Šta je novo?

Telenor internet + wifi mreza. Kako?

-j1ggy-

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2007
Poena
365
Dakle, hteo bih da uzmem intenet od pomenutog provajdera, koji ide u USB kompjutera, i da onda iz tog istog kompa izvucem preko LAN porta konekciju do, recimo, TP-Link 542G i da mi on sluzi kao AP za iPhone i laptop koji bi bili udaljeni i do ~40m, kroz dva zida, do njega. Da li je to izvodljivo? U slucaju da nije, posto sam totalni duduk za mreze, sta mi je potrebno? Da napomenem da jos nisam nista uzeo i da od vasih saveta zavisi i sta cu uzeti!

Da probaš ovako. Na računaru koji ima internet staviš neku fiksnu adresu za bežičnu mrežu:

IP address: 192.168.1.2
Subnet mask: 255.255.255.0
Default Gateway: ništa
DNS server: 192.168.1.1
Na tom računaru aktiviraš deljenje dajlap veze. To ti je u svojstvima telenorove dajlap veze, koju ćeš da napraviš, pa u kartici "advanced".

Računar će koristiti internet u bežičnoj mreži podesiš
IP address: 192.168.1.3
Default Gateway: 192.168.1.2
DNS server: 192.168.1.2

Ovo radi u lokalnoj mreži preko kablova pa pretpostavljam da bi radilo i u bežičnoj mreži ako se računari međusobno vide.

U sustini, to bi funkcionisalo?! Share internet konekcije i wireless router?

Za poziciju router-a nije problem, izmesticu ga ako bude problema sa signalom. Meni je samo bitno da znam da ta kombinacija opreme moze da funkcionise! Iako to znaci da komp treba stalno da bude ukljucen. Mada ce , posto je to komp za biznis, verovatno i raditi "od jutra do sutra".

Ja mogu da probam za vikend pa da ti javim definitivno.
Kada sam napisao da treba da staviš "neku fiksnu adresu za bežičnu mrežu" na prvom računaru mislio sam na LAN (jer kabl ide do bežičnog rutera).

Poslednja izmena:
Prvo, hvala, Red Baron-u!!
Drugo, uspeo sam da umrezim laptop preko wireless-a sa desktop-om preko rutera koji sam sa desktop-om povezao LAN kabelom. I ukljucio ICS i sve sljaka kako treba.

Ali, iPhone ne mogu da povezem na net, pa da ga j*bes!!! Any help, please?!

Vidi da li je uključen dhcp klijent u bežičnom ruteru. Možda nema ko da dodeli adresu telefonu.

Ja sam im dodelio IP adrese. Komp na kome je net je 192.168.1.2, ruter je 192.168.1.1, laptop 192.168.1.3 i iPhone 192.168.1.4. Naravno, komp na kojem je net je povezan na LAN port na ruteru, ne WAN!

Zaboravih da kazem da ga (iPhone) pingujem bez problema!

Poslednja izmena:
Mozes uzeti i wifi ruter, recimo... WRT54G3G. Mislim da je oko 100-150e.

Paaaaa, kao sto sam vec napisao, uzeo sam ruter! TP-link wr542g! Ali meni sve sljaka, i mogu da pristupim netu sa laptopa, ali ne i sa iPhone. Problem je, ocigledno, u samim podesavanjima iPhone-a za takvu rabotu.

U gradu, gde imam ADSL, je ruter bio prikljucen na modem i sam je dodeljivao IP adrese i nije bilo problema, a sad jede blata.

Ne znam kakva su podešavanja na Ajfonu ali da li si isto definisao DNS i gejtvej na adresu 192.168.1.2 ? Ako nisi, onda će se uređaji videti u mreži ali fon neće moći na net.

Evo, ovako, parametri na iPhone-u:

IP address: 192.168.1.4
Router: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.2

imam jos i:

Search domains: nista
i
HTTP proxy opcije manual-off-auto. U manual mi da:
Server
Port
Ja ga drzim na off. Ali, koliko znam, HTTP proxy se koristi u kompanijama itd. kada postoji server!?

A što ti opcija ruter nije na 192.168.1.2
Ako neće tako, onda ne znam.

Paaaaa, kao sto sam vec napisao, uzeo sam ruter! TP-link wr542g!

Znam da si uzeo ruter, ali ovo sto sam ja predlozio je umts ruter u koji direktno ide kartica od telenora. Dosta elegantnije resenje. Ako planiras da na taj nacin duze vreme izlazis na net mislim da se isplati. Ako je samo *******cija u pitanju naravno nemoj da kupis. Samo predlog. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno