Šta je novo?

[Telenor] Ubrzanje interneta na Telenor APN-u

desp

Znamenit
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poena
1,025
Vidim da ljudi imaju dosta različite brzine na Telenor mreži, pa da iznesem svoja iskustva.

Na uredjaju imam uredno APN Telenor Internet sa svim podesavanjima (proxy, user, pass...).
Napravio sam još jedan u kome sam samo upisao u polju APN "internet" (bez navodnika). Apn name nije bitan. Sve ostalo je prazno.

Brzine neta na ovaj način umeju da budu značajno više. Ovako koristim već godinu-dve dana tako da nije iskustvo od juče.
Ne znam da li će kod svih imati isti efekat (očekujem da hoće).

U prilogu su sličice; veće brzine su sa ispravljenim APN-om, a manje sa default APN-om. Mereno na istom mestu, isto vreme; BG, Koče Kapetana.
Htc one x.

Pozdrav

P.S.
Izvinjavam se ukoliko sam trebao ovaj post da ubacim u neku postojeću temu; nisam znao kako da odaberem najsrodniju, te otvaram novu.

Prilozi

• 2013-03-08_10-03-12.png
    2013-03-08_10-03-12.png
    118.5 KB · Pregleda: 613
  • 2013-03-08_10-03-31.png
    2013-03-08_10-03-31.png
    120.1 KB · Pregleda: 571
  • 2013-03-08_10-03-37.png
    2013-03-08_10-03-37.png
    119.4 KB · Pregleda: 574
  • 2013-03-08_09-46-32.png
    2013-03-08_09-46-32.png
    97.2 KB · Pregleda: 650
  • 2013-03-08_10-02-58.png
    2013-03-08_10-02-58.png
    118.6 KB · Pregleda: 741
Poslednja izmena:
Ovo stvarno radi, evo i rezultata.

Donja dva su sa standardnim APN-ovim podesavanjima, a gornja dva sa novim APN-om. Razlika je ogromna.

Prilozi

• telenor-net.png
    telenor-net.png
    201.8 KB · Pregleda: 485
Poslednja izmena od urednika:
Ova podesavanja su nova Telenor podešavanja od kako je pustena u rad "Pametna mreža". Ima više od godinu dana.

A cekaj te momci,jel moze neko da okaci tacno svi parametri kako idu od 1. do poslednjeg? :-D
p.s.ja uradih po onoj gore fotki sve isto dokle se vidi na njoj,ali mi je brzina i dalje ista,mada ima jos par stavki da se podese sto se na gornjoj fotki ne vidi,pa mozda tu ima jos sta da se promeni? ;-)

Poslednja izmena:
Ništa nisam menjao ni dodvao. Ali evo nastavka. Možeš i taj postojeći APN da izmeniš.

Prilozi

• 2013-03-08_15-35-01.png
    2013-03-08_15-35-01.png
    104.6 KB · Pregleda: 557
Ok druze,ja jos imam stavku IP verzija i tu stoji fabricki IPV4,tip autentifikacije sam stavio kako je na ovoj tvojoj fotki jer je fabricki bilo nesto drugo i imam jos Tip APN i tu stoji nije postavljeno (posto mi je na srpskom),jel to to? ;-)

Igraj se malo, menjaj... Mada mislim da je to tako. Nisam nikada koristio na Srpskom :) IPV4 je O.K.

Poslednja izmena:
Ne znam jel sam uspeo ali mi je izgurao 420/50kb,s obzirom da je moj mob ot990 mislim da on vise i ne podrzava brzine vece od 5 mb,jel tako?

@Stena

Napravis novi APN, nazoves ga recimo Stena APN i samo u APN polje upises "internet" bez znakova navoda.

Posle ovoga bitno je da izaberes taj APN, da ti ne ostane stari aktivan.

Kao na screenshot-u ispod...

Prilozi

• APN.png
    APN.png
    39.2 KB · Pregleda: 430
  • APN-1.png
    APN-1.png
    75.8 KB · Pregleda: 417
  • APN-2.png
    APN-2.png
    84 KB · Pregleda: 414
Poslednja izmena:
Tako sam i uradio druze i kod mene je opet ista brzina,znaci kod mene nece :-(

Interesantno, i meni je poboljšanje poprilično, down preko 16k, up preko 2.5k.
Hvala na tipu :)

Stvarno radi. Prvi je stari Telenor APN, a drugi je prazan APN.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1362824950313.jpg
    uploadfromtaptalk1362824950313.jpg
    39 KB · Pregleda: 352
Poslednja izmena:
Aj onda skinite nesto sa nVidia.com ili od MS-a pa da vidimo da li je samo SpeedTest kesiran ;)

Hahaha... Razlika zaista postoji, primetio bih za ove dve godine da ima neka "zackoljica". Ali ok, uradicu za ovde samo par testova i na računaru (ukljucicu tethering) i slično :)

Test na ~4Km od centra Niša... Ali je u samom centru jako loše, oko 4Mbit-a.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1362831305367.jpg
    uploadfromtaptalk1362831305367.jpg
    51.2 KB · Pregleda: 214
@desp, ne znam da li je uopste moguce kesirati speedtest, ili on uvek random adresu zatrazi i ne vredi proxy. Ali itekako vredi proveriti.

Ne znaci da ne vredi, u svakom slucaju!

Ne znam, ali mislim da ne može, jer sam testirao da kažem "cik-cak", tipa jednom sa jednim, pa onda sa drugim APN-om, pa u krug. Uvek je bilo brže onako kako sam pisao (godinama :):))
Proverio sam sada malo i na drugi način, jesi me zainteresovao i za to.
Otprilike isto dobijam. U Zemunu sam dobijao protok 9-12Mbps, u Mirijevu oko 7Mbps (sve sa "novim" APN-om).
Inače toliko od mog merenja za ovaj mesec, sledeći rezultati će biti barem 100x sporiji :) :)

Ima već dosta vremena kako sam koristio, da je tako nazovem, njihovu "grešku u sistemu"; odnosno imao sam neograničeni internet, u pravom smislu te reči. Bez umanjenja brzine i sličnih gluposti. Znao sam da neće to trajati zauvek, ali sam se ipak iznenadio kada sam sada primetio da radi jako sporo nakon što sam dobio poruku da sam iskoristio svoj protok po paketu. :)

Dve slicice merenja u Mirijevu (jedna na telefonu, druga na računaru - sa uključenim wi-fi hotspotom na telefonu), i jedna u Zemunu.

@Corvus Corax
Ja isto nikada nisam dobijao najbolje rezultate u samom centru grada (nebitno kog grada), naročito ne za vreme "špica". Ovo važi kako za Telenor, tako i za Vip mrežu. Pretpostavljam da je i kod mts-a slično.

Prilozi

• zemun.png
    zemun.png
    198.5 KB · Pregleda: 180
  • mirijevo.jpg
    mirijevo.jpg
    70 KB · Pregleda: 185
  • mirijevo2.png
    mirijevo2.png
    199.1 KB · Pregleda: 183
Poslednja izmena:
@Corvus Corax
Ja isto nikada nisam dobijao najbolje rezultate u samom centru grada (nebitno kog grada), naročito ne za vreme "špica". Ovo važi kako za Telenor, tako i za Vip mrežu. Pretpostavljam da je i kod mts-a slično.

I logično je jer je tu najveće opterećenje. Ali je zanimljivo da su čak i oni sa ovim Smart karavanom pri merenju dobili ~4MBit-a u Nišu, a u svim ostalim gradovima 24MBit-a. Tako da problem očigledno postoji.

E, ako su svuda imali 24Mbps, onda su ili jednu baznu stanicu rezervisali samo za sebe, ili su svojim uređajima dali takav prioritet da su svi ostali imali egde u najboljem slučaju :)

Naravno da je njihova oprema imala najviši prioritet, to znam iz prve ruke jer sam imao takvu internet karticu i izvlačio sam maksimum iz baznih stanica/ureðaja. Zato i napominjem da očigledno postoji problem sa baznom stanicom (ili stanicama) u centru Niša.

I ne degradira se tip signala kod ostalih korisnika na toj baznoj stanici, ostanu na HSDPA/HSPA, samo im se ograniči protok.

Poslednja izmena:
Evo screenova.

Prilozi

• Screenshot_2013-03-09-16-56-31.png
    Screenshot_2013-03-09-16-56-31.png
    72.6 KB · Pregleda: 282
  • Screenshot_2013-03-09-16-56-41.png
    Screenshot_2013-03-09-16-56-41.png
    73.2 KB · Pregleda: 266
  • Screenshot_2013-03-09-16-56-51.png
    Screenshot_2013-03-09-16-56-51.png
    72.4 KB · Pregleda: 255
  • Screenshot_2013-03-09-16-57-00.png
    Screenshot_2013-03-09-16-57-00.png
    73.5 KB · Pregleda: 250
O ovome je već govoreno u nekoliko tema, čak je bilo i na Telenorovom sajtu u sekciji "kako ubrzati internet". Doduše sad je skinuto. Za one koji ne znaju, za data kartice APN treba da se zove net, proxy i port - prazni. Ovo podešavanje je, do pre mesec - dva, prolazilo i na PiS paketima. Probajte
Možda bi bilo dobro zalepiti ovu temu, da se ne ponavljamo.

Kod mene APN:net, na PiS, ne radi dva meseca - nema interneta. Probao na SGN 10.1 i Huawei P1.

A jel neko uradio ovo na ot990 mob-u? ;-) Cisto da znam jel mu na tom modelu ista ubrzan net sa ovom forom?

Ja sam kao i desp ranije proveravao razlicita podesavanja sa modifikovanjem APN-a i dobijao bolje rezultate sa editovanim APN-om nego sa defaultnim Telenorovim, ali nisam narocito pridavao vaznosti tome.
Evo aktuelnih rezultata sa dva telefona, oba telefona su na PIS paketima:

1. Telefon sa modemom: HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps
Telefon sa 7.2 modemom.jpg

2. Telefon sa modemom: HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
Telefon sa 42 modemom.jpg

E, ako su svuda imali 24Mbps, onda su ili jednu baznu stanicu rezervisali samo za sebe, ili su svojim uređajima dali takav prioritet da su svi ostali imali egde u najboljem slučaju :)

Imam PiS 500,net uleshen samo tako... i dobio u firmi poslovnu Telenor karticu (bas njihova kao firma) sine,net rastura,a telefon pored telefona i slicni modeli tj dve Xperie...

Primetila sam da ne primam MMS od kada sam aktivirala ona podešavanja za internet (samo ime i apn). Čim sa aktivirala da mi koristi ono telenorovo podešavanje sa svim parametrima MMS radi normalno :confused:
Veoma retko primam MMS, pa sam tek sad ovo primetila

ja sam pogledao u svojim podesavanjima i meni stoji APN internet, tako sam dobio konfiguraciju od telenora. Ali pored toga stoji mi i Proxy podesen, vidim da spominjete da ne bi trebalo da imam proxy pa me zanima na osnovu cega takav zakljucak.
Ja sam sad uradio par testa, i sa default telenor podesavanjima, koja se automatski dobiju, download je max 0.8Mbps.
Kad sam napravim novi profil i isto ubacim APN internet (proxy polje je prazno) brzina ide do skoro 4Mbps, u oba slucaja je upload oko 0.5.
Definitivno izgleda da ima istine u tome da ne bi trebalo postaviti proxy, ali mene stvarno zanima zasto je to tako :)

Inace kad napravim novi profil APN Type mi je prazan, prvih 3 puta kada sam probao sa praznim APN type poljem ping je bio ogorman 1.5s a uglavnom je oko 130ms
APN Type sam iskopirao sa telenor automatskih podesavanja i to je "default, supl" mada vidim na ovoj temi na scrinshotu da kod korisnika desp APN Type je "default,hipri"

Pretpostavljam da je port nebitan, obzirom da radi isto i sa portom 8080 i bez.

Nazad
Vrh Dno