost da je puna prasine i da zato slabije hladi. And btw2, clan sam foruma 4 godine duze, nemoj mi pricati o pravilima...

Kad pocnes recenicu sa:Evo sad sam bas... kako da ne pomislimo da je ista osoba i sto da ti ne pisem o pravilima,jel zato sto sam mladji clan,pa ne smem da dam savet? ;)
Pozdrav ,)

Jednostavno nemoj mnogo da brines o tome ko koristi koji nalog, nije to tvoj posao, ima ko je zaduzen za te stvari. Tassoti je dobio odgovor, nema mnogo price vise, eventualno da se javi jos neko sa pentium m modelom na 2 GHz pa da zakljucimo temu, mada evo vec nas je trojica sa tim procesorom i slicnim temperaturama.

Poslednja izmena:
Samo bez nervoze, momci:) Imate li da preporucite neki program kojim bi mogao da se malo spusti klok procesora kada radi na napajanju posto mi se cini da malo cesce ide na 2.0Ghz nego sto je potrebno. I cudi me da nema u biosu nista ili ja nemogu da pronadjem. pozdrav

Mladen je napisao(la):
Jednostavno nemoj mnogo da brines o tome ko koristi koji nalog, nije to tvoj posao, ima ko je zaduzen za te stvari. Tassoti je dobio odgovor, nema mnogo price vise, eventualno da se javi jos neko sa pentium m modelom na 2 GHz pa da zakljucimo temu, mada evo vec nas je trojica sa tim procesorom i slicnim temperaturama.

Evo i mene da se ukljucim , moj Ibm R40 pentium m na 2.0 Ghz trenutno sa everestom i opterecenjem na konstantnih
CPU 30 °C (86 °F)
HDD 51 °C (124 °F)

ali mi se recimo hdd zagrejao na nekih 59°C (sto nisam siguran da je bas ok) kada sam ubacio u pcmci slot usb pc card sa aktivnim externim hdd (ali naravno moram priznati da je i kartica bila dosta vruca kada sam je posle malo duze upotrebe izvadio)

Poslednja izmena:
john smith je napisao(la):
Evo i mene da se ukljucim , moj Ibm R40 pentium m na 2.0 Ghz trenutno sa everestom i opterecenjem na konstantnih
CPU 30 °C (86 °F)
HDD 51 °C (124 °F)

ali mi se recimo hdd zagrejao na nekih 59°C (sto nisam siguran da je bas ok) kada sam ubacio u pcmci slot usb pc card sa aktivnim externim hdd (ali naravno moram priznati da je i kartica bila dosta vruca kada sam je posle malo duze upotrebe izvadio)

Jel to na napajanju ili na bateriji, meni je recimo velika razlika ali to je pretpostavljan zato sto na bateriji procesor obicno radi na manjem kloku.

nakon restartovanja , temperatura CPU-a se popela na 56c a hdd-a na 57c, kada sam prebacio na bateriju, everest mi je prikazivao vrlo slicnu temperaturu , tako da oni moji podaci nisu tacni, ovo je sada provereno iz nekoliko puta i slicno se ponasa a masina mi je takodje relativno nova tako da je hladjenje sigurno ok.

Vrh Dno