Šta je novo?

Teleskop

CeDo

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2004
Poena
304
Moze li ko ukratko da mi objasni sta je najvaznije kod kupovine teleskopa?
Glavna namera bi mu bila da posluzi pri slikanju meseca. Nemam nameru da se istrosim na njega (ako nije neophodno) jos skupljam za objektive.

Koliki zoom mi treba da bi ceo mesec lepo popunio sliku? I da li je jos sta pored toga vazno? Optika teleskopa = kvalitet slike? I slicno...

P.S Naravno, tu je i opcija iznajmljivanja...

Poslednja izmena:
Mislim da teleskopi uopste nisu jevtini, a jos ako trazis neki kvalitet optike....ne mozes a da se ne istrosis.
Ne znam koliko mm ti treba za mesec, mislim bar 2-3 hiljade,... to moze da se izracuna. Treba ti ugao "jedan kraj meseca-ti-drugi kraj meseca"....mislim da to ne iznosi vise od 1 stepena, a ako pogledas koliki je ugao recimo nekog 300mm objektiva - videces.
Nego samo pazi, da ne ispadne da kupis teleskop, napravis tu fotku, i posle nista, mislim svakako opcija iznajmljivanja ako je tu..:)
Pa da vidimo ovde rezultat!!:)

Zoom nije toliko bitan koliko precnik objektiva, kao i njihov kvalitet izrade, kakvi okulari se koriste, montaza (stalak)!
Ako hoces bas dobar teleskop razmisli od MEADE LXD55 sa Go-To funkcijom i za bazom od nekoliko hiljada objekata, tj. izaberes objekat i on se sam usmjeri. Go-To i nije toliko bitan koliko sam kvalitet ovog teleskopa! Malo je poskup ali......vrijedi !
http://www.astronomija.co.yu/instrumenti/lxd55SN/teleskop.htm

A za slikanje povrsine mjeseca dobro moze da poslusi i neki pravljeni teleskop!
Pogledaj oglase na astronomija.co.yu

Poslednja izmena:
Jedan prijatelj je platio oko 250e za teleskop, nisam jos cuo njegove utiske, jer ga je tek sklapao pre neki dan. Povelik je, pa mi je glupo da ga nosim sebi kuci za ovu svrhu, a opcija da ja idem tamo i nije bas prikladna ovih dana :)

Ja sam onako u prolazu naisao na par njih od 100e do 200e. Ovaj od 100e ako me dobro pamcenje sluzi imao je zoom do 90x.
Prelistacu ove linkove sto ste ostavili, pa mozda bude jasnije..

Nazad
Vrh Dno