Šta je novo?

Telenor - K800i vs. N73

radax

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Vreme je da zamenim moju Nokiu 6600 i sad sam u dilemi za koji se telefon odučiti?
Cena je 200 € za oba telefona uz ugovornu obavezu od 2 godine.

Nokia ZA:
- navikao sam na Symbian
- Netfront i Opera web browseri
- ProfiMail e-mail klijent
Nokia PROTIV:
- eventualna sporost Symbiana

SE ZA:
- brzina softvera
- podrška za stereo bluetooth headset
SE PROTIV(?)
- podrška za MAIL i WEB

Kakva su vaša iskustva.. Trajanje baterije.. prelazak Symbian -> SE... itd... Šta mi je činiti? :cigar:

Za bilo koji da se odlucis neces pogresiti,
moj savet - N73, telefon je stvarno savrsen.

Samo da dodam, prijatno ces se iznenaditi sto se brzine tice.

Poslednja izmena:
Ja npr navijam za SE :)

k800i je izuzetno brz telefon i softver mu je zaista veoma optimizovan (recimo u jBenchmark testu ima oko 600 poena vise od moje nokie E61).

Sve u principu zavisi od toga koje su ti potrebe - ako koristis gro dodatnih programa onda je N73 za tebe odlican izbor. U suprotnom, za kuckanje poruka, telefoniranje i slikanje posluzice te odlicno SE k800i.
U svakom slucaju, oba telefona su fenomenalna i sa stanovista njihovog kvaliteta izrade ne mozes pogresiti sta god da izaberes.

ne postoji savrsen telefon i nikada netje postojati...

imas na netu milijardu poredjenja n73 vs k800 i mozes sve da ih procitas ali tjes po meni samo izgubiti vreme jer se sve svodi na jedno da li ti treba symbian ili ne... ako ne treba onda je za tebe k800, jer je bolji, ako je odgovor da, onda sve prednosti k800 padaju u vodu i treba da uzmes n73... samo tvoja odluka...

i da, k800 koristi NetFront browser a mozes i da instaliras Operu mini... + podrska za mail je sasvim solidna...

Kako god oba imaju krsh video zapis sa 3.2 Mp ( K800 164x140 , a N73 355x182 ili slicno ) dok skoro duplo jeftiniji 6233 sa 2 Mp ima VGA video zapis 640x480 - bruka, tako da ja necu ni jedan uzeti , dobar mi je i ovaj K750

Više mi se svidja Nokia, jedino me malo odbilo to što su se neki ljudi žalili na jako loš kvalitet izrade...
SE ima bolju kameru, baterija nešto duže drži od nokiae...
Bolja kamera na SE, loš video na oba, mail i operu imaš i java aplikacije za SE.
Kad bih morao da biram, izabrao bih SE.

A ove ponude bih izbegao kod Telenora...Mislim da ćeš preplatiti taj telefon, koji god da uzmeš...
Zar nije bolje dati 350€ ili manje (malo više od 300€ za SE) i ne obavezivati se prema Telenoru?

Evo mozda mogu da ti prenesem moje iskustvo, s'obzirom da sam pre dva-tri dana presao sa n70 na k800 (dobro nije n73, ali poenta je da fon ima symbian). Ako ti stvarno nije bitan operativni sistem i ako ne koristis gomilu dodatnih programa i par njih koje "moras" da imas, neces primetiti neku razliku, i kao sto su ostali rekli u prethodnim postovima, Se ima nesto kvalitetniju izradu, bolju kameru a i sam telefon je kompaktniji po dimenzijama. Takodje web browser na k800 je jako jako dobar tako verujem da neces zazaliti sto se tog aspekta tice. U svakom slucaju moj savet ti je da dobro razmislis koje su tvoje potrebe pa da tek onda odlucis. Sa druge strane nokia je mnogo "svestraniji" uredjaj ako tako mogu da kazem bas zbog tog Os-a ali razmisli i zapitaj se koliko ces ti iskoristiti njegove mogucnosti. Toliko od mene, poz ;)

istu sam i ja imao dilemu i ipak resio da to bude k800 (cim stigne ;)). kvalitet izrade i brzina UI su mi prioriteti.
jedina prednost nokie, sto se mene tice, je symbian, ali ujedno i mana. a izrada, kamera, ekran (iako veci) su losiji u odnosu na k800. or so i've heard...

Jesu li telefoni zakljuchani, tj. mogu li se koristiti na 064?

Verovatno ce biti zakljucani a otkljucavanje za te modele je skupo !

rece jedan lik na drugom forumu da nisu... ali ja nisam probao...

bicje kodirani... shto opet nije neki problem... ali problem je visina mesecne pretplate i trajanje ugovorne obaveze od 24 meseca.
inaci obadva telefona su sjajna, ali ja bih se opredelio za nokiu n73: symbian i naravno ime...

A ljudi, nekoliko puta smo pričali ... pretplata je pričao/ne pričao 1400din (za ovaj Pro400 uz koji idu K800 i N73). Znači, mesečno plaćaš toliko, pa zašto onda ne bi malo i pričao kad već možeš ... :D

Realno, poziv mobilni-mobilni je mnogo jeftiniji nego fiksni-mobilni, 400 poruka je sasvim dovoljno da budeš vrlo opušten u kuckanju, a 80 minuta možeš da pošalješ na zvanje taksija i ostale situacije kada ne zoveš brojeve u matičnoj mreži. Realno, ako ti je devojčica na drugoj mreži, isplati ti se da za 200 dinara kupiš njoj broj sa 200 din kredita i da ne razmišljaš. ;)

Ako ne pričaš, nego samo plaćaš pretplatu, preskupo je ...
Ako pričaš (i to podosta) i plaćaš pretplatu - odlična je ponuda ...

A da li ćeš se opredeliti za SE ili NOKIA, zavisi samo od toga da li ti treba nešto od aplikacija što nemaš u standardnom "paketu" u telefonu. Ako ti ne treba - uzmi K800i, James Bond valjda zna šta radi. Ako ti trebaju dodatne aplikacije, N73 - symbian i Bog da te vidi!

A D900? Totalno je fancy ...

N73 nije zakljucan

i ja ne znam shta bi uzeo...Mozda k800 zbog kamerice i vece autonomije...

A ljudi, nekoliko puta smo pričali ... pretplata je pričao/ne pričao 1400din (za ovaj Pro400 uz koji idu K800 i N73). Znači, mesečno plaćaš toliko, pa zašto onda ne bi malo i pričao kad već možeš ... :D

Realno, poziv mobilni-mobilni je mnogo jeftiniji nego fiksni-mobilni, 400 poruka je sasvim dovoljno da budeš vrlo opušten u kuckanju, a 80 minuta možeš da pošalješ na zvanje taksija i ostale situacije kada ne zoveš brojeve u matičnoj mreži. Realno, ako ti je devojčica na drugoj mreži, isplati ti se da za 200 dinara kupiš njoj broj sa 200 din kredita i da ne razmišljaš. ;)

Ako ne pričaš, nego samo plaćaš pretplatu, preskupo je ...
Ako pričaš (i to podosta) i plaćaš pretplatu - odlična je ponuda ...

A da li ćeš se opredeliti za SE ili NOKIA, zavisi samo od toga da li ti treba nešto od aplikacija što nemaš u standardnom "paketu" u telefonu. Ako ti ne treba - uzmi K800i, James Bond valjda zna šta radi. Ako ti trebaju dodatne aplikacije, N73 - symbian i Bog da te vidi!

A D900? Totalno je fancy ...

1400 dinara je cena bez PDV-a ;)

Ja bih ipak sacekao ulazak treceg operatera na trziste, to ce sigurno povecati ponudu a i sniziti cene.... Inace, N73 mi se ne dopada na oko, ali je konza :guitar:

Da li neko zna ima li guzve na prodajnim mestima u telenoru?
Isao bih sutra da uzmem nokiu n73 ali me interesuje da li je neko vec isao u telenor i da li se ceka dugo na preuzimanje aparata?

ja sam uzeo pre dva dana nije bila guzva, telefon odmah dobijes, placas sledeci racun za 16000 vise :)

a sto se tice telefona odlican je symbian uopste nije spor.
zna li neko neki antivirus za verziju 9 :)

devojka kod koje sam bio je rekla da za drugu karticu (mrezu) treba da se dekodira

ja sam uzeo pre dva dana nije bila guzva, telefon odmah dobijes, placas sledeci racun za 16000 vise :)

devojka kod koje sam bio je rekla da za drugu karticu (mrezu) treba da se dekodira
Gde si ga uzeo?U kojem korisnickom servisu?
Meni su rekli da ga trenutno ima u bulevaru umetnosti,u knez mihailovoj i u zage malivuk.

Heh, sto se lozi masa na K800i, mene vec smorio lol :D

Ja se jedino nadam da ce dolaskom novih mob. operatera i njihovom ponudom dobrih telefona ovi bahati i bezobrazni prodavci mobilnih konacno pozatvarati svoje "radnje". Nije mi jasno zasto drzava tj. inspekcijske sluzbe konstantno zmure na cinjenicu da se u tim radnjama prodaju svercovani telefoni bez fiskalnih racuna pa samim tim nezadovoljne musterije moraju da racunaju na dobru volju vlasnika radnji u slucaju bilo kakve reklamacije. Da ne govorim o tome da se u tim radnjama prodaju mahom prepakivani telefoni tj. polovni telefoni sa novim maskama koji se prodaju kao novi.
Koji god telefon da uzmes kod telenora ili bilo kog drugog operatera ima prednosti u odnosu na razne mob-k****ve, bar znas da je telefon NOV i znas da imas garanciju i da te nece zezati neki imbecil u radnji. Nadam se da ce dolaskom i treceg operatera cene paketa pasti i da ce postati dostupne svakom.

Ja se jedino nadam da ce dolaskom novih mob. operatera i njihovom ponudom dobrih telefona ovi bahati i bezobrazni prodavci mobilnih konacno pozatvarati svoje "radnje". Nije mi jasno zasto drzava tj. inspekcijske sluzbe konstantno zmure na cinjenicu da se u tim radnjama prodaju svercovani telefoni bez fiskalnih racuna pa samim tim nezadovoljne musterije moraju da racunaju na dobru volju vlasnika radnji u slucaju bilo kakve reklamacije. Da ne govorim o tome da se u tim radnjama prodaju mahom prepakivani telefoni tj. polovni telefoni sa novim maskama koji se prodaju kao novi.
Koji god telefon da uzmes kod telenora ili bilo kog drugog operatera ima prednosti u odnosu na razne mob-k****ve, bar znas da je telefon NOV i znas da imas garanciju i da te nece zezati neki imbecil u radnji. Nadam se da ce dolaskom i treceg operatera cene paketa pasti i da ce postati dostupne svakom.

Zato sto "inspektor" udje u radnju sa mobilnim telefonima, predstavi se, dobije kaficu i nov mobilni telefon i naravno, ne napise nikakvu prijavu jer je sve regularno :wall:

Sta reci kad su kod nas u prethodnoj firmi inspektori trazili laptop da im damo da zazmure na neke greskice. Dobili su po MP3 plejer i kafu sikterusu :wall:

Kao sto rekoh, ja cu sacekati ulazak treceg operatera pa cu onda kod Telenora odabrati neki model telefona, gotovo sam siguran da ce ponuda biti jos "konkurentnija". Ovako, kako sada stoje stvari nemaju neku direktnu konkurenciju u MTS-u a cene telefona su im OK, kao i ponuda sto je za pohvalu. Naravno, uvek ima mesta za poboljsanje ;)

Meni su i na N73 i na K800 loši dugmići za kucanje SMSa...Sad možda me prvi utisak vara, ali me nervira što naprave ekrančinu od 100 inča a tastatura minimalna!

telefon placa na sledecem racunu onaj koji vec ima postojeci post paid broj i uz taj broj sklapa aneks, a onaj koji uzima novi broj 16000 placa odma
I po drugi put N73 nije zakljucan

Evo i mog predloga: ako si koristio do sada "sapun" obavezno N73... Posle Symbiana samo Symbian :smoke:

Gledao sam oba; probao sam oba (n73 doduse u dosta manjoj meri), ali nokiji dajem prednost. Primetno je brza od starijih verzija (doduse ova nije bila napunjena clipovima i muzikom; ali ukoliko se nevaram ima brzi procesor). Posebno sam doneo sud o tome kada sam video slike od k800i na monitoru (slikano nocu sa blicem) koje su mi na telefoni izgledale izuzetno ali na monitoru daleko od ocekivanog!!! Inace i d900 ce da krene uskoro po akciji (od 200) ali je njegova cena vec sada 280e pa neznam da li se isplati davati za njega isto kao i za n73 koji je prilicno skuplji, a i poznato je da nokija sporije gubi na vrednosti (inace sam se licno primio na d900, ali me prijatelj iz prodavnice mobilnih malo skenjao pricom da nece vise da ih drzi jel im je softwer ocajan i da se usled velike tankoce moze lako polomiti ili onesposobiti slajd mehanizam). :wave:

Nazad
Vrh Dno