Šta je novo?

[Telenor] Problem sa slanjem maila

soko

Čuven
Učlanjen(a)
26.10.2002
Poena
650
Od pre par dana mi se vracaju mailovi poslati sa HTC Touch Pro, preko telenorove 3G ili EDGE mreze. Razlog blokiranja je spam zastita.

Kao test, posaljem mail na svoj sezampro nalog. Naravno nije stigao. U mojS statusu spam filtera stoji ovakve poruke:

"13:49 SPAM rejected from [[email protected]]
(p54b6739a.dip.t-dialin.net,84.182.115.154)"

"13:50 SPAM rejected from [[email protected]]
(12-175-224-117.dsl-cust.gwtc.net,12.175.224.117)"

"16:03 SPAM rejected from [[email protected]]
(nat194004.telenor.co.yu,217.65.194.4)"

Proverim te IP adrese i ispostavi se da je samo jedna od njih registrovana na Telenor a ove ostale neke nepoznate i sve se nalaze na nekim spam listama. Otkud Telenorov mail ide preko tih adresa?
Kada taj HTC prikljucim wirelessom i posaljem e-mail preko deljenog ADSL-a, sve je redu i mail-ovi idu normalno. Dakle, nije neki virus ili nesto takvo u samom telefonu.

Poslednja izmena:
Ova poslednja adresa je Telenorov IP za sve GPRS/3G korisnike. Od tolikog broja ljudi, dovoljno je da samo jedna osoba ima neki massmail worm ili slično, pa da nam black-listuju adresu :(

Letos je MTS-ova adresa u razmaku od 90 dana, 87 bila blokirana od strane spamcop-a.

Preko webmaila nećeš imati taj problem.

Pretpostavljam da sve ovo važi samo za e-mail accounte @telenor?

naravno... ;)

Ne, push e-mail (MS exchange account) radi kao sat, za drugo ne znam.

Ono sto mene zanima zasto mailovi poslati kroz telenorovu mrezu idu preko nekih levih IP adresa?

I kao sto rekoh, mailove saljem iz aplikacije Outlook pod WinMobile operativnim sistemom, koristeci account registrovan kod Sezama. Dakle, nije web-mail, nije telenorova adresa, ne znam sta je push e-mail (MS exchange acccount), znam da ne radi i da se mailovi vracaju oznaceni kao spam a da pre par dana je radilo. U medjuvremenu nije menjano nista od podesavanja na PDA niti je instaliran neki sumnjivi sw.

Isto koristim Pocket Outlook na Win Mobile, sad sam probao slanje na @ptt.rs, i na @gmail.com, prošlo bez greške. E-mail account koji koristim nije @telenor, koristim firmin MS exchange account.

Da, one prve dve IP adrese koje si okačio su zaista nejasne.

Poslednja izmena:
Problem nastaje prilikom slanja i skidanja pošte sa POP3/SMTP servera koji koriste SpamAssasine zaštitu. Sezampro je jedan od njih.

Update: koji koriste rigorozno ili da kažem, loše podešen SA!

Poslednja izmena:
Ono sto je ovde problem je da su neke Telenerove adrese dospele na nekoliko antispam lista(moguce je da neko spamuje koristeci mail @telenor).Nista neobicno,mada bi bilo dobro da telenor uvede malo vecu kontrolu kako se koriste njihovi resursi.Hotmail je imao isti problem,a cini mi se i google.Resenje je u tome da se intervencijom kod spamcop i sl. te adrese skinu,mada koliko sam citao posle nekoliko nedelja ukoliko nema prijave da sa tih adresa dolazi spam adresa se automatski skida.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno